‘A Grain of Salt’

Is Himalayazout gezond zout?

De uitdrukking uit de titel – vertaald naar de Nederlandse: Met een korreltje zout nemen’ – kwam ik afgelopen week een paar keer tegen. Een keer in een brief van iemand waar mijn dochter enige onmin mee had en later letterlijk in diverse uitleg over ‘Himalayazout’. Die onmin is iets persoonlijks en daar ga ik niet op in. Maar de letterlijke reden van dit artikel gaat wel om een product wat ik van haar vorige week heb gehad: ‘Pompoenpitpasta’! Zij is vanwege haar chronische eetproblemen en (daardoor) darmklachten al jarenlang bezig om de voor haar beste producten te vinden waar ze baat bij heeft. Dat brengt haar steeds vaker naar biologische producten en winkels die dat verkopen zoals de biologische supermarkt in Dordrecht: ‘Odin’. Ik ben daar samen met haar ook een keer geweest. Uiteraard is alles daar (voor ons) superduur en voor mij geen optie. Maar regelmatig eet ik dus wel samen met haar diverse producten die daar vandaan komen, of van andere online bio-winkels, zoals biologisch (granen- en rozijnen-) brood, ‘carobepasta’ en dan dus die ‘pompoenpitpasta’, waar naast geroosterde pompoenpitten alleen nog himalayazout in zit.

In ieder geval vind ik het lekker! Weer eens wat anders dan de ‘gewone’ of ‘pittige’ pindakaas die ik al jaren eet. En de groene kleur op mijn boterham ziet er ook heel opwekkend en ‘fris’ uit! 🙂
Maar is het naast lekker ook echt zo gezond als ervan wordt beweerd? Dit wilde ik dus graag een beetje uitzoeken.

Dat met die ‘korrel zout’…

“Zout is zout!” zeggen de sceptici. En daar hebben ze in zekere zin ook wel gelijk in. Want hoe je het ook wendt of keert: het voornaamste ingrediënt van elke soort zout blijft natrium. En daar moet je niet te veel van binnen krijgen, zeker als je al gevoelig bent voor hoge bloeddruk zoals ik. Dus GEEN kilo himalayazout per week nuttigen! 😛 Een korreltje of wat meer korreltjes per dag zijn dan relatief wel veel gezonder dan het standaard ‘keukenzout’, waar veel meer mee is ‘gerotzooid’ om het schoon en eetbaar te krijgen en waar vrijwel geen mineralen meer in zitten. Die nog wel in het himalayazout zitten maar dat is per normale gebruikshoeveelheid zo weinig dat het niet veel verschil kan maken in je ‘gezonde dieet’. Veel hartpatiënten gebruiken daarom meestal natrium-arm zout, of gewoon helemaal geen zout.
Met goede plantaardige kruiden is ook veel smaak te creëren. 🙂

Het ‘gezonde’ van himalayazout zit dus voornamelijk weer ‘tussen de oren’… Net als zoveel in die biologische industrie… 😛

Pompoenpitten daarentegen…

… Daar zitten nu juist wel weer gezondheidsvoordelen aan:
‘11 wetenschappelijk bewezen gezondheidsvoordelen van pompoenpitten‘
Een prima alternatief voor pinda’s dus en dat maakt deze pompoenpitpasta niet alleen lekker maar ook nog eens gezonder dan de meeste ‘normale’ supermarkt-pindakaas. Hoewel er in die supermarkten tegenwoordig wel steeds vaker ook ‘100% pindakaas’ wordt verkocht, zonder allerlei overbodige en ongezonde toevoegingen.
De zoute toevoeging van het himalayazout maakt deze pasta compleet en daarom best wel een goed alternatief. Vanwege de prijs voor mij echter af en toe. Zo zie ik dat realistisch. 🙂

Conclusie

Wie geld zat heeft kan gerust met alles experimenteren wat er aan ‘biologische’ producten verkocht wordt. Tegenwoordig mag er alleen ‘bio’ op staan als het dat ook echt is. Dat betekent uiteindelijk niets meer dan dat het ‘verantwoord’ of wat meer ‘duurzaam’ is gekweekt of verwerkt, dus vrijwel zonder chemische bestrijdingsmiddelen en diervriendelijk wanneer het dierlijke producten zijn. Of ze echt ‘gezonder’ zijn dan niet-biologische producten betwijfel ik. In de meeste supermarkten ligt tegenwoordig steeds meer variatie aan groenten, fruit en diverse noten en pitten. Varieer daarmee! Haal eruit wat je lekker vindt en kunt toepassen. Prima! Helaas heeft dit soort variatie dan ook vaak een prijskaartje wat niet bij iedereen past. Dat is het oneerlijke van alle propaganda om maar zo snel mogelijk ‘gezonder te moeten gaan leven’! Ik wil wel! Maar heb geen ‘gezondere’ uitkering…

Neem alle propaganda daarom liefst met een gezonde korrel zout! 😉

Dit bericht is geplaatst in Column, Consumentenzaken, Cultuurfilosofie met de tags , , , , , . Bookmark de permalink.

Eén reactie op ‘A Grain of Salt’

  1. Sybern Huizinga schreef:

    Zout is inderdaad zout. Echter de verschillende soorten zout onderscheiden zich o.a. door de mineralen die er nog meer in zitten. Zo zit in keukenzout toegevoegd jodium, in zeezout zitten weer andere mineralen en is fleur de sel gewild om het feit dat het grover is en een extra soort van bite aan een gerecht toevoegt.

    Kortom kies wat lekker is en gezond.

Geef een reactie