Gelukkig ben ik De Rest 🙂
Let op! In dit artikel ben ik kritisch over het ‘klimaatbeleid’ en de zogenoemde ‘stikstofcrisis’. Want die ‘ikke, ikke en ikke’ zijn uiteraard de huidige (vooral) westerse machthebbers die een manier hebben gevonden om de planeet eindelijk eens onder controle te krijgen. Althans: de bevolking die daarop bivakkeert uiteraard. Want aan de planeet zelf kunnen ze weinig veranderen… De aarde draait door en is onderhevig aan (brute) natuurkrachten, al dan niet onder externe invloed van het heelal met vooral onze levensgarantie: de zon.
De gedachte dat we dit als mens zijnde (sterk) kunnen beïnvloeden spreekt van een ongekende arrogantie. Maar dat is de mens eigen. Zichzelf als enig belangrijk en ‘intelligent’ middelpunt van het universum zien… Kots. 🙁
In deze krankzinnige weken waarin de verkiezingen weer eens alle nieuwskanalen vervuilen met de bekende ‘open deuren’, ‘beloften’ (meestal loze beloften!) en keiharde leugens wat ‘die partij’ wel eens zal gaan regelen, ontkom ik er niet aan om zelf ook weer eens kritisch na te denken over mijn keuze straks in het stemhokje. Want ja: ik ga stemmen. Dat heb ik heel mijn volwassen leven gedaan (op een enkele uitzondering na) en ja: zelfs de Provinciale Staten vind ik belangrijk. Want afgezien dat daar zaken geregeld worden die provinciaal geregeld zijn, wordt hieruit de samenstelling van de zetels in de Eerste Kamer bepaald! Noem het maar onbelangrijk! Twijfelachtige (nieuwe) wetten en regels die in de Tweede Kamer zijn gebrouwen, kunnen in de Eerste Kamer door vaak wat oudere (en soms wijzere…) bestuurders worden tegengehouden. Levensbelangrijk in veel gevallen. Dus ja: ik ga. Maar dan dus: wat vind ik belangrijk en wat juist helemaal niet, terwijl de meeste partijen hier juist nu de mond van vol hebben?
Ik heb het onderwerp al wel eens benoemd maar omdat ik nu toch langzaam wat meer kritiek ga ontwaren wil ik daar wat over kwijt:
De Klimaatcrisis
Meten is weten. Dat is een feit. En gelukkig houden bepaalde mensen (o.a.. wetenschappers, historici, politicologen, d.j.’s 😉 ) trouw statistieken bij van bepaalde feiten, waar bij het bepalen van nieuw beleid rekening mee gehouden kan (of moet!) worden. Vroeger werd alles opgeschreven en in grote archieven bewaard; met de komst van (super-) computers is het raadplegen van een database een kwestie van seconden. Hoewel ik overtuigd ben dat heel veel politici over zogenaamde feiten praten terwijl ze nog nooit zelf iets hebben opgezocht in Google… Veel meningen zijn vooringenomen en gebaseerd op persoonlijke belangen (en weer dat grote geld…).
Dat heb ik al vaker geschreven.
Maar een feit is inderdaad dat het klimaat op planeet aarde langzaam maar zeker verandert. Feit is ook dat dit altijd al zo was, zolang de aarde als planeet bestaat! Het is geen dode klomp steen. De aarde is een door voldoende gunstige atmosferische omstandigheden geschikt geworden om leven te herbergen. Leven wat door de 4,5 miljard jaar dat dit bolletje waarschijnlijk oud is, continu is geëvolueerd naar gelang de omstandigheden. Van warm naar koud naar warm… Cycli wisselen elkaar af om de zoveel duizenden jaren.
En dan nu: hebben de beheerders van de aardse database slim (…) gezien dat de aarde opwarmt. Wauw! Bijzonder! Euh… Bijzonder? Welnee… Elke cyclus gaat op en neer. Dat de aarde nu ‘opeens’ (de gedachte alleen al! Hahahahahaha!) sneller warmer wordt door onze stomme ‘schuld’ van overdadig uitstoten van stikstof is onzin. Ja natuurlijk zal dit een conclusie kunnen zijn. Fijn dat ze dit nu veel beter en sneller kunnen bijhouden en (nog beter!) kunnen voorspellen welke kant dit op zal kunnen gaan. Dat konden ze volgens mij 500 jaar geleden nog niet…
Op zich is deze kennis dus goed. Daar kan je plannen op ontwikkelen zoals een landje als Nederland op langere termijn nog beter beschermen tegen het water als de zeespiegel extreem gaat stijgen over pakweg 100 jaar. Of om een emigratieplan te ontwikkelen als bescherming op nog langere termijn onhaalbaar blijkt.
En dan nog: niets is zo onvoorspelbaar als de natuurkrachten die de planeet aarde beïnvloeden en kunnen gaan teisteren. Kijk maar naar de recente aardbevingen in Turkije/Syrië. Die waren echter niet zo onvoorspelbaar als wordt beweerd… De aardkorst daar is altijd al kritisch geweest en het was gewoon wachten tot het een keer zo zou gaan.
Waar Nederland zich nu zogenaamd hard voor maakt is het terugdringen van het zogenaamde ‘stikstofoverschot’. Het leugencircus maakt weer overuren… 🙁
Zonder stikstof geen leven meer
Het gaat in deze discussie eigenlijk helemaal niet om ‘stikstof’, wat namelijk het grootste deel van de lucht bevat waar we in leven (bijna 80%). Voor het ‘volk’ wordt het echter de ‘stikstofcrisis’ genoemd omdat er niet zo heel veel mensen verstand hebben van scheikunde… Ik ook niet overigens. Een van mijn slechtste vakken op de middelbare school… 😛
Het gaat in feite om het totaal van wat er in de lucht terecht komt aan ‘uitstoot’: vanaf onze eigen uitgeademde lucht tot de dikke rookwolken van fabrieken. Hoe meer ‘onnatuurlijke’ uitstoot, hoe meer invloed dit uitoefent op de leefomgeving en de natuur die daarin moet zien te overleven. Dit lijkt me allemaal heel logisch. En dat is het ook.
Hier zijn alle overheden op de hele wereld eigenlijk de fout in gegaan, vanaf het moment dat men ging beseffen dat het stoken van een simpel vuurtje al gevolgen kan hebben. Vooral als je dit met miljarden mensen gaat doen. Met producerende fabrieken die de almaar groeiende vraag naar bepaalde producten nauwelijks aankunnen. Etc. etc. Volgens mij begrijp je al wel waar ik heen wil.
Alles wat de mensheid verbrandt levert in meer of mindere mate overlast op. Aan onze eigen lucht die daardoor niet zuiver (schoon) genoeg meer is om gezond in te leven en aan het totale klimaat, wat een beetje wordt beïnvloed hierdoor. Ik zeg expres: ‘een beetje’! Want het klimaat en de verandering daarvan wordt ook bepaald door natuurlijke invloeden, zelfs uit het heelal. Wie denkt dat hij of zij met een elektrische auto ‘flink’ meehelpt aan het verbeteren van het klimaat gelooft echt nog in sprookjes. Zelfs al zouden alle auto’s elektrisch zijn. Ze worden ook weer geproduceerd en in die fabrieken worden vele malen meer schadelijke stoffen uitgestoten en verwerkt dan alle inwoners van Europa in het dagelijks leven kunnen produceren…
Wil je echt grote veranderingen in de uitstoot? Halveer dan eerst de wereldbevolking en meet dan weer zo’n 10 jaar of dit verschil heeft uitgemaakt. Ik denk het wel.
Dus… Ahum. 😉
Fossiele brandstoffen
Niet alleen levert het verbranden van fossiele brandstoffen (kolen, olie, gas) weer schadelijke uitstoot van gassen op; het eindpunt van beschikbare fossiele brandstoffen komt ook wel een keer in zicht. Je kunt niet ongestraft alles uit de aarde graven of pompen want dan ontstaan er ‘gaten’ in de aarde die bijvoorbeeld tot aardbevingen leiden zoals in Groningen. Hadden ze ook nooit kunnen voorzien zeker… Ach kom op. Zolang de geldstroom doorging en er ‘niks’ gebeurde, konden ze ongestraft doorgaan. Jammer voor de rijke graaiers maar ook voor ons want er zit feitelijk nog wel voor een flink aantal jaren gas in de Nederlandse bodem. Maar dubbele crisis dus, waardoor we nu een keer ‘van het gas af’ moeten. Zonder dat er nog echt voldoende goede vervangende brandstoffen zijn. Nu zijn ze haastig aan het experimenteren met alternatieven en willen ze zelfs kernenergie weer terug als grote energiebron. Die werkt wel en mogelijk hebben ze nu betere mogelijkheden om nucleair afval te verminderen of beter te verwerken… Geen idee precies. Wat ik wel weet is dat het allemaal stom gezwets en pure leugens zijn.
Echte wetenschappers wisten al eeuwenlang dat de wereld zou moeten werken aan vervangende vormen van energie. Maar die werden of niet serieus genomen (zoals Nikola Tesla, die ondanks zijn genialiteit ook echt een beetje neurotisch was) of tot stilzwijgen gedwongen want de grote machten achter de fossiele imperia (zoals de olie) waren altijd sterker. De macht van het geld is tot heden belangrijker dan de toekomst van onze planeet… Moet ik meer zeggen?
Dan zijn ze nu bezig met ‘nieuwe’ lapmiddelen zoals zonnepanelen en windmolens. Niet dat hier een paar honderd jaar nooit eerder aan is gedacht. Maar de uitkomsten waren altijd al duidelijk: het inzetten van zon- en windenergie is niet genoeg om alle fossiele brandstoffen te vervangen. De elektriciteit die dit oplevert kan een huis leuk helpen met het individuele verbruik van stroom. Dat wordt nu dan ook veelvuldig toegepast (op steeds meer daken om me heen zie ik die stomme panelen liggen…) maar het is niet genoeg. En is er nagedacht over de echte duurzaamheid van die materialen? Nog meer onbruikbaar afval? En wat met de accu’s? Net als in de elektrische auto’s worden er steeds meer, ‘betere’ en grotere accu’s gemaakt uit vaak gevaarlijke stoffen en mineralen uit mijnen waarin bijkans minderjarige slaven werken… Weet je wel wat er achter die panelen schuilgaat die op je dak liggen? Is dit de toekomst? Absoluut niet.
Ook die windmolenparken die de natuur van een land vervuilen, een gevaar betekenen voor de vogels en die tot overlast lijden in bevolkte gebieden zijn een farce. Een dure en overbodige onderneming die alleen maar weer bepaalde rijke producenten en beleidsmakers nog rijker maakt.
Maar ja, wie er tegen ‘vecht’ wordt voor gek uitgemaakt. De geschiedenis herhaalt zich weer…
Wat moet ik nu kiezen op 15 maart?
Dit is een erg moeilijke vraag. De laatste decennia word ik meer en meer teleurgesteld door bijna alle gevestigde partijen. Het lijkt er sterk op dat geen enkele partij nog aan mijn verwachtingen voldoet. De ene is net iets minder slecht dan de andere…
Als lid van de groeiende gemeenschap van ‘mensen in armoede’ moet ik uiteraard zo ‘sociaal’ mogelijk stemmen. Maar dat bestaat niet meer in Nederland. Dat heb ik al eerder geschreven.
Communisme is een vies woord (en wie weet kan ik er een keer voor opgepakt worden als ik dit krachtig zou gaan promoten…) en bestaat dus ook niet meer en socialisme wordt nog te veel geassocieerd met die ‘zielige arbeiders’ zonder rechten (CAO) en werkend in slechte omstandigheden voor weinig geld. Dat bestaat niet meer dus echte socialisten zijn niet meer nodig… Dan begrijpt niemand het woord ‘sociaal’ meer volgens mij. Dat is veel breder. Maar daarvoor zie ik geen enkele partij zich meer hard maken.
Het meest verstandige lijkt mij momenteel om ergens op te stemmen wat zo min mogelijk aandacht legt op de bestaande macht van het geld. Dat is moeilijk want ze willen allemaal in het ‘pluche’…
Als de ‘Piraten’ zouden meedoen in Zuid-Holland zou ik dat doen. Maar die doen niet mee.
Ik vrees dat het weer een proteststem wordt…
En oh ja, waar dit hele artikel over gaat: Als een partij het ‘klimaatbeleid’ hoog op de lijst van actiepunten heeft staan: MIJD DEZE PARTIJ! Die is er niet voor de belangen van het volk maar voor het eigen belang en de macht van het geld. Dit is een feit!