Goedkope tools bij Dirk of van de Action

Goedkoop of duurkoop?

De laatste tijd was ik nogal teleurgesteld in een bepaald merk van gereedschap bij supermarkt Lidl: ‘Consumentenzaken – Waardeloze ‘klantenservice’ Deel 3’.
Hier schreef ik uiteindelijk wel bij: “Alle waar voor z’n geld: zolang het voldoet en het werkt is er niets mis mee.” En op soortgelijke manier kan je links en rechts natuurlijk veel meer ‘goedkope’ tools vinden. Bij de supermarkten en natuurlijk bij de grootste prijsvechter van deze tijd: de Action. Mega-populair bij velen die (noodgedwongen?) zoeken naar voordelige dingen. Want in dit “rijke toffe land” (kuch) hebben steeds meer mensen moeite om rond te komen en dan zoek je gewoonweg naar voordelige alternatieven. Wie daar de neus voor ophaalt heeft vermoedelijk nooit armoede gekend of zelfs maar gezien en stemt VVD… 😉
Ik was nooit een echte fan van de Action. Want ik weet en begrijp wat ze verkopen. Spullen die je meestal ook kunt vinden bij de grote Chinese reuzen als ‘AliBaba’ of natuurlijk Amazon, die tegenwoordig ook in Europa verkooppunten heeft. (Eigenlijk gewoon grote magazijnen, om de distributie eenvoudiger te maken.) In China wordt heel veel geproduceerd. Van rommel (vroeger was ‘Made in Honkong’ al trend maar het stelde meestal weinig voor) tot de meest geavanceerde technieken waarvan wordt beweerd dat ze de meeste hebben gestolen van het ‘slimme’ westen en gekopieerd, verbeterd en door de zeer lage loonlasten in veelvoud goedkoop geproduceerd.
Noem het allemaal zo je wil: in mijn situatie heb ik ook geen geld meer voor duur gereedschap en vele andere wel vaak noodzakelijke gebruiksvoorwerpen. Zoals simpel een nieuwe pan voor in de keuken… Goede duurzame merken (made in Europa) zijn voor mij meestal onbetaalbaar.
Dus koop ik regelmatig wat bij de Action als ik iets nodig heb.
Of ik koop het gewoon in de aanbieding bij mijn favoriete supers zoals Dirk! Want die hebben wekelijks tegenwoordig de meest uiteenlopende goede aanbiedingen in de ‘non-food sector’. Helaas is dit altijd maar één week en je moet vaak geluk hebben dat het niet al is uitverkocht als je het gaat zoeken. Is mij en vele kennissen al meermaals overkomen.

Afgelopen maanden heb ik drie aanbiedingen weten te bemachtigen! En? Bevallen ze? Goede koop of blijken het achteraf ‘dure’ (want nutteloze) aankopen te zijn? Een overzicht:

Ferm accu-schroevendraaier – Action


In mijn gelinkte artikel over Parkside schreef ik al dat ik zonder een werkende elektrische schroevendraaier zit. En dat ik als nodig dan toch maar een ‘A-merk’ zal gaan kopen, wat op dat moment betaalbaar is. Nou ja… Toen kwam dus deze aanbieding bij de Action: Van € 19,95 (het is daar een vast artikel in het assortiment) voor € 17,95. Beide prijzen betaalbaar natuurlijk maar de aanbieding trok me aan om het eens verder te onderzoeken.

Het merk Ferm is dan wel geen A-merk; het is een merk wat ook elders verkocht wordt, bij ondermeer Bol. Dit exacte type hebben ze daar dan niet maar wel andere van Ferm en de daar wel voorradige ‘Vonroc’ accu schroevendraaier ziet er wel verdacht hetzelfde uit. Mogelijk worden deze artikelen onder meerdere merknamen verkocht. Waar het om gaat: bij Bol staan in tegenstelling tot de Action wel de bekende ‘reviews’ over de spullen en daar zag ik overwegend positieve verhalen tussen. Net zoiets als waar ik al eerder over schreef: “Het voldoet aan de gewenste eisen.” Ze schroeven en hoe klein ze ook lijken: helemaal niet met veel te weinig kracht. Voor een slapjanus als ik die gewoon wat extra schroefkracht nodig heeft precies waar het voor nodig is.

Voldoet het dus? Tot nu heb ik nog geen nodig schroefwerk gehad maar als ik het ‘droog’ probeer ziet het er goed uit. Ligt lekker in de hand en met de bijzondere hulpstukken kan je het zelfs op onbereikbare plekken voor een grote schroefmachine en vanuit lastige hoeken gebruiken. Ik ben benieuwd of ik dat nodig ga hebben… 😉
Maar dit is precies wat ik wilde hebben. Als het nodig is heb ik weer een werkende elektrische schroevendraaier. En zelfs nog veel goedkoper dan het vernieuwde Parkside-systeem, waarbij schroevendraaier en accu nu apart verkocht worden! Voor de prijs van alleen een accu heb ik nu een compleet apparaat. Parkside in de kliko (inclusief Arnold die eraan vast gekleefd zat…) en voor nu blij met de ferme kleine Ferm! 🙂

Hyundai compressor – Dirk


Dit was een impulsieve aankoop… Ik zeg het eerlijk. In de tijd dat ik dit opeens zag staan bij Dirk, was ik ook druk met verzamelen van ‘erotische accessoires’ zoals beschreven op ‘Erotica’. Een van de nieuwe aankopen was een opblaaspop… Ik had die al gekocht, als ook een nogal grote opblaasbare ‘Willie’ (koosnaam voor een opblaaspiemel van een meter…), waar ik met gewoon ‘mondblazen’ wat moeite mee had. Zoals vermoedelijk bekend heb ik ook last van chronische astmatische bronchitis en mijn longcapaciteit is niet al te hoog. Simpele ballonnen kosten me al moeite… Toen ik die compressor zag en ik ook las dat die ook geschikt was voor fiets- en autobanden, was ik even overtuigd dat dit een handige aankoop zou zijn. Hoewel voor € 50 geen al te voordelige aankoop. Maar zoiets in huis hebben leek me geen overbodige luxe.
Vroeger had ik diverse opblaaspompen in huis voor het vele kinderspeelgoed: ballen, een zwembad in de tuin, bootjes en (in het begin) zwembandjes. Ik heb er wat mee gesjouwd naar de Kroatische stranden… Maar al die pompen zijn weg. Kapot gegaan of een keer meegenomen door de kinderen. Geen idee. Ik had een keer een luchtbed gekocht met een elektrische pomp, die opgeladen moest worden. Het luchtbed was al heel snel kapot (na één keer gebruikt te zijn…) maar de pomp zou het nog kunnen doen… Helaas. Na langdurig opladen een paar pufjes en weer dood. Ook weer zo’n accu die door de jaren heen vanzelf kapot is gegaan, net als de Parkside accu. Balen.
Deze compressor is op gewone stroom. Ik vraag me nog af hoe ik daarmee mijn auto zal bereiken als ik een zachte of zelfs lege band heb… Dit had ik afgelopen maanden dus weer met een achterband! Hoe lang moet de verlengkabel zijn? 😛
Gelukkig kon ik met zachte achterband naar een benzinestation rijden en ‘m daar oppompen. Maar die compressor is dus voor meer redenen gekocht.

En? Voldoet het? Nou… Dit is een twijfelachtige. Allereerst: het ding maakt een gruwelijke herrie! Ik schrok me werkelijk te pletter toen ik hem voor het eerst even aan zette, op de eettafel in de woonkamer. Het leek wel of de hele tafel stond te schudden en ik hem doormidden aan het zagen was! Niet te doen!
De reviews over dit apparaat (ook bij Bol weer te koop!) logen er niet om. Helaas las ik deze pas na aanschaf… De herrie was inderdaad bijna bij iedereen een minpunt maar ook de blaaskracht! Mensen hadden uren nodig om hun luchtbed op te pompen, wat met de mond sneller zou gaan… En inderdaad: toen ik probeerde om eerst de ‘Willie’ op te blazen voelde ik al dat er weinig ‘kracht’ op zit. 8 bar? Mmm… Dat geloof ik niet. De opblaaspop had ik zelf al met de mond opgeblazen maar had moeite om hem ‘stevig’ te krijgen. Dat kon ik hiermee wel beter doen. Dus: het is te gebruiken. Ben benieuwd of het opweegt tegen mijn goede fietspomp als ik straks mijn nieuwe ‘air’ e-driewieler zal hebben en af en toe wat lucht moet toevoegen.

Achteraf heb ik hier een beetje spijt van, zeker gezien de prijs. Maar dit was dus echt een opwelling.

QLT Lithium elektrische hogedrukspuit – Dirk


Dit was weer een wat minder impulsieve aankoop. Nog maar een paar weken geleden zag ik dit opeens bij de Dirk in de aanbieding en ik had interesse. Omdat ik wel een echte hogedrukspuit heb, vanwege het soort woning waarin ik woon: een uit betonnen platen opgebouwd huis. Met een ‘witte’ laag afgewerkt. Na verloop van jaren wordt die witte laag vies en ziet het er wat minder fraai uit… Op sommige plekken waar weer en wind de meeste invloed hebben, zit het vol grijze tot zwarte aanslag. Zelf heb ik de muren ongeveer 10 jaar geleden voor het laatst onderhouden: eerst schoon gespoten met de hogedrukspuit en daarna met witte (niet spierwit maar een meestal toegepaste RAL-kleur) verf ‘gerolverfd’. Toen kon ik dat nog. Nu zou ik niet meer op de ladder durven en ook mijn kracht is simpelweg afgenomen door het te lang gedwongen ‘rustiger aan doen’. Die hogedrukspuit gebruikte ik ook wel op de voor- en achtertegels om ze weer eens schoon te krijgen. Maar het hele gedoe met een zeker waterballet zie ik tegenwoordig als ‘moeilijk’…
Toen zag ik dit apparaat. En ditmaal heb ik wel eerst gekeken op Bol. Want ook daar staat dit nog steeds te koop voor bijna € 60! De € 35 van de aanbieding bij Dirk is dus echt wel een goede aanbieding! En de reviews vielen me ook erg mee. Niet iedereen was enthousiast en tevreden na aankoop maar de meesten gaven er toch ruime voldoendes aan en voldeed het aan de verwachtingen. Dus ik heb het gekocht. En al één keer gebruikt!

Afgelopen week was het bizar goed zomerweer. Zeker voor september! Iets met records en zo… Maar dat is weer iets voor andere artikelen. Ik zag nu in ieder geval een goede gelegenheid om mijn nieuwe accu-hogedrukspuitje te testen. Direct naast mijn voordeur bevindt zich de uitbouw van keuken en berging en het ‘witte’ muurtje onder het keukenraam was echt erg smerig. Opgespat vuil en groene aanslag beneden en een verder erg vaal grijzige vieze muur… Moest echt een keer iets aan gebeuren. Ik probeerde het hiermee. En… Het is grotendeels gelukt. Niet perfect en had het nog wel langer willen doen, maar het apparaatje ging steeds ‘uitvallen’ op het laatst… Geen idee waarom nog maar ik vrees dat de accu-capaciteit niet bijster goed is. Iets wat ik ook wel las in de reviews. Dit is wel een minpunt: grote oppervlakken en (dus) urenlang ermee werken zit er niet in! Voor kleine balkonnetjes en even de auto afspuiten dus prima, maar voor een normale tuin en zeker voor de muren van een gewoon rijtjeshuis is dit onvoldoende.
In die reviews las ik ook ergens dat mensen het gebruikten om de tuinplanten mee te besproeien… Huh? Voldoet de tuinslang daar niet dan? Daar kan je ook vele hulpstukken voor aanschaffen (die ik uiteraard ook al jaren heb) zoals een spuitpistool, wat je net zo smal of wijd laat spuiten als je zelf wil. Maar goed… Mensen verschillen blijkbaar nogal…
Of ze hebben mogelijk geen wateraansluiting buiten of bereikbaar, waardoor een losse emmer en deze spuit dan natuurlijk wel handig zijn. Dat kan ook.

Over die tuinslang gesproken: die kan je dus in principe ook aansluiten op het apparaat vanwege de universele koppeling. Ik gebruikte hier het meegeleverde 5-meter lange slangetje met op het eind het filterstuk, wat je dan in de waterbron hangt. Dit kan zelfs een sloot zijn als je daar toevallig in de buurt bent. Maar ik gebruikte een emmer van 10 liter, die ik een stuk of 4 keer heb gevuld. Dat was in ongeveer een half uurtje tijd dus best wel veel water! Met het smalle spuitstuk krijg je uiteraard de meeste druk en ik merkte dat het ‘wijde’ stuk veel minder krachtig was. Logisch.
Maar of je zelfs met het smalle stuk een druk van 40 bar kan bereiken? Net als diverse anderen in de reviews geloof ik dat niet. Het zou bijna de helft van de kracht moeten zijn als die van mijn gewone hogedrukspuit van 100 bar. Maar hoewel het smalle straaltje het aardig doet en het water er dus blijkbaar snel doorheen gaat, twijfel ik aan deze kracht. Ook bij Bol zie ik een vergelijkbaar artikel met praktisch hetzelfde uiterlijk en dezelfde accessoires waar 10 bar wordt aangegeven. Dat lijkt me realistischer.
Maar inderdaad: voor kleine gerelateerde klusjes vind ik dit zeker geen miskoop. Ik ben wel heel benieuwd of ik dit later vaker zal gebruiken, mogelijk in de achtertuin. Deze zomer vermoedelijk niet meer.

Tenslotte

Misschien twijfelen sommige (vaste) lezers aan mijn ‘koopgedrag’. Ik zeg toch altijd dat ik zo weinig geld heb? Net genoeg om te kunnen (over-) leven? Niks over om ‘leuke’ dingen van te doen? Over het algemeen bekeken is dit ook zo! Maar in de zomerperiode heb ik dan toch altijd wat ‘kriebels’ om ‘iets’ te willen doen. Misschien dan niet ergens naar toe gaan, of ten minste de Dordtse terrassen bezoeken… Daar heb ik in mijn eentje gewoon nooit zin in. Dan kies ik vaak om ‘dingen’ te kopen die ik ‘leuk’ vind of waar ik wat aan heb.
Dit jaar is ook de nieuwe CV-ketel geplaatst, waar flink wat extra kosten bij kwamen, waardoor het jaarlijkse vakantiegeld vrij snel op was. Maar ik heb ook weer een ‘voorschot’ van de energietoeslag ontvangen, terwijl ik tot heden nog altijd de oude lage contractprijs betaal voor energie. De meeste toeslagen vorig jaar heb ik gespaard. Nu wilde ik wel eens iets doen.
En… Ik heb van mijn bank (de ABN AMRO) een ‘cadeautje’ gekregen! Ze hebben blijkbaar gedurende de afgelopen 20 jaar (!) te hoge rente berekend over ‘rood staan’ (en dat stond ik in die periode nogal eens…) en daar hebben ze een compensatieregeling voor gemaakt. Het schijnt dat meer banken deze ‘misdaad’ met hun klanten hebben gepleegd… Mooi. Dat de meeste grote banken een van de grootste ‘graaiers’ zijn wist ik al.
Beetje genoegdoening. 🙂
Maar nu kreeg ik dus opeens een heel aardig bedrag gestort! En toen heb ik besloten daar wat leuke dingen mee te doen. Die erotische artikelen en dan deze interessante tools om het me soms wat makkelijker te maken om nog wat ‘klusjes’ te doen.

Bij dit soort ‘goedkoopjes’ moet je altijd voorzichtig zijn. Er wordt gewoon heel veel rommel verkocht met valse beloften. Eigenlijk vind ik dit ook een beetje ‘misdadig’ want mensen wordt soms geld afgetroggeld door ze te verleiden met toepassingen die ze niet of slecht waar kunnen maken. Dat is de commercie. “Product X is VEEL BETER, LEKKERDER en GEZONDER dan al die andere!” Meestal bullshit. Kijk uit!
En nogmaals: schroefmachines van A-merk X, wat meestal veel duurder is, zal ongetwijfeld veel beter functioneren en langer mee kunnen gaan. Alle waar naar zijn geld. Maar zo hoog was dat cadeautje nou ook weer niet en ik wil nog steeds een betere buffer om de komende jaren tot mijn pensioen te kunnen overleven…

Wat ik heb gekocht functioneert allemaal. En meestal vind ik ze fijn om te gebruiken. Op de bizarre herrie van de compressor na… 😛 Deze drie artikelen hebben allemaal iets toegevoegd aan mijn mogelijkheden om dingen te kunnen doen. Voor mij hebben ze dus meerwaarde!
Goedkoop? Ja. ‘Duurkoop’? Nee hoor. Acceptabel! Ik ben tevreden met de aankopen. 🙂

Dit bericht is geplaatst in Column, Consumentenzaken, Cultuurfilosofie, Persoonlijk met de tags , , , , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie