De Negerhut van Oom Tom

Een andere visie op Ketikoti

Op 1 juli is het tegenwoordig jaarlijkse ‘Ketikoti’ feest weer gevierd. Vooral natuurlijk door de ‘nabestaanden’, maar steeds meer ook door ‘meelopers’ en aanhangers van nog meer ongelijkheid en polarisatie in het ‘Westen’. Bam. Direct een ‘leuk’ statement aan het begin, nietwaar? 😉
Eigenlijk heb ik al in een aardig stukje geschreven hierover, in de ‘Restflits dinsdag 6 juli 2021’. Zie daarin onderaan onder ‘Ketikoti’. Dat ga ik niet opnieuw herhalen. Klaar mee. Voorgoed.
Maar nu je in het nieuws en in de talrijke ‘showprogramma’s’ volledig platgegooid wordt door de vele vieringen, demonstraties en nog uitgebreidere excuses van vrijwel elke persoon met enig gezag in het land, moest ik toch weer kotsen.

Toen ik later zelfs een bericht las van onze eigen (binnenkort vertrekkende) burgemeester Wouter Kolff, dat hij toch ook maar besloot excuses aan te bieden, vanwege het misdadige verleden van Dordrecht vanaf de 16e eeuw was ik het zat. Ik MOET hier op terugkomen. Want dit begint nu echt te lijken op een nieuwe ongepaste hetze en juist misdaad tegen de hedendaagse samenleving!

De Negerhut van Oom Tom…

… was een populair boek in mijn jeugdjaren. Ik had het lang in mijn kast staan naast boeken als ‘Alleen op de wereld’, ‘Gullivers reizen’, ‘Moby Dick’ en ‘De laatste der Mohikanen’. Allemaal boeken die ik van mijn moeder had gekregen en die zij ook geweldig vond in haar jeugdjaren.
Ik las ze natuurlijk als ‘avonturen-romans’. Achterliggende bedoelingen en iets van het slavernijverleden kende ik niet… Pas veel later ging ik dat begrijpen.
Omdat het woord ‘neger’ inmiddels al was vervallen in een discriminerend scheldwoord, had mijn boek overigens al de titel ‘De Hut van Oom Tom’. Mijn moeder had de ‘Negerhut’ gelezen.

Wij hadden toen overigens niets tegen het woord ‘neger’… Puur een afkorting van de aanduiding ‘negroïde’, zoals je tegen witte mensen ‘blanke’ zegt. Dat de ‘negers’ en ‘niggers’ het zelf wel gingen zien als scheldwoord vanwege de slavernij en langdurige racisme (vooral in de USA), begreep ik later wel. Maar in heel mijn leven heb ik nog nooit zwarte mensen ontmoet die echt boos werden als het woord werd gebruikt… Zelfs de ‘Trammps’ lachten zich een breuk toen ik tijdens het interview met hen zei (toen ik een groepslid even niet herkende) “You look all the same to me!” Maar dat waren de tolerante jaren 80, toen Ketikoti nog niet werd gevierd in Nederland.
Nu zou ik vermoedelijk worden aangeklaagd voor ‘racisme’…


Interview met The Trammps

Op de gelinkte Wiki-pagina staat het hele verhaal van het boek beschreven en de diverse interpretaties, die ook door de jaren heen nogal zijn veranderd. Volgens mij leest nu niemand het meer… Zonde. Voor mij geeft het juist een correct beeld van de achterlijke misstanden die de meeste rijke Westerlingen vroeger pleegden (terwijl er juist ook waren die toen al zagen dat het simpelweg fout was!) en de kracht van mensen die in tijden van nood hun waardigheid wisten te behouden. Oom Tom was een held in mijn ogen. Een klassieker.

Django Unchained…

… is een film uit 2012, die niet toevallig op maandagavond 1 juli door Veronica werd uitgezonden. Ik heb er ook weer eens naar gekeken… Ook een klassieker geworden, dan op filmgebied, voor de wat aparte regisseur Quentin Tarantino. Ook hier worden de gruwelijkheden van de Amerikaanse slavernij uitgebeeld, maar hier is de held Django een vrijgekochte slaaf, die met ultiem geweld alle ‘bad guys’ rond de sadistische rijke slavenhouder vermoordt. Hij had op tijd geluk dat een (van oorsprong Duitse) premiejager hem nodig had voor het vinden van een paar criminelen. Deze man had niks met slavernij en zijn afkeer van de extreem sadistische slavenhouder maakte dat hij deze vermoordde, wat hij zelf ook niet overleefde…
Dit soort registraties van de redelijk echt gebeurde gruwelijkheden worden dan wel weer gewaardeerd door het grote publiek. 😛


Django

Slavernij bestaat nog steeds in heel de wereld!

In tegenstelling tot wat ‘vrome’ makers van de excuses ook allemaal beweren en dat de slavernij zou zijn afgeschaft en dat er alleen wat scherpe randjes rond opgelaaid racisme moeten worden weggewerkt. Slavernij bestaat en zij leveren daar allemaal braaf hun bijdrage aan, als gezagsdragers! Misschien heeft het ‘Westen’ dan geen zwarte slaven meer, maar als je ziet hoe de duizenden arbeidsmigranten op dit moment van schrijven dagelijks worden misbruikt in Nederland (!) en géén sociale bestaansrechten hebben, dan noem ik dat slavernij. En dan natuurlijk de vele landen in de wereld, die grote fabrieken hebben voor smartphones, vele andere consumptiegoederen en zelfs verse landbouwproducten, waar mensen (en kinderen!) werken voor een hongerloon. Iedereen… Ja echt IEDEREEN profiteert daarvan! Jij en ik eten ervan, hebben producten uit Pakistan, Bangladesh, India en natuurlijk China, waar ook de arbeider wordt misbruikt. En alle ‘rijken’ der aarde accepteren dat want doen er niets aan.

Maar nee, wij vieren liever Ketikoti om onze excuses aan te bieden en berouw te tonen voor de slachtoffers van honderden jaren geleden. Vuile hypocriete wegkijkers.
Zoals ik al zei: ik doe er natuurlijk ook aan mee. Maar ik besef het. De meesten van ons niet of denken dat het wel mee zal vallen… Als je enig besef hebt, zou je dat hypocriete Ketikoti moeten boycotten en dáár tegen protesteren. Want dat gaat nergens over, dan alleen maar de 2e, 3e en 4e generaties slapjanussen. die in de slachtofferrol blijven zitten, veren in de reet steken. Het werkt averechts en het racisme, de ongelijkheid en de polarisatie worden hierdoor versterkt.

Punt. En nu echt klaar hiermee.

Toch nog een Tenslotte

Dit artikel had ik vorige week al in voorbereiding, omdat ik het juist vóór het Ketikoti feest wilde uitbrengen. Toen was ik echter doodziek en kon het niet. Nu misschien een beetje mosterd na de maaltijd, maar als er dan nu wordt gezegd dat we dit niet eenmalig maar structureel moeten integreren in de (kuch, “betere”) samenleving, dan blijft het actueel.

Nog één opmerking: in heel de wereld heeft de elite in alle tijden misbruik gemaakt van ‘mindere’ mensen. Dat vonden ze 2000 jaar geleden en dat vinden velen nu nog steeds acceptabel! Misbruik van een arbeider (bouw, landbouw, huishouding, zorg…) gebeurt dagelijks. Dat noem ik ook slavernij. Beperk je dwaze excuses dan niet tot die ‘zwarte’ periode van de massale misbruik van toen zogenoemd minderwaardige donkere mensen uit Afrika! Maak dan dagelijks excuses tot je een ons weegt voor alle misdaden in de hele wereld, die elke dag nog plaatsvinden. Zeg dan met mij:
“Sorry voor mijn ‘goede’ bestaan aan alle slaven in de wereld, vroeger en nu!”
Doe dit dagelijks na het opstaan, als een soort van ochtendgebedje. Dan kan je daarna met een opgelucht want ‘eerlijk’ hart weer verder met je betere (of ‘gave’ volgens ene Rutte) bestaan. 😉

Dit bericht is geplaatst in Column, Cultuurfilosofie, Opmerkelijk Nieuws met de tags , , , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie