Aanvraag WMO-ondersteuning – vervolg

“U kunt overleven? De WMO helpt NIET!”

Een nieuwe soap-serie bij DeRest! Ga het volgen! Misschien wel wekelijks op deze blogsite. Ahum. Maar je voelt het misschien al aankomen…
Dit is in ieder geval het eerste vervolg op mijn laatste artikel ‘Aanvraag WMO-ondersteuning… AFGEWEZEN!’.
Vanwege de bekende incompetente werkwijzen bij de diverse instanties begint dit voor mij in ieder geval weer op een soap te lijken. Dezelfde elementen zitten er weer in:
– Er wordt niet goed geluisterd
– Er wordt niet goed gelezen
– De (eigen) regels en beloofde intenties worden niet nageleefd
– Diverse medewerkers van dezelfde instantie zeggen verschillende dingen
– De diverse medewerkers van dezelfde instantie communiceren niet (goed) met elkaar
– Ik mag het weer zelf oplossen. Voor zover dit natuurlijk mogelijk is.

In mijn geval ben ik zelf altijd de hoofdpersoon… En hoewel ik tot heden heel veel problemen uiteindelijk tot een goed eind heb weten te brengen: niet elke soap-serie loopt goed af.
Soms ‘overlijden’ hoofdpersonen omdat ze er geen zin meer in hebben of omdat er nieuwe gezichten moeten komen.
Maar ho even… Ik vind het echt nog te vroeg om NU AL te moeten ‘overlijden’! Daar gaat deze aanvraag juist om: meer zekerheid op gezonder bewegen door te blijven fietsen en dan wel zonder de te sterk aanwezige risico’s op vallen, met alle gevolgen van dien.

Toen de betreffende medewerkster van de WMO mij gisteren belde kwam dit nog even aan de orde: Juist ook de Gemeente Dordrecht is gericht op valpreventie om ongelukken te voorkomen, die weer tot hogere zorgkosten leiden. Volgens mij praatte ze daar direct hard overheen…

Wat is de situatie op dit moment?

Na het genoemde vorige artikel had ik dit tevens weer gelinkt op Twitter. En ik kreeg daar weer bijval van enkele politici uit de regio, die net als ik begaan zijn met het achteruit hollende sociale aspect in de maatschappij. Ze vonden het goed dat ik in bezwaar zou gaan! 🙂
Dit heb ik dan ook gedaan met een brief die (helaas?) weer bijna 5 A4-tjes omvat… Behalve de weggewuifde elementen heb ik daarin dan ook maar eens de fouten benoemd in de diverse werkwijzen van medewerkers. Waardoor er foute en soms geen informatie te zien was op mijn persoonlijke plek op de website van de Sociale Dienst Drechtsteden: ‘Mijn SDD’.
De brief heb ik gisterenmorgen per mail verstuurd. En nog dezelfde dag werd ik gebeld door de bewuste mevrouw die mijn aanvraag in behandeling had genomen en bij mij op huisbezoek was geweest. Zij was natuurlijk verantwoordelijk voor de afwijzingsbrief.

Tijdens dit telefoongesprek probeerde ze me (inderdaad) duidelijk te maken dat er bij de WMO sprake moet zijn van ‘NOODZAAK’ om aanvragen voor voorzieningen te honoreren. En dan ligt de nadruk volgens haar op (dreigende) schulden. Als iemand de energie niet meer kan betalen, huurachterstand heeft of geen eten meer kan kopen, dan kunnen zij helpen.
Maar ik kan dus ‘gewoon’ mijn boodschappen doen. Desnoods alleen online, mocht ik de bus niet willen gebruiken. Probleem niet aanwezig. Het ‘gezondheids-aspect’ telt niet mee! Daar zijn mensen zelf verantwoordelijk voor. En ook daarin zijn in haar optiek voldoende mogelijkheden die ik kan hanteren. Ondersteuning vanuit de WMO is niet nodig. Punt. Voor haar dan in ieder geval…
Ik gaf aan het hier niet mee eens te zijn. En ze zou het daarom nu toch nog een keer samen met bepaalde collega’s bespreken. Een daarvan is echter weer eens met vakantie en is eind volgende week pas aanwezig… Ach ja, beter een paar dagen wachten dan een resoluut ‘einde verhaal’ moeten aanhoren.

Ze gaf overigens aan dat mijn ‘aanvraag’ nog niet als (echte) aanvraag was behandeld! Daarom was deze niet zichtbaar bij ‘Mijn SDD’. Het was slechts een ‘melding’. Euh… Huh? Een melding waarvoor iemand op huisbezoek komt en een (redelijk uitvoerig) verslag schrijft? Daar komt geen dossier van? Daarbij was ik er door de servicemedewerkster juist op gewezen om naar aanleiding van mijn eerdere melding een formele ‘WMO-aanvraag’ te doen! Wat ik dus heb gedaan maar nu is het opeens geen ‘aanvraag’ meer? Wie begrijpt dit nog?

Later zag ik trouwens wel dat ze mijn persoonlijke gegevens had aangepast, wat anderen steeds hadden laten zitten. Mijn telefoonnummer staat er nu na jaren eindelijk correct in… Keulen en Aken zijn niet op één dag gebouwd…

Misschien zouden de Gemeente Dordrecht en hun Sociale Dienst er goed aan doen om dit stuk nog eens te lezen, waarin de ‘Sociale Basis’ wel degelijk in verband wordt gebracht met het ‘gezondheidsbeleid’: ‘Financiering valpreventie gemeente‘
Ik ben dan nog geen 65 (waarboven pas veel maatregelen in werking treden…) maar hoop dat toch echt wel te halen!

Wordt vervolgd.

Dit bericht is geplaatst in Column, Cultuurfilosofie, Opmerkelijk Nieuws, Persoonlijk met de tags , , , , . Bookmark de permalink.

Eén reactie op Aanvraag WMO-ondersteuning – vervolg

  1. Pingback: Aanvraag WMO-ondersteuning afgewezen? – VERVOLG | De Rest van het Avontuur

Geef een reactie