De Rest van de Energiecrisis – NU moet het gebeuren…

… Kiezen voor de ‘beste’ van de slechte energieleveranciers

Dit wordt geen positief artikel. Dat kan namelijk niet als je al het aanbod van alle energieleveranciers op een rij zet en met elkaar vergelijkt. Ze zijn namelijk allemaal slecht!
Omdat ze allemaal binnen de marges van de (demissionaire) regering functioneren. En dat klopt niet. Zacht gezegd. Beter kan ik zeggen: Dat is asociale diefstal! Maar ik kan geen kant op. Want over ruim twee weken verloopt mijn bestaande energiecontract en het regeringsbeleid verandert zeker niet binnen korte tijd. Ik MOET! Kiezen voor een van de slechte leveranciers… 🙁

Eén ding zal zeker zijn: Ik MOET gaan overstappen. Doorgaan bij de discutabele ‘Budget’ is onmogelijk. Even terug naar het vorige artikel:
‘De Rest… Waardeloze klantenservice!’
Ik schreef al: “TIEN dagen wachten op antwoord op mijn mail.”
Het werden er 12. Gisteren kreeg ik een ‘antwoord’. Juist ja… Eigenlijk GEEN antwoord. Opnieuw. Terwijl mijn contract ervan afhangt! Willen ze misschien hun klanten niet behouden? Hebben ze in de afgelopen jaren ‘te lage’ tarieven berekend die ze nu moeten compenseren om het vol te blijven houden? In dat geval waren het altijd al leugenaars. Maar nu beweren: “Wij zijn ook afhankelijk van wat er op de energiemarkt gebeurt. Inmiddels zijn de tarieven ook verhoogd door de huidige situatie in de wereld.“ betekent dat je niet je eigen beleid voert maar net zoals alle andere grote energiebedrijven wilt blijven profiteren. Dus winst maken. Niks ‘budget’. Ik zou ze adviseren deze naam te wijzigen, anders zal het snel afgelopen zijn.

Vergelijken

Zoals je ook weet zou ik in deze tijd gaan vergelijken. Er zijn genoeg websites waar je dat kunt doen: Pricewise, Keuze.nl, de aloude Consumentenbond, Gaslicht en Energievergelijk. Er zijn er nog meer maar deze heb ik geprobeerd en laten vergelijken met mijn gegevens.
Interessant eerste feit: Budget energie komt NERGENS meer voor in de lijst van energiebedrijven. Zelfs ‘grote’ namen als Vattenfall en Essent komen hoger in de lijst. En dat zijn juist voorbeelden van de grote elitaire profiteurs. Misschien kunnen ze nu dus ‘uitblinken’ omdat ze gruwelijk hebben verdiend tijdens de grote crisis, waarbij vele gezinnen in grote financiële problemen zijn gekomen.

Begrijp dit feit goed: ALLE energiebedrijven zijn tegenwoordig commercieel!
Het gaat ze niet meer om mensen ‘gewoon’ van de noodzakelijke energie te voorzien, maar werken vooral om daaraan te verdienen. Want stroom en gas heeft iedereen nodig dus dat blijft wel stromen… Een uniek en bizar asociaal misbruik van alle mensen dus.
En nog een feit: dit is echt niet in alle landen zo! In veel Europese landen bestaat gewoon maar één energiebedrijf, onder controle van de overheid. Net zoals bij ons vroeger het geval was. Geen concurrentie, duidelijke prijzen. Die vrijwel altijd lager zijn dan in Nederland! Hoe dan?

Helaas kan ik er in deze tijd en onder deze omstandigheden geen ‘mooi’ verhaal van maken. Voor mij blijft de commercialisering van deze noodzakelijke voorziening onacceptabel. Maar ik zal het ermee moeten doen. En uiteraard ga ik overstappen naar een bedrijf wat me momenteel iets lagere prijzen rekent. Mogelijk wordt dit nu een jaarlijks ritueel omdat vrijwel alle bedrijven de beste aanbiedingen geven bij ‘variabele’ of zelfs ‘dynamische’ contracten. Dit laatste is helemaal nieuw de laatste tijd. Aan de ene kant is dit mogelijk geworden door de in de meeste woningen geplaatste ‘slimme meters’. Waar ik altijd al mijn bedenkingen over had… Ik houd het liever zelf bij en heb een goed inzicht in mijn energieverbruik. Nu moet ik de meters niet eens meer bekijken… Ze worden altijd op afstand uitgelezen. Eng eigenlijk…
Maar aan de andere kant maken energiebedrijven hier nu handig gebruik van omdat de prijzen zo sterk fluctueren naar de toestand in de wereld! Toen de oorlog in Oekraïne uitbrak, vlogen de prijzen omhoog. Later stabiliseerde het een beetje met dalende prijzen maar nu het weer losbarst in Israël zijn de markten opnieuw zenuwachtig. Ze kunnen alle kanten opvliegen! Dit op zich is al verbazingwekkend! Want hebben wij in Nederland al die jaren van crises echt gebrek aan gas gehad? Nee, daar waarschuwen ze alleen maar voor, zeker nu het gas in Groningen een keer helemaal stopt. Maar de voorraden zijn ook dit jaar weer prima, hoorde ik laatst een minister zeggen. Waarom dan die fluctuerende prijzen? Waar de slimme energiebedrijven met hun slimme meters nu alles mee kunnen doen wat ze willen? Net zoals de Albert Heijn voor hetzelfde pak suiker meer rekent dan de Jumbo? Waar praten we hier in Godsnaam over! Dit is te bizar voor woorden.

Ik ga nog deze week aan de slag met de diverse vergelijkingssites en mijn keuze bepalen. 5 november is al over ruim een paar weken en ik wil op tijd weg zijn van die ‘Budget’ bende…

Wordt weer vervolgd.

Dit bericht is geplaatst in Column, Consumentenzaken, Cultuurfilosofie, Persoonlijk met de tags , , , , , . Bookmark de permalink.

Eén reactie op De Rest van de Energiecrisis – NU moet het gebeuren…

  1. Pingback: Restflits van zomer naar winter 2023 | De Rest van het Avontuur

Geef een reactie