DeRest.net commercieel? WTF!!!

Wordt AI inderdaad het einde van een vrij internet?

Het was weer te lang rustig op ‘De Rest…’. Er moest weer eens iets gebeuren. Iets van een conflict met instanties, zorg- of serviceverleners. Over die ‘Waardeloze serviceverlening’ schrijf ik regelmatig. Dat wordt er niet beter op. En nu heb ik er zelf weer last van. Wat is er nu weer aan de hand?

De grootste plugin van WordPress vindt deze site commercieel!

Zoals je als bezoeker van derest.net mogelijk gelijk kunt zien: ik maak al jaren gebruik van het systeem ‘Wordpress’ voor deze website. De meeste internetters hebben er wel van gehoord en mede-websitemakers gebruiken het misschien wel. Het systeem heeft miljoenen gebruikers wereldwijd. Het is gratis te downloaden of je kunt er op de (tevens) gratis website van wordpress.com gebruik van maken. Op een bijna kinderlijk eenvoudige manier kan zo iedereen een website maken. Feitelijk ooit bedoeld als ‘BLOG’ systeem, is dit door de jaren heen ontwikkeld om er zelfs belangrijke commerciële sites mee te maken, waarop grote bedrijven hun producten verkopen. Eenvoudig en veilig.

DeRest.net is geen commerciële site. Nooit geweest. Ik schrijf mijn artikelen al vele jaren en iedereen mag die lezen. Punt.
Wel gebruik ik naast het standaard WordPress-systeem een aantal toevoegingen, meestal ‘plugins’ genoemd. Want een simpel stukje tekst typen kan natuurlijk wel; dat is de basis. Maar als je de gehele website er leuker wilt uit laten zien, veiliger wilt maken (tegen SPAM bijvoorbeeld!), een beetje sneller wilt maken en handige tools wilt gebruiken waardoor je makkelijker kunt linken naar de sociale media of die je de standaard volgorde van de artikelen makkelijk laat aanpassen, dan zijn die plugins soms razend handig! Ik zal niet al mijn gebruikte plugins hier vermelden. Maar eigenlijk gebruik ik één grotere plugin al sinds ik WordPress gebruik: ‘Jetpack’. Deze bevat een collectie aan tools in één plugin verpakt, die de snelheid, veiligheid en bruikbaarheid van heel WordPress verhoogt. En het toont mij de dagelijkse statistieken van deze site: Hoeveel bezoekers zijn er geweest, waar is het meest naar gekeken, op welke links hebben ze geklikt, hoeveel ‘likes’ en reacties waren er eventueel en alles per dag, per maand en per jaar weergegeven. Super handig natuurlijk, want zo weet je tenminste waarvoor je het doet.
Alles wat ik toepas aan plugins was altijd gratis. Natuurlijk kun je vaak uitbreidingen erbij kopen, die nóg meer mogelijkheden bieden. Maar dat vind ik nooit nodig. De gratis tools bieden mij voldoende.


Links: Tegen dit soort SPAM ben ik beschermd! Rechts: De statistieken van Fata Morgana zijn nog vrij laag. 😉

Nu kreeg ik opeens mijn statistieken niet meer in beeld! Want ik heb dan wel aangegeven dat de website non-commercieel is, maar Jetpack heeft dat opeens anders geconstateerd. Na vele jaren van gebruik… En nu zou ik minimaal € 7,95 per maand moeten gaan betalen, om ze weer te kunnen zien. WTF!!!


Statistieken DeRest? Betalen meneer! 🙁

Voor mij is dit best wel een groot probleem. Ik wil niet blind deze site maken… Omdat ik toch al weinig tot geen interactie heb, zijn die statistiek-gegevens cruciaal om te weten waarover ik kan schrijven en waarop ik eventueel terug moet komen.
Er zijn natuurlijk nog wel andere (gratis) plugins, voor vrijwel alle toepassingen, maar soms onbetrouwbaar en met minder mogelijkheden. En het komt de gehele website niet ten goede als ik veel (minder goede) plugins moet installeren. Alles wordt trager en onveiliger. Jetpack biedt veel, al jarenlang en is betrouwbaar. Maar ja… Wat nu?

Uiteraard kon ik in ‘verweer’ maar dan wordt je site slechts opnieuw door hun ‘AI-bot’ doorzocht op kenmerken van commercialiteit. En die vinden ze… Op mijn Contact-pagina! Huh??? Is het verstrekken van mijn mailadres (waar sommigen dankbaar gebruik van maken voor het nodige contact!) en links naar mijn sociale media commercieel? Nogmaals: WTF!!!

Is dit het einde van het vrije woord? Moet ik betalen om mezelf nog langer open en eerlijk te mogen uiten? Een ‘AI-medewerker’ vindt dat wel. Dat noemen ze overigens een ‘happy engineer’… Ja… Zeker voor die gasten zal het lachen zijn dat ze onschuldige burgers weer geld af kunnen troggelen.

Uiteraard is de handigste oplossing dus het gebruiken van de ‘DELETE’ knop. Simpel. Weg met de plugin Jetpack. Deze tekst zal er niet minder door worden.
Maar voor mij gaat het opnieuw om de WAARDELOZE service van een blijkbaar uit hun krachten gegroeid clubje mensen, wat geen tijd meer heeft om gratis normale service te bieden. Betalen of oprotten. Nou dan…

Tenslotte

Natuurlijk zijn hier de laatste woorden nog niet over geschreven. Ik gebruik Jetpack nu ook op mijn nieuwe website ‘Fata Morgana’ en daar kan dit dan ook een probleem worden? Ik heb daar ook een ‘Contact-pagina’. Pfff… Als er nieuwe ontwikkelingen zijn rond dit nieuwe conflict, dan zal ik het uiteraard weer vermelden.

Maar leuk vind ik dit natuurlijk weer niet. Ik word hier zo moe van… 🙁

Dit bericht is geplaatst in Column, Consumentenzaken, Cultuurfilosofie, Opmerkelijk Nieuws met de tags , , , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie