Wie in Nederland politiek bewust is moet zich schamen!

Sterft ‘sociaal voelen’ uit?

Deze vraag is waarom het gaat. Het resultaat van de verkiezingen afgelopen week op 15 maart 2023. Voor mij wordt het steeds duidelijker. En ik vrees dat het dieptepunt nog niet is bereikt.

Mijn samenvatting van het laatste politieke debacle in Nederland zal ik proberen zo kort en bondig mogelijk te maken. Zoals je inmiddels toch wel weet: eigenlijk HAAT ik politiek. Al heel lang geleden heb ik ontdekt dat de meeste politici puur voor het eigenbelang gaan en een spelletje spelen over de ruggen van het volk. Echte ‘volksvertegenwoordigers’ kan je nog nauwelijks terugvinden. Terwijl dat het hart moet zijn van een echte democratie. Maar daarom beweer ik dus ook al lang dat echte democratie niet meer bestaat. Het draait overal om de (wereld-) macht en daarin doet Nederland het niet veel anders dan de meeste andere (Westerse!) landen.

Kort en bondig… Pfff… Heel erg moeilijk. Ik zou er wel een boek over kunnen schrijven.
Laat ik beginnen met een duidelijk overzicht in plaatjes:

Mijn stad… Dordrecht. Vroeger een socialistisch bolwerk. Ik stam af van Dordtse ouders. Arbeiders. Zowel mijn vader als beide opa’s waren bouwvakkers. Ik ben opgegroeid met de PvdA als politieke leidraad. Van Drees tot Den Uyl. Nou… We weten allemaal hoe die partij er nu al decennialang voor staat. Bij elke verkiezing slechter. Dan willen ze nu een noodgreep toepassen door samen te werken met ‘Groen Links’. Leuk. Maar onvoldoende. Echt ‘links’ zijn ze namelijk niet meer. Al lang niet. En de enige zogenaamd nog ‘linkse’ (lees: socialistische) partij zou dan logischerwijs de SP moeten zijn. Ooit als antwoord op de ‘verrechtsing’ van de zogenaamde Arbeiderspartij verzonnen. En soms doen ze nog alsof ze inderdaad voor ‘het volk’ zijn. Over hogere lonen en uitkeringen, Zorgfonds… Leuk. Maar salonsocialiste Lilian Marijnissen doet het niet goed. Ze spreekt maar tegen en voor een handjevol mensen dat écht wil veranderen. De meerderheid – de grote massa – begrijpt het niet. Ziet het niet. Is verwend. Gezapig proberen te blijven genieten van de decadente kapitalistische maatschappij. Die allang geen ‘SAMENleving’ meer is. Het is al heel lang: iedereen voor zichzelf. Puur egoïstisch leven in de eigen bubbel. En de arme ‘buurman’ mag stikken. Liefst letterlijk want dat is weer een zorg om ‘losers’ minder. Armzalige mafklappers die zogenaamd niet rond kunnen komen. Profiteurs van uitkeringen en toeslagen waar de ‘hardwerkende’ massa aan mee moet betalen. Laat ze sterven. (…) Geloof me: ik weet zeker dat ‘de massa’ er tegenwoordig zo over denkt.
Het ergste is dat mijn eigen geboortestad zo’n egoïstisch bolwerk is geworden. De VVD is er nu al jaren en nu nog steeds de grootste partij. Hoe dan?
Ik weet in ieder geval dat de Gemeente met het zogenaamde politieke bestuur ook al jarenlang probeert dat ‘armoedige’ (…) imago van zich af te schudden. Dordrecht moet bruisen! En (ook) aantrekkelijk worden voor mensen die (meer) geld in het laatje brengen. Daarom zijn in tegenstelling tot de behoefte aan sociale (huur-) woningen de laatste decennia steeds meer dure (koop-) woningen gebouwd. En de notoire arbeiderswijken na de nodige renovaties ‘opgefleurd’ met mooie duurzame woonblokken. Wel voor een heel ander soort mensen natuurlijk… Veel Dordtenaren zijn al noodgedwongen verhuisd naar omliggende plaatsen.
Het is dit egoïstische beleid wat de massa in de eigen bubbels aanspreekt. Daarom kan de VVD de grootste blijven.

Mensen die wel zien dat het niet goed gaat in het algemeen doen vaak een proteststem. Zo was dat jaren terug de LPF (van de doodgeschoten Pim Fortuyn), daarna de PVV (van de geblondeerde blaaskaak Geert Wilders), de bijkans fascistische Vaderlandspromotor Thierry Baudet (FvD) naar nu dan de vrouwelijke versie van dit alles bij elkaar: de Boeren Lullen Beweging van Caroline van der Plas. Feestje. Zij is in de provincies de grootste geworden. Kan het nog dommer en stommer?

Carol in politiek Wonderland… En Geertje zit er bij en kijkt er naar… 😛

Ook ik had in een eerder artikel een beetje voorspeld dat ik mogelijk weer een proteststem zou doen. Omdat ik gewoon geen enkele partij zie die mijn gedachten en mijn meningen goed vertegenwoordigt. De ‘Piratenpartij’ komt meestal het dichtst in mijn buurt. Maar die deed dus helaas weer niet mee in Zuid Holland. Waar ze wel meedoen (in Noord Holland) heb ik ook geen noemenswaardig resultaat gezien… De mensen begrijpen het gewoon niet waar ze op (moeten) stemmen.
Ik had heel even gedacht om mijn proteststem (net als eerder in de provincie) op de PVV te doen. Niet vanwege hun standpunten (waar ik vaak ronduit tegen ben!) maar alleen omdat dit de grootste oppositiepartij leek die de macht van de coalitie-elite zou kunnen weerstaan. Maar in het stemhokje koos ik dan toch maar weer voor de slechtste maar wel normaalste keuze: de SP. Helaas is de splinter van het overgebleven socialisme nog kleiner geworden. Ik behoor blijkbaar tot een zeldzaam en uitstervend ras…

Dus: Sterft ‘sociaal voelen’ uit?

Kort en bondig antwoord: ik vrees van wel. En we hebben het ergste nog niet gehad.
Ik lees en zie steeds meer in mijn omgeving dat mensen het ‘zat’ zijn. Ze zien, horen en lezen te veel over ellende en narigheid en ze hebben zelf al moeite hun levenswijze in stand te houden: zo veel mogelijk geld verdienen en daarmee lekker consumeren. Dat is toch het leven? Ellende in de wereld? Uitstervende dieren? Boeiend. Stervende mensen, zelfs in je eigen straat? Boeiend. Drugs? Laat ze. Seks? Castreer de misbruikers en pedo’s. En laat mij met rust. De gezondheid op de hele planeet? Na mij de zondvloed. Boeiend.

Dit is (generaliserend!) ‘De Mens anno 2023’.
Wie is nog echt politiek bewust? Weet wat stemmen inhoudt en waarvoor je het doet? Ik geloof echt een grote minderheid. En van de bewuste mensen stemmen dan toch weer de meesten egoïstisch.
Alle bewust stemmende mensen schamen zich (zoals ik) als ze dit in het grotere geheel zien. Of zouden zich moeten schamen dat ze zo egoïstisch zijn tegenover hun medemens.

Veel mooier en beter kan ik dit niet samenvatten.
In mijn voortdurende artikelen over het wel in wee van de Wereldwijde Woestijn, waar deze zandkorrel nog steeds in leeft, zal ik hier wel weer de nodige vervolgen op
schrijven. 😉

Dit bericht is geplaatst in Column, Cultuurfilosofie, Opmerkelijk Nieuws, Persoonlijk met de tags , , , , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie