Historie

Radio

Eigenlijk begon De Rest al in 1980 met het maken van volwaardige radioprogramma’s.
Radio Doreo was een collectief van meerdere kleine groepjes enthousiaste radiopiraten. Maar zowel de wetgever als onderlinge meningsverschillen hebben vrij snel een einde gemaakt aan dit ambitieuze initiatief.
Vanaf 1982 begonnen de reguliere uitzendingen van Radio Fata Morgana.
Een individueel project maar door het toch onverwachte succes de basis van een blijvend fenomeen…
Een radiohistorisch overzicht:
(Onderstaande lijst is niet compleet. Het bevat alleen de ‘highlights’ van de projecten waar De Rest persoonlijk ook veel betrokken was in de organisatie. Er is langdurig gedraaid bij Radio Candlelight, er was een kort maar hevig project met Delta Radio en De Rest was nog kort verbonden aan Radio Randstad en Radio VAPO.)

1982 – Radio Doreo
De Dordtse Regionale Omroep – Radio Doreo. Misschien een te ambitieus project en te weinig professionele en brede steun. Hoewel het inhoudelijk een goed kans van slagen had, was de organisatie te zwak om problemen op te kunnen vangen en die kwamen er, zowel intern als extern.
1983 – Radio Fata Morgana
John van de Rest volledig in z’n element met z’n eerste en beste solo-radiostation. Een avondvullend programma met kwalitatief goede muziek, verzoekplaten en enkele spelletjes. Een radioavond voor velen om voor te gaan zitten…
1984 – Radio Starlight
Het tweede grotere project na Doreo, met een aantal oude medewerkers van Doreo. Starlight werd gemaakt door jongere d.j.’s met professionele ambities. Langzaam maar zeker werd Starlight meer gesteund door de lokale middenstand wat een grote opsteker was! Een te grote uitbreiding in zendvermogen werd Starlight uiteindelijk fataal; de zender werd er enkele keren uitgehaald en daarna was het afgelopen.
1987 – Legale lokale omroep TROM Radio
De illegaliteit moe en de angst om weer meer kwijt te raken deed De Rest besluiten aan te melden bij de lokale omroep in oprichting: de Trom –Televisie en Radio Omroep Merwestad. Het hoogtepunt was een eigen radioprogramma op de zondagavond: De Rest van het Avontuur… Met veel muziek, beetje info, paar spelletjes en enkele verzoekplaten. Het leek een beetje op oude tijden. Leek… Maar het was het niet. Andere verplichtingen maakten dat De Rest het bij de radio voorlopig helemaal voor gezien hield.

Overige Radioactiviteiten

Delta Magazine

Ergens in het overzicht van radiostations wordt bovenaan “Delta Radio” even genoemd. De bedoeling was dat Delta zou willen samenwerken met de andere bekendere piraten om in een soort collectief de lokale radio te versterken en verbeteren. En de twisten rond gebruikte frequenties zo mogelijk te kunnen oplossen. Een heel klein beetje een voorloper van een “lokale omroep”.
Met daarnaast een magazine, het Delta Magazine, waarin dan alle ontwikkelingen van de Dordtse piraten zouden komen te staan.
Omdat de radio het ondanks professionele voorbereiding slechts 1 of 2 uitzendingen heeft volgehouden (uit de lucht gehaald door de RCD…) bleef dit magazine wel een periode bestaan.
Heel veel Dordtse piraten werkten er aan mee met bijdragen en opgaven van hun programmering.
Het magazine werd verkocht aan diverse liefhebbers van de piraten en uiteraard uitgedeeld aan alle piraten.

Radio Party

Toen eind 80er jaren (eindelijk?) sprake was dat er een lokale omroep opgericht zou worden, uiteraard na enige politieke beslissingen en er aan die omroep zoveel mogelijk maatschappelijk gesteunde organisaties mee moesten gaan doen, zag De Rest zijn kans schoon.
Al enkele jaren actief te proberen de piraten te organiseren en nu een kans deze piraten een kans te geven hun hobby op legale wijze te laten voortzetten. De Rest wilde de piraten in de lokale omroep zien te krijgen.
Als inleiding daarop organiseerde hij de “Eerste Dordtse Radioparty“. Net tegen bepaalde verkiezingen dus strategisch handig.
Deze avond werd georganiseerd in een zaal van de Merwehal, met medewerking van Radio Starlight die de muziek verzorgde en van diverse Dordtse artiesten die belangeloos optraden: Jany Szabo, Gerard de Vree en showgroep The Seven Source. Het Vrije Tijds Centrum verzorgde er zelfs een modeshow! Volop amusement om de aanwezige politici van vrijwel alle Dordtse partijen duidelijk te maken dat de radiopiraten sterke en serieuze partners zouden zijn om de nieuwe lokale omroep inhoud te geven.
De politici kregen ook allemaal het woord en namen een uiteraard voorzichtig positief politiek standpunt in dat het zeker de bedoeling zou zijn om de lokale radiopiraten mee te laten doen aan de omroep.
Deze Radio Party was achteraf gezien het hoogtepunt wat De Rest heeft bereikt en zeker een succes te noemen.
Er kwamen vele vergaderingen van de “lokale omroep in oprichting” waarin De Rest plaats mocht nemen als woordvoerder voor de piraten.
Maar uiteraard moest er nog veel water door de Dordtse havens vloeien voor er eens iets van de grond kwam…
Vele standpunten stonden tegenover elkaar en naast de politiek wilden vooral de christelijke organisaties een flinke vinger in de pap.
Het heeft maanden geduurd maar uiteindelijk werd dan toch de TROM in 1987 opgericht.
Dankzij De Rest waren op de eerste bijeenkomsten ook de piraten welkom om zich aan te melden als vrijwilliger.
Maar omdat het in het begin van de TROM alles nog zeer strak geregeld was, ging dat niet meteen lopen.
Er werden nog opleidingen aan verbonden en het duurde nog lang voordat TROM Radio werkelijk van start ging.
John van de Rest was daar uiteraard wel als een van de eersten bij.
Ook enkele andere oud-radiopiraten werkten er aan mee en later ook in de radiotechniek want het zelf draaien van radioprogramma’s was helaas uit den bozen.

Het overige is bekend: De Rest ging een ander leven zoeken.

Maar niet voordat hij afscheid had genomen met nog een “Tweede Dordtse Radioparty“!
Veel kleiner van opzet (hoewel de verwachtingen van sommigen wat hoger lagen) met een klein zaaltje, enkele genodigden zoals familie, kennissen en uiteraard enkele collega radiopiraten. Toch nog met optredens van onze Dordtse Maitre Pierre en zangeres Paula Koenen.
Er werd nog een spelletje gespeeld en de muziek verzorgde De Rest zelf.

En daarna was het afgelopen met de radio historie van De Rest… Tot internet zijn intrede deed.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.