Armen armer maar de winsten hoger?

De wereldeconomie is kapot!

Afgelopen week was voor mij het grootste nieuws toch wel de berichten over de “Hogere omzet van winkels door de gestegen prijzen”. Nederlands grootste kruidenier spande de kroon vanwege “de hogere winst ondanks de inflatie”. Of misschien wel dankzij? De geschiedenis heeft mij geleerd dat in perioden van grote (wereld-) crises het juist de grootste machthebbers zijn die profiteren. Vroeger waren dat de koningen, tegenwoordig de top van het grootkapitaal. Want zo werkt een economie op basis van pure kapitalisme.
Ik ben geen econoom en vond het vak op school ook uitermate saai en niks voor mij (ik HAAT geld, weet je nog?) maar ik heb wel goed geluisterd en gelezen hoe het (lagere, armere) volk altijd het slachtoffer is. Ook nu weer. Want in een economie puur gebaseerd op kapitalisme moet dit blijven groeien, anders stort het kaartenhuis in elkaar.
Daarom zijn de rijken weer rijker geworden en de armer weer armer. Ik schrijf hier vaker over. Puur omdat het misdadig is. Er wordt van bovenaf bepaald dat een ‘simpele’ en ‘arme’ burger minder waard is dan die handige bedrijfsleiders, CEO’s, grote banken en uiteindelijk de hele top die de macht heeft over het kapitaal. Dat lijkt een complottheorie maar het is gewoon een feit. Altijd al geweest, alleen is de macht van het kapitaal door de globalisering steeds groter geworden. Die globalisering heeft echter ook een positief gevolg: tegenwoordig ziet iedereen alles en dus ook die winsten van de grote bedrijven zoals Shell en AH. Een klein groepje activisten komt daar tegenop maar de macht van het geld is te groot en er verandert niets.
Ook Nederland wordt al heel lang geregeerd door partijen die dit systeem hanteren, met uiteraard de VVD niet voor niets als grootste. Zolang een meerderheid van het volk namelijk mee kan blijven profiteren van het kapitaal, zal er niets veranderen. Het gevolg van de democratie… De meerderheid bepaalt min of meer de verhoudingen in het parlement. Ook weer het bewijs dat een democratie niet altijd goed is voor het hele volk! Daar schreef ik laatst nog over. De zwakkeren (niet of niet volledig meedraaiend in het winst opleverende systeem) blijven het onderspit delven. Is het echt zo dom simpel? Ja zo dom simpel is het echt.


Politieke en morele indoctrinatie houden het volk dom en arm! ?

We zijn ziende blind

Dit is geen eenvoudig artikel. Misschien zijn velen al afgehaakt na de eerste zinnen waarin ik schrijf over economie en crises… Want heel veel mensen zijn moe. Doodmoe van de jaren onder (achteraf onzinnige) beperkingen van de pandemie en nu al weer een jaar oorlogsnieuws uit een land waar de meesten niks bij voelen. En dan weer een natuurramp… Ongetwijfeld zeer verdrietig en in dit geval kan niemand hiervoor verantwoordelijk worden gehouden zoals bij een oorlog. Hoewel je ook weer vragen kunt stellen of er genoeg ‘geld’ is gestoken in preventie (sterkere gebouwen, latent aanwezige hulp- en zorgverlening wanneer nodig) in een gebied wat simpelweg kon wachten op ‘de grote klap’ die eens in de zoveel jaren gewoon kan komen.
De diverse acties om geld in te zamelen bewijzen overigens ook weer opnieuw dat er flink wordt geprofiteerd van de emoties van het volk. En hoewel overheden en sommige rijken ook wel wat bijdragen, wordt vergeten dat ‘geld’ niet de factor moet zijn. Hulp en herstel kan altijd. Dat moet niks meer kosten dan alleen een flinke reorganisatie van de prioriteiten.

We zijn ziende blind! De drogreden dat ‘alles nu eenmaal geld kost’ is onzin. Heel de wereld zou beter af zijn zonder invloed van het kapitaal. Alles kan prima zonder geld.
De gecreëerde hiërarchie van verschillen tussen zij die actief iets kunnen betekenen in de geldstroom en zij die dat niet doen of niet kunnen is kunstmatig. Dit houdt de rijken rijk en de armen arm. Dit heb ik al geschreven vanaf het begin dat ik kon nadenken. Het is zo simpel! Maar we zijn geïndoctrineerd met slogans als “wie niet werkt zal niet eten” of “voor iedereen die hard werkt zijn goede mogelijkheden” of “gratis leven bestaat niet”… Me dunkt! Je wordt ‘gratis’ geboren! Kon jij beslissen om niet in dit systeem mee te willen draaien? Of om er dan maar gewoon niet te zijn? ‘Van de wieg tot het graf’ word je als mens gemanipuleerd door en voor het systeem. Dat je eigen (natuurlijk ingegeven) wensen, gevoelens en ideeën hebt boeit niemand. Als je maar ‘bijdraagt aan het systeem’. En dan vonden (en vinden) velen het communisme slecht… Ja, daarin ging uiteindelijk ook de corruptie regeren. Want geef de mens een vinger en hij neemt de hele hand… Corruptie, misbruik, slechtheid… het zit ook in de mens. Het is de kunst daar mee om te leren gaan. Dat moet het nieuwe doel zijn van een wereldsysteem in de toekomst.

Anders moeten we gewoon accepteren dat een (groot!) deel van de mensheid simpelweg niet geschikt is en niet kan (of zelfs niet mág!) overleven. De wereldbevolking groeit te hard en zonder op tijd uitvalswegen te hebben gevonden, kan onmogelijk gelijkheid eerlijk verdeeld worden over de wereld. Het huidige systeem eist steeds meer slachtoffers. Dat zien (en voelen!) steeds meer mensen en daardoor ontstaat een steeds grotere onvrede. Dat dit tot minimaal meer acties leidt is nog maar de eerste stap. Het vervolg zal meer oorlog zijn. Meer ‘terrorisme’. De groeiende frustratie zal gevolgen hebben. Onontkoombaar.

Gelukkig maak ik dat zelf waarschijnlijk niet meer mee. ?


Meer meer meer acties en stakingen!

Dit bericht is geplaatst in Column, Cultuurfilosofie, Opmerkelijk Nieuws met de tags , , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie