Hoe de utopie verloren ging

Hoe het neoliberalisme de wereld kapot maakt!

“Hoe kan er in Nederland nog sprake zijn van armoede?“

In mijn artikelen over ‘een betere maatschappij’ stel ik in de ogen van vele lezers misschien te vaak een ‘utopische’ wereld voor. Een wereld zonder armoede, zonder oorlog, zonder haat en jaloezie. Maar met gelijkheid in alle opzichten. Respect en begrip. Alles wat naar mijn gevoel ooit moet kunnen. ‘Maar dan… DE MENS’. Zo begint altijd het Avontuur in mijn artikelen.
Als eenzame zandkorrel in de Wereld Wijde Woestijn kan ik het leuk opschrijven. Maar ja… Een Fata Morgana blijkt meestal een luchtspiegeling. Het is niet echt.
Toch ben ik echt niet de enige die ziet dat de bedoelingen ooit echt anders waren en dat er echt veel meer mensen zijn die ‘geloven’ in die utopie. Dan moet de wereld wel heel anders georganiseerd worden! En niet vast blijven houden aan het vernietigende… neoliberalisme!

De titel bovenaan dit stuk is gelijk aan de titel van een artikel uit de ‘Maarten!’ en geschreven door Maarten van Rossem zelf. Lees dat eerst:

‘Hoe de utopie verloren ging’

Eigenlijk is dit lang genoeg en voldoende voor nu om eens echt goed over na te denken.
Er zal ongetwijfeld veel meer moois worden en zijn geschreven over de slechte (!) maatschappelijke situatie waarin we momenteel verkeren, met het ‘rijke’ Westen voorop als zelfbenoemde heersers van de planeet aarde. ‘Heersers’… Net als in de oude tijden. Koningen in hun kasteel die voornamelijk uit zijn op nog meer macht en rijkdom. Met een dubbele agenda waarin ze veinzen het beste te willen en doen voor het volk. Met terwijl de boodschap: “Een utopische wereld is onmogelijk.” Maar is dat zo? Ik blijf erin geloven. Juist (!) vanwege en met hulp van de grotere ‘rijkdom’ en gegroeide technologie! Een paar citaten uit het artikel:

“De mensheid is steeds rijker en kan technologisch steeds meer. Waarom bestaat er dan toch nog zoveel ellende? In de jaren na de oorlog was er zicht op een betere wereld, maar die utopie ging verloren door de komst van het neoliberalisme. Dat heeft uiteindelijk meer problemen gecreëerd dan opgelost.“

“De productietoename van 1870 tot 2010 betekent dat er voor iedere mens op de planeet in theorie 11.000 dollar per jaar beschikbaar is. De werkelijkheid is, zoals bekend, een geheel andere…“

Lees het gelinkte artikel! Ik vind dit een zeer correcte voorstelling van onze crisissituatie en alles wat ook ik in mijn artikelen schrijf houdt hier verband mee. Want het moet niet alleen anders en beter… Het KAN ook anders en beter! De weg naar een utopische wereld mag niet definitief afgebroken worden!

Dit bericht is geplaatst in Column, Cultuurfilosofie, Opmerkelijk Nieuws met de tags , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie