Waarom mogen kinderen niets van seksualiteit weten?

Onwetendheid werkt averechts, is frustrerend en ongezond!

Zo veel artikelen heb ik al geschreven over het feit (!) dat kinderen een betere seksuele opvoeding en voorlichting zouden moeten krijgen. Ik kan je al de links geven waar ik daar over schrijf. Maar je kent de index ‘Seksualiteit’ en je weet nu hoop ik toch wel waar de zoekfunctie zit op deze website… Ik blijf niet bezig. 😉
Zelfs gediplomeerde en ervaren seksuologen hoor je steeds meer hierover:
“Begin eerder! Het voorkomt frustraties (ziekmakend) en kan zelfs seksueel misbruik helpen voorkomen!”
Maar nee, de domme massa verbindt hier direct weer een ‘pedo-complot’ aan van de extreem linkse elite… Of neoliberaal en nazistisch rechts… In ieder geval een heel enge massa die zich steeds gewelddadiger opstelt. Veel professionals houden daarom vaak hun mond over dit onderwerp. Het kan hun carrière en zelfs hun privéleven en gezin beschadigen! Dit is onbegrijpelijk.
Daarom blijf ik (als ervaringsdeskundige!) er herhaaldelijk op terugkomen.

Kinderen zijn niet dom!

Als klein kind zag en hoorde ik zelf ook wel eens dingen die met seksualiteit te maken hadden, terwijl ik niet wist wat dat was. Enkele dingen heb ik al wel eens beschreven.
Eén voorbeeld volgens mij nog niet naar mijn weten: Durex reclames op tv.
Ik kan me nog herinneren dat de ‘STER-reclame’ niet eens zolang al op de tv was. Volgens mij nog vóór het ‘Loekie de leeuw tijdperk’. En dan werd er opeens over ‘condooms’ gesproken.
Ik vroeg aan mijn ouders: “Wat is dat?”
Dan begonnen ze te lachen, keken elkaar vreemd aan en ze begonnen een liedje te zingen: “Omdat het zo lekker is, omdat het zo lekker is…” Ik was boos want begreep er niks van.
Dan vroeg ik weer: “Maar wat IS het dan!”
“Nou…” zei mijn moeder, “… dat is rubber.” Punt. Ik begreep er nog steeds niks van.
Als kind vergeet je zoiets dan weer snel maar toen ze op het schoolplein over ‘kapotjes’ begonnen te praten, had ik geen flauw idee waar ze het over hadden en ik werd uitgelachen om mijn domheid.
Tja… Als ouders je dom houden… Al dan niet bewust of uit schaamte omdat ze er niet over durven te praten… Maar dit is niet hoe je op een gezonde manier met kinderen omgaat!

Daarnaast zien en leren kinderen veel sneller dan ouders weten. Ze wisten vroeger dus echt niet dat op het schoolplein (soms) over seks gepraat werd en er seksuele grapjes werden gemaakt. Zelfs na mijn 10e jaar had ik thuis nog nooit iets gehoord over seks en naakt was en bleef altijd een taboe.

In de laatste decennia is het visuele aspect waar kinderen mee opgroeien vele malen vergroot. Ze zien (en horen) nog veel meer dan ik vroeger. Natuurlijk door de tv maar vooral door internet.
En hoe goed je de computer, tablet of telefoon ook denkt te beveiligen met ‘kindersloten’: ze hebben eerder porno gezien dan je denkt. En dan gaan ze hun eigen waarheden verzinnen. Stiekem want omdat hun ouders er nooit wat over hebben verteld, weten ze dat het wel iets geheimzinnigs moet zijn. Verboden. Dat mag je als kind niet zien en weten. Wat volwassen mensen stiekem doen… Puur belachelijk, onzin en echt: ONGEZOND!

Zodra kinderen kunnen kijken, luisteren en dus interpreteren wat ze denken te zien, MOET je als ouders daar een verklaring over geven. En uiteraard geen dom verhaal en er omheen draaien. Met je “lekkere rubber” breng je kinderen in verwarring. En kinderen ZIJN NIET DOM!

Er valt en blijft te veel te zien om te verzwijgen

Hier heb ik ook al vaak over geschreven. In de media, de popmuziek, video’s, TikTok, in winkels (!) etc: Overal komen ook kinderen afbeeldingen en subtiele verwijzingen naar seks tegen. Seks of sexy… Meisjes willen sexy zijn, jongens stoer en willen meisjes aanraken. Als je verzwijgt dat dit vanaf de prille puberteit (soms al vanaf 8 jaar) seksuele gevoelens en handelingen zijn, dan ben je al te laat.
En dan schreeuwt de domme massa later moord en brand als ze een ‘schoolmeisje’ in sexy kleding met haar kontje zien ‘twerken’. Wat is daar mis mee? Het is fout als je dit afkeurt en tegen je eigen kinderen zegt dat ze dit niet mogen doen. “Omdat ze daar te jong voor zijn” of “Omdat het niet netjes is”. Bullshit. Leg ze liever uit dat het prima is als ze zoiets leuk vinden om te doen. Ook aan jongens trouwens. 😉
Terwijl er in de winkels de laatste jaren steeds meer openlijk artikelen worden verkocht die met seks te maken hebben, willen te veel mensen dit doodzwijgen aan kinderen? Hoe dan?
Al eerder over gehad: de bekende ‘Satisfyers’ in de Kruidvat, waar ze veel meer sextoys en hulpmiddelen (glijmiddelen bijvoorbeeld) verkopen en natuurlijk de ‘beruchte’ condooms.

Diverse condoomreclames en verkoop in een Lidl in Duitsland

En als moeders (of vaders) zelf wat leuke dingen in hun nachtkastje bewaren, zijn ze natuurlijk naïef en denken dat hun kinderen dat nooit zullen ontdekken. Pfff… Ik snuffelde soms ook stiekem in kastjes en laatjes, als ik even alleen was.
En wat doe je dan als kinderen ook met dat ‘rubberen’ speelgoed willen spelen? Zoiets?

Bizar? Schadelijk? Onzin. Je hebt daarna wel weer wat werk om ze goed schoon te maken voordat je het weer zelf gaat gebruiken. Maar zo groeien ze er spelenderwijs mee op.
Beter is uiteraard om ze ook uit te leggen hoe dit speelgoed door ‘volwassenen’ gebruikt wordt. Hoewel sommige toys best al geschikt kunnen zijn voor jonge tieners waarbij de hormonen al beginnen te werken. Prima toch als ze al jong kunnen en willen genieten van hun lichaam? En masturberen kan nooit kwaad. Integendeel. Daar worden ze alleen maar blijer, zelfbewuster en gezonder van. 🙂

Seks hoort er gewoon bij

Mijn stokpaardje. Het zou zo veel frustraties, angsten en zelfs grensoverschrijdende gedragingen gaan schelen als we nu eindelijk eens NORMAAL gaan doen en praten over iets wat net zo lekker en gezond is als goed en lekker eten en drinken. Laat kinderen daar van jongs af aan gewoon gewend aan raken. En dat gaat net zo ver als je zelf eigenlijk zou willen en wat goed voelt. Want mensen die een hoge seksdrive hebben en er plots moeilijk mee gaan doen als ze kinderen hebben, worden er ook niet vrolijker en gelukkiger van. Vaak gaan hier ook nog eens gezinnen aan kapot!
Doe normaal! Alle mensen zijn seksueel. Laat dat ook gewoon zien en merken aan kinderen. 🙂

Dit bericht is geplaatst in Column, Cultuurfilosofie, Persoonlijk, Seksualiteit met de tags , , , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie