De Rest van de Energiecrisis – Inleiding

Het gaat nu toch echt gebeuren!

In veel van mijn persoonlijke artikelen over de situatie – van gezondheid tot financieel – schrijf ik altijd dat ik het tot heden nog wel red allemaal. Gezondheid stabiel, financieel stabiel. Er waren/zijn diverse ‘zwaarden van Damocles’ die me soms angst aanjagen en de zorgen zijn niet irreëel als je hoort hoeveel mensen in Nederland in de problemen zijn gekomen sinds de diverse crises. Sinds corona en de bullshit oorlog in Oekraïne moet ‘heel de (Westerse) wereld’ bloeden. Met uiteraard de armsten als eerste slachtoffers. En ik moet eerlijk toegeven: ik zit met mijn minimumuitkering in de laagste zone. Grote klappen voel ik hard en ik kan zomaar diep in de schulden terecht komen als het echt fout gaat. Tot heden gelukkig dus nog niet.

Wat waren die grootste ‘zwaarden’ ook al weer?

1. Een oude (niet zo zuinige) CV-ketel waar kosten aan kwamen.
Deze is recent vervangen! Het is een huurketel wat me maandelijks meer kosten oplevert maar het lagere verbruik zou dit weer redelijk kunnen terugverdienen. Afwachten.

2. Diverse (grotere) onderhoudsverplichtingen aan mijn eigen huis.
Met een dakbedekking die eigenlijk al ‘over datum’ is kan ik in feite wachten op de eerste lekkage… Vervanging van de dakbedekking zal enkele duizenden euro’s gaan kosten… Kan ik dat betalen? Daarnaast heb ik meerdere punten van lekkage, waarbij op tijd handdoeken neerleggen voorlopig een redelijke oplossing is.

3. Vaste kosten die op termijn te hoog dreigen te worden: hypotheek, zorgverzekering, kosten voor ‘simpel’ eten en drinken, energiekosten, etc.
De meeste kosten zijn ook tot heden nog steeds te doen. Het gaat nu concreet over dat laatste:

Hogere energiekosten gaan mij nu ook treffen!

Vanwege de oorlog in Oekraïne zijn in 2022 de olie- en (dus) grasprijzen de pan uit gerezen. Mensen moesten werkelijk een veelvoud aan maandelijks voorschot gaan betalen of kregen bizar hoge jaarafrekeningen als ze dit niet hadden gedaan. Met soms honderden euro’s schuld als gevolg, wat veel gezinnen niet konden opbrengen. Daarom zijn de ‘energietoeslagen’ verzonnen door de rOverheid, om de zwaksten van de ‘ondergang’ te redden…
Ik heb als geregistreerd armoedzaaier (mensen met een minimumuitkering 😉 ) deze toeslagen ook ontvangen. Maar… tot heden nooit echt nodig gehad. Omdat ik nog een 3-jarig contract had bij mijn huidige energieleverancier bleven mijn kosten gelijk en best wel laag. Joepie! Maar nu gaat het toch echt veranderen.

Begin november 2023 loopt mijn contract af.

Gisteren heb ik van mijn leverancier (Budget energie) al een voorstel ontvangen voor een nieuw contract, van één, twee of zelfs drie jaar. Of zelfs de mogelijkheid een ‘dynamisch’ contract af te sluiten… Het gaat nu toch echt gebeuren. En je mag gerust weten: ik schrok me te pletter.

In het gunstigste geval van nieuw contract zou ik het dubbele aan voorschot moeten gaan betalen! Van € 150 nu, naar bijna € 300 vanaf november!
Simpel: dat is te veel. Als ik dit in mijn bekende financiële sheet zet, kom ik maandelijks
€ 100 tekort en zal ik dus geleidelijk meer en meer in het rood komen.

Wat nu?

Zoals je al leest in de titel: dit is een ‘Inleiding’. Dit is wat nu gaat spelen maar we zijn er natuurlijk nog niet. Ik heb nog ongeveer 1,5 maand om te beslissen. En er zijn meerdere wegen naar ‘Rome’.

Ik kan hier nu al een hele vracht aan cijfers gaan opschrijven maar dat doe ik nog even niet. Want de (gas-) prijzen zijn uiteraard hoger dan die voor mijn contract van 3 jaar geleden maar niet meer zo hoog als tijdens het hoogtepunt van de crisis in 2022.
Daarnaast zijn er (te) veel meer energiebedrijven die volgens de bekende vergelijker ‘Pricewise’ op dit moment al lagere tarieven hanteren als Budget… Dus ik ben al weer enigszins gerustgesteld.
Ja, ik zal meer moeten gaan betalen dan ik tot heden gewend was met mijn oude gunstige contract. Maar hoe veel meer? Dat zullen we nog wel eens zien.
Daarnaast houdt uiteraard niemand rekening met mijn nieuwe CV-ketel want alle oude verbruiksgegevens zijn nog van de oude situatie. Het wordt dus een klein ‘gevecht’ om er zo laag mogelijk uit te komen.

En tenslotte: ook werd gisteren in het nieuws weer verteld dat er nog dit jaar opnieuw een energietoeslag van € 1300 zal worden uitgekeerd. Van de vorige heb ik al wat kunnen sparen… Hiermee zal ik eventuele tekorten voorlopig wel op kunnen vangen.
Nog geen zorgen dus voor morgen. 🙂

Ik zal hier uiteraard op terugkomen in vervolgen als er interessante ontwikkelingen zijn. Dan ga ik ook wat dieper in op de ook weer corrupte overheden die de noodzaak van energie uitmelken voor eigen gewin… Slechter kunnen ze het niet maken. 🙁


Vergelijking via Pricewise
Dit bericht is geplaatst in Column, Consumentenzaken, Cultuurfilosofie, Opmerkelijk Nieuws, Persoonlijk met de tags , , , , , . Bookmark de permalink.

Eén reactie op De Rest van de Energiecrisis – Inleiding

  1. Pingback: De Rest van de Energiecrisis – Waardeloze klantenservice! | De Rest van het Avontuur

Geef een reactie