Ellen Laan: “Libido bestaat niet.” – Bullshit!

“Mannen en vrouwen zijn gelijk.” – Onzin!

Laat ik bovenstaande titels direct nuanceren: Ik ben een fan van Ellen Laan!
Ik heb groot respect voor al haar goede werk als seksuologe en de perfecte meningen die ze altijd uitdraagt via de media.
Ik volg haar in Twitter en zij volgt mij ook!
Nog geen woord gewisseld overigens, maar ik denk dat we elkaar ieder op elkaars punten respecteren. En dat blijf ik ook doen want wat zij uitdraagt zijn grotendeels ook mijn belangrijkste punten als ik het heb over seksualiteit:
– Kinderen kun je niet vroeg genoeg voorlichten en vertellen hoe fijn seks kan zijn.
– En vrouwen kunnen allemaal veel beter en meer genieten van seks als ze zich beter zouden kunnen (en willen!) openstellen voor hun eigen genot.

Maar nadat ik een recent artikel in de Volkskrant las:
Ellen Laan – Seks is de kern van ons werk
… waarin ze opnieuw de uitspraken deed “dat ‘libido’ niet bestaat” en “dat mannen en vrouwen hetzelfde zijn” schoot ik even in een stuip. “Bullshit!” was het eerste wat in me op kwam.
Vandaar de titel…
Maar daar hoort wel een beetje nuancerende uitleg bij want Ellen bedoelt het goed, alleen met deze uitspraken legt ze mogelijk onbedoeld toch een druk op zowel mannen als vrouwen om zich af te vragen of ze zich moeten aanpassen. En dat ze mogelijk afwijkende gevoelens hebben…
Dat kan nooit de bedoeling zijn.

Lees in dit verband ook een ouder artikel (2018) uit Trouw:
Ellen Laan – Vrij vaker met plezier dan krijg je er meer zin in
Geweldig artikel!

Ellen Laan en dochter Leah

Libido

Ergens in al mijn artikelen zal ik het natuurlijk best al hebben benoemd maar ik licht het er voor deze zaak weer even uit: seks is een natuurlijke behoefte van elk mens, net als eten en drinken.
Maar net zoals dat met de behoefte aan veel of heel gevarieerd eten en drinken gaat, zo geldt dat ook voor de behoefte aan seks. Dit varieert per persoon.
Dit is bijvoorbeeld het duidelijkst bij de behoefte aan alcoholische dranken.
Er is wetenschappelijk aangetoond dat de ene persoon genetisch meer aanleg heeft dan de ander om meer alcohol te nuttigen, door een aangeboren hogere of lagere tolerantie voor alcohol.
Zo kunnen heel veel (natuurlijke) behoeften genetisch bepaald zijn hoe sterk ze zich manifesteren.
Dat met dan uiteraard de diverse (sociale) omstandigheden waarin een kind opgroeit, bepalen vervolgens hoe het met zijn of haar behoeften omgaat.

De seksdrift (ander woord voor libido) kan zich dus naar gelang van aangeboren aanleg en de omstandigheden ontwikkelen.
En natuurlijk spelen slechte ervaringen hierin een grote rol.
Als iemand stelselmatig als kind wordt voorgehouden dat seks slecht en vies is, dan zal het niet speels en natuurlijk geloven dat seks juist fijn en lekker is.
Daarom is die open en eerlijke seksuele opvoeding zo (levens-) belangrijk voor elk kind!
Maar als het van binnen voelt dat het daar toch behoefte aan heeft, dan zal het op den duur door alle frustraties uit de jeugd heen toch willen proberen om seksuele bevrediging te vinden.
Het libido (jawel: die oerdrift) zal dan meestal toch sterker zijn dan de tegengestelde en beperkende opvoeding.
Hoewel vrouwen dan nog vaak de minste moeite hebben om hun natuurlijke seksualiteit te negeren en het ‘verstandelijk’ af te doen als onbelangrijk.
Bij de meeste vrouwen moet het ‘goede gevoel’ namelijk wel degelijk aanwezig zijn om open te kunnen genieten van seks. En dat is nu precies dat grote verschil tussen:

Mannen en vrouwen

Hier heb ik ook al vaker over geschreven.
Ondanks de roep van veel (feministische?) vrouwen dat de ‘gelijkheid’ tussen mannen en vrouwen nog altijd onvoldoende is en dat ze in principe gewoon volledig gelijkwaardig zijn, blijf ik hameren op het feit dat ze dit in seksueel opzicht gewoon niet zijn!

Natuurlijk gaat het bij emancipatie niet zo zeer om de seks… Hoewel veel vrouwen dit ook wel impliceren en ook Ellen benoemt dit duidelijk: ook vrouwen mogen (net als mannen) open zijn over hun seksuele behoeften en net zo ‘trots’ zijn op hun vagina als mannen dat vaak zijn op hun penis.
Maar de emancipatie impliceert voornamelijk gelijkheid in de maatschappij, rechtmatig, beroepsmatig en last but not least: in de relatie.
Dat de man in de meeste moderne relaties nu wel degelijk meer taken in de huishouding op zich heeft genomen en dat de meeste vrouwen nu ook de ruimte hebben om hun carrièrewensen uit te kunnen voeren, toont dat de gewenste emancipatie op de goede weg is.
Maar absolute gelijkheid in seksueel opzicht? Onmogelijk.

Het zijn voornamelijk de fysieke verschillen die de gelijkheid in de weg staan, als ook de verschillen in gevoelens ten opzichte van de seksuele beleving.
Ik heb het al vaak gezegd: bij de man is die gewoon veel simpeler dan bij de meeste vrouwen.

Ellen spreekt in haar interviews vaak over het misverstand van het vaginale orgasme.
Heel veel vrouwen komen vaak niet klaar tijdens een neukpartij.
30% slechts ten opzichte van 90% van de mannen.
Logisch natuurlijk dat de mannen nu eenmaal simpel een orgasme kunnen krijgen omdat hun gevoelige plekje tijdens neuken (en pijpen) perfect gestimuleerd wordt.
Maar de clitoris van de vrouw zit deels uitwendig en wat inwendig zit wordt vaak niet voldoende gestimuleerd door een (snelle?) neukpartij.

Hoewel… ik ook van veel vrouwen heb gelezen in interviews of persoonlijke (blog-) verhalen dat ze juist verlangen naar een lekkere (liefst niet te kleine) pik in hun kut die ze langdurig neukt, omdat ze daar het meest van genieten…
Vermoedelijk hebben deze vrouwen een goede beheersing van hun vagina en hebben ze snel voldoende opwinding (geilheid) om door een neukpartij gestimuleerd te worden.
Zou ook wel eens met het libido te maken kunnen hebben…

Maar gemiddeld genomen ligt hier wel degelijk een groot verschil: vrouwen dienen breder gestimuleerd te worden dan alleen door een beetje neuken en mannen moeten inspanningen verrichten om dit te willen doen voor hun partner om haar ook te laten genieten.
Dan ontstaat er uiteindelijk wel een mentale gelijkheid in seksuele beleving (waar het allemaal om draait) maar nooit een fysieke. Dat is uiteraard onmogelijk.

Bevestig de ongelijkheid!

Weet je wanneer mannen en vrouwen eindelijk eens gelijkwaardig zullen zijn in seksueel opzicht?
Precies: als we van elkaar begrijpen en respecteren dat we ongelijk zijn!
We verschillen van elkaar zowel in fysiek als in mentaal opzicht.
Maar dat is uiteraard helemaal geen probleem! Integendeel. Juist die verschillen maken het zo verschrikkelijk boeiend om elkaars behoeften te vergelijken en uiteindelijk matchen tot een eventuele vriendschap of zelfs relatie.
Door de verschillen bespreekbaar te maken en ons er niet voor te (hoeven) schamen, kunnen we elkaar veel beter leren begrijpen en daardoor misverstanden en soms zelfs misbruik voorkomen.
Dat is mijn stokpaardje en daar geloof ik heilig in.

Natuurlijk spreekt Ellen in haar interviews voornamelijk ten faveure van het seksuele welzijn van vrouwen. Want daar ontbreekt het helaas nogal eens aan.
Inderdaad cijferen te veel vrouwen zich nog altijd weg als ze (schijnbaar) niet goed kunnen genieten van seks. Onbekendheid, onwetendheid, schaamte en de ouderwetse dienstbaarheid van ‘moeder de vrouw’ blijven een groot deel van de vrouwelijke bevolking overheersen.
Seks blijft voor veel vrouwen een taboe om daar open en eerlijk over te (durven) praten.

Als dit zou veranderen en iedereen – jong, oud, man, vrouw, mens… – eindelijk seks eens net zo normaal en natuurlijk zou gaan beschouwen zoals onze andere natuurlijke behoefte aan eten en drinken, dan pas zouden we allemaal ‘gelijk’ zijn. Zonder vooroordelen, stigma’s, dogma’s, competitiedrang, (machts-) misbruik en zonder frustraties die mensen soms dwingen tot grensoverschrijdend gedrag.
Met respect voor ieders persoonlijke (seksuele) wensen wordt iedereen gelukkiger.

Utopia? Nee, gewoon een gezond denkende samenleving.
Ik ga er helemaal vanuit dat ook Ellen Laan hier naar streeft.

Dit bericht is geplaatst in Column, Cultuurfilosofie, Opmerkelijk Nieuws, Seksualiteit met de tags , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie