Reclame – Ik haat het! Ik heb het nodig!!

1 juli 2023 – Een nieuw tijdperk is begonnen

In heel veel artikelen ben ik altijd duidelijk geweest: “Ik HAAT reclame!” Al zo’n beetje heel mijn volwassen leven lang. Dat we al heel veel jaren in een steeds meer vercommercialiseerde wereld leven vind ik waardeloos. Bah. Sowieso dat alles om geld draait… Maar reclame is zo overal in verweven dat het ‘normaal’ is geworden. Nou… Voor mij nooit.
Op TV zap ik soms weg of ga ik andere dingen doen om maar zo veel mogelijk de irritante reclameblokken te missen tussen die goede film, in kranten, magazines en op alle websites kijk ik daar liefst niet naar en ik irriteer me mateloos aan alle schreeuwende borden op straat of lichtbakken; de een nog groter en opzichtiger dan de ander.
Ook vanwege het feit dat je ‘derest.net’ kunt bekijken zonder reclame, heeft me doen besluiten een eigen webhosting te nemen. Op alle gratis alternatieven zie je toch reclame en dat stond me tegen.
Maar aan de andere kant: zonder reclame zouden we gewoon heel veel dingen niet meer hebben of kunnen doen… We kunnen niet zonder.
Kranten kunnen niet meer bestaan, alle omroepen zouden failliet gaan en veel ondernemers zouden geen klanten meer hebben als ze geen reclame meer kunnen maken. Reclame is voor velen hun broodwinning en voor nog meer mensen levensbelangrijk.

En ja: Ook ik heb het nodig!
Want zonder de wekelijkse reclamefolders weet ik niet wat er die week voor (goede) aanbiedingen zijn en ga ik naar de supermarkt zonder een goede boodschappenlijst. Dan koop ik vaker te dure dingen “omdat ik niet wist dat iets in de reclame was”. Ik stel mijn lijst altijd op met de folder erbij!
Al decennialang. Hierdoor houd ik mijn wekelijkse budget voor boodschappen onder controle! En dit nu… is voor mij nu echt verleden tijd.

In ‘Consumentenzaken – Folderbezorging werkt niet meer!’ schreef ik het vorig jaar al. Hoewel ik me toen steeds vaker moest beklagen vanwege de achteruit hollende folderbezorging, wist ik toen al dat het sowieso eindig zou zijn. Want (natuurlijk) wil men ook de onnodige verspilling van papier steeds beter te lijf gaan en na blauwe afvalbakken moet er nu gewoon veel minder papier gebruikt worden. Scheelt wat bomen en een hele hoop onnodige afvalverwerking. Want ook toegegeven: een meerderheid van de mensen gooit wekelijks het pakket folders ongezien in die blauwe bak. Heel veel (gedrukte) reclame is gewoon nutteloos. Maar ja… Wat nu met die aanbiedingen?

Ik schreef het ook al vorig jaar: “NEE – NEE? Nee: “JA – JA””!
Er was toen al bekend dat ook de Gemeente Dordrecht dit beleid zou gaan invoeren. En:
‘Vanaf 1 Juli 2023 is dit nieuwe beleid van kracht geworden’. Een nieuw tijdperk is aangebroken. Voor mij dan natuurlijk… Want volgens mij juichen echt de meeste mensen dit al jarenlang toe. Die doen al heel lang alles met hun smartphone. Ook de wekelijkse aanbiedingen ontvangen van Jumbo, AH, Lidl, Dirk. etc. Gewoon. Nou… Ik blijf erbij: Voor mij is dit NIET gewoon. Ik weiger het! Ik wil geen tientallen belastende apps op mijn simpele telefoon.
En liever wil ik ook niet voortaan mijn boodschappenlijst maken naast mijn toetsenbord van de pc… Terwijl ik die de hele dag door gewoon gebruik. Ik was en ben gewoon erg gehecht aan de papieren folders. Dat gaf me juist een pauzemoment van die pc! Even op de bank de folders doorbladeren. Leuk!

En ja: nog steeds wil ik die lelijke ‘JA – JA’ sticker niet op mijn voordeur. Al die stickers vond ik ook altijd waardeloos. Lelijk. Het verpest mijn huis. Dus ook nu ga ik dit niet doen.

Vorige week grapte ik dit even tegen mijn huishoudelijke hulp: Dat ik een buiten-brievenbus aan het begin van het voorpad zou plaatsen met daarop allemaal stickers: “JA – JA – JA – JA – JA…” Dan kunnen de bezorgers de reclame daar kwijt. Maar ja, dat kost ook weer geld en dan moet ik er weer steeds voor naar buiten. Gedoe. Hahaha! 😉

Maar wat nu dus?

In beginsel acceptatie natuurlijk. Geen sticker = geen folders.
En dat alles steeds meer digitaal zal gaan moeten, is natuurlijk ook een feit. Maar dan hoop ik toch dat die digitale middelen eenvoudiger en goedkoper worden! Want ik vind het niet goed dat ik elke twee jaar een nieuwe dikke smartphone of krachtige pc of laptop moet kopen voor honderden euro’s om überhaupt digitaal mee te kunnen doen! Dat geld heb ik niet. Als de rOverheid dit dan verplicht: zorg er dan ook voor dat elk levend mens hier de beschikking over kan krijgen, net als een dak boven zijn hoofd… Op dit moment komen er nog steeds meer uitvallers die het niet meer kunnen bijhouden. Die worden als ‘randfiguren’ weggezet. Asociaal. Ik kan ook zo’n randfiguur worden! Net als jij! Of je oma of opa! Allemaal randfiguren? Rot op! 🙁

En even concreet: ik heb me inmiddels dan wel geabonneerd op ‘folders.nl’ voor alle digitale wekelijkse folders op de pc én ik heb me toch ook maar ingeschreven voor de service die mijn lokale bezorger ‘Spotta’ biedt: ‘Folderkiezer’ – Een selectie van de papieren folders bezorgd door post.nl. Helaas zitten daar niet alle folders tussen die ik wil zien maar het is toch nog iets tastbaars… Ik ben heel benieuwd hoe dit gaat verlopen en of dit toekomst heeft. Wat dit betreft weer wordt vervolgd. 🙂

Dit bericht is geplaatst in Column, Consumentenzaken, Cultuurfilosofie, Opmerkelijk Nieuws, Persoonlijk met de tags , , , , . Bookmark de permalink.

Eén reactie op Reclame – Ik haat het! Ik heb het nodig!!

  1. Pingback: Reclame – vervolg | De Rest van het Avontuur

Geef een reactie