We Helpen…

… je het bos in! Hihihi! 🙁

Wat is dit nu weer voor ‘cryptische’ titel? Nou… Misschien is dat meteen de clou van dit artikel. Helpen. Hulp. In een land met een zekere dichtbevolktheid, waar sommigen zelfs roepen “VOL IS VOL”, is altijd wel de nodige HULP nodig. Een mens kan nooit voor 100% onafhankelijk zijn. Zelfs al kies je voor een leven al zwervend van stad naar stad, van bankje in het park tot doosje onder de brug of tot de echte rijke natuur waar altijd wel iets eet- en drinkbaars is te vinden. Soms heb je een ander nodig. Een dokter, een schoenmaker, een vriend om je verhaal tegen te kunnen vertellen? De meeste mensen hebben andere mensen nodig. Op uitzonderingen na – de ware kluizenaars – zijn mensen sociale wezens. Afhankelijk van elkaar. Soms zelfs al wil je dat niet.
Dan is het fijn als er toch een mens in de buurt is die je kan en wil helpen.

Ik ervaar dat in deze fase van mijn leven, nu ik fysiek (en mentaal) niet meer zo veel kan als vroeger. Het was al even een dingetje om dat toe te geven… Soms voel ik me nog altijd ‘te jong’ om nu al bepaalde hulp te krijgen, zoals de huishoudelijke hulp die ik nu gelukkig heb. Terwijl ik weet dat ik jongere kennissen heb die dat al eerder hadden dan ik! Maar dan moet ik er ook meteen bij zeggen dat iemand dit deelde op Facebook en daarna gelijk van sommige ‘vrienden’ de reactie kreeg: “Waarom heb jij dat nodig? Kan je dat niet gewoon zelf?” Een persoon die 10 jaar ouder is maar alles nog zelf kan en doet. Tja… Mensen verschillen nu eenmaal. Dat heb ik inmiddels ook geaccepteerd. En dan ben ik dus blij dat ik huishoudelijke hulp heb en misschien een klusser heb gevonden voor bepaalde moeilijker onderhoudswerkzaamheden in mijn huis. Hoewel…
Daar begon nu net weer mijn probleem. Hij heeft het laaiend druk en ik moet misschien maanden wachten op de volgende klus. Daarom ging ik weer eens kijken op:

‘WeHelpen.nl’
Een website die ik ook vast in mijn lijstje ‘Sites die ik volg’ heb staan. Ik had daarvan gehoord via Vivenz, waar ik destijds die trainingen heb gevolgd. Op WeHelpen heb ik ergens in het najaar een oproep geplaatst omdat ik nu echt hulp nodig had met een lekkende stortbak van de wc. En omdat er dus meer dingen kapot zijn of bijna gaan in huis… Je hoort zo vaak dat er handige klussers zijn, die misschien gepensioneerd zijn maar toch nog graag mensen helpen. Zoiets. Niet voor niets uiteraard maar ook niet voor de ‘hoofdprijs’ die alle ‘normale’ bedrijven zoals loodgieters vragen.
Via ‘WeHelpen’ heb ik nooit iets gehoord.
Daarna vond ik ‘Werkspot.nl’. Hier heb ik dan eindelijk een klusser gevonden die én in de buurt woonde, mijn stortbak kon vervangen en (misschien) wel meer klussen zou willen doen. Nog niet ‘eind goed al goed’ omdat dit dus een jonge man is met gezin, schoolgaande kinderen, een werkende vrouw en simpelweg een te volle werkagenda.
Daarom ging ik weer eens kijken bij ‘WeHelpen’. Wat bleek: mijn oproep was automatisch na een bepaalde tijd (onduidelijk hoe lang!) uitgeschakeld! Ik moest ‘m weer activeren zodat die weer ‘in beeld’ komt. Misschien een systeem ingebouwd omdat mensen die oproepen dan allemaal laten staan terwijl ze geen hulp meer nodig hebben… Maar in mijn geval is dit niet terecht. Waarom geen melding zoals: “Heb je nog hulp nodig? Doe dan dit of dat…” En niet zonder enig bericht en waarschuwing de boel uitschakelen… Slecht systeem.

WeHelpen… NIET! 🙁

De reden van dit artikel is ook een folder die ik afgelopen week in de brievenbus kreeg, samen met de gratis huis-aan-huis krant ‘Dordt Centraal’. De folder heeft de titel:

‘Zorg en Ondersteuning in de Gemeente Dordrecht 2023’.

Joepie? Alle belangrijke informatie over de hulp die mensen nodig kunnen hebben in één folder? Of is het weer zo’n brok ‘goede voornemens’ door de Gemeente verzonnen om te voldoen aan de eisen die de Overheid stelt? De zorgen om te weinig (betaalde en vrijwillige) zorg in Nederland nemen toe. Dat horen we bijna dagelijks in de media. Terwijl het aantal mensen met zorgvragen toeneemt! In een rap tempo!
Vergrijzing, armoede, wooncrisis, energiecrisis, onderwijscrisis, huisartsencrisis, etc. Hier alleen kan ik zo 10 artikelen uit mijn hoofd over schrijven…
Dus werken de diverse Gemeenten nu al jaren aan ‘plannen’ om die zorgvraag te beantwoorden, heel vaak door meer ruimte te bieden aan vrijwillige initiatieven. Want geld… Dat is er niet meer zoals je weet… Bullshit natuurlijk maar dat is weer een ander verhaal.

‘WeHelpen’ was dus een van de eerdere initiatieven die naar mijn idee wat doodgebloed lijkt…
Wat staat er allemaal in die folder? Daar begint het al met het probleem: er staat daar bitter weinig in. Slechts een handjevol door de Gemeente ondersteunde organisaties bieden zich hierin aan:

– Aafje – Bekend van onder meer ook huishoudelijke hulp; ik heb daar mijn vraag niet neergelegd want vond deze club wat te ‘groot’ en onpersoonlijk. Daarover later meer.
– Geldenzodordt.nl – Ook in mijn lijstje ‘Links die ik volg’. Bestaat al poosje en daar kan je inderdaad veel dingen terugvinden als je hulp zoekt bij geldzaken.
– SociaalWijkteam – Elke (grotere) Gemeente heeft meerdere wijkteams, waar je feitelijk met elke vraag over zorgen terecht kan. Ze helpen je daar niet altijd maar weten wel waar je terecht kan met jouw specifiek probleem. Soort ‘spin in het web’ en zo heb ik één bepaalde medewerker ook ervaren, die via mijn dochter ook met mij in contact kwam. Helaas is hij weer vertrokken… Dit gebeurt ook te vaak. Goede, (pro-) actieve en echt sociaal voelende mensen staan vaak zo onder druk dat ze het niet heel lang volhouden en dan weer iets anders gaan zoeken.
– DeSocialeBasis / MeeVivenz – Met Vivenz had ik dus zelf ervaringen vanwege de 4 trainingen die ik daar heb gevolgd. Dit heeft mij echt heel erg goed geholpen! Inmiddels is Vivenz al weer samen gegaan met een organisatie genaamd ‘Mee’ en alles valt nu ook onder een grotere koepel: DeSocialeBasis. Je ziet het steeds weer terug: De kleine maar meestal heel goed persoonlijk werkende clubjes houden het niet vol (financieel!) en moeten door schaalvergroting verder gaan. Wat de persoonlijke hulp en zorg weer ernstig vermindert. Mij zien ze daar niet meer terug…
– Syndion – Zorginstelling voor mensen met een beperking
– Inzet078 – ‘HET’ nieuwe centrale punt waar alle vrijwilligerswerk te vinden zou zijn.
Enkele jaren geleden (nog voor mijn operatie) had ik me ingeschreven bij de voorloper van deze club: ‘VrijwilligershuisDrechtsteden’ (het domein bestaat nog, zonder doorverwijzing…). Omdat ik toch iets ‘moest’ doen en toen ook nog echt wel iets ‘wilde’ doen. Ik heb zelfs 1,5 ‘blauwe maandagen’ iets gedaan door als fotograaf een paar activiteiten in Dordrecht te bezoeken, waaraan vrijwilligers zijn verbonden. Ter promotie van hun functie als vrijwilligersorganisatie dus. Het ‘Vrijwilligershuis’ kreeg Gemeentesubsidie omdat het uiteraard een goed algemeen belang diende. Maar “ze deden het niet goed en de subsidie werd gestopt”. Einde Vrijwilligershuis. Daarvoor in de plaats kwam ‘DrechtMatcht’, die nu wordt gelinkt aan het nog altijd bij de Sociale Dienst Drechtsteden benoemde ‘VrijwilligershuisDrechtsteden’…
Kan je het nog volgen? Nee? Dan wordt het nog véél erger: Het nieuwe ‘Inzet078’ dus is de overkoepelende organisatie waar ALLE vrijwilligersorganisaties onder vallen: “Het centrum voor vrijwillige inzet.“ Als je daar gaan zoeken en klikken op het aanbod aan vrijwilligersorganisaties dan krijg je 5 (VIJF!) pagina’s met allemaal kleine clubjes tot ‘éénvrouwsorganisaties’ die ‘iets’ doen voor de medemens en de nodige zorgvragen. Zoek het maar uit. Ik ben hier afgehaakt.

Natuurlijk staat in de folder ook een bijdrage van de wethouder WMO, die verantwoordelijk is voor ‘goede en gepaste’ zorgverlening voor hen die dat nodig hebben. Zij is dus eigenlijk de ‘baas’ van de clubjes die voor mijn huishoudelijke hulp zorgen. Ahum. Leuk stukje peptalk. Maar daar heb ik niets aan. Ik wil MEER concrete informatie!
Zo zit ik niet bij Aafje maar ik heb gekozen voor een van de vele bedrijfjes die huishoudelijke hulp mogen verstrekken via de WMO: ‘Het Spectrum’. Ik zei het afgelopen dinsdag nog tegen mijn hulp toen ze even een pauze had. De meer ‘op de persoon gerichte zorg’ leek me bij hen beter. Dat vond zij ook en daarom werkt ze daar nu ook. Laat ik nu net daarna een bericht in de media lezen en ook nog een brief ontvangen dat ‘Het Spectrum’ noodgedwongen is samen te gaan met twee andere zorgverleners: ‘Het Parkhuis’ en ‘Swinhove’. Om de groeiende problemen het hoofd te bieden… Het gaat echt nergens meer goed!

In die folder staat gelukkig ook de link naar de digitale versie, zodat ik die ‘méér informatie’ online kan vinden: ‘Themanieuws.nl’. Joepie! Snel klikken want ik wil MEER. En ik kan gelukkig goed met internet omgaan, wat echt nog heel veel mensen niet kunnen! Die vallen in deze steeds digitaler wordende maatschappij steeds vaker buiten de boot. Ook zo’n actueel punt van zorg.
Dus: Ik klik op ‘Themanieuws’ en ik vind… NIETS!* Deze hele folder is daar niet aanwezig. De plaats Dordrecht komt er geheel niet in voor! Huh? Maar het staat er toch dat ik hier verder moest zoeken? Oh wacht…
“Themanieuws.nl is onderdeel van media-adviesbureau ETT Media – specialist in overheidscommunicatie”
‘Specialist’, ‘Media’ en ‘Overheidscommunicatie’. De drie allerslechtste expertises van de rOverheid. Hier mag je gewoon niets van verwachten…

* EDIT 27-03-2023: DE FOLDER STAAT ER!
Vandaag kijk ik weer even op de bovengenoemde link naar ‘ThemaNieuws’ en zie de folder nu wel staan. Ook de plaats Dordrecht komt nu in de index voor en verwijst natuurlijk naar de folder: ‘Zorg en Ondersteuning – Sociaal Domein Dordrecht 2023’.
Meer echter dan exact de folder zoals die ook is gedrukt en bezorgd, is dit niet. Geen verdere links naar meer dan in deze folder vermelde bedrijven, instellingen, etc.
Dus feitelijk blijft de vraag naar MEER staan.

Daar zit ik dus weer met mijn ‘zorgvraag’… Het BOS in gestuurd. Een bos met HEEL VEEL bomen. Maar welke boom biedt hetgeen ik nodig heb? Zoek het maar uit. De rOverheid heeft het weer verzonnen dus aan de eis dat er een BOS moest zijn is voldaan. Hihihi! 🙁

“Samen maken we Dordrecht mooier”

Hoe dan ‘samen’? Als een handjevol geselecteerde peptalkers alleen maar ruimte krijgen om hun eigen toko te promoten en de link ‘Klik hier om verder te gaan’ dood loopt?
Dordrecht is een eiland. Al die geselecteerde clubjes zijn eilandjes op zich. En de bruggen of tunnels die ze aanbieden zijn gestremd of nog niet gemaakt…

DIT is het probleem van de huidige maatschappij die géén SAMENleving meer is.
En de (slecht, zeggen ze) betaalde ambtenaren en zorgverleners kunnen of willen niets meer doen. Vrijwilligers zijn de toekomst! Mantelzorg, participatie… Zonder de vaak stokoude maar onvermoeibare inzet van de laatste der Mohikanen met nog een sociaal gevoel, stort de samenleving echt een keer in. Jonge huisartsen haken al af terwijl er meer nodig zijn! Het was pas in het nieuws. Dit is het probleem. Er zijn genoeg bomen in het bos. Maar elke boom is druk met overleven. En daardoor sterft die ongewild sneller af dan eigenlijk mogelijk was en weer moet zijn. Stop met die over-organisatie die duidelijk nergens toe leidt. Doe gewoon de dingen die moeten! En laat geld geen factor meer zijn. Pas dan komt er meer ruimte voor de echte hulp en echte zorg waar steeds meer behoefte aan is.

“Maak kennis met Dordrecht Sociaal!”

Na vele uren zoeken (en dat kan ik echt goed!) heb ik NIETS gevonden.
Dat was géén prettige kennismaking, beste Gemeente Dordrecht…
Maar gelukkig ben ik dit al vele jaren zo gewend en verrast het me niet meer.

We moeten elkáár helpen. Net als vroeger. Beter een goede buur dan een verre Overheidsvriend die je toch steeds weer het bos in stuurt…
Terwijl die Overheid zelf continu steeds weer steken laat vallen als het om hun eigen verplichte kerntaken gaat. Ik zeg het al jaren: heel veel overheidsinstanties werken ‘NIET’. Punt.
Op papier ‘doen’ ze zogenaamd veel maar in de praktijk deugt er (te) vaak geen bal van. Net zoals mijn laatste contact met de Sociale Dienst Drechtsteden op 27 februari weer aantoont: zij zou TWEE dingen voor me doen:
1. Haar naam nu eindelijk (laten) vermelden op mijn persoonlijke webpagina als zijnde mijn contactpersoon, want die er nu staat werkt er al maanden niet meer => Naam is onveranderd.
2. Mijn oude (vaste) telefoonnummer staat al jaren onterecht primair vermeld terwijl dit niet meer werkt. Ze zou het regelen. Dat heb ik al van diverse collega’s eerder gehoord. => Het staat er nog in.

Hoe moeilijk kan het allemaal zijn… En dan worden zij ervoor betaald. En maar aandringen op ‘participeren’! Ahum… ik moet het even kwijt: @#%^&#! 😉

wordt altijd weer vervolgd 🙂

Dit bericht is geplaatst in Column, Cultuurfilosofie, Opmerkelijk Nieuws met de tags , , , , , , , . Bookmark de permalink.

2 reacties op We Helpen…

  1. Pingback: We Helpen… en polariseren! | De Rest van het Avontuur

  2. Pingback: WeHelpen niet meer! | De Rest van het Avontuur

Geef een reactie