Gender hier, gender daar…

De mens – een complex wezen!

Hoewel ik in de laatste jaren sinds pakweg 2018 eindeloos blijf schrijven over het belang van een gezonde (kijk op) seksualiteit, heb ik het eigenlijk nog niet expliciet over ‘genders’ gehad. Misschien simpelweg… omdat ik daar zelf niet mee ben opgegroeid? Omdat het iets is wat pas de laatste decennia ‘bekend’ is geworden en veelvuldig in de media verschijnt? Of was ‘het’ er altijd al?
Voor mij was het altijd simpel (nou ja…): Er zijn mannen en vrouwen. Die zijn hetero of homo. Of iets daar tussenin wat je ‘bi’ noemt. Punt. Maar nee, ik was blijkbaar gruwelijk onwetend want er zijn veel meer variaties in seksuele gevoelens. Daar is de letter-serie ‘LHBTI+++’ op ontwikkeld. Daar heb ik dan wel eens iets over geschreven omdat het verband houdt met het onbegrip wat bestaat over ‘andere’ gevoelens. En dat is nu net het cruciale punt: de menselijke gevoelens zijn onwaarschijnlijk complex! De mens IS een zeer complex wezen! Daarom was ik ook altijd fel tegen de ‘hokjesgeest’ die in de maatschappij bestaat. Iedereen ‘moet’ blijkbaar iets zijn. Over elk mens wordt iets gezegd. Op seksueel gebied dus of je hetero, homo (ook lesbisch), biseksueel, trans-, pan- of zelfs aseksueel bent. En hier ben ik het spoor bijster geraakt! Want:

‘Alle genders op een rij’

Op Facebook kan je al uit 61 genders kiezen in je profiel! WTF!
Iemand zei me recent dat in de bomenwereld (…) zelfs wel 200 genders bestaan.
En voor elke gender zal en moet er erkenning komen! Wat dan ook nog vastgelegd zal moeten worden in de grondwet om elke vorm van discriminatie uit te sluiten! De waanzin voorbij… 😛
Ik noem expres de ‘grondwet’ omdat juist die hetze tegen elke vorm van discriminatie de oorzaak is van nog meer polariserend gedrag. Mensen worden helemaal gek gemaakt. En elke zogenaamde vorm van discriminatie wordt aangeklaagd met door de hysterische hetze grote kans op succes. De aanleiding van dit artikel is namelijk:

‘Norwegian filmmaker faces up to 3 years in prison for saying men cannot be lesbians’

Dit nieuws uit december 2022 zag ik enkele dagen geleden langskomen op Twitter. Ik viel bijna omver als ik al niet op mijn stoel zat… Huh? 3 jaar gevangenisstraf omdat een lesbische filmmaker zegt dat transseksuele mannen niet lesbisch kunnen zijn? Afgezien dat ik dit geen strafbaar feit vind maar gewoon een mening; ze heeft eigenlijk nog gelijk ook! Het ging namelijk om een man die zich eigenlijk vrouw voelde (dat kan) en zich heeft laten ombouwen tot vrouw. Tot zover nog geen probleem. Maar vervolgens voelt deze transman (nu ‘echte’ vrouw) seksueel meer voor vrouwen en ze noemt zich daarom lesbisch. Euh… Ergens loop ik hierop vast. En dit is nu het probleem waar veel mensen mee kampen.
De Noorse lesbische vrouw voelde zich feitelijk zelf een beetje gediscrimineerd. Mogelijk had zij het er al moeilijk mee gehad om zelf geaccepteerd te worden als lesbienne. En dan komt zo’n omgebouwde man met zijn (sorry: haar) probleemgevoelens. Ik heb daar ook moeite mee.

Daarom dit artikel. Want hoe wil je dit nog apart in hokjes blijven gieten en daar een duidelijke anti-discriminatie wet op plakken? Dit gaat me veel te ver.

Primair:

Elk mens is waardevol en verdient respect!

Vroeger stond het goed in de grondwet, artikel 1:

“Allen die zich in Nederland bevinden, worden in gelijke gevallen gelijk behandeld. Discriminatie wegens godsdienst, levensovertuiging, politieke gezindheid, ras, geslacht of op welke grond dan ook, is niet toegestaan.“

Nog maar heel recent – op 17 januari 2023 – heeft de Eerste Kamer ingestemd met een wijziging naar:

“Allen die zich in Nederland bevinden, worden in gelijke gevallen gelijk behandeld. Discriminatie wegens godsdienst, levensovertuiging, politieke gezindheid, ras, geslacht, handicap, seksuele gerichtheid of op welke grond dan ook, is niet toegestaan.“

Na een lange discussie is er dan besloten om er ‘seksuele gerichtheid’ bij te zetten. Eerst was het voorstel zelfs om daar keihard ‘homoseksualiteit’ in te zetten. Maar ja, dat zou weer discriminerend zijn naar biseksuelen, transseksuelen, etc. Maar nu is het de blijvende vraag gebleven: “Is ELKE seksuele gerichtheid beschermd tegen discriminatie?”
Ik vind van niet omdat met name pedofilie onterecht vaak wordt gelijkgesteld met pedoseksualiteit waardoor pedofielen gediscrimineerd en uitgesloten blijven worden in de maatschappij. Legaal.

Mijn mening was en is daarom duidelijk: houd het in de wet gewoon bij “Allen…”. Punt.
Iedereen is gelijk, wat de seksuele gevoelens of uiterlijke (eventueel verbouwde…) kenmerken ook zijn. Stop de polariserende discussies over ‘LHBTI’ of welke letter van het alfabet er ook nog in kan passen. Stop met hokjes. Stop met labels. Elk mens kan ‘andere’ gevoelens hebben op seksueel gebied. En elk mens is primair goed zo die is. Een label bevordert juist de verdeeldheid en dus discriminatie en dus onterechte en misdadige uitsluiting. En het is zeer ongezond voor de mentale toestand van de ‘gelabelde’ mens.
Wetten moet je maken om misbruik, mishandeling en geweld te voorkomen. En daarop uitvoeren. Wat iemand voelt en daar verder voor mening over heeft is geen strafbaar feit op zich. Blaas dat niet op, zoals er wel met de uitspraken van die Noorse vrouw is gedaan. Je kunt het er niet mee eens zijn maar ook dat is een mening.

Ik ben die discussie zo verschrikkelijk zat… Iedereen raakt meer en meer opgefokt omdat ze niet willen begrijpen, laat staan accepteren, dat mensen zo verschillend kunnen zijn. Ik zeg het steeds weer en blijft het zeggen: Laat mensen leven zoals ze zijn en dat willen, zolang ze daar anderen niet mee schaden en ongewild in betrekken.
Leven en laten leven. Mijn grondwet.

Tenslotte mijn mening

Omdat ik vind dat iedereen zijn en haar mening mag hebben, wil ik hier toch ook nog even mijn persoonlijke mening aan toevoegen. Misschien niet voor iedereen acceptabel maar dat boeit me dan even niet. 😉

Persoonlijk ben ik niet zo’n fan en voorstander van het ‘verbouwen van het lichaam’. Zelfs borstvergrotingen vind ik al discutabel hoewel ik de wens van veel vrouwen wel kan voorstellen. Dan zullen er ongetwijfeld ook wel veel mannen zijn die een veel grotere penis zouden willen hebben… Wat de technische mogelijkheden tegenwoordig zijn weet ik niet maar ik ben meer voor het ‘natuurlijke lichaam’. Je bent geboren met een bepaalde bouw en omdat zelfacceptatie een belangrijke eigenschap is, moet je daarmee eigenlijk tevreden kunnen zijn. De mode of de trend in de porno mag niet leidend worden… Dan is het einde zoek. En dat is het ook als je de ‘misvormde barbies’ soms ziet in de films en op foto’s. Brrr… Poppen. Geen echte mensen meer.
Maar goed, als ze er geld voor (over) hebben… Wie ben ik om daar tegen te zijn.


Italiaanse modellen Alex Mucci en Eva Menta met hun ‘perfect bodies’? 😉

Wie zich graag verkleedt als iemand van het andere geslacht en daar zelfs een hele bijzondere kunst van maakt, vind ik geen probleem. Voor mij hoeft dit niet (ik ben hier ook geen fan van) en kijk niet graag naar ‘dragshows’, hoewel dit de laatste jaren mateloos populair blijkt geworden… Wat dan in deze op en top gepolariseerde wereld natuurlijk weer tot grote problemen leidt:
‘Dragqueen Envy Peru: “Drag is kunst, dat snapt nog niet iedereen”‘
Inderdaad, dat snap ik ook niet altijd. Maar ieder zijn ding en kunst. Zo houd ik ook minder van een Mondriaan dan van een Van Gogh. Simpel.
Maar maak geen wetten om dragqueens of dragshows te verbieden omdat het kinderen zogenaamd (onherstelbaar zelfs) zou beschadigen! Rot op zeg! Begin eerst eens met de zo broodnodige seksuele opvoeding en voorlichting, zo jong mogelijk al! Dan wordt de behoefte aan vrouwenkleding voor mannen (of mannenkleding voor vrouwen…) opeens veel begrijpelijker.

Seksuele gevoelens uiten zich in heel veel vormen. Begrip daarvoor of in ieder geval respect daarvoor kunnen opbrengen zal heel veel onnodige frustraties, spanningen en kans op geweld doen afnemen. Begin daarom eens met praten hierover! Mét die mensen met ‘andere gevoelens’!
‘Horen, Zien én Praten’! Weet je nog? Dat kan altijd. Dat MOET altijd. 🙂

Dit bericht is geplaatst in Column, Cultuurfilosofie, HZP, Opmerkelijk Nieuws, Persoonlijk, Seksualiteit met de tags , , , , , , , , . Bookmark de permalink.

Eén reactie op Gender hier, gender daar…

  1. Pingback: Restflits weekend 12/13 augustus 2023 | De Rest van het Avontuur

Geef een reactie