Nieuwe CV-ketel! Eén ZvD minder?

Het Cascade Effect…

Zo, gelijk maar weer even met de deur in huis vallen op een ‘cryptische’ manier. Word ik steeds beter in de laatste tijd. 😉
Laat ik de titels stap voor stap uitleggen:

Nieuwe CV-ketel!

In mijn artikel ‘Meimaand Eimaand op herhaling’ beschreef ik dit al met een vraagteken (?) erachter. Nu dus de bevestiging? JA! Afgelopen zaterdag heeft het in het artikel genoemde bedrijf – waar ik na het ‘verkooppraatje’ maar mee in zee ben gegaan – een nieuwe ketel geplaatst. Niet alleen door dat gesprek. Ik had zelf al overwogen dat dit de snelste, goedkoopste en meest betrouwbare manier zou zijn, ook na de voornamelijk positieve reviews te hebben gelezen. Uiteraard waren er ook (zeer…) negatieve maar dat ben ik wel gewend in de media tegenwoordig… Daarnaast gaat overal wel eens iets fout en dan moet een ‘echt bedrijf’ dat gewoon herstellen. In tegenstelling tot mijn twijfelachtige oude onderhoudsbedrijf (wat zich overigens al jaren wel ‘echt’ noemt…) lijkt dit landelijk werkende bedrijf wel degelijk een betrouwbare keuze op (CV-) installatiegebied. En ik kon dit als enige bedrijf ontdekken wat een betaalbaar huurcontract aanbood. Ik durf hier best wat concreter over te zijn en hoewel ik geen reclame wil maken heeft een ander er misschien ook wat aan: Bij dit bedrijf – Feenstra – ga ik nu ongeveer € 35 per maand betalen. Daarvoor heb ik een nieuwe Intergas CV-ketel hangen, die elke 2 jaar regulier onderhoud krijgt. Maar wat er ook gebeurt tussendoor: als ik problemen heb, storingen of wat dan ook, dan kost het me niets extra’s. Pure zekerheid dus van de warm water voorziening in mijn huis.

Deze ketel mag dan misschien niet mijn ‘bezit’ zijn (Feenstra blijft eigenaar); voor dit maandbedrag – wat ik wel kan betalen – heb ik:

Eén ZvD minder?

Namelijk al vaker beschreven in mijn persoonlijke ‘status-artikelen’. De diverse ‘Zwaarden van Damocles’ die ik boven mijn hoofd heb hangen. Hoge onderhoudskosten aan de eigen woning, terwijl ik slechts een minimumuitkering heb. Het geeft me (geld-) zorgen want als meerdere van die ‘zwaarden’ vallen – plotseling echt kapotte CV-ketel, lekkage door slechte dakbedekking, etc. – dan kan ik zomaar in een onbetaalbare schuldenlast geraken.

Misschien is de angst op zich groter dan het werkelijke ‘gevaar’? Omdat er in echte nood altijd wel hulp geboden wordt? Door de Gemeente en andere instanties? Mogelijk… Maar zover wil niemand het toch laten komen? Ik niet in ieder geval.
Helaas kan je van een uitkering dus niet al te veel sparen maar gelukkig kon ik dat de afgelopen jaren toch wel een beetje doen én… ik heb van de Overheid (dit keer maar even de ‘r’ weglaten…) meerdere keren energietoeslagen ontvangen, die ik grotendeels dankbaar heb opgespaard en vermoedelijk niet meer nodig ga hebben voor de energierekening na afloop van mijn (lage) contract. 🙂 De gasprijs daalt gestaag en als er nou eindelijk eens niet weer iets geks gebeurt in de wereld, dan blijven mijn lasten betaalbaar.
Ook de nieuwe CV-ketel zal hier ongetwijfeld een positief steentje aan bij moeten dragen! Ook daarvoor heb ik die beslissing nu genomen. Eindelijk een ‘HR’-ketel, die volgens de monteur zeker 20% zou kunnen gaan besparen.

Maar dan:

Het Cascade Effect?

Ik schrijf het herhaaldelijk: “(hoge) onderhoudskosten aan de eigen woning”. Vroeger zei mijn moeder altijd: “Eigen huis – Eigen kruis”. In een tijd dat huren voor de ‘gewone man’ nog gebruikelijk was en kopen alleen voor de rijken. Dit is natuurlijk nog steeds wel zo, zeker de laatste jaren weer waarin het kopen van huizen voor jongere starters bijna onmogelijk is geworden. Maar gelukkig kon ik in mijn ‘hoogtijdagen’ nog net wel een huis kopen. Persoonlijk vind ik dat fijner omdat je minder afhankelijk bent van huurcorporaties en als je het goed hebt geregeld gewoon minder betaalt aan hypotheek dan aan huur, die de laatste decennia ook de pan uit is gerezen…
Maar goed, het nadeel is dan wel dat ik als eigenaar zelf voor het onderhoud moet zorgen.
Toen ik nog werkte was dat meestal geen probleem. Even sparen voor de nodige vernieuwingen of een lening aangaan als je het eerder wil realiseren. Maar die dingen kunnen dus niet meer met een minimumuitkering. En dan laat je de ‘dingen’ gewoon zitten, hoewel je weet dat alles steeds ouder wordt en soms aan vervanging toe is.
Niet alleen de genoemde grote dingen zoals de CV-ketel en de dakbedekking maar ook de ‘kleinere’ en minder zichtbare onderdelen van een huis verouderen.

Zo heb ik hier nog radiatoren in huis die daar al zolang in zitten dat dit huis bestaat! In dit geval zo’n 45 jaar! En alle leidingen die door het huis lopen zijn uiteraard van dezelfde leeftijd. Alleen beneden in mijn woonkamer/keuken hebben we destijds nieuwe dingen laten installeren zoals vloerverwarming en (als extra) designradiatoren, met de nodige nieuwe leidingen. Maar boven…
Afgelopen zaterdag is dan de nieuwe ketel geplaatst en ik moest de hoogste radiator ontluchten. Bekend verhaal in een CV-installatie; lucht in de leidingen stijgt altijd op naar het hoogste punt. Dat heb ik zelf de laatste jaren ook steeds vaker moeten doen vanwege de genoemde lekkage!
Toen ik gisteren opstond en ik eventjes aan die radiatorkraan zat, voelde ik nattigheid! En toen ik er weer aan ging draaien druppelde het water er gewoon uit! WTF nu weer!!!

Nou ja, lang verhaal iets korter: die radiatorkraan moet ik snel laten vervangen anders zit ik weer met hetzelfde probleem waarvoor ik de CV-ketel heb laten vervangen: permanente lekkage en steeds weer bijvullen.
De klusser die laatst de WC-stortbak heeft vervangen heeft al toegezegd ook dit wel te kunnen en zullen uitvoeren.
Maar: dit gaat dus weer (extra) geld kosten en wat zal het volgende ding zijn?

Exact dezelfde radiatorkranen heb ik in nog 3 kamers zitten. Daar draai ik alleen vrijwel nooit aan… Maar van eentje weet ik dat ik er ook wel eens nattigheid heb gevoeld. Ik kan erop wachten dat ze het een voor een gaan begeven.
En zo zitten er meer ‘plekjes’ in mijn huis waarvan ik twijfel hoe lang ze nog ‘heel’ blijven.

Natuurlijk was dit een beetje mijn verwachting en daarom had ik vorig jaar al naar een ‘klusser’ gezocht om dit soort klusjes een voor een aan te pakken en dan niet tegen de reguliere uurtarieven van de meeste ‘grotere’ aannemersbedrijven. Dan ben ik wel heel snel door mijn spaargeld heen en kan ik structurele roodstand gaan verwachten… Dit wil ik absoluut voorkomen!

Beetje hopen op wat geluk dus maar en dat er door het fysieke ‘roeren’ in de pot die ‘huis’ heet niet snel meer dingen kapot gaan. (Het ‘Cascade Effect’ dus.) 😉

Dit bericht is geplaatst in Column, Cultuurfilosofie, Persoonlijk met de tags , , , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie