Tweede Kamerverkiezingen 2023 – Het geheim van de verkeerde keuze?

“Alles gaat veranderen na 22 november!” HAHAHAHAHA!

Nou, ik denk dat dit een erg kort artikel kan worden? Je ziet hierboven al mijn ‘gevoelens’ voor de te verwachten uitslag. Want ik zal er inderdaad niet omheen draaien: ik vrees dat er niet veel zal veranderen. Helaas.

Toch een artikel. Waarom? Allereerst om iets beter mijn persoonlijke keuze voor de ‘Piratenpartij’ te verklaren, waar ik een week geleden al duidelijk over was. Daarnaast mijn (ook weer) persoonlijke visie op de kansen die Nederland nu gaat krijgen. Nogmaals: daarin ben ik niet erg optimistisch en velen zullen het allemaal wel weer overdreven vinden, maar dan heb ik het in ieder geval zwart op wit staan en kan ik later altijd weer schrijven: “Zie je wel?“ Haha! 😉

De VVD blijft de grootste partij?

Afgelopen week liet iemand op Facebook weer eens een van de vele overzichten zien, die nu in deze tijd worden verspreid. Peilingen door De Hond of De Kat… Ik veeg er mijn billen mee af. Want uiteindelijk kun je er geen peil op trekken wat er echt zal gebeuren. 😉 Hoewel de indicaties van de grootste partijen meestal wel goed in de buurt zitten natuurlijk. En dat er gewoontegetrouw weer heel veel mensen op de VVD blijven stemmen, zal wel duidelijk zijn. In dat overzicht waren ze de grootste, met de nieuwe NSC als goede tweede.
Op dit moment van schrijven lijkt zelfs de PVV de grootste te kunnen worden… Geertje lijkt ‘milder’ te zijn geworden. Niet meer “Minder minder minder Marokkanen” maar “Minder maar dat zien we later wel.” Poehee… 😉 Hij wordt ook een dagje ouder… Mogelijk is dit zijn laatste grote kans om toch eens mee te gaan regeren, in een betere positie dan een gedoogcoalitie.
Maar hoewel de meeste mensen die echt cruciale dingen willen veranderen op de PVV zullen stemmen, blijven er toch ook nog steeds nog meer mensen die eigenlijk niet zo veel willen veranderen. Die hebben het namelijk ‘goed’ en blijven onwrikbaar vertrouwen op de partij die hun belangen dient. Of dit nu hun dikke portemonnee is of hun geloof… De meeste mensen vinden Nederland nog steeds een van de meest ‘gave’ landen van de wereld. Houden zo dus.

Ik noemde deze notoire stemmers in dat Facebook bericht eerst ‘dom’. Dat vond de poster niet goed want iedereen mag toch zijn en haar eigen mening hebben? En dat klopt inderdaad. Daarom paste ik mijn ‘dom’ aan naar ‘egoïstisch’. Ze zijn namelijk gewoon juist erg slim door op hun partij te blijven stemmen, zolang die doet wat zij willen en ze er niet te veel op achteruit gaan, ondanks de groeiende ellende in de wereld… Daarom dus egoïstisch. “Ikke ikke ikke en De Rest…” Je kent het cliché wel. Helaas is dit de realiteit.

Daarom blijven partijen als de VVD de grootste en kunnen echt sociaal voelende partijen nooit meer zo groot worden. En ook daarom weet ik nu al zeker dat er weinig zal veranderen na 22 november.

Veel water, weinig wijn

Omdat Nederland nu eenmaal net als de meeste andere Westerse landen een democratie is met een meerpartijenstelsel, heeft ‘gelukkig’ nooit één partij de absolute macht. Ik zeg het niet voor niets met ‘aanhalingstekens’ want om echt dingen structureel te kunnen veranderen moeten er soms toch drastische maatregelen genomen worden. Zonder een meerderheid in de kamer lukt dat echter nooit. De grote verdeeldheid zorgt er daarom helaas ook vaak voor dat dingen helemaal niet veranderen. Ook dat is een reden, misschien wel de grootste.
Om als coalitie straks te overleven en niet elk jaar weer naar de stembus te moeten gaan, wordt er daarom binnen elk kabinet door deelnemende partijen steeds weer ‘water bij de wijn gedaan’. Ook al stonden bijvoorbeeld de echte Christelijke partijen zoals de CU voor bepaalde (harde) normen: binnen de coalitie moesten ze die laten varen. Daarom beweert de nieuwe leidster nu dat ze dit anders zullen doen en pal achter hun ‘normen en waarden’ zullen blijven staan. Jaja… Kuch. Maar grote kans dat ze dit keer niet mee gaan regeren. Daarvoor is de kans dit keer te groot dat de coalitie meer naar ‘rechts’ opschuift. Want alle grotere partijen met winstkansen hebben daar een voorkeur voor. Ja ook het ‘orakel’ Omtzigt! Want feitelijk is hij ook gewoon een Christen Democraat. Alleen was en is hij wel voor meer transparantie en grondwettelijke beleidsvoering, wat er de afgelopen 12 jaar nogal eens bij in was geschoten… 😛
Het ‘Nieuwe Sociale Contract’ slaat dus vooral op de onderlinge politieke verhoudingen. Niet op de gewone burger, die daar uiteindelijk weinig van gaat merken.

MACHT!

Daar gaat het immers om in het politieke spel… Ze spelen gewoon weer een nieuw mogelijk 4 jaar durend Stratego-spelletje met nog altijd het groot kapitaal als maarschalken, generaals en kolonels en de burgers als vervangbare pionnen. Kanonnenvlees. Bijna letterlijk…
Het is in alle landen hetzelfde, dus ook in Nederland. Hoewel dictaturen zogenaamd worden veroordeeld, zitten we evengoed al decennialang in de dictatuur van een kapitalistische staat. De macht van het geld blijft gehandhaafd.
Dan zullen ze vermoedelijk wel weer wat gaan schuiven met de belastingschijven en nieuwe regels verzinnen zodat alles ‘groener’ en ‘duurzamer’ zal worden, maar alles binnen de kaders van het kapitaal.

Mogelijk komt er eindelijk een kleine wens voor een nieuwe vorm van bestaanszekerheid in beeld, nu zelfs felle tegenstanders van een ‘Basisinkomen’ daar nu voorzichtig naar willen gaan kijken. Meer landen experimenteren daar al mee, met succes! Maar vooral het onwerkbaar gebleken oerwoud van regelingen en toeslagen heeft dit in gang gezet. Duizenden mensen zijn het slachtoffer geworden en vechten nog altijd voor hun bestaan. Daar kunnen ze nu toch echt niet meer omheen in welke nieuwe coalitie dan ook. Maar hoe, wat en vooral: wanneer? Niemand durft daarover te speculeren.

Helaas wil eigenlijk geen enkele partij een echte vuist maken voor de burgers, waar het in een ‘eerlijk gekozen parlementaire democratie’ toch om gaat. Elk mens zou belangrijk moeten zijn. Maar dat lees en zie je nergens terug. Alleen de ‘Piraten’ schuren tegen echte veranderingen aan. Helaas hebben ze daarover zo weinig kunnen vertellen in de media, op een paar veel te korte en onduidelijke TV-spotjes na, dat vrijwel niemand ze kent. Dat wordt dus wederom niets.
Alleen de partijen met het meeste geld en de grootste bek komen vaak in de media. De strijd zal dus ongewijzigd blijven.

We zullen zien wat er woensdag gebeurt. En dan zullen de coalitiebesprekingen daarna zeker nog wel tot in het nieuwe jaar 2024 gaan verlopen… Voor nu daarom alvast toch nog een goed uiteinde en ik hoop voorspoedig en gezond nieuw politiek jaar. 😉

Over macht: 😉

Dit bericht is geplaatst in Column, Cultuurfilosofie, Opmerkelijk Nieuws met de tags , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie