Staat Israël versus ‘staat’ Palestina

Voor wie ‘moeten’ we zijn?

Met politiek heb ik al vele jaren een haat/liefde verhouding. Ik haat het politieke spel maar ik begrijp en omarm de (democratische!) noodzaak. En fijn dat we in Nederland iets te kiezen hebben… Te veel helaas. Maar goed, met wereldpolitiek heb ik nog minder. Ik kan meestal moeilijk oordelen of de vorm van politiek in een land daar (goed) werkt. De meeste westerse landen claimen 100% democratisch te zijn maar je ziet dat dit zelfs in Nederland al decennia lang leidt tot meer ongelijkheid, armoede en uiteindelijk een tot het bot verdeeld en bijna onbestuurbaar land… Geloof me, we hebben het ergste nog niet gehad.
Wat moet ik nu met de media verslindende actualiteit rond de oorlog in het Midden-Oosten.
Over Oekraïne wilde ik eigenlijk al niks zeggen. Hoewel dat dan nog hemelsbreed wat dichterbij is en ook Europa beheerst. Maar hebben we iets te maken met Israël en Palestina? Ja, omdat dit de hele wereldpolitiek beheerst en omdat ze daarom rondom mijn huis nu bijna dagelijks vuurwerk afschieten! Jawel… Daarom heb IK er last van EN ik heb een mening. Zouteloos. Zoals altijd.

Ik ben niet voor de huidige ‘staat Israël’.

Terwijl de (demissionaire) regering van Nederland volmondig Israël steunt, gonst het op alle sociale media van tegenstellingen. Bijna zoals gewoonlijk natuurlijk. Maar dit heeft misschien wel blijvende gevolgen.

Op deze plek ga ik niet uitvoerig proberen uit te leggen hoe de situatie daar op die manier is ontstaan en geëvolueerd tot de dag van vandaag. Dan zou een combinatie van de Bijbel en de Koran met nog tientallen minstens even grote boeken onvoldoende zijn. Deze situatie speelt namelijk al duizenden jaren… Ja al voor de geboorte van Jezus, als we die even als ijkpunt pakken, vanwege het begin van onze huidige jaartelling. Het is gewoonweg te veel. Eén ding is echter al die tijd hetzelfde gebleven. Het lot van mensen die daar ooit zijn geboren.
Israëliër (meestal Jood) of Palestijn (meestal moslim). Als je nog nooit iets van de achtergronden hebt gelezen, zijn deze twee Wiki-pagina’s misschien een goed begin. Uiteraard onvoldoende om alles te begrijpen. Daar bestaan hele studies over…
Maar het lot van al de ‘gewone’ bewoners van deze gebieden wordt eigenlijk al duizenden jaren gedomineerd door geweld. Door oorlog. Door pure haat. Omdat – simpel gezegd – het ene volk het licht in de ogen van het andere volk niet accepteert. Ik zou bijna zeggen dat dit een oneindige ‘oorlog’ is tussen de Joden en… de rest van de wereld. Met als directe aartsvijanden de moslims.

Het is allemaal niet zo simpel maar ik beschouw veel van de eeuwenoude conflicten met Joden voortkomen uit de absolute onbuigzaamheid van hun ‘geloof’, wat zelfs door de vele eeuwen heen geen enkele tolerantie kent voor andersdenkenden. Op dit ‘geloof’ is de staat Israël gecreëerd om zogenaamd aan de eeuwen durende oorlogen een eind te maken. Want dit gebeurde pas in 1948. En sinds die tijd staat de hele geïndoctrineerde westerse wereld achter Israël, als zijnde ‘Gods volk’. De basis van de Bijbel. Terwijl het geschiedkundige ‘Palestina’ veel ouder was, maar vanwege een voornamelijk ander (fout) geloof nooit door Israël is erkend.

Er klopt iets niet. En daarmee besluit ik mijn absoluut met onvoldoende inhoudelijke kennis beschreven korte uitleg. Zoals ik het dus simpel zie.

Palestijnen hebben wereldwijd nooit die megalomane status gekregen zoals de Joden. En dat valt de Joden te verwijten. In dat opzicht was Hitler nog niet eens zo achterlijk… Op dit moment zou hij een ‘vriend’ van Hamas zijn vermoedelijk, zolang de oorlog duurt.

Persoonlijk heb ik helemaal niks tegen een ‘geloof’. Tegen een religie. Tegen een… levensovertuiging om volgens die lijn te willen leven. Als dit niemand anders benadeelt en elk ander levend mens in diens waarde laat, vind ik elke levenswijze prima. Maar dit is nu juist het euvel van veel ‘extreme’ geloofsovertuigingen. Van fundamentalistische ‘gelovigen’ die bepaalde regels uit de ‘geschriften’ zo letterlijk nemen dat ze het vernietigen van andersdenkenden rechtvaardigen. Hier stopt mijn steun. Wat mij betreft zouden dit soort geloofsovertuigingen verboden moeten worden. Wereldwijd. Maar het Jodendom wordt niet verboden. In tegendeel. Antisemitisme is zelfs strafbaar en wie openlijk ‘Jodenhaat predikt’ kan zwaar veroordeeld worden. In Nederland wordt elke vorm van antisemitisme nauwlettend in de gaten gehouden door de organisatie CIDI. In dit verband heb ik slechte ervaringen met deze (ook) extreme organisatie. Door hun toedoen is een optreden van de in Kroatië zeer populaire groep ‘Thompson’, van zanger Marko Perković, verboden in Nederland! In die tijd keek ik er zo naar uit! Ik heb de oorlog in de 90er jaren zijdelings maar zeer betrokken meegemaakt vanwege mijn Kroatische partner en ik kan met 100% zekerheid beweren dat de symboliek van Thompson niets met fascisme, antisemitisme of nazisme te maken heeft! Het gaat om oeroude Kroatische symboliek, ver voor de Tweede Wereldoorlog en stamt nog uit het oude koninkrijk Kroatië. Liefde voor hun land en voor God en vrijheid staan centraal. Het bestempelen als nazistisch heeft voor mij van het CIDI een terreurbeweging gemaakt…
En ja, het zijn weer de Joden… Toeval? Ik zie wel een heel opvallende rode draad in de zionistische politiek. En die politiek wordt sinds WOII volmondig gesteund door de westerse wereld… Bah. Ook dit is een vies politiek spel wat haat propageert en in stand houdt.


Marko Perković – Thompson – en “Za dom spremni!” – Fascisme? Nee, patriotisme.

Haat vormt het grote probleem!

Ik haat geen mens. Persoonlijk zou ik dit niet kunnen. Mensen maken (soms of vaak..) fouten. Die ze later kunnen erkennen en er spijt van betuigen. Een geloof hoeft geen fout te zijn. Mits het zoals ik al eerder zei uitgaat van respect. Absoluut altijd respect voor de medemens, wat die ook anders gelooft. Dat kenmerkt namelijk de mens. De grenzeloze pluriformiteit. Een geloof wat dit niet respecteert is een haatdragend geloof. Dat moet de wereld uit anders zal er nooit vrede komen.

In dit eeuwenoude conflict kies ik dus geen partij voor de (politieke) bewegingen die de oorlog aansturen, uitbuiten en in stand houden. De enige partij van enige waarde is de mensheid. Die is altijd gebaat bij vrede. Opgroeien in een wereld zonder haat. Hoe je ook wenst te leven en wat je ook gelooft. Daar moet naar gestreefd worden. En dat doen de staat Israël en de militante beweging Hamas niet. Beide partijen zijn dus fout.


Overdenkertje… 😐

Dit bericht is geplaatst in Column, Cultuurfilosofie, Opmerkelijk Nieuws met de tags , , , , , , , , . Bookmark de permalink.

2 reacties op Staat Israël versus ‘staat’ Palestina

  1. zds schreef:

    Za dom!!!! Spremni!!!! 1991-1995

  2. jm schreef:

    An informative post

Geef een reactie