Coronacrisis Deel 15: Vaccineren – vervolg

De samenleving wordt verder verdeeld!

Nog maar 4 dagen na Deel 14 kom ik al met een vervolg. Dat is snel. Ik had er al een reden voor maar wilde eigenlijk nog even wachten want het woord ‘Corona’ is al zo gruwelijk prominent in het nieuws gedurende nu meer dan een jaar, dat ik het zo moe ben… En velen met mij.
Maar deze actualiteit is belangrijk en snijdt direct een ander onderwerp aan wat hieraan gerelateerd is: de voortdurende groei van polarisatie en groter wordende verdeling in het hele land.
De Vrijheid Van MeningsUiting komt erin uit en… de waarde van de journalistiek, waar ik ook nog een groter artikel aan wilde wijden… Maar niet alles tegelijk.
Het gaat nu weer over Corona.
En voordat ik begin met mijn persoonlijke nieuwtje met betrekking tot mijn mogelijkheden me al dan niet te laten vaccineren (waar ik de vorige keer over schreef), eerst een nog groter nieuwtje, namelijk van gisteren: de laatste column van schrijfster Saskia Noort in het Algemene Dagblad van zaterdag 8 mei 2021:

‘We zouden allemaal trots en dankbaar in de rij moeten staan om dit vaccin te mogen ontvangen‘

Omdat ik geen abonnee meer ben van het AD, krijg ik de ‘premium’ artikelen soms als ‘lokkertje’ af en toe te zien en ik kon dit gisteren lezen. Toen ik het vandaag weer probeerde was dit al weer geblokkeerd… Ik heb in het gelinkte document dus een poging gewaagd om geplaatste afbeeldingen op Instagram weer te geven. Als ik de column nog een keer ongecensureerd vind, zal ik dit aanpassen.

Saskia Noort

De strekking van de column lijkt op zich positief en optimistisch naar de mensen toe om zich “gewoon te laten vaccineren”. Omdat er zo veel mensen twijfelen probeert ze die twijfel weg te nemen. Op zich niets mis mee. Ik ben ook niet ANTI vaccineren! Ik maak slechts mijn persoonlijke afwegingen en het is ook (nog) niet verplicht gesteld.
Het gaat nu echter fout in de maatschappij door de invoering van het ‘vaccinatiepaspoort’ waar ik de vorige keer ook al over schreef. Dit lijkt nu gebruikt te gaan worden om mensen toegang te geven of juist… te weigeren als je wel of niet gevaccineerd bent.
Bij grote evenementen, festivals, pretparken, vakantie-bestemmingen of zelfs het vliegtuig…
Boeiend. Dat raakt me allemaal niet.
Omdat er nu echter een grote tweedeling ontstaat tussen mensen die keihard beginnen af te geven op mensen die niet vaccineren en die als ongewenste paria’s beschouwd beginnen te worden, ben ik vooral negatief geraakt door de laatste alinea van de column waarin letterlijk staat:

“Je laten vaccineren doe je niet alleen voor jezelf. Je doet het voor je land, je buren, je kinderen, je ouders, de school, je werk, de anderen. We zouden allemaal trots en dankbaar in de rij moeten staan om dit geschenk te mogen ontvangen.
Maar het grootste privilege is dat je het mag weigeren, zoals landen, bedrijven, werkgevers, scholen en je buren het recht hebben een antivaxer de toegang te weigeren.“

Met dat laatste gaat Saskia Noort over onaanvaardbare grenzen.
Zoals iemand op Twitter schreef: “Dit ruikt naar fascisme”.
Fanatieke tegenstanders van het hele Corona-beleid heb ik al gezien met zelfgemaakte gele ‘Jodensterren’ waarop dan niet “Jood” staat maar “Ongevaccineerd”.
Dit is het uitdiepen van de kloof. Het vergroten van de afstand tussen de ene en de andere ‘soort’ mensen. Dit is nu hetgeen we op 5 mei hadden moeten uitspreken: “Dit nooit meer.” En Noort rijt de wond keihard open.

Voor #ongevaccineerden verboden?

Tot gisteren volgde ik haar op Twitter en Instagram, omdat ik van haar ook erg veel mooie dingen heb gelezen en ze met name een mooie vrijgevochten seksueel progressieve vrouw is, die geen blad voor haar mond neemt. Op een nette manier.
Wel heb ik eerder twijfelachtige dingen gelezen als ze het over ‘pedo’s’ had… Ook een vorm van populisme waar een ‘journaliste’ als zij zich niet mee mag bedienen omdat ze de feiten niet kent.
En zij heeft invloed. Als min of meer bekende Nederlander volgen duizenden mensen haar en nemen alles aan wat ze schrijft.
Op deze manier ben ik straks misschien niet meer welkom bij mijn ‘buren’… Of wie weet zelfs in de supermarkt als mensen zonder vaccinatie misschien wel voor altijd een mondkapje moeten blijven dragen… Ik zie dit soort maatregelen al serieus tot de mogelijkheden behoren.
En de massa… steunt dit. Want “die asociale antivaxers moeten buiten de samenleving gehouden worden!”
Voor mij was deze column de ‘druppel’ en heb dit ook op haar Twitter geschreven om haar daarna te ontvolgen, ook op Instagram.
Een aantal mensen heeft mijn Tweet geliket… Maar de meeste van haar volgers staan natuurlijk ronduit achter haar, hoewel ze vaak de hele column niet eens hebben gelezen vrees ik.

Het algehele beeld wat niet alleen door Saskia Noort maar natuurlijk ook door de overheid geschapen wordt is dat je niet alleen vaccineert voor je eigen gezondheid. Nee, het voornaamste wat nu ingepeperd wordt is dat je het voor IEDEREEN doet. Uiteindelijk komen we van Covid-19 af en dan van de beperkende maatregelen als liefst IEDEREEN zich heeft laten vaccineren.
Je wordt voor 100% verantwoordelijk gesteld voor het welzijn van… IEDEREEN!
Dit is natuurlijk bullshit! (Ja daar gaan we weer…)
Ik heb het al vaker geschreven maar vele virologen hebben dit ook gezegd: “Covid-19 verdwijnt niet meer.” Met vaccineren kunnen we onszelf iets beter beschermen. Maar niet voor 100% (sommigen worden alsnog ziek!) en ook stopt het de verspreiding van het virus niet! Dat is een fabel!
En met de voortdurende aanpassingen van het virus werken de huidige vaccins echt niet meer tegen de eventuele nieuwe varianten. De pandemie blijft nog jaren.
Als we de illusie aannemen dat we na allemaal gevaccineerd te zijn allemaal weer vrolijk kunnen en mogen doen wat we vroeger deden en dat NIEMAND meer ziek wordt, dan zijn we naïef.
De kansen worden kleiner ja.
Maar mensen die zich om redenen niet laten vaccineren maar dan ook zelf voorzichtig blijven met het bezoeken van drukke gelegenheden of zelf gewoon bijna niemand ontmoeten (zoals ik) dan zijn die niet ‘gevaarlijker’ voor hun omgeving dan iedereen die wel gevaccineerd is. Dit is een feit.
Zo was het altijd al met pandemieën.

Alle aandacht en alle geld gaan nu voornamelijk naar de vaccinaties en maatregelen om alles (gecontroleerd) weer ‘open’ te gooien terwijl er beter meer geld had kunnen gaan naar de zorg om daar de capaciteit (tijdelijk) te vergroten, om de voortdurende patiëntenstroom beter aan te kunnen.

Ik kreeg echt een vieze smaak in mijn mond na het lezen van de column.
Maar het bevestigt wel mijn eerder geschetste angst voor het bewust aansturen van de overheid op een grotere tweedeling van het volk. ‘Verdeel en heers.’
De geschiedenis herhaalt zich keer op keer…

Brief uitnodiging vaccinatie van RIVM

De brief die ik op 1 mei van het RIVM had ontvangen, vormde de aanleiding voor mijn genoemde vorige aflevering van ‘Coronacrisis’. Ik sprak daarin uit dat het me niet zou verbazen als ik nog een tweede uitnodiging, maar dan van de huisarts, zou krijgen. En die heb ik ook gehad. Vrijdag 7 mei kreeg ik opnieuw dezelfde RIVM-envelop in de brievenbus. Alleen was de adressering nu iets anders… Eigenlijk niet helemaal correct zoals ik officieel heet.
De hele brief leek verder sterk op de eerste maar nu stond er wel een code in die ik kan gebruiken als ik bel naar de ‘automatische antwoord telefoon’ van de GGD.
Het gaat dus weer om een vaccinatie bij de GGD alleen was nu de brief niet ‘ondertekend’ door het RIVM maar inderdaad door ‘de huisarts’.
Het zal dus niet de bedoeling zijn dat ik die ‘huisarts’ moet bezoeken en Astra-Zenica ga krijgen maar ik moet naar de GGD om daar Pfizer of Moderna te krijgen.
Nou ja, een deel van de twijfel is nu misschien weg. Maar de rest blijft natuurlijk gewoon hetzelfde.
Ik blijf nog liever afwachten en twijfel of het voor mij wel nuttig is. En misschien juist nadelig.

Voor de grap heb ik nog een keer geprobeerd de online mogelijkheid te bezoeken maar krijg nog steeds die error.
En op Facebook heb ik van enkele andere Dordtenaren al gelezen dat ze vele malen hebben geprobeerd te bellen maar daar niet doorheen komen… Het is geen gratis nummer dus dan kan ik al rekenen op voor mij te hoge kosten, zonder enig resultaat. Dan haak ik ook meestal bij voorbaat af.

De GGD’s proberen momenteel duizenden mensen (tijdelijk) aan te trekken voor het meewerken aan de vaccinaties. Hetzij met prikken, of gewoon in de organisatie op de groeiende priklocaties.
Het voornemen is om vanaf eind mei een veelvoud te kunnen vaccineren van wat nu het geval is, want we lopen in Europa nog steeds sterk achter op schema.
Tja… Waar een klein land nog kleiner in kan zijn…

En versoepelingen zitten er de komende tijd nog niet in want de druk op de ziekenhuizen blijft nog altijd groeien! En maar testen, feesten en sporten met massa’s mensen… Gecontroleerd (hoe en door wie?) moet alles open gegooid worden. Prima hoor! Ben ik voorstander van.
Maar begin dan bij de eerste levensbehoeften en laat ook de zwakkeren weer simpelweg boodschappen kunnen doen, ook zonder mondkapje.
Ik wil ook uit mijn isolatie. Het gaat niet goed. Bijna wekelijks voel ik me nu slechter.
Daar gaat geen vaccinatie mij bij helpen. Wel een beter gezond verstand van de machthebbers.
Maar dat zal een illusie blijven…

wordt wederom vervolgd…

Dit bericht is geplaatst in Column, Cultuurfilosofie, Opmerkelijk Nieuws, Persoonlijk met de tags , , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie