Restflits 2 oktober 2018

Vandaag in de Restflits:
– Kiekeboe!
– Algeheel rookverbod rectificatie
– Sexting RELOADED update
– Wat nog Rest

Kiekeboe!

Daar ben ik al weer hoor!
Met een nieuwe ‘Restflits’.
Verbaasd? Ik ‘deed’ het toch alleen nog maar in het weekend?
Ja dat heb ik een poosje inderdaad gedaan. Maar ik heb ook al eerder uitgelegd dat dit kwam door de aanhoudende ‘DDZ’ (Duffe Dode Zomer in dit geval) waarin bijna niets gebeurde en ik nauwelijks inspiratie had om iets te ‘Flitsen’.
Maar de zomer is al weer ‘lang’ voorbij en we zitten in een kille, natte oktoberweek waarin bijna elke dag wel weer wat gebeurt. In ieder geval in de media.
En toevallig gerelateerd aan eerder geschreven artikelen!
Dus als ik actueel en bij wil blijven moet ik het wel weer ‘Flitsen’.
Zal nog wel eens vaker voorkomen denk ik. 🙂

Algeheel rookverbod rectificatie

In mijn artikel over de activiteiten van de ‘antirooklobby’ vanwege een rechtszaak tegen de tabaksfabrikanten en het groeiende ‘algehele rookverbod’ heb ik mijn plaatselijke ziekenhuis als voorbeeld genoemd.
Bij het Albert Schweitzer Ziekenhuis is gisteren (1 oktober) het algehele rookverbod ingegaan voor in en rond het gebouw.
(Wat overigens doorloopt tot aan de Sportboulevard, dus even roken door personeel op de parkeerplaats daar is er ook niet meer bij! 😛 )
Daarbij heb ik geschreven dat er alleen voor patiënten die langdurig verblijven een aparte plek blijft om hun leed niet nog groter te maken door hun het roken te verbieden.
Dat blijkt een misverstand!
Ook (gewone) patiënten mogen niet meer roken in de aparte ruimte die jaren in dienst was als rookruimte in een binnentuin.
Uitsluitend patiënten die ‘uitbehandeld’ zijn en feitelijk wachten op hun dood mogen hier nog terecht… Als soort van ‘laatste wat je nog kunt doen voor mensen in hun laatste dagen’…
Bij deze is dat rechtgezet. Maar ik zet er ook direct mijn mening achter: BIZAR!
Ik dacht echt dat alle (langdurig) opgenomen patiënten hier zouden mogen roken.
Ze zijn daar niet voor hun lol en dan moeten ze ook nog eens gedwongen afkicken…
Dat is wat mij betreft een te harde maatregel.
In mijn genoemde artikel heb ik al uitgelegd dat ook mensen die flink verslaafd zijn aan roken begeleiding nodig hebben. Anders redden ze het niet.
In dezelfde krant waarin uitgebreid het rookverbod in het ASZ besproken werd, stond ook een apart stukje over columnist Kees Thies.
Die was vorig jaar (in het kader van de actie ‘Stoptober’) ook gestopt na zo’n 40 jaar flink roken.
Hij was dus wel degelijk ook ‘flink’ verslaafd.
En ondanks alle sociale controle, mensen om zich heen om hem af te leiden, zijn ‘Blafmans’ om te pas en te onpas rondjes mee te gaan lopen als hij de zenuwen om een peuk op te steken voelt opkomen… heeft hij er na een jaar nog altijd moeite mee.
En hij heeft – naar eigen zeggen – een paar keer dan ook ‘gezondigd’.
Hij was gevraagd om op die 1e oktober het algehele rookverbod bij het ASZ symbolisch te openen. Naar zijn zeggen twijfelde hij sterk om dit te doen.
Vooral omdat hij van mening is dat je mensen niet moet dwingen te stoppen, terwijl ze al in de medische ellende zitten.
Of hij alsnog is gegaan weet ik niet… Maar zijn twijfel kan ik heel goed begrijpen.

In mijn eerder geschreven artikel heb ik verder voldoende geschreven.
Daar zijn nog enkele leuke reacties op gekomen.
Want dit onderwerp boeit wel degelijk velen! Ook niet-rokers met hart voor hun medemens.

Het volgende onderwerp boeit misschien niet elke (vaste) bezoeker van mijn blog maar ik vind dit minstens even belangrijk voor de (jonge) medemens:

Sexting RELOADED update

Onder de titel ‘Sexting RELOADED‘ heb ik begin september een uitgebreid artikel geschreven over dat onderwerp. Vanwege de actualiteit waarin de politie eigenlijk een oproep deed aan alle jongeren om dit beter niet meer te doen; pikante afbeeldingen maken van jezelf of anderen en dan delen via bepaalde sociale media.
In mijn artikel heb ik dit al een kwalijke zaak genoemd dat de politie dit heeft gedaan.
Omdat het feitelijk de gezonde seksuele ontwikkeling van jongeren kan afremmen en dus verstoren! Wat ook weer onherstelbaar leed zou kunnen aanrichten!
Vandaag staat een interview in het AD met Marijke Naezer, onderzoeker van de Radboud Universiteit die een proefschrift heeft gemaakt na anderhalf jaar onderzoek van de ‘wereld van jongeren, sociale media en seksualiteit’.
Waarin ‘sexting’ uiteraard ook een primair onderwerp is.
Haar mening sluit geweldig aan bij de mijne, terwijl ik dezelfde conclusies heb getrokken zonder onderzoek… Hoe zou ik nou toch aan dat inzicht komen als ouwe vent die juist ‘mijn kinderen zou moeten waarschuwen en verbieden dit soort dingen te doen’…
Net zoals mijn moeder mij niet kon en wilde begrijpen in mijn puberale zoektocht.
De politie doet er zeer verstandig aan om zich niet te bemoeien met belangrijke psychologische vraagstukken! Daar maken ze meer kapot mee dan ze lief is… 😛

Het artikel uit het AD heb ik hieronder bijgevoegd als PDF omdat het wat lastig in een eenvoudig plaatje is te vatten. Je kunt het downloaden of direct lezen in je PDF-reader.

‘Jongeren denken goed na wie een sexy foto krijgt en waarom’

Wat nog Rest

Dit waren even twee actuele aanvullingen op recente artikelen waar ik best waarde aan hecht. Zo heb ik pas ook nog artikelen geschreven die me aan het hart gaan.
Ik hoop dat de veelheid aan wat meer diepgaande artikelen de afstand niet juist vergroot om ze te gaan lezen…
Veel informatie op internet is ‘vluchtig’ en ik besef dat ik zo niet kan en niet wil schrijven.
Ik weet (uit horen zeggen) dat ik sommigen al afschrik als een artikel langer is dan bij wijze van spreken op een A4-tje past…
Jammer.
Maar ik ben geen columnist die zich moet aanpassen aan de beperkte ruimte en die een breed publiek (lees: ‘de massa’) moet zien te boeien met een beperkt aantal woorden.
Ik schrijf mijn gedachten en meningen zoals ik ze voel stromen.
En dat is meestal niet kort en krachtig…
Sorry! 😉

Lees, rook en seks voorzichtig. Dan heb je er ook het meeste profijt en plezier van. 😉

Tot de volgende Restflits. 🙂

Dit bericht is geplaatst in Column, Cultuurfilosofie, Opmerkelijk Nieuws, Seksualiteit met de tags , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie