Restflits weekend 21/22 januari 2023

Vandaag in de Restflits:
– Langzaam aan verder gaan
– Strijd met Gemeentelijke Belastingen gewonnen?
– Overleef ik 2023 financieel?
– Wat nog Rest

Langzaam aan verder gaan

Nee, geen voortgaande ‘Status Vallen en Opstaan’ meer, dat had ik beloofd! En op zich hoeft dat ook niet want ik voel me voornamelijk prima. Alleen ‘de hand’ blijft maar moeizaam… Terwijl ik vorige week zelfs weer met de eigen auto boodschappen ben wezen doen in de belendende wijk Crabbehof, wat op zich goed ging, heb ik de laatste dagen juist weer meer pijn gekregen. Misschien ga ik onbewust weer vaker ‘normaal’ doen omdat ik niks voel maar de spieren blijven gevoelig. Prutzooi. Daarom heb ik afgelopen week maar weer online boodschappen besteld.
Daarnaast durfde ik ook weer niet met de auto op pad omdat die na die boodschappen doen steeds afsloeg! Vermoedelijk een vochtprobleem (het was nogal nat de laatste weken!) en ik heb een spuitbus met een bescherming tegen vocht gekocht… Weet op dit moment nog niet of dit afdoende is. Daar kom ik later wel weer op terug.
Maar alles bij elkaar voel ik toch goed en dat geeft me weer nieuwe inspiratie.

Zo heb ik dus (zie laatste artikel van vrijdag) de website HZP vrijwel helemaal vernieuwd en tussendoor werk ik ook regelmatig aan Erotica. Nog steeds nieuwe pagina’s erbij, aanvullingen van foto’s en films op bestaande pagina’s en af en toe een nieuw blogje. Het staat zeker niet stil. Maar… alles gewoon lekker op mijn tempo. Langzaam aan, anders breekt mijn lijntje. 😉

Ook ben ik een bekende jaarlijkse strijd misschien kwijtgeraakt! Daarover:

Strijd met Gemeentelijke Belastingen gewonnen?

Over dit grote jaarlijks terugkerende financiële probleem heb ik al meerdere artikelen geschreven:
‘Waarde eigen woning is vermogen?’ en ‘Waarde eigen woning is vermogen – vervolg’
Daarin beschrijf ik de situatie dat de Gemeentelijke Belastingen door iedereen betaald moeten worden en als dit niet kan (bij vooral de echte minima) wordt er kwijtschelding verleend door de Gemeente. Dat had ik drie jaar tot de waarde van mijn huis steeds hoger werd dan de hypotheekwaarde waardoor ik ‘overwaarde’ en dus zogenaamd ‘vermogen’ had. In 2021 heb ik na intensief overleg door hulp van een lokale politicus toch ‘vrijstelling’ gekregen. Voor 2022 moest ik het weer afwachten. En afgelopen weken is de definitieve beslissing gevallen.

Allereerst had ik weer bezwaar aangetekend tegen de elk jaar opnieuw bepaalde ‘WOZ-waarde’ van mijn woning. Die was begin 2022 gesteld op € 245.000 ten opzichte van € 175.000 in 2021 een verhoging van 40%! Ik vond dat uiteraard bizar. Maar zoals iedereen wel weet zijn de huizenprijzen ook door de vreemde crises en inflatie de laatste tijd de pan uit gerezen. Ik was het er niet mee eens omdat de altijd aangevoerde bewijzen van omringende woningen wel degelijk een lagere prijs lieten zien en dan is mijn huis zeker in een slechte staat van onderhoud, niet alleen van buiten maar vooral van binnen. En dat weegt mee.
Ik heb de WOZ weer aan laten vechten door zo’n (voor mij) gratis ‘bezwaarmakers-website’ omdat ik zelf te onzeker voelde hoe ik verweer moest doen. Ze worden dan wel betaald door de Gemeente als ze het winnen en dan kost het uiteindelijk toch gemeenschappelijk (belasting-) geld… Maar ja, de mogelijkheid bestaat en ik heb er recht op. Het bezwaar is gehonoreerd en daar kreeg ik pas begin deze maand melding van – bijna een jaar na de komst van de aanslag van 2022… – en de waarde staat nu op: € 210.000! Dat scheelt nogal wat. En de aanslag is daardoor ook wat verlaagd met enkele tientjes naar toch nog ruim € 700, “binnen 1 week betalen!” Ahum… WAAAT??? Actie was weer nodig.

Ten eerste had ik zo laat pas bericht ontvangen omdat de Gemeente het blijkbaar uitsluitend aan de ‘bezwaarmaker’ had gestuurd (dat bedrijf) die het aan mij moet doorgeven. Dat was misgegaan, met ongeveer 6 weken vertraging tot gevolg. Daarom kwam de Gemeente met een ‘herinnering’ die direct betaald moest worden…
Ik heb een klacht ingediend en gesproken met iemand van de dienst die me extra tijd gaf.
Maar ten tweede: Ik heb ook weer gesproken met die leidinggevende van 2021 die me had gezegd dat we het voor 2022 maar eens opnieuw moesten gaan bekijken hoe we dit oplossen. Het was wat uit de hand gelopen met de verstreken tijd maar nu kwam hij dan wel met een ‘definitieve’ oplossing: Tot mijn pensioen (ergens op mijn 67ste plus een aantal maanden) betaal ik een laag bedrag van € 20 per maand. Daarna bekijken we wat we met de ontstane restschuld doen en of ik dit dan alsnog kan betalen omdat ik een redelijk pensioen heb opgebouwd.
Op zich vind ik dit voor nu een acceptabele regeling. Die 20 euro per maand kan ik nog wel betalen, zolang alle overige kosten betaald kunnen worden. Hij gaf dan ook aan dat ik gelijk ‘aan de bel moet trekken’ als ik weer in de problemen kom. Dan zien ze weer of ik moet blijven betalen of mag stoppen.

Heb ik die strijd dus gewonnen?
In principe natuurlijk niet! Want de regel blijft de regel en die moet ook de Gemeente Dordrecht (net als alle andere Gemeenten) blijven hanteren: Overwaarde is vermogen. Ik wil die regel gewoon per persoon gehanteerd zien worden, waardoor mensen (zoals ik) met een eigen huis maar ook minimum uitkering gewoon weer kwijtschelding krijgen, waar ze recht op hebben zonder eigen woning. Feitelijk ben ik nog steeds slechter af want in het noodzakelijke onderhoud van de woning kan ik ook niet voorzien. De Gemeente (via de Staat) breekt hun eigen steden beetje bij beetje af door mensen te zwaar te belasten en niet te helpen als dit nodig is.
Deze regeling is een puur menselijke, persoonlijke en plaatselijke regeling omdat er hier (gelukkig) invloedrijke mensen rondlopen die dit kunnen en mogen afspreken met individuele bewoners.
Hij zei me ook ronduit en eerlijk: “Omdat u de moeite heeft genomen om met ons te communiceren kunnen wij u helpen. Wie niets laat horen kunnen we niet helpen omdat we het niet weten.”
Dat is aan de ene kant wat bot (want ik sta toch echt netjes in de boeken als uitkeringsgerechtigd en ze weten wat ik aan inkomsten heb) maar aan de andere kant ben ik door de gedane communicatie geholpen. Dat heb ik aan mezelf (door initiatieven te nemen) en de hulp van enkele politici te danken. Er vallen dus nog steeds mensen buiten de boot die in de problemen (kunnen) komen. Dat blijft oneerlijk. De strijd is dus nog lang niet gewonnen!


Kwijtschelding Gemeentelijke Belastingen voor minima! Behalve als je overwaarde hebt op je eigen huis…

Overleef ik 2023 financieel?

Het belangrijkste punt van heel veel Nederlanders in 2023. Wat dat betreft sta ik niet alleen. En omdat ik al jaren ‘vecht’ om financieel te overleven heb ik er ervaring mee en gelukkig al jaren vóór de huidige crisis al mijn uitgaven zo ver geminimaliseerd dat ik tot heden nog nooit in echte problemen ben geweest. Wel altijd ‘roodstand’ gehad maar dit is ook altijd weer op tijd ‘glad gestreken’ voor ik in de schulden raakte. Ik ben dus gewoon ‘schuldenvrij’ en heb geen achterstanden. Maar blijft dat ook in 2023 weer zo?

Alles is wel degelijk duurder geworden en vooral de dagelijkse boodschappen zijn het laatste jaar flink gestegen. Zelfs ik die vrijwel altijd gericht is op de ‘aanbiedingen’ moet overal meer voor betalen. Per product 10 Eurocent hier, 20 daar of zelfs verdriedubbelingen van bijvoorbeeld de zonnebloemolie.
Dan is de zorgverzekering voor mij nu wel flink duurder geworden. Want de ‘collectieve’ Gemeentepolis (VGZ) geeft geen korting meer op de basispremie (ook weer zo’n landelijke politieke misstap!) en de meeste zorgverzekeraars hebben deze flink verhoogd. Maar daarop is ook de zorgtoeslag gelukkig flink verhoogd zodat ik hier per saldo niet op achteruit ga.

De veel besproken torenhoog verhoogde energieprijzen hebben op mijn situatie geen invloed gehad. Gelukkig had ik voor de recessie een 3-jarig contract afgesloten bij Budget energie. Heel laag! Dit loopt echter eind dit jaar af. Nu heeft juist Budget recent als eerste de gasprijzen al weer verlaagd tot onder de prijs van dat vreemde ‘prijsplafond’ van de misdadige bende van pRutte… Vooralsnog blijven de prijzen echter de hoogste van heel Europa, dus dat het absoluut niet goed gaat in dit land is een feit.


Gaaf land… Nederland. 🙁

Alles bij elkaar ben ik dit jaar op papier al veel meer geld kwijt aan de ‘vaste’ kosten. Nu ik niet meer drink scheelt dit uiteraard wel en ik hoop dat ik dit dan nu echt kan volhouden… Geld is zeker ook een belangrijke ‘stok achter de deur’. 😉
De betaling aan de Gemeentelijke Belastingen is erbij gekomen, de maandelijkse bijdrage aan de WMO voor de huishoudelijke hulp, de pedicure die nog altijd niet vergoed wordt, de verhoogde waterprijzen en (waarschijnlijk) rioolrechten/afvalheffing (nieuwe rekening komt meestal in maart) en verzekeringen. Ik heb een absurde indexering van mijn uitvaartpolis gelukkig weten terug te draaien… Voor een ‘budget-uitvaart’ ben ik ruim verzekerd! Maar ze bleven me maar koppelen aan de duurste maatschappij van ‘Dordrecht en Omstreken’… Wat volgens mijn polis niet verplicht is. Ook die actie heb ik al moeten voeren om de kosten niet te laten verdubbelen… 😛

Voor veel echte minima (zoals ik) blijft financieel overleven een strijd. Want de beoogde verhogingen van de uitkeringen (10%) dekken absoluut niet de lading aan prijsverhogingen. Als je de strijd opgeeft ben je verloren. De beste mensen die het niet meer konden (mentaal of fysiek) zijn op straat beland… En dit wordt met het jaar erger in dit “gave Nederland”. Nee mensen, de politiek strooit ons zand in de ogen. Het zijn leugenaars. Nederland is niet gaaf maar versleten. Uitgewoond door de kapitalisten; het rijkste deel van de wereld is dankzij (!) de diverse crises en inflatie nog rijker geworden. En de armen armer. Bewust armer gemaakt, zodat de afhankelijkheid van het foute regiem groter wordt. Controleer de massa en de macht is verzekerd. Dit is wereldwijd aan de hand maar Nederland – wat ooit eens echt nog een sociaal en nuchter landje was – spant de kroon van de achteruitgang. Dat zie ik want ik volg de ontwikkelingen al zo’n 50 jaar…

Over dit kan ik besluiten met: wordt helaas nog altijd vervolgd.

Wat nog Rest

Er zijn misschien nog een paar onderwerpen die ik had willen aankaarten maar dat staat zo los van de financiële rode draad, die nu eenmaal elk begin van een nieuw jaar weer prominent speelt, dat ik dit beter een volgende keer kan doen. Misschien ook los van de ‘Restflits’ omdat het apart beter doordringt, heb ik bedacht. Lange stukken – ook al zijn ze dan opgedeeld in aparte ‘hoofdstukjes’ lijken steeds meer af te schrikken. Misschien stoppen met de Restflits? En snel gaan VLOGGEN?
De tijd zal het leren… En weer leren mijn haren te kammen, anders kan ik met die kop beter niet in beeld komen. 😉

Tot de volgende… keer maar weer. 🙂

Dit bericht is geplaatst in Column, Consumentenzaken, Cultuurfilosofie, Persoonlijk met de tags , , , . Bookmark de permalink.

2 reacties op Restflits weekend 21/22 januari 2023

  1. Pingback: Minimum lonen en uitkeringen 10% verhoogd | De Rest van het Avontuur

  2. Pingback: Restflits weekend 12/13 augustus 2023 | De Rest van het Avontuur

Geef een reactie