We Helpen… en polariseren!

Als de rOverheid faalt, bloeit de anarchie

“…wordt altijd weer vervolgd :-)”
Zo besloot ik mijn eerdere artikel ‘We Helpen…’
Ontleend van de website met die naam. Een ongetwijfeld goed bedoeld landelijk initiatief om mensen die hulp zoeken of aanbieden bij elkaar te brengen. Uiteraard gestimuleerd door de rOverheid. Wat daarom de boekjes ingaat met de conclusie: “Aan ONS kan het niet liggen! We hebben er alles aan gedaan.”
Ahum… Maar het werkt dus niet. Weer niet. Zoals altijd als die overheid iets organiseert.
Daar had ik al over geschreven in dat artikel.
Dit zou je daarom als een vervolg daarop kunnen beschouwen. Want mijn hulpvraag heeft de nodige gevolgen gehad.

Weer een andere ‘Klusser in huis’!

Zoals ik ook al schreef in ‘We Helpen…’ bleek die klusser uit ‘Klusser in huis’ het opeens veel te druk te hebben om het vervolg van mijn hulpvragen te kunnen doen. Hij stelde het steeds een maand uit en toen ik eigenlijk nu wel snel iets wilde laten doen aan mijn steeds meer klemmende voordeur, kon hij daar niet op ingaan. Ik wist het zeker: een werkje van een kwartier. Hooguit. Terwijl hij vrijwel om de hoek woont… Toen hij echter niet meer reageerde ben ik maar weer opnieuw gaan zoeken bij ‘Werkspot’. En ook nu kreeg ik weer snel een reactie. Van een andere klusser dan wel, die niet zo heel dichtbij woont maar wel in de regio en heel vaak in Dordrecht klussen doet. En deze heeft daarna binnen een week na mijn nieuwe oproep 3 klusjes gedaan: de klemmende deur verholpen (inderdaad kwartiertje werk!), de tweede wc-stortbak vervangen en een nieuw wastafelkraantje in die wc geplaatst omdat het oude al jaren kapot was. En ook deze belooft weer verder te willen gaan met nog wat andere nodige klusjes.
Dit is dan wel een wat oudere klusser, die dit werk jarenlang voor een baas heeft gedaan maar door een stevig ongeluk was gestopt en het na herstel weer oppakt, met zijn eigen bedrijfje. Waarin hij kan doen wat en wanneer hij wil.
Het was even wennen en ik heb het idee dat hij minder flexibel is dan de jonge klusser die ik eerst had. Vast aan zijn vertrouwde leveranciers van materialen (die niet altijd de goedkoopste zijn…) en soms iets teveel vertrouwend op zijn ervaring. Dit leidde bij de eerste klus al tot een misrekening waardoor hij andere spullen nodig had. Maar: eind goed al goed en de extra uren maakten de rekening niet duurder en ik ben goed geholpen. 🙂

Terwijl ik nu wacht op het ‘grote geld’ van eind mei/begin juni – wanneer het vakantiegeld wordt uitbetaald – voor de volgende klus, krijg ik vandaag opeens een mailtje van:

‘We Helpen’! De beruchte website dus:

“Taras kan je helpen.
Onlangs heb je een nieuw hulpaanbod gekregen op je vraag op wehelpen
Kan het zijn dat je nog geen tijd hebt gehad om een antwoord te geven? We sturen daarom graag deze reminder.“

Euh… ‘reminder’? Dit zie ik nu voor het eerst.
Het blijkt dat ene Taras op 3 mei zou hebben gereageerd op mijn oproep:

“ Beste John
Ik las je vraag en ik denk dat ik je wel kan helpen. Wat verwacht je precies van mij en wat kunnen we afspreken? Ik hoor het graag!
Groet,
Taras …*

Hello. I am looking for a part-time job, I live in …*, I work in shifts, so I can find free time on weekdays or on weekends. I can do everything around the house that needs tinkering and so on. I speak English. I am from Ukraine, this is my number for correspondence +…* (here messengers). write if interested. this is local to call 06…*. I know it’s not close, but if you have a lot of work, we can arrange a weekend “

* = achternaam, telefoonnummers en ‘woonplaats’ heb ik vanwege de privacy uiteraard niet vermeld.

Ik dacht direct: WTF! Is dit iemand uit de buurt (waar ik om heb gevraagd) die zich graag voor de medemens wil inzetten en wat klusjes wil doen? Of is deze (vermoedelijk) asielzoeker of vluchteling gestimuleerd om te reageren bij ‘WeHelpen’? Als hij dit al persoonlijk heeft gedaan?
De aanhef in het Nederlands en de (algemene) persoonlijke beschrijving in het Engels, omdat hij dus geen Nederlands spreekt? Dit klopt niet.

Alle respect voor de status van deze Taras, die ongetwijfeld zelf hulp nodig heeft, maar hier zit ik niet op te wachten. Dit voel ik als een duidelijke manier om het bekende overschot aan vluchtelingen en andere immigranten een tevens zinvol verblijf te geven, zolang ze hier zijn. Ik heb mijn hulpvraag bij ‘WeHelpen’ direct verwijderd. Ik wil niet opnieuw dit soort reacties kunnen krijgen.

Over de manieren waarop die steeds beruchter wordende rOverheid probeert om het immigrantenprobleem op te lossen heeft inmiddels heel Nederland wel meningen. Dagelijkse kost in het nieuws… En pRutte lacht zich weer te pletter. Maar volgens mij krijgt hij de laatste tijd steeds meer kiespijn… 😉

Over de ‘vrijwillige’ inzet van mensen waar de rOverheid geen raad mee weet – en dat zijn ook ‘gewone’ Nederlanders die nergens meer aan de bak komen… – kan ik ook een heel verhaal schrijven. De ‘participatiemaatschappij’, weet je nog? Al vaker over geschreven. Ook ik krijg ermee te maken bij mijn (kuch) Sociale (kuch) Dienst Drechtsteden.
En ik heb ook niks tegen vrijwilligerswerk! Fijn voor heel veel mensen en organisaties dat er zo veel (meestal) nog fitte ouderen of werklozen zijn die zich belangeloos willen inzetten voor de medemens. Ik heb het ook een keer geprobeerd, zoals ik al eerder had geschreven. Maar het ‘Vrijwilligershuis Drechtsteden’ deed het fout. Subsidie stopte. Nu doen ze het beter (?) met:

Inzet078

Al eerder over geschreven maar nu extra actueel omdat aanstaande zaterdag 13 mei de ‘Open Deuren Dag 2023’ wordt gehouden. “64 Dordtse vrijwilligersorganisaties laten bezoekers kennismaken met het vrijwilligerswerk binnen hun organisatie.” Wauw… 64! En weet je dat dit slechts een fractie is van het aantal vrijwilligers-initiatieven in Dordrecht? De meeste niet eens genoemd op de website van ‘Inzet078’?
In bijna elke straat wordt wel iets georganiseerd door vrijwilligers… Al was het maar een soort ‘buren-inloop-dag’ of zo… Bedenk het maar; niets is te gek.


Dordtse Inzet078 – De Grote Kerk gaat er schever en schever van staan… 😉

Alsof iedereen op deze initiatieven zit te wachten. En alsof het biedt waar echt vraag naar is. Dan vinden ze het gek dat de meeste van die initiatieven en zelfs heuse organisaties (stichtingen) na hooguit een paar jaar weer stoppen wegens “gebrek aan baten” of zo…
Los zand. De woestijn van het leven. Iedereen roept maar niemand luistert…
Zegt een of andere zandkorrel in de woestijn… 😉

En waarom dit allemaal gebeurt? Simpel:
Na de afgeschafte ‘verzorgingsstaat’ die Nederland ooit was (want “te duur op termijn”…) is het volk in de steek gelaten. Veel moet je zelf uitzoeken en regelen, ook al kan je dat niet (meer) en heb je geen goede directe hulp in de eigen omgeving (familie, vrienden, buren).
Vervolgens is de bureaucratische regelgeving zo complex gemaakt dat de meeste mensen die hulp juist het hardst nodig hebben afhaken. Ze krijgen meestal geen ‘normaal’ luisterend mens meer te zien of te horen aan de telefoon maar moeten alles onnodig ingewikkeld en te vaak digitaal proberen te ontdekken. Hier haken de meesten op af. En krijgen dus geen hulp, tot het vaak te laat is en de zorgvragen opstapelen.
Veel mensen die dit zien gebeuren ontwikkelen daarop soms eigen initiatieven, als ze het leed van de medemens niet meer kunnen aanzien. Absoluut goed bedoeld! Maar het zijn druppels op een gloeiende plaat. Want de maatschappelijke onrust door de afgehaakte overheid blijft verder verhitten. De problemen verergeren.

Waar dit op uit gaat lopen? Anarchie. Mensen die nog iets kunnen en willen presteren maar daar via officiële weg (betaalde baan of dienst) geen kans voor krijgen, nemen het heft in eigen hand. En zo ontstaat dus die wildgroei aan vrijwilligersorganisaties en ‘kluscentrales’. Het ene initiatief nog onbetrouwbaarder dan het andere want er is geen goed overzicht en geen controle.

Een vicieuze cirkel die steeds sneller gaat draaien. Tot? De boel gaat barsten en de ‘sluwe’ rOverheid algehele controle kan en gaat afdwingen. Dit is pure bewust opgefokte polarisatie! Het is al zo oud als de mensheid. ‘Verdeel en heers’. Heeft altijd gewerkt voor vele dictatoriale staten. Omdat het nu wereldwijd toegepast wordt, lijkt een grote opstand hiertegen bijna zinloos… Een grotere macht dan de globale elite is er namelijk niet. Tenzij de grote massa het nu eens echt gaat zien wat er gebeurt… Ik vrees dat dit nog wel even zal gaan duren. 🙁

Wordt zeker weer vervolgd. 😉

Dit bericht is geplaatst in Column, Cultuurfilosofie, Opmerkelijk Nieuws, Persoonlijk met de tags , , , , , , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie