Matthijs van Nieuwkerk

Het failliet van de deugmaatschappij!

Wie nu nog steeds niet van de man uit de titel gehoord heeft, kijkt echt al 30 jaar geen televisie, komt van een ver onbewoond eiland (of gewoon recent uit het buitenland natuurlijk) of is hem na een jaar al echt vergeten. Dat kan. Maar miljoenen mensen hebben toch ooit wel het een en ander van hem gezien en weten waar Die Wereld om Draaide. 😉

Dat ‘ene jaar’ is wel belangrijk want zo lang heeft het ongeveer geduurd tussen de ophef rond zijn vermeende ‘grensoverschrijdende gedrag’ en het nieuws dat hij in het voorjaar van 2024 weer terugkeert met een vast programma. Op RTL dit keer, waar hij deze week een contract mee heeft getekend. Dat zijn details. Mij gaat het weer om de (te verwachten) ophef die daarna losbarstte. Want… Een groot deel van de maatschappij had hem liever NOOIT meer terug zien keren! Cancelen. 100%! En waarom? Omdat hij herhaaldelijk ongewenste seks heeft gehad met zijn vrouwelijke gasten? Of met de visagiste, die zo open en eerlijk opeens met haar aanklacht kwam in een krant? Mensen levenslang de vernieling in geholpen? Een aantal heeft zelfmoord gepleegd na met hem gewerkt te hebben? Wat was zo ernstig om hem de rest van zijn nadagen als ook ouder wordende man onder een (graf-?) steen te moeten stoppen?

Een jaar geleden heb ik in ‘De Rest draait DOORRRRRRRRRRRRRR‘ (misschien een R minder…) hier al genoeg over geschreven. Lees het nog een keer want ik sta hier nog steeds voor 100% achter. Ik had er toen een punt achter gezet maar de herhaalde ophef, in sommige gevallen misschien nog wel sterker dan vorig jaar, dwingt mij tot een herhaling van woorden.
Want als zelfs ene Mariette Hamer, ‘regeringscommissaris seksueel grensoverschrijdend gedrag’, het “pijnlijk noemt, ook voor de melders (lees: slachtoffers)” dan knapt er iets in mijn hoofd.
Het ging en gaat bij hem helemaal niet over seksueel grensoverschrijdend gedrag!
En ondanks dat het gewraakte onderzoek over de gehele (foute?) cultuur binnen de omroep gaat en Matthijs zelf al heeft toegegeven dat hij vaak te driftig is geweest en daar excuses voor heeft aangeboden, moet hij hangen. Barbertje. Het symbool van de ‘deugmaatschappij’ die elk ongewenst element wil cancelen.

Ik voel dit des te persoonlijker omdat ik al heb geschreven in mijn artikel van een jaar geleden dat ook ik wel driftig kon zijn. En zou in deze tijd dus ook nooit meer zonder levenslange therapie en rustgevende middelen in een ‘spannende omgeving’ kunnen werken. Misschien zouden mensen als Matthijs en ik in een ‘betere’ toekomst wel preventief een spuitje krijgen… Ongeschikt, ongewenst. Hoe goed dat we ook waren of konden zijn op ieders ‘vakgebied’.

Natuurlijk moeten er dingen veranderen in de omroep. Te lang was deze (gewoon ook) bedrijfstak onaantastbaar. Goed personeel met bijzondere talenten had te veel vrijheid en alles wat een aantal deed (hoe echt grensoverschrijdend ook!) is weggemoffeld. Niet alleen in Nederland! Dit gebeurde (en gebeurt nog wel denk ik) in heel de wereld. De media stonden en staan op een voetstuk. Geen gezonde werkomgeving als je daar niet mee om kunt gaan. Dit heb ik al gezegd en ik zeg het toch weer.

De absurde cancelcultuur die nu blijkbaar alle ruimte heeft, zal absoluut het failliet betekenen van de ‘deugmaatschappij’ die men probeert te bereiken. Lang leve AI en robots, die na een druk op de knop alleen maar doen waar ze voor gemaakt zijn. Het einde van de echte mens.

Ik ga even kotsen en dan weer verder met mijn leven. Punt.


Wie herkent deze oude man nog? 😉
Dit bericht is geplaatst in Column, Cultuurfilosofie, Opmerkelijk Nieuws met de tags , , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie