Vallen en weer opstaan in politiek opzicht

Zou het zout al uitverkocht zijn?

Over ‘Vallen en weer opstaan’ heb ik afgelopen jaar al héél veel geschreven. Misschien een beetje te veel met alle status-vervolgen daarna (zoek ze maar eens op als je zin en tijd hebt…) maar tot op de dag van vandaag is dit actueel gebleven. Mijn rechterhand is echt niet meer zo pijnlijk maar er kan nog steeds onverwacht een pijnscheut in schieten. En de kracht in die altijd zo sterke rechterhand is nooit meer geworden wat het vroeger was. Te lang ‘rustig aan’ gedaan vrees ik… Maar ja, dat MOEST wel zeiden alle experts. Nu zou ik gewoon eens een keer echt moeten gaan trainen. Met gewichten of zo. Opnieuw opbouwen. Opstaan en weer verder gaan. Heel bekend verhaal.
Maar dat is niet de aanleiding voor dit artikel, hoewel het echte vervolg – de stap naar ‘Opnieuw leren fietsen op een driewieler!’ – hier direct het gevolg van is! Zonder die val zou ik vermoedelijk nooit deze stap hebben gezet! Een val kan dus heel grote en goede gevolgen hebben! 🙂
Maar dan… ‘De val van het kabinet’… Wat gaat dit voor gevolgen hebben?
(SPOILER: Neem alles met flinke korrels zout! – Zou dit mogelijk al uitverkocht zijn?)

De val van kabinet Rutte IV

Zo! Ik heb dit echt opgeschreven. Alsof ik er enige waarde aan hecht… Geloof me: helaas doe ik dat niet. Dit had minstens 10 jaar eerder moeten gebeuren, met echte gevolgen zodat er weer ‘echte mensen’ in de regering hadden gekomen. Maar dat gebeurde nooit en zoveel jaren neoliberalisme hebben het land tot over de rand van de afgrond gebracht. Velen zijn al bezweken. Of anders toch voorgoed beschadigd. Dit komt deze generatie nooit meer goed.

Want wat nu? Nieuwe verkiezingen? Dat is al eens eerder gebeurd, weet je nog? Slechts twee jaar geleden in 2021 ‘viel’ het kabinet vanwege de verschrikkelijke ‘Toeslagenaffaire’. Wat is er veranderd? NIETS! De heren en dames van de politieke elite vielen heerlijk in het pluche, rekten de komst van een nieuwe regering nog heel lang uit in hun eigen voordeel maar niemand is er beter van geworden. Integendeel. De affaire is nooit opgelost en de slachtoffers bloeden nog steeds of… zijn zelfs na al die jaren van lijden overleden. Dit is niet overdreven. Er is een opmerkelijk grote oversterfte gebleken van destijds (zeer waarschijnlijk) onterecht uit huis geplaatste kinderen die nooit meer het vertrouwen in het leven hebben kunnen vinden. Slachtoffers. Letterlijk.
Maar een nog altijd te grote meerderheid (de ‘domme massa’ waar ik heel vaak over schrijf) blijft dit ontkennen. Al die mensen hebben het ‘fout’ gedaan. Eigen schuld. Nederland is een goed geregeld rijk en zorgzaam land. Wie buiten de boot valt had op tijd moeten leren zwemmen. “Ze deugen niet.” Geloof me: dit wordt nog steeds gezegd over ‘toeslagenouders’!
En in dit bizar gepolariseerde land zullen nieuwe verkiezingen nu de problemen gaan oplossen? Vergeet het maar. Er verandert straks helemaal niks. 🙁

Alle huidige leden van het kabinet vallen weer heerlijk in het pluche en wie weet kunnen ze komende verkiezingen wel weer lekker lang uitrekken vanwege de eigenlijk al begonnen zomer-vakanties. Het geplande zomerreces stond toch al voor de deur… De koning komt nog even terug van vakantie om wat papiertjes te tekenen en voor de vorm met wat mensen te praten, maar zal straks gewoon weer teruggaan naar zijn genietende gezin. Na de zomer de zondvloed.

En dan? Omtzigt voor premier? Met alle respect voor zijn mogelijk echt goede bedoelingen en inzet in de politiek: dat kan hij niet aan in zijn eentje. Wie kunnen dat wel? Lientje van der Plas? Oh ja, die is er ‘sterk’ genoeg voor en zal na de bizarre monsterzege bij de verkiezingen van dit jaar mogelijk de grootste kans maken. Maar dat zal ook een farce blijken. En wie doen er dan weer mee? Alle bekende elitepolitici schuiven dan weer aan, dus zelfs al gaan pRutte en Kraag eindelijk naar een ‘zeer lucratieve functie elders’, dan blijft het roeren in de giftige soep. Schreef ik nog over in mijn laatste artikel. Er verandert niets.
Alle nu nog een beetje blije oppositieleden die lopen te juichen zullen niet meer dan speldenprikjes kunnen uitdelen. En voor de vorm zullen er uiteraard wel wat beleidszaken worden gewijzigd.
Maar de VVD blijft gewoon de grootste partij omdat de domme massa blijft geloven en vertrouwen in hun eigen zo dik mogelijke portemonnee.

Ik heb hier al zo vaak over geschreven: De algehele mentaliteit in dit land moet veranderen. Mensen moeten weer ‘sociaal’ gaan denken. Dat verander je niet met een zachte val van een kabinet in de blijvend vergiftigde politieke atmosfeer van deze tijd. Er moet nog meer gebeuren. Nog grotere crises die zullen bewijzen dat alles echt anders moet. Met pappen en nathouden en een paar extra pittige kruiden wordt de giftige soep niet minder dodelijk.

Wordt vervolgd… Als er werkelijk opmerkelijk nieuws over te schrijven valt. 😛


Exit Rutte? JOEPIE? En dan?


Dansen met Lientje? ‘Farce majeure…’ 😉

Dit bericht is geplaatst in Column, Cultuurfilosofie, Opmerkelijk Nieuws met de tags , , , . Bookmark de permalink.

Eén reactie op Vallen en weer opstaan in politiek opzicht

  1. Pingback: Restflits weekend 12/13 augustus 2023 | De Rest van het Avontuur

Geef een reactie