Links rechts links rechts links rechts… Extreem!

Politiek Nederland is doodziek.

In de media gaat het nu al vele maanden nergens anders meer over, sinds de zogenaamde coalitie eindelijk door de informatie is gekomen: “Extreem Rechts heeft gewonnen!” Ahum. Mag ik mijn bekende dooddoener weer benoemen? Ik doe het gewoon: BULLSHIT!!!
Het gaat al vele jaren niet meer om de termen ‘links’ of ‘rechts’. Ik benoem het altijd in discussies maar niemand neemt hier enige aanstoot aan en blijft doorgillen. Want Wilders en consorten zijn (extreem) rechts en de oppositie is dus links. Maar ook die oppositie gebruikt zoveel asociale (!) beschuldigingen en oordelen over de nieuwe coalitie, dat deze nu ‘extreem’ wordt genoemd. Heel politiek Nederland is dus momenteel EXTREEM! Inderdaad… Extreem ziek. DOODziek!

Politiek links of rechts bestaan niet meer!

Nog maar een keer een lesje in politiek, hoewel ik ook al jaren zeg dat ik dat spelletje haat. Helaas zitten wij allemaal in die poppenkast en de politici trekken aan de touwtjes… Het is maar dat je daar bewust van moet zijn. Ja, we leven in een ‘vrij’ land, zolang je binnen de wettelijk bepaalde lijntjes kleurt. Maar echte invloed op de macht van het land? Dat is juist door onze parlementaire democratie zeer beperkt. We mogen kiezen. Voor zogenaamde standpunten. Maar in elke coalitie worden altijd liters water bij de wijn gedaan en aan hun Ronde Tafel smelten ‘harde’ standpunten vaak als sneeuw voor de zon. Uiteindelijk wordt in Den Haag keer op keer een ‘algemeen’ landbeleid bepaald en het kasboekje bijgehouden waar ze nu weer te veel of te weinig geld uit de staatskas aan willen uitgeven.
Het is natuurlijk ook lastig om elke stemmer tevreden te stellen. Want we willen allemaal andere dingen. Helaas (!) gelden veel dingen die eigenlijk gewoon standaard moeten zijn, niet als richtlijn voor een coalitie. Die schuift met het geld naar potjes, die ze zelf op dat moment belangrijker vinden.

Zo krijgen de zorg en het onderwijs al decennialang te weinig aandacht en geld.
Ook de sociale vangnetten komen er steeds bekaaider af, hoewel ze zeggen de armoede te willen bestrijden.
Wel blijft (te) veel geld gaan in megalomane (bouw-) plannen, in militaire en soms ontwikkelingshulp naar landen waar de gemiddelde Nederlander niets mee heeft. Ook de wereldpolitiek speelt een rol en daarin heeft Nederland echt maar een kleine rol.

Waar stem je dan op, als je denkt ‘links’ te zijn en je stemt bijvoorbeeld PvdA (met Groen-Links tegenwoordig…)? Nou, zoals ik al schreef: op standpunten. En die hebben veelal niks meer met ‘links’ of ‘rechts’ te maken. Vroeger was een sociale partij echt ‘links’. Die vocht voor de rechten van de minder bedeelden, de arbeiders, de oudjes en voor alle bestaanszekerheid van de zwakkeren.
Terwijl een ‘rechtse’ partij, zoals de VVD vroeger, meer voor de kapitalisten was. Ze noemen zich ‘liberaal’, strijdend voor de Vrijheid van het individu. Vooral dan voor de ondernemers, die zo meer vrijheid hadden om bedrijven te leiden, maar ook om arbeiders te onderdrukken voor eigen gewin.
Die grote verschillen bestaan al lang niet meer. Arbeiders hebben hun rechten gekregen; goede contracten, CAO’s en verdienen tegenwoordig vaak nog meer dan een medewerker in het onderwijs…
Die VVD is nog steeds voor de Vrije liberaal en dat heb je gezien na decennia regeren: de armoede is nog nooit zo groot geweest, sinds de ‘rijkere’ 60er en 70er jaren. De meeste macht ligt bij het grootkapitaal. Niet bij het volk. Wat een goede regering toch zou moeten vertegenwoordigen.
En met name de PvdA is al sinds Wim Kok een ‘roze’ partij geworden: niet meer voor de arbeider, het volk, maar gewoon voor hun eigen goed geveegde straatjes… Soort VVD-light. 😉
En zo zijn eigenlijk de meeste partijen. CDA voegt er een vleugje Christendom aan toe, BBB meer ruimte voor de boeren uiteraard, D66 is helemaal een mengelmoes van alles en niks en dan heb je de meer scherpere partijen met zogenaamd sterkere standpunten voor het volk (SP) het geloof (SGP, CU en Denk) en voor onze soevereiniteit in de wereld (PVV, FvD). Vooral die laatste zijn juist sterk in populariteit toegenomen omdat ze de populisten naar de mond spreken. Een groot deel van het volk ziet te veel invloed uit het buitenland door sterk toegenomen immigratie en invloeden van de EU. In de diverse uitspraken worden die standpunten lekker aangedikt zodat de mensen ‘extreem rechts’ en zelfs ‘fascistisch’ lijken. Bullshit. Het volk wat op ze stemt heeft vermoedelijk wel extreme denkbeelden, zoals “grenzen weer dicht”, “uit de EU”, “de Gulden weer terug” en “meer geld naar de echte Nederlanders”, etc. Dit soort mensen heb je in elk land wel. Sommige landen hebben een dictatuur waardoor ze dit kunnen uitvoeren. Maar in landen als Nederland is dit vrijwel onmogelijk. Te veel water bij de wijn vanwege de coalitie en dan nog de vastgelegde grondwet en de vaste afspraken met Europa. Nederland lijkt daarin nu al in een groeiende twijfelsituatie te zijn gekomen, omdat zelfs het buitenland denkt dat we extreem rechts worden. Het zal niet gebeuren. Want als er echt te extreme maatregelen worden genomen, dan vallen we buiten de internationale boot en stort onze economie helemaal in elkaar.

Het is een puinhoop

Dat is wel een feit. Doordat er de laatste decennia zoveel fouten zijn gemaakt door de pRutte coalities, willen de meeste mensen nu toch wel eens iets anders. En zo zijn de grootste populisten aan de bak kunnen komen. Met de grootste – en dan toch nog altijd de meest aansprekende – Wilders aan kop. “Verschrikkelijk!” gilt nu ‘het volk’ en de oppositie gilt nog harder. Niemand wilde eigenlijk met hem regeren. Maar ja, gekozen is gekozen! Dat is democratie! Door de afwijzing van hem als nieuwe leider, hoe tijdelijk dat ook zal zijn, ondermijn je juist die democratie! En dat is nu gebeurd. Een coalitie was nu niet of nauwelijks te maken want niemand wilde ‘onder’ Wilders werken. Er zijn daarom nu geen liters water bij de wijn gedaan maar inmiddels zijn de containers met water niet meer aan te slepen… In een extraparlementair kabinet en met de belofte dat Wilders niet de premier zal worden, wil een handjevol meewaaiers wel graag regeren. Ik heb al regelmatig de kotsneigingen moeten onderdrukken…

Wat nu ontstaat is los zand en ze zijn er nog steeds niet uit. Volgens mij wordt dit de grootste politieke crisis in Nederland ooit. Terwijl er echt meer mogelijk was geweest, als iedereen gewoon netjes (want democratisch) aan tafel was gaan zitten en de eer voor een keer aan Wilders had gegeven. Om daarna zoals in elke nieuwe regering de bekende coalitieafspraken te maken. Handtekening eronder en klaar, verder met het land… Wat nu nog altijd onder de rokende demissionaire puinhopen van pRutte lijdt…

Ik weet bijna zeker dat het Wilders uiteindelijk niet zou zijn gelukt om een stabiele premier te worden. Van teveel water wordt ook hij misselijk, denk ik. Dan was hij vast een keer onderuit gegaan. En hop, weer naar de stembus… In de hoop dat er dan eindelijk eens goede mensen opstaan, die én een charisma hebben, én verstand van zaken in een landsbestuur, zonder een te groot eigen ego. Een zeldzaam ras, wat ik helaas niet echt meer zie…

Daarom weet ik het zeker: Nederland is en blijft voorlopig politiek doodziek.

Tenslotte

Het is niet het zogenaamde ‘extreem rechts’ van een Wilders waar Nederland bang voor zou moeten zijn. De politiek is een groepje los drijfzand, waarin ze zelf continu wegzakken…


Politiek drijfzand in Nederland

Het echte gevaar schuilt in de toegenomen agressie over brede lagen van de bevolking. Door de toegenomen polarisatie (wel vaak aangewakkerd door de politiek, wereldwijd!) zijn standpunten steeds meer verhard en vooral bepaalde groepen maken daar misbruik van. Of het nu de bekende relschoppers bij voetbalwedstrijden zijn, die steeds harder worden, de zogenaamde studentenprotesten voor Gaza, de tegenstanders van (te) veel nieuwe immigranten in diverse Gemeenten, de toenemende verschillen tussen moslims en hun tegenstanders, de steeds hogere frequentie van ‘vuurwerkaanslagen’, de toenemende agressie in het verkeer… Noem maar op. Overal is steeds meer agressie. Het ‘broeit’ in Nederland. Dat zie ik zelfs in mijn eigen straat gebeuren… Dat is het grote gevaar.

Als je het dan toch op de groei van ‘extreem rechts of links’ wilt schuiven…
Denk dan eens aan het volgende: misschien sorteren we wel voor op de komende marcherende troepen door de straten.
“LINKS-RECHTS-LINKS-RECHTS… COMPAGNIE… HALT! En VUUR!”

Dit voel ik wel degelijk als een mogelijk scenario, als we met z’n allen niet tot bezinning kunnen komen. En ieder in de eigen omgeving wat meer begrip en verdraagzaamheid gaat kweken. De wereld is veranderd en dat draai je niet meer terug. Zeker niet met geweld.

Leven en laten leven. Dan kan er best wel weer wat moois ontstaan! 🙂

Dit bericht is geplaatst in Column, Cultuurfilosofie, Opmerkelijk Nieuws met de tags , , , , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie