Consumentenzaken – Boodschappen laten bezorgen?

Na de laatste persconferentie vanwege de Coronacrisis, maandag 28 september, laait mijn grootste zorg weer op: Komt er nu dan toch een mondkapjesplicht?
Een meerderheid van de bevolking schijnt daar voor te zijn en vindt dat onze regering slap blijft met het nemen van betere maatregelen tegen het virus.
Op de kaart van Europa schijnt Nederland het enige land nog maar te zijn wat dit niet ruimer verplicht stelt, in ieder geval in openbare gebouwen en winkels.
Ik heb hier middenin de zomer een artikel over geschreven:
‘Coronacrisis Deel 7 – Mondkapjes’.
Waarom ik die dingen niet wil en kan dragen heb ik daar duidelijk beschreven.
Daarom mijd ik nu al sinds het begin van de crisis het Openbaar Vervoer.
Maar wat nu als ze uiteindelijk toch verplicht worden in de supermarkten?
De enige openbare ruimten waar ik nog kom en wat me redelijk noodzakelijk lijkt om te blijven doen?

Een directe buurman bestelt zijn boodschappen al sinds het begin van de crisis online bij de Jumbo.
Hij werkt ook thuis en houdt zich derhalve uitstekend aan de beperkende maatregelen.
Maar ik heb daar moeite mee.
Wil of kan ik de boodschappen laten bezorgen?
Ook in het kader van de ‘Consumentenzaken’ een goede reden om dit nu eens uitgebreid te onderzoeken.

Wie doen het: bezorgen?

Eerst wilde ik zelf een lijstje gaan maken met alle supers uit mijn buurt die bezorgen maar dat blijkt recent prima op een andere website te zijn gedaan:
‘Welke online supermarkt is het goedkoopst’ – een artikel van 25 augustus 2020! 🙂
Vooral omdat de nadruk ligt op de kosten, is dit voor mij zeer interessant.
En het grootste probleem…

Om dit direct op mezelf te spiegelen: Op dit moment doe ik de meeste boodschappen bij Dirk, Lidl en AH. Dan zie je het eerste probleem al: Dirk en Lidl bezorgen niet!

Mijn manier van boodschappen doen is misschien redelijk complex maar ik doe dit al jaren sinds ik alleen ben en op deze manier kan ik het prima binnen de perken houden.
Ik heb mezelf een streefbudget toebedeeld van € 200 per maand voor alle boodschappen.
Dus ook de cosmetica, schoonmaakmiddelen, etc. Die ik vaak weer bij Kruidvat en dergelijke haal.

Elke week kijk ik de weekreclame nauwkeurig door, waar op dat moment de beste aanbiedingen zijn. Soms is dat veel bij Dirk, dan weer meer bij AH. En voor bepaalde vaste dingen vaak Lidl.
Ik heb uiteraard mijn voorkeuren waar ik (vooral) de verse dingen lekkerder vind.
Lidl kan op sommige punten dan vaak goedkoper zijn maar dan moet je of relatief veel kopen (wat ik niet op krijg) of ik vind het gewoon niet lekker.

Zo maak ik elke week dan een lijstje met daarop meestal die drie genoemde supermarkten.
En als ik me nu even concentreer op bijvoorbeeld de dagelijkse maaltijden, van ontbijt tot avondeten: ik koop meestal het goedkoopste bruine brood wat ik goed vind bij zowel Lidl als AH.
Als ander brood (grof volkoren, maisbrood, meergranen) in de aanbieding is, kies ik dat weer eens voor de afwisseling. Hele broden krijg ik niet op tijd op maar ik vries het meeste dan in.

De warme avondmaaltijd is bij mij meestal een ‘gelijk-klaar-maaltijd’.
Bij Dirk verkopen ze voornamelijk de ‘Daily Chef’ varianten, bij AH en bij Lidl de eigen merken.
Alles is regelmatig wel in de aanbieding en die kies ik dan.
Eén of twee keer in de week maak ik wel eens iets ‘groters’: bijvoorbeeld nasi. Dan gebruik ik als basis tegenwoordig wel de kilobak nasi van de Lidl en doe daar zelf extra groenten bij en soms vlees (meestal kipstukjes), eieren en een smaakmakende mix van Conimex of vergelijkbaar, als ik dat ook weer in de aanbieding heb gevonden.
Dan heb ik een wok vol eten voor drie keer! Waarvan ik er twee dus bewaar in de koelkast of invries. Met nasi kan dat goed.
Met veel andere (verse) maaltijden kan dat meestal niet goed. Dan komt daar heel veel gedoe bij kijken.

Gezond, eenvoudig en goedkoop

Wat voor mij tegenwoordig belangrijk is: ik word de laatste jaren vrij zenuwachtig als ik in de keuken veel moet bereiden.
Vroeger, toen we nog met z’n vieren waren, stond ik soms met de keuken vol spullen te kokkerellen (nooit ‘haute cuisine’ natuurlijk, maar wel heel gevarieerd) en dat vond ik leuk!
Tegenwoordig kost veel groenten snijden me al moeite. Dan krijg ik het warm en laat ik steeds vaker dingen vallen. Vroeger geen probleem maar nu kan ik niet of nauwelijks op mijn knieën om het op te ruimen en als er dan een hete pan op het vuur staat, dan kunnen mijn zenuwen zomaar ontploffen…
Eén van mijn aandoeningen van de laatste jaren…
Maar uiteraard heb ik daar met het gemak van veel complete maaltijden geen last van.

Ongezond? Nou… dat heb ik ook wel eens uitgezocht.
Vroeger zat er inderdaad vaak een overdaad aan zout, suiker of andere slechte smaakmakers in verwerkt maar tegenwoordig is dat op last van de warenwet en door de vele consumententesten een stuk verbeterd. Vergeleken met alles helemaal zelf klaarmaken is het natuurlijk wel wat minder maar als ik ze varieer dan krijg je toch veel van alle goede dingen ook binnen.
En ik varieer zo vaak mogelijk binnen de aanbiedingen van de week.
Dan eet ik Hollandse, Chinese en Italiaanse maaltijden afwisselend, en een paar keer dus wel iets wat ik wat meer zelf samenstel.
Of eens een dagje diepvriespizza. Of een andere diepvriesmaaltijd van Aviko of Iglo. Of een pakket van de ‘wereldgerechten’ van Knorr. Of een blik soep… Ik eet echt niet de hele week hetzelfde of vette hap zoals patat.

Als ik dus op deze manier varieer, vind ik het goed genoeg, eenvoudig en meestal goedkoop genoeg (aanbiedingen) om binnen mijn gestelde budget te blijven.
Maar dat lukt niet altijd. Soms vallen aanbiedingen tegen of moest ik wat andere producten kopen die op waren.

Als ik nu echter zou moeten laten bezorgen…
Red ik het dan nog binnen mijn budget? Absoluut onmogelijk!

Hoe dan?

Als ik het lijstje van die website erbij pak dan zie ik direct ‘al’ mijn opties:
AH, Jumbo, Plus (en Picnic?).

Omdat ik nu ook al regelmatig bij AH boodschappen doe, zou die theoretisch het dichtst bij mijn gewenste opties komen.
Maar dan moet ik voor minimaal € 50 bestellen en komen daar nog bezorgkosten bij.
Als ik dat maar één keer in de twee weken zou doen, kom je voor het probleem of de verse maaltijden wel lang genoeg houdbaar zijn.

Als ik NU in de supermarkt ben, kijk ik sowieso altijd naar de houdbaarheidsdata.
Bovenop liggen meestal de maaltijden die bijna over datum gaan (logisch, die willen ze het liefste kwijt) en daarom zoek ik meestal achterin de vakken.
Wat krijg je als ik online bestel?
En maaltijden van AH die twee weken lang houdbaar zijn heb ik sowieso nog nooit gezien.

Een erg groot risico dus en omdat ik dan elke keer MOET bestellen, kan ik ook niet meer profiteren van de aanbiedingen in de andere supermarkten.
Ik zal structureel veel meer kwijt zijn en loop een risico met de houdbaarheid.

Jumbo heb ik nog niet genoemd.
Daar geldt hetzelfde probleem van minimaal € 50 en hier zijn de prijzen van alle verse maaltijden van eigen merk hoger dan die van AH!
Ik kom zelf al heel lang niet graag meer bij de Jumbo omdat de aanbiedingen daar helemaal niet aansluiten op mijn behoeften. Ik kom daar alleen nog voor slechts enkele producten zoals de kattenbakvulling die ik nodig heb.

Max nog nooit gezien hier…

Dan een vreemde ‘eend’: Picnic.
Tot voor kort bezorgde die helemaal niet eens in mijn buurt maar nu zie ik af en toe een wagentje van deze bezorgwinkel de straat in en uit rijden. En ik heb ook gezocht op de postcode: ze bezorgen. Alleen kom je vaak nog wel op een wachtlijst… Niet handig als ik NU opeens moet gaan bestellen.
Maar hier heb ik een heel ander probleem: Picnic is uitsluitend online en slechts via een APP op je smartphone te gebruiken! Geen website met een online boodschappenlijst. En dat blijft ook zo.
Dat wil ik niet!
Mijn smartphone is een heel eenvoudige waar ik tegenwoordig uitsluitend nog WhatsApp op gebruik om zo contact te hebben met mijn kids en een paar anderen.
In het begin had ik er nog een paar apps op, zoals Facebook en Twitter. Maar die slurpten mijn accu zo snel leeg dat ik die elke dag aan de lader moest houden!
Mijn telefoon wil ik uitsluitend blijven gebruiken voor de noodzakelijke contacten. Niet voor apps.
Dan valt Picnic dus af, hoewel dit de goedkoopste zou zijn op dit moment.

“Stop die app in je reet, Picnic…”

Tenslotte Plus.
Toevallig heb ik daar wel al een paar keer gebruik van gemaakt en online besteld.
Ik heb in 2017 en eind 2019 operaties gehad waar ik fysiek goed van moest herstellen.
Zelf boodschappen gaan doen was toen geen optie.
Toen had ik al ontdekt dat alleen bij de Plus een minimum bedrag van € 25 geldt! Dat scheelt!
Daarnaast hebben ze ook best veel van de producten die ik nodig heb.
Verse maaltijden (van eigen merk) die af en toe ook in de aanbieding zijn en vergelijkbaar met AH. En verder hebben ze alle reguliere A-merken maar ook veel van hun eigen huismerk, wat ik na proberen net zo goed vind als van bijvoorbeeld Dirk.
En ze hebben soms ook wel acties dat je geen bezorgkosten hoeft te betalen, dus niet alleen door het kopen van bepaalde producten.
Wat betreft de totaalkosten en mogelijkheid om niet te veel tegelijk te moeten bestellen is de Plus voor mij de beste mogelijkheid.
Maar uiteraard is het altijd duurder dan mijn huidige methode van boodschappen doen en de aanbiedingen volgen. En het risico van maaltijden tegen het eind van de houdbaarheidsdatum is ook aanwezig. Hoewel die van de Plus (gek genoeg?) altijd wat langer zijn dan van AH.
Meer conserveermiddelen? Ongezonder? Tja…

Dan heb ik overigens nog niet benoemd dat ik bepaalde producten die ik her en der kocht omdat ik die het beste vond, dan niet meer kan kopen omdat de Plus die niet heeft.
Zoals bijvoorbeeld mijn favoriete bier wat alleen bij Lidl verkrijgbaar is.
Of de houdbare halfvolle melk van Dirk die daar het lekkerst en voordelig is.
En de diverse huismerk producten van Dirk, AH of Lidl die gewoon goed en goedkoop zijn.
Zo zullen er nog wel veel meer dingen zijn, die ik door mijn wisselende koopgedrag in DRIE supermarkten kon verkrijgen en tegen een voor mij acceptabele prijs.
In alle opzichten wordt online kopen voor mij een duidelijke verarming.

Tenslotte

Uiteraard heb ik dit artikel grotendeels op mijn eigen situatie geschreven.
Veel mensen kopen vermoedelijk al sinds jaar en dag het meeste bij één winkel; mogelijk AH of Jumbo. Als dat nu dan online gebeurt, verandert er voor hen niets.
Maar ik denk dat juist mensen die elke maand moeten puzzelen hoe ze nu weer binnen hun budget een zo gevarieerd mogelijke maaltijd zullen vinden, met het online bestellen niet tevreden zullen zijn. Als ze het al volhouden op langere termijn!

Als er een mondkapjesplicht komt binnen supermarkten, dan zal ik het voor een korte periode wel overleven. Daar heb ik al ervaring mee.
En dan mag ik aannemen dat de Coronacrisis niet zo lang zal duren dat we zo’n verplichting langdurig moeten volhouden. Dat zou een ramp zijn.

Toch houd ik er op zich wel rekening mee dat ik sowieso ook zonder Corona misschien een keer af moet stappen van mijn huidige koopgedrag.
Als mijn gezondheid mogelijk nog verder omlaag gaat en ik niet meer op de fiets kan, geen auto meer heb en afhankelijk ben van het OV of zelfs nog minder.
Dan moet ik natuurlijk blij zijn dat er tegenwoordig steeds betere mogelijkheden komen om online zelfs je dagelijkse boodschappen te bestellen en laten bezorgen.
Dat ontwikkelt zich nog altijd verder door. Wie weet gaan Dirk en Lidl ooit ook wel een keer bezorgen… En sturen ze ‘drones’ de wijken door… 😉
Ik overleef het wel.
Of het echter net zo lekker en goedkoop blijft?
Maar dat is dan voor latere zorg.

Volgende keer in Consumentenzaken

Over achtergrondinformatie en de kwaliteit van bepaalde producten, bijvoorbeeld de ‘kant-en-klaar-maaltijden’ van diverse supermarkten, is het door de consument moeilijk communiceren.
Zo probeerde ik onlangs contact op te nemen met de ‘firma’ Daily Chef.
Onmogelijk.
Bij supermarkten zelf weet uiteraard echt niemand precies wat ze verkopen…
Zoek het maar uit… 🙁
Daarover meer in het volgende artikel over Consumentenzaken.

Dit bericht is geplaatst in Column, Consumentenzaken, Cultuurfilosofie, Opmerkelijk Nieuws, Persoonlijk met de tags , , , , , , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie