Seksualisering is natuurlijk en geen misbruik

Opvoeding begint direct na de geboorte!

Misschien voel je al waar ik weer heen wil. Wéér mijn stokpaardje over een goede seksuele opvoeding en voorlichting, al zo vroeg mogelijk? Dat zeg ik toch continu? Ok, van iemand zoals ik – ‘die vieze oude perverse witte man’ weet je nog? – neemt niemand dat aan natuurlijk (…) maar de laatste tijd wordt dit van goede en al jarenlange bekende professionele organisaties ook niet meer aangenomen. In tegendeel: ‘Medewerkers Rutgers bedreigd na ophef over Week van Lentekriebels‘. Op Twitter is de ene na de andere ‘draad’ opgeblazen door een meerderheid aan woedende tegenstanders van deze “duidelijk pedoseksualiteit stimulerende bende, waar uiteraard ook fascistisch links aan meewerkt!”. Zal ik een lijst met scheldkanonnades maken? Laat ik je dit hier besparen. Maar naast ‘schelden’ is het dus ook weer tot ernstige bedreigingen van mensen gekomen, waar justitie de handen vol aan heeft. Bizar. En verdrietig. Omdat dit haaks staat op juist verbetering van de menselijke seksuele gezondheid. Dat is mijn punt en dat zal ik zeker gezien deze ernstige ontwikkelingen moeten blijven maken en verdedigen.

Seksualisering

Hier gaat het meestal om. Mensen worden woedend als je alleen al over seks durft te praten als er kinderen bij zijn die dit kunnen horen. Oeh! Dat mag niet!
Theo Maassen (een of andere bekende cabaretier) laat tijdens een optreden in Antwerpen zelfs een peuter van 3 jaar met haar moeder de zaal uitzetten. Omdat hij (volwassen) grapjes met een seksuele lading maakt. Ook dit maakt weer een grote discussie los. Mocht dat kind zoiets niet horen? Sommigen vinden dat dit moet kunnen, anderen niet. Los van de seksuele inhoud: een dergelijke voorstelling lijkt me sowieso niet voor zo kleine kinderen bedoeld! Die kunnen de context onmogelijk vatten en horen alleen af en toe bekende woorden en situaties. En ja, als je tegen een kind over seks begint te praten, dan zal het in eerste instantie gaan lachen. Want dat is namelijk wat volwassenen ook doen als er over seks wordt gesproken! Ze lachen hun schaamte weg of ze vinden het gewoon leuk omdat seks leuk is? In ieder geval is het een beladen onderwerp en tijdens de meeste gesprekken in een groter gezelschap zal er al heel snel gelachen worden als het om seks gaat. Terwijl het zo’n normaal en serieus onderwerp is…
Ook dit is de bedoeling van een vroege seksuele opvoeding en voorlichting: seks normaliseren en bespreekbaar maken. Want de natuur is seksueel! Alle mensen zijn seksueel want een onderdeel van die natuur! Of willen jullie (tegenstanders) liever dat we ‘robotjes’ worden of zo? Zonder enig natuurlijk gevoel meer en alleen nog maar rationeel denkend in goed en fout? Ik zal het je eerlijk zeggen: dat is onmogelijk. Kansloos. Elke poging zal juist meer (natuurlijke!) weerstand oproepen en tot meer negatieve excessen leiden. Seksualiteit is juist een van de sterkste natuurlijke drijfveren van de mens. Dat kan je niet uitzetten.

Daarom ook is het uitbannen van seksualisering onmogelijk. Daar heb ik dus al over geschreven. En dit blijf ik in dit verband herhalen. Het is natuurlijk. Juist mensen hebben het vermogen seksueel aangetrokken te worden tot andere mensen (in breder spectrum dan de meeste diersoorten) en dat hebben we met de ratio leren beheersen anders zou iedereen het met iedereen kunnen en willen doen… Iets wat overigens nog steeds gebeurt in diverse kringen. De oerdrift zal altijd blijven. En op zich is daar niets mis mee, zolang alles met respect en wederzijdse consent gebeurt.
Maar als mensen blijven volhouden dat kinderen niet seksueel zijn en dus ook niet geseksualiseerd mogen worden, dan slaan ze de plank mis. Ook dat heb ik al geschreven. Maar “wie dit zegt moet wel een ‘pedo’ zijn”, gilt de hysterische massa. Nou… Ik heb zelfs een vaag vermoeden dat echte ‘pedo’s’ minder seksualiseren dan ‘normale’ hetero’s of homo’s. Dat weet ik niet zeker want ik ken geen echte pedo’s van dichtbij. Maar goed, nu dwaal ik weer af.

Ergens tussen de vele beschuldigende draden op Twitter werden er ook filmpjes getoond van kinderen. Een daarvan was een primair door Rutgers zelf gepubliceerd gesprekje tussen een jongetje van 4 jaar en zijn moeder over het ‘aan zijn piemeltje zitten’. Het was bedoeld als voorbeeld hoe ouders met hun kinderen over zoiets zouden kunnen praten. Ik vind dit een heel leuk en goed filmpje! Misschien wat teveel ‘in scene’ gezet juist voor die film, wat het kind uiteraard zichzelf al laat schamen door de camera en belichting. De hele situatie is niet ‘natuurlijk’. Maar ik zie daar geen kwaad in. Tegenstanders vinden het afschuwelijk. “Normale moeders spelen met lego met hun kind en praten niet over het spelen met zijn piemeltje!” Ahum. Als ze dit nu gewoon óók doen? Maar ook zo af en toe als dit zo uitkomt over seks praten? Omdat het gewoon normaal is dat die dit doet? Niet afwijzen maar inderdaad netjes aangeven dit beter alleen thuis te doen, in de veiligheid van het gezin? En altijd NEE zeggen als anderen (zeker volwassenen!) dit bij hem zouden willen doen? En het altijd thuis vertellen als er dingen gebeuren die hij NIET leuk vindt? Daar is dit filmpje toch voor bedoeld?

Nogmaals: ik vind dit prima en zeker niet iets om je later voor te moeten schamen.

Ook was er een buitenlands filmpje te zien van TikTok, waarop een meisje van 8 jaar op een podium voor een groot publiek een ‘opwindende’ discodans laat zien! Geweldig!

Zo te zien houdt ze erg van dansen en ze zal dit ongetwijfeld al jaren hebben gedaan voordat ze dit kon. Te sexy voor zo’n kind? Hoezo? Ze zien het op TV in de vele videoclips en als kind kan je al vroeg erg geïnspireerd raken en denken: “Dat wil ik ook doen!” Meisjes willen turnen. Voetballen. Andere paardrijden. Weer andere dansen. Op deze manier. Dat heeft in hun gedachten niks met seks te maken. Ze weet natuurlijk al wel op 8-jarige leeftijd dat mannen naar haar kijken. So what? Kijken doet geen zeer. Ze vindt het misschien zelfs wel leuk dat ze sexy wordt gevonden. Goed voor haar zelfvertrouwen. Zoiets moet Maddie Ziegler ook hebben gevoeld toen ze zo jong al de meest opzwepende dansen opvoerde. Die meisjes doen dat allemaal in vol vertrouwen dat er naar hen wordt gekeken maar dat ze niet worden aangeraakt. Daar zit namelijk het grote verschil!


Misbruik is ongeremd toegeven aan fantasiegevoelens

Seksualisering is op zich dus niet verkeerd. Dat hoort bij de menselijke natuur. Of je nu kijkt naar een bewust ‘erotisch’ optredende volwassen vrouw (Niet naakt! Geen porno! Gewoon sexy dancing met sensuele bewegingen en strakke kleding!), of naar een onbewust opzwepende sexy dans van een kind: een kijker kan daar ‘kriebels’ van krijgen. Dan raakt het je dus in je seksuele gevoel. Daar kan je niets aan doen. Het is de natuur! Maar dan hebben juist wij mensen met een (rationeel) denkvermogen geleerd dat je die kriebels niet als excuus gebruikt om op die vrouw af te springen en haar aan te randen of zelfs verkrachten! Daar is geen vrouw van gediend! Dat doe je niet! En dit geldt dus exact hetzelfde voor eventuele gevoelens voor kinderen.
Seksuele gevoelens kunnen een zeer rijke en sterke fantasie opleveren. Gelukkig is het overgrote deel van de mensheid in staat om fantasie te kunnen scheiden van de werkelijkheid. Anders zou de wereld er bepaald anders uitzien… Maar helaas hebben sommige mensen een verstoord realiteitsgevoel of ze hebben middelen gebruikt (drank, drugs) die hun (ook natuurlijke!) remmingen wegnemen. Dan geven ze toch toe aan hun gevoelens en proberen een vrouw (of kind) te misbruiken. Helaas gebeuren dit soort dingen ook gewoon in een wereld met zoveel miljarden mensen… Een goede seksuele opvoeding en voorlichting kan de angst voor dit onbekende en ongewenste gedrag al een stuk verminderen. Gevaarlijke signalen worden dan al eerder gezien en de vrouwen (en de kinderen) kunnen bepaalde situaties dan misschien ontlopen. Maar nooit voor 100% voorkomen.

Moeten we dan alle erotiek of erotisch getinte optredens verbannen? Nooit meer praten over seks omdat dit bepaalde mensen op verkeerde gedachten brengt? Voel eens aan je hoofd! Of beter: je onderbuik. Dit soort gevoelens zijn natuurlijk en hoe meer je deze uitbant, hoe groter de frustraties van het gemis aan seksualiteit zullen worden. Het werkt averechts! Dat probeer ik keer op keer uit te leggen.

Seksuele opvoeding gaat niet alleen over seks!

Elk mens is dus seksueel. Al vanaf de geboorte. De genitaliën beginnen niet pas te groeien tijdens de puberteit, net zoals de borsten van een meisje… Die heeft iedereen direct meegekregen. En die mag je niet verzwijgen alsof het ‘iets engs’ is… Of dat je daar niet aan mag komen. Omdat het vies of ‘niet normaal’ is. Bullshit. Zoals dat ventje van 4 jaar het al lekker vindt voelen als hij er aan zit, zo kan een meisje van 4 er ook al iets bij voelen. Gewoon. Niks met seks en lustgevoelens! Die komen inderdaad pas later. Maar waarom dat doodzwijgen? En afkeuren? Zo maak je het juist té speciaal en té beladen. Zo dwing je kinderen juist tot het (stiekem!) zelf ontdekken. En dan weten ze soms niet hoe ze ermee om moeten gaan.

Je moet het niet te moeilijk maken. Begin eerst nou eens niet zo krampachtig te doen als je zelf naakt door het huis loopt. Tenzij je jezelf daarvoor schaamt natuurlijk, zelfs zonder iemand om je heen. 😛 Maar anders: Probeer te doen zoals je altijd deed, ook voor er kinderen waren. Dit is al erg moeilijk vrees ik. Maar dit maakt het blote geslachtsdeel al veel minder ‘geheimzinnig’ en dan zullen kinderen hier op een natuurlijke manier mee omgaan. Wel moet je op een moment vertellen dat (nog) niet iedereen dit doet en dat dit meestal alleen thuis normaal is. Tenzij je in nudistenkringen verkeert… Jammer dat ons klimaat nog niet zover ‘opgewarmd’ is en we in een energiecrisis zitten, anders zou zo’n levenswijze helemaal niet verkeerd zijn, om mee te beginnen. 😉
Over een goede ‘wijze’ seksuele opvoeding heb ik al eerder artikelen geschreven. Ik denk dat ik daar weer een vervolg op zal maken. Later weer meer daarover dus. 🙂

Wat ik hier nog kwijt wil: STOP met kinderen misleiden! Ze zijn daar echt te slim voor en begrijpen veel meer dan de arrogante volwassenen denken. Sprookjes zijn leuk en vaak leerzaam omdat er een achterliggende boodschap in zit. Maar veel verzonnen verhaaltjes om de nieuwsgierigheid van kinderen te bevredigen of om moeilijke maar serieuze feiten te verhullen maken de gevoelens van kinderen niet beter als ze de waarheid (soms zelf!) ontdekken. Het kan juist gevaarlijk zijn voor de relaties die ze later willen aangaan!
Zo is het gevaarlijk om kinderen te lang in Sinterklaas te laten geloven. Dat Zwarte Piet er niet meer bij mag zijn… detail. Maar dat die goede heilige man op zijn vliegende scooter (paard mag ook niet meer want dierenmishandeling…) over de daken raast om cadeautjes door de denkbeeldige schoorstenen te gooien (waar staan die krengen nog?) is niet vol te houden. Mijn zoon is jaren woedend op ons geweest toen hij er nog in geloofde, klasgenootjes hem uitlachten en hij later de waarheid moest horen. Frustrerend.
En ik las afgelopen week de (serieuze!) uitspraak van een vrouw op Twitter: “Met die ooievaar die de baby’tjes komt brengen is niets mis! Zo ben ik ook opgevoed.” Bizar! En gevaarlijk! Ook dit is onaanvaardbare dierenmishandeling als we zo’n mooie vogel met ons kroost laten rondvliegen! En zo leren ze dus nog niets over de belangrijke functie van hun eigen moeder.
Mijn eigen moeder dacht tijdens de zwangerschap van haar eerste kindje dat het uit haar navel zou komen en was doodsbang dat het erg veel pijn zou gaan doen als ze daar open zou scheuren.
Fijn die onwetendheid of sprookjes… Doe normaal en vertel op een leuke op de leeftijd afgestemde manier de waarheid. Dat kunnen ze prima aan en is altijd goed!


Kinderen doen hun idolen na. Niet goed? Seksualisering?


Seksualisering in de reclame? Alles verbieden?


Ja! Daar ben ik van overtuigd.

Dit bericht is geplaatst in Column, Cultuurfilosofie, Opmerkelijk Nieuws, Seksualiteit met de tags , , , , , , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie