Dordrecht 800 Jaar – Evaluatie van een slechte commerciële marketingtruc

Wat nu met het plaatjesboek? Blauwe container?

Mijn ‘bezigheidstherapie’ zit erop. De al eerder beschreven plaatjesactie van de Gemeente Dordrecht – ‘Dordrecht 800 Jaar – Commerciële symboolpolitiek’ – is ten einde.
In dat artikel heb ik alles al geschreven over het naar mijn mening misleidende “cadeau voor alle Dordtenaren” wat niks meer is dan een commerciële actie van een aantal Dordtse supermarkten, gesubsidieerd met gemeenschapsgeld en van weinig tot geen historische waarde, zoals al beschreven door Kees Klok.
Toch ben ik gaan sparen, mede door persoonlijke stimulans van onze eigen burgemeester Wouter Kolff. En daarnaast natuurlijk omdat ik toch tijd zat heb en ik toevallig momenteel uitsluitend mijn boodschappen doe bij een deelnemende supermarkt.
Ik noemde het een ‘bezigheidstherapie’.

In de ‘Restflits van donderdag 18 maart’ kwam ik er nog even op terug met een update en ik sprak de hoop uit dat de organiserende partijen een goede oplossing zouden bedenken om ongetwijfeld veel teleurgestelde spaarders alsnog aan de plaatjes te helpen om hun boeken vol te krijgen.
Want fysieke ruilbeurzen is tijdens Corona natuurlijk onmogelijk.
Die oplossing werd geboden:
In april kon iedereen die nog plaatjes nodig had aan het eind van de periode dat ze werden verstrekt een formulier krijgen waarop die aan kon geven welke nog nodig waren en in de bijgeleverde envelop de eigen dubbelen inleveren waar anderen dan weer blij mee gemaakt konden worden.
Het formulier:

Let vooral op de tekst: “U kunt maximaal 30 ontbrekende plaatjes aanvragen”
Euh wat? Op het moment van invullen had ik er nog 130 nodig! En ik leverde 56 dubbelen in dus zou ik niet minimaal een gelijk aantal terug mogen ontvangen? Wie had dit nu weer verzonnen?

Omdat ik eigenlijk boos was dat ik uiteindelijk nog met een boek zou zitten waar heel veel lege gaten in zouden achterblijven, heb ik een brief geschreven en op de achterkant van het formulier geprint. Daarnaast schreef ik in het commentaar op mijn bestelling boodschappen bij Plus Doesburg dat ik de actie een blamage vond voor Dordtenaren (zoals ik) die het boek graag vol willen krijgen.
Onverwacht kreeg ik daarop een mail van de manager van Plus Doesburg, Dhr. Doesburg zelf.
Uiteraard was hij niet ‘verantwoordelijk’ voor de actie en de afhandeling van de formulieren zou centraal geregeld zijn door een aparte vrijwilligersclub en mijn brief zou daar terecht komen en niet de Gemeente bereiken.
Toen heb ik de brief nog per mail naar hem gestuurd, met de hoop dat hij die zou kunnen doorgeven aan echt verantwoordelijken. Of dat is gebeurd weet ik niet.
Maar om mij (persoonlijk!) van dienst te zijn gaf Doesburg mij bij de volgende bestelling ALLE dubbelen die zij daar van klanten hadden ontvangen omdat hun boeken wel vol waren!
Een grote stapel, met uiteraard ook veel dubbelen maar ook veel missende plaatjes!

Daarnaast heb ik van mijn ex-partner nog al haar bewaarde zakjes plaatjes gekregen die zij van de Jumbo waar ze boodschappen doet had ontvangen. Ze deed er toch niks mee en wilde mij er wel mee helpen.

Alles bij elkaar had ik op het eind… nog maar 22 plaatjes nodig! Wow! Wat een inhaalslag.
En toen moest ik nog wachten op de uitkomst van de formulier-afhandeling, die vorige week was gedaan, inderdaad door een groep vrijwilligers die door de manager van Jumbo Sterrenburg, Dhr. Lemkes,  nog in het zonnetje zijn gezet vanwege hun grote inzet. In een artikel van Dordt Centraal gaf hij ze complimenten en ze hebben allemaal nog een leuke attentie gehad.
Hoera! Wat een grandioze inspanning om de actie toch te doen slagen.
Maar wat zou ik nu nog krijgen? Die 130 had ik niet meer nodig…

Afgelopen donderdag kwam mijn laatste bestelling bij Plus en daarbij zat de envelop, mijn brief met aangekruiste nodige plaatjes en… een GROTE stapel plaatjes! Ik zag dat ze echt hadden geprobeerd om toch al mijn aangegeven missende bij te voegen! En op het eind dacht ik ook echt dat dit zou lukken.
Helaas. Ik mis er toch nog één: Nummer 244.

Maar uiteraard moet ik nu wel beamen dat mede dankzij de actie van de supermarkten vrijwel de meeste mensen die daarin interesse hadden, hun boek vol hebben kunnen krijgen.
Het “cadeau voor alle Dordtenaren” is (bijna) compleet. Juichstemming?

De waarde van het boek

Ook over deze vraag had ik al geschreven in mijn eerdere gelinkte artikel.
Met name historicus Kees Klok liet geen spaan heel van dit “slechte reclameboekje”…
Maar nu heb ik het zelf natuurlijk een aantal weken onder ogen gehad en tijdens het plakken wat beter ‘bestudeerd’. Ik ben geen historicus. Over de genoemde foute feiten door Klok kan ik niets zeggen want ik kan ze niet controleren. Het enige wat ik (oppervlakkig) kan doen is de bijgaande teksten lezen en de plaatjes beoordelen.
En inderdaad… heel veel is belabberd slecht.
Naast de vele typefouten en in mijn ogen onzinnige beschrijvingen van taferelen die heel anders omschreven zouden moeten worden, mist er heel veel en staat er heel veel overbodige onzin in.
Ik zou daar blad voor blad op in kunnen gaan maar dat is natuurlijk onzin als je het boek niet kent en niet met me kunt controleren.
Neem maar van mij aan dat dit boek niet door een echte Dordtenaar en zeker geen ‘kenner’ is gemaakt.
En de plaatjes? Ook vaak van een bizar amateuristische kwaliteit.
Er wordt geschreven dat ze mogelijk het ‘Regionaal Archief Dordrecht’ hebben geraadpleegd…
Maar ik kan me niet voorstellen dat daar veel afbeeldingen van afkomstig zijn.
Veel plaatjes lijken zo gemaakt door toevallige voorbijgangers, toen ze een dagje in de stad vertoefden… Je kent dat wel. Zomaar een groepje mensen in een omgeving waar het eigenlijk om gaat maar die je niet of nauwelijks kunt zien…
Veel foto’s vanuit een standpunt dat het genoemde onderwerp absoluut geen recht doet.
Broddelwerk. En dat kan ik als vroeger redelijk fanatieke hobbyfotograaf toch wel beoordelen!

Het enige plaatje wat ik nog mis (Nummer 244) hoort bij de tekst:
“Nieuwe natuur in de Noorderdiepzone in de Nieuwe Dordtse Biesbosch.”
Zouden ze misschien verwachten dat je daar zelf bij beter weer een bezoekje gaat afleggen en het plaatje zelf maken en invullen? 😉

Dus? Waardeloos boek? Bezigheidstherapie afgerond en geen enkel doel meer? Afvalbak?

Stom genoeg bewaar ik al vele jaren de meest onzinnige papieren en boekjes die ik ooit eens heb gekregen van allerlei aard. Vermoedelijk past dit daar ook wel tussen.
En wie weet krijg ik nog wel eens niet met Dordrecht bekende mensen over de vloer die zoiets wel leuk vinden om door te snuffelen. Net als een soort reclamefolder over Dordrecht dus… 😉
Wel jammer dat deze reclamefolder van twijfelachtige aard zoveel geld heeft gekost en zoveel inspanning van op zich allemaal goed bedoelende mensen en ook vrijwilligers.
Ik hoop dat dit voor hen dan in ieder geval wel een soort ‘feestje’ was ter ere van Dordrecht 800 Jaar Stad.

Actuele aanvulling: Net voor publicatie hoorde ik via een andere fanatieke spaarder die ik al mijn vorige stapel overgebleven dubbelen had gegeven om te delen met mensen die hij weer kent, dat hij mijn ontbrekende ‘Nummer 244’ heeft liggen!
En omdat ik voor hem nog de laatste 2 missende had, kunnen we elkaar nu definitief helpen de spaaractie af te ronden.
Nou… Eind goed al goed.
En vanavond verdwijnen onze complete boeken in de… kast. Precies. 😉

Dit bericht is geplaatst in Column, Cultuurfilosofie, Opmerkelijk Nieuws met de tags , , , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie