Internetoplichters en dropshippers – een vervolg

Ben ik dommer dan een ezel?

Afgezien of een ezel (het levende dier) echt zo dom is als de uitdrukking suggereert, zou je kunnen zeggen dat dit gezegde misschien voor mij op zou kunnen gaan. “Een ezel stoot zich niet tweemaal aan dezelfde steen”. Heb Ik dit nu meerdere malen gedaan? Ben ik dus dommer dan een ‘ezel’? Dat vind ik niet, want het waren niet exact dezelfde stenen. Daarnaast heb ik echt ook veel goede ervaringen met leuke aanbiedingen op internet (ja zelfs via Facebook!) uit landen als de USA en vooral China. Er zijn talloze ‘bedrijfjes’ die vrijwel alles online aanbieden. En veel goedkoper dan in Europa. Tja… Dan probeer je het gewoon.
Helaas heb ik de afgelopen periode (vorig jaar tot nu) toch weer een paar mindere ervaringen, die ik hier weer graag wil delen. In algemeen ‘consumentenbelang’, zullen we maar zeggen. 😉

Verzamelwoede?

De laatste tijd koop ik nog wel eens dingen die ik eigenlijk niet echt nodig heb. Gewoon voor de ‘heb’. De lol die ik eraan beleef om het simpelweg te hebben, geeft me plezier. Ook al verdwijnen de meeste dingen meestal in de kast; ik kan ze altijd pakken en bewonderen.
Vroeger deden veel mensen dat met postzegels. Ik zag laatst in een reportage op ‘1Vandaag’ dat dit een uitstervende hobby lijkt te worden. Meestal oudere mannetjes die het doen. Op een paar uitzonderingen na. Maar er worden natuurlijk steeds minder postzegels in omloop gebracht. Steeds meer gaat digitaal, zelfs de benodigde portokosten kan je tegenwoordig digitaal kopen en volstaan met een nummertje van deze aankoop.
Maar feitelijk kun je natuurlijk alles verzamelen. Van asbakken, auto’s, munten, stripboeken, wapens (!), wijn tot zuigflessen; alles kan en alles gebeurt.
Ik kan niet zeggen dat ik echt een fanatieke verzamelaar ben van iets in het bijzonder. Maar zo vind ik messen in diverse soorten en maten best leuk om te hebben. Ik zal ze hier niet tonen want ik geloof dat sommige beschouwd kunnen worden als ongeoorloofd ‘wapen’, mocht je dat in het openbaar op zak hebben. Dat doe ik uiteraard niet! Ze liggen gewoon in een la.
Als tiener vond ik zoiets al leuk, maar dat kon en mocht ik toen natuurlijk niet van mijn moeder. 😉 En later vergat ik dit gewoon. Tot de laatste jaren.
Daarnaast heb ik een collectie erotische voorwerpen verzameld, waar ik in een ander artikel al over schreef. 😉
Wat ik nu allemaal verzameld heb, komt meestal ook weer uit China. En ik koop het alleen als de aanbieding wel erg goedkoop lijkt. En daar begint het probleem.

Is een product op internet zeer goedkoop? Kijk uit!

Soms reageer ik wel eens te impulsief op een aantrekkelijk aanbod. Zoals ik eerder had gedaan met die onwaarschijnlijke 16 TB (!) SSD-schijf voor een schappelijk prijsje bij ‘Lazaru’.
Bij de meeste aanbiedingen via de sociale media (vooral Facebook, wat ik zie) staan in de reacties dan wel de overwegend negatieve ervaringen. En die las ik soms dan pas achteraf… Dom dom dom! Online kon ik me soms niet inhouden, vermoedelijk ook wel door de invloed van drank op zo’n moment. De aanschaf vond dan vaak ook ‘s avonds plaats… Maar bang dat ik de aanbieding de volgende dag niet meer zou kunnen vinden (vaak heel lastig op dat bagger Facebook!), klikte ik dan snel op de website en ‘betalen via PayPal’. Binnen 30 seconden gedaan. Tja…

Maar na deze inleiding: Wat heb ik nu weer voor ‘stommiteiten’ begaan? Een overzicht:

ITCRYING – Nep verkoper uit USA of China?

Bij dit ‘bedrijf’ heb ik tot tweemaal toe besteld! In dit geval ging het om messen. Op Facebook zag ik in eerste instantie niet de gelijkenis. Dat zag ik pas toen de bekende order- en delivery-mailberichten kwamen.
Mijn eerste bestelling betrof een ‘stiletto’. Een mes dat er met een simpele druk op een knop of schuifschakelaar recht van boven uitkomt. Naar mijn weten mogelijk niet toegestaan in diverse Europese landen maar volgens hun communicatie op Facebook gewoon leverbaar. En voor het prijsje van enkele tientjes vond ik dit een aardig hebbeding. Vroeger had ik zoiets wel eens. Maar is zoals zoveel van vroeger kwijtgeraakt.
Deze heb ik nooit gekregen, maar wel een ander mes, een zogenaamd ‘knipmes’ wat er zijdelings uitklapt. Dat had ik al dus ik heb een eindeloze maildiscussie met hun (Chinese) service gehad, zonder resultaat. Ze zouden nog iets van 4 of 5 dollar ‘refund’ (= teruggave) doen maar dat heb ik nooit meer ontvangen. Ik heb het maar laten zitten… Het ontvangen mes vind ik ook wel aardig. 😉

Daarna zag ik nog een keer een soortgelijke aanbieding van iets wat een ‘tacticle knuckle knife’ werd genoemd: een soort ‘boksbeugel’ met ingebouwd mes. Ik had zoiets nog nooit eerder gezien dus wilde dit wel hebben. En deze heb ik wel ontvangen, van uiteindelijk exact dezelfde leverancier ‘ITCRYING’, hoewel ik dit op Facebook eerst niet zag. Maar dit is wel goed gegaan.
Los van het mes is het overigens geheel kunststof, dus ik betwijfel de ‘slagkracht’. 😉
Maar het ziet er best leuk uit en voor weer een paar tientjes geen miskoop.

Rare jongens die Chinezen… Maar je moet dus heel goed opletten wat je koopt en hoe de reacties zijn als het via bijvoorbeeld Facebook gaat. En hoewel de website suggereert dat het een Amerikaans bedrijf zou zijn: NIET waar! Dit is misleiding, bedoeld om het vertrouwen te winnen. Mogelijk is het gewoon een Chinese zolderkamerverkoper… Verkoopt echt dingen, maar niet altijd wat je denkt te kopen.

Mi-Makeups – nep-Amerikaans bedrijf uit China of Roemenië?

Dit was/is echt een volledig nep-bedrijf. Daar stel ik geen vraagtekens bij. En hier ben ik bewust ingetrapt om te kijken wat er zou gebeuren… Ja echt! Soms geniet ik zelfs van de uitdaging om uit te vinden of iets echt is of niet. Maar hier lag het er wel heel dik op.
Ik toon je in dit geval een paar screenshots van de oude website die net na de jaarwisseling opeens verdwenen was…

De dingen die je hier ziet zijn simpelweg zo onwaarschijnlijk goedkoop dat een kind zou kunnen zien dat het onzin is. Zoals een minihuisje voor zeg maar $ 30… Euh… Alleen de deurknop zou dat al moeten kosten. 😉

Ik had hier een (nep-) pistool besteld! Ja echt. Wetende dat dit mogelijk niet mag en het zeer waarschijnlijk mijn huis niet eens zou bereiken, als het al waar zou zijn. Maar dan voor nog geen 3 tientjes inclusief verzendkosten uit ‘Amerika’? Onmogelijk. En dat bleek het ook.
Toen het volgens de ‘Track&Trace’ continu op ‘wachten’ stond en ik via een mail vroeg hoe lang het zou gaan duren, omdat ze op de website een bepaald tijdsvak toonden, kreeg ik nog netjes antwoord dat de levering door omstandigheden vertraagd was. Maar dat ze het na een paar weken verwachtten en dan zou het direct opgestuurd worden. Je raadt het al: na enkele weken nog niets en toen reageerden ze niet meer op mail. En later was de website verdwenen.

Dit zijn bekende praktijken. Maar meestal kan je dan alleen betalen met creditcard en die heb ik niet dus kan daar nooit intrappen. Maar dit kon ik zowaar met iDeal betalen! Meestal kost dit de verkopers een redelijke investering en dit zie je in het buitenland (buiten Europa) niet vaak. Achteraf zag ik helemaal onderin de voorwaarden dat eventuele geschillen aan de ‘Roemeense’ wetten werden getoetst… Ahum. Zogenaamd Amerikaans bedrijf, website via Chinees bedrijf gehost en gezeteld in Roemenië? Vandaar de iDeal-mogelijkheid, die in de EU eenvoudiger bereikbaar is? De waarheid zal ik waarschijnlijk nooit te weten komen. Maar hier had ik uiteraard al op gerekend. Zomaar iets van een pistool kopen via het open internet is gewoon onmogelijk. Gelukkig. 😉

Eoptimager – weer een Chinese nep-verkoper!

Deze ervaring is mijn laatste aankoop, van nog maar een maandje geleden. Ik zag weer op Facebook een heel grappig object: een ‘spike-cane’, ofwel een wandelstok met een heel gevaarlijk uitziend ‘zwaard’ erin. Geen idee of zoiets wettelijk toegestaan is. In de reacties zag ik in eerste instantie dat sommigen het een ‘toothpick’ noemden, of een handige ‘afvalprikker’, zoals je ook hier in Nederland best veel vrijwilligers ziet rondlopen. Zo van: wandelingetje met een stok want ik loop gebrekkig (waarheid!) maar kan tegelijk af en toe iets oppikken zonder er voor te moeten bukken. Of het is een handig verdedigingsmiddel tegen de diverse rondhangende en agressieve jongerengroepen? Die zijn er echt… Maar daar had ik niet aan gedacht toen ik het bestelde. Ik vond het gewoon leuk voor de ‘heb’, maar zie mezelf daar echt niet mee rondlopen. 😛


De bestelde ‘spike-cane’

Maar ook dit bleek weer een illusie. En ook hier blijkt weer sprake van fraude.
Allereerst bleek het zogenaamde Amerikaanse Eoptimager NIET uit de VS te komen, hoewel zelfs de ‘Track&Trace’ een Amerikaanse route toonde! De afzender blijkt duidelijk in China.


Track&Trace vanuit Amerika???

Bezorgd, vanuit… China. 😛

En dan kreeg ik (natuurlijk?) geen ‘spike-cane’ maar een simpele ‘foldable’ cane! Een opvouwbare wandelstok. Van een licht hol metaal en het zou als wandelstok best bruikbaar kunnen zijn en makkelijk mee te nemen onderin een tas of zo… Voor noodgevallen misschien. Maar dat heb ik gelukkig nog niet nodig en hiervoor heb ik echt ruim te veel betaald. Dit was achteraf wel degelijk weer een domme impulsieve aankoop want later zag ik op hetzelfde Facebook account dezelfde klachten van boze kopers.


Bezorgde opvouwbare wandelstok… 😛

Hierover heb ik na een ellenlange zinloze ‘mailwisseling’ met de zogenaamde verkoper wel een serieuze klacht ingediend bij PayPal. Want ze blijven staalhard beweren dat ik heb ontvangen wat ik heb besteld en alles dus gewoon goed is. WTF! Dit liet ik er niet bij zitten. Bij PayPal heb je een zogenaamde ‘kopersbescherming’ en je kan een eventueel conflict met de verkoper ‘escaleren’. Dan zou je bij acceptatie je geld terug moeten krijgen, als de verkoper zelf niets doet. Door het volharden van die ‘zolderkamerverkoper’ heb ik dus geëscaleerd. Op 5 maart 2024. Er zou maximaal 30 dagen voor staan, eer het wordt beslist. Hoewel er eerst aangegeven werd dat de verwachte oplossingsdatum 25 maart zou zijn, hebben ze dit op die dag opgerekt naar 30 maart.
Het lijkt me vreemd dat dit zo lang moet duren… Het is zo duidelijk. Maar ik vermoed dat zomaar ‘geld teruggeven’ ook moeilijk is voor PayPal, als ze te maken hebben met die ‘ongrijpbare’ zolderkamerverkopers, die zelf geen geld zullen teruggeven. Dat gaat PayPal dan geld kosten… Het zal me benieuwen en ook dit wordt weer een ‘wordt vervolgd’ omdat dit artikel al een poosje ligt te wachten. 😉

Tenslotte de dropshipper: Blushy Amsterdam

Met een duidelijke dropshipper had ik dus al een eerdere ervaring (zie het eerder al gelinkte verhaal van ‘Lazaru’). Nu deze, die ik (jawel…) ook weer via Facebook heb gevonden. Het leek zo mooi… De website van Blushy is geheel in het Nederlands opgesteld en ik geloof ook wel dat dit weer zo’n ‘zolderkamerverkoper’ uit Amsterdam is. Verkoopt zelf niets maar biedt de ‘geweldige’ producten zogenaamd wel aan. En ditmaal werd ik op mijn gevoel bespeeld: een middeltje om mijn altijd aanwezige en hardnekkige tinnitus te verzachten. En in de reacties op Facebook waren (ook) positieve reacties te lezen, dat dit na gebruik flink was verminderd! Ook wel wat negatieve reacties natuurlijk, maar dat is altijd met alles. En de (toen nog aanwezige) uitleg op de website omschreef het allemaal als ideaal… Tja. Dan denk je: baat het niet, dan schaadt het ook niet want het is een balsem die ik op of rond mijn oor moest smeren. Simpel.
Ik vond de prijs van zeg maar € 35 voor 2 ‘potten’ zalf niet verkeerd. Toen had ik ze echter nog niet ontvangen…:


De potjes… Met een Euro erbij om het formaat aan te geven. 😉

Deze micropotjes gaan dan wel redelijk lang mee, omdat je slechts een vingertop gebruikt, om in te smeren op de plek, die ik in eerste instantie nog niet eens goed kon ontdekken. Eerst dacht ik zelfs dat ik het mogelijk IN mijn oor moest stoppen! Vanwege die onduidelijkheid heb ik een mailtje gestuurd naar Blushy en kreeg gewoon netjes antwoord. Eerst de bekende weg naar ‘rond het oor’ maar na een tweede mail wist ik dan eindelijk waar ik het exact zou moeten smeren:

Ahum… En dat zou dan de inwendige ‘beschadiging’ van mijn oor kunnen verlichten? De twijfel rees. En toen ik een beetje verder ging neuzen op internet, las ik ook steeds vaker dat het onzin is en niet KAN helpen. Er is feitelijk geen remedie. En het is geen ‘spierpijn’ die je met een balsem kunt verlichten!
Ook ontdekte ik later exact dezelfde potjes balsem, bij Amazon en gewoon direct in China, bij een soort Ali Expres. Voor pakweg € 6 per potje, inclusief verzendkosten. 😛
Ik had dus het driedubbele betaald voor een product wat Blushy gewoon in China had besteld. Daar kwam het dan ook vandaan, gezien de Track&Trace info en afzender op de envelop. Dit is het bekende werk van dropshippers. Met weer een waardeloos product.

Ik heb dit toen maar laten zitten, omdat ik geen energie had om er werk van te maken. Ik heb het immers gewoon volgens de voorwaarden van Blushy gekocht en het is geheel naar verwachting afgeleverd. En deze praktijken zijn (nog steeds) niet illegaal.

Inmiddels is de website van Blushy geheel uitgekleed, op een paar onbeduidende producten na en die balsem is nergens meer te vinden! Ook niet op Amazon. En na zoekacties helemaal nergens meer zover ik kan zien! Ik denk dat er overal toch te veel (terechte) negatieve meldingen kwamen dat het gewoon niet werkt. Maar dit soort bedrijfjes proberen het altijd weer: inspelen op de gevoelens van mensen die iets nodig (denken te) hebben en daarvan profiteren. En ze komen er mee weg, na vermoedelijk toch wel duizenden euro’s (wereldwijd) te hebben verdiend aan een potje onzin.

Nawoord

Na het lezen van bovenstaande, zijn er misschien mensen die zich vertwijfeld afvragen: “Jij bent toch die gast die altijd klaagt over geldgebrek en zijn minimale financiële situatie?” Ja… Dat klopt. Tegenstrijdig niet waar? Maar dat kon je natuurlijk ook al afvragen bij mijn ook vaak beschreven drankgebruik… Maanden dat ik weer over grenzen was gegaan. Whisky is ook niet goedkoop… Zelfs met het goedkoopste merk, kostte dat soms toch tot 200 Euro per maand. Maar ik zie dan wel verschillen. De drank drink ik weg en houd er daarna niets aan over. Hooguit een bepaald gevoel… 😉 De dingen die ik koop blijven bestaan en heb ik af en toe lol van. Iets kopen (of het nu serieus is, zoals online kleding, of gewoon ‘hebbedingetjes’) is een soort tijdbesteding. Die ik niet buiten de deur uitvoer want ik kom vrijwel nergens. Sommigen willen er af en toe eens op uit, terrasje pakken, ergens eten, shoppen, roken… Ook mensen met weinig geld willen wel eens iets. Anders is je leven helemaal ‘dood’. En gelukkig is mijn situatie nog nooit zo slecht geweest dat ik in de schulden zit. Nu niet meer. Dat is wel geweest, zelfs in de tijd dat ik nog werkte!
Ik heb veel meegemaakt met financiële situaties en heb de laatste jaren alles onder controle. Gelukkig. Dan wil ik gewoon ook wel eens iets doen voor de lol. Bij mij uit zich dat de laatste paar jaar in wat ‘onnodig’ koopgedrag. Af en toe.
Maar ik geef toe: als ik alles van die jaren had opgespaard, had ik er nu misschien een klusjesman van kunnen laten komen om een paar lekkages te repareren of de nieuwe bergingdeur te schilderen. Misschien. Maar dan had ik me al die tijd ook veel minder vermaakt en misschien had ik dan ook wel nog meer gedronken. Uit verveling…

Mijn scheepje zinkt nog niet en ik heb tot heden geen spijt van wat ik heb gedaan met geld. Daarbij ben ik uitsluitend verantwoordelijk voor mezelf. Wat ik mezelf toe-eigen of juist ontzeg, heb ik helemaal zelf in eigen hand. Gelukkig nog wel. 😉

Dit bericht is geplaatst in Column, Consumentenzaken, Opmerkelijk Nieuws, Persoonlijk met de tags , , , , , , , , . Bookmark de permalink.

Eén reactie op Internetoplichters en dropshippers – een vervolg

  1. Pingback: “De kwestie is in uw voordeel gesloten” | De Rest van het Avontuur

Geef een reactie