Restflits Week 46 2022

Deze week in de Restflits:
– Status vallen en opstaan
– GO Bal-en-O!
– GO Dell-en-O?
– Status ‘Erotica’
– Wat nog Rest

Status vallen en opstaan

Afgelopen week heb ik al geschreven in mijn laatste artikel ‘Vallen en weer opstaan?’ over mijn ongelukkige val met de fiets. En dat ik helaas moest herstellen van een flinke kneuzing in mijn rechter pols. Gelukkig geen gebroken pols maar alsnog heel erg veel pijn en daarom flink aan de paracetamol. Welnu, op het moment dat ik dit schrijf (zaterdag 19 november) is dat eigenlijk nog steeds zo! Die ‘paar dagen’ zoals ik las in medische artikelen zijn er dus al vijf. En ik slik nog steeds een stuk of 4 paracetamol per dag. Want: verschrikkelijk. Maar toch leer ik er weer een beetje mee omgaan, probeer de hand niet te zwaar te gebruiken, maar ja… Ik ben dus rechts en doe vrijwel alles rechts! Met mijn linkerhand laat ik mogelijk nog meer vallen omdat die ‘niks’ gewend is. Tja… In ieder geval heb ik afgelopen week wat boodschappen laten bezorgen door de Plus, wat ik voorheen al vaker had gedaan tijdens herstel en in de beruchte Corona-lockdown vanwege de mondkapjes. En binnen in huis heb ik wat huishoudelijke hulp gehad waar ik ook al over schreef, om even wat zwaarder handwerk wat ik wel gewoon altijd zelf doe (stofzuigen bijvoorbeeld) dit keer te laten doen. Over die huishoudelijke hulp maak ik binnenkort een apart artikel.
Het is dus allemaal te doen… Niet leuk met voortdurend pijn (ondanks de paracetamol, die het alleen verlicht) maar het gaat.
Ook het schrijven (typen natuurlijk) van dit artikel gaat… Maar moet wel nog vaker pauze nemen. Want nog steeds die typefouten en te lang typen achter elkaar doet gewoon te veel pijn.
Het is echter fijn om alles toch even kwijt te kunnen en er ligt gewoon een stapeltje nieuws over alles waar ik eerder al over schreef. Zoals de ‘Bal-en-O’:

GO Bal-en-O!

In de laatste ‘Restflits Week 43 2022’ schreef ik al over het fenomeen ‘Bal-en-O’: mijn oude auto die gerepareerd moest worden om weer APK-goedgekeurd te worden. Ik schreef al dat ik samen met mijn kinderen de keuze had gemaakt om het nog een keer te doen. Zij zouden een deel bijdragen wegens gezamenlijke (oude) belangen. De reparaties zijn daarom begin deze maand al gedaan. Maar: met een verrassende uitkomst! Ik had dus geschat dat het nu rond de 800 euro zou kosten omdat ik zelf al een buitenspiegel had gevonden. Daarna had de Service-garage een koplamp gevonden bij een bekende lokale ‘sloperij’ (die nu inmiddels daarnaast ook een goede onderhoudsgarage is geworden) en als ik die zelf zou gaan ophalen, zou hen dat ook weer tijd en geld schelen. Uiteindelijk zijn de kosten van alle reparaties onder de 500 gebleven! En dat dan nog goed verdeeld tussen ons drietjes maakte dit voor mij een veel mindere financiële belasting!
Je kan begrijpen hoe blij ik was. Op dit moment rijdt die weer prima en ik hoop er in ieder geval de koude en natte herfst- en winterperiode weer mee door te kunnen. 🙂

Helaas heb ik dus (zoals ook al vaker gezegd) te maken met meer oudere maar belangrijke apparaten, zoals de afgelopen maandag opeens kapotte PC. Ik zou daar nog op terugkomen:

GO Dell-en-O?

Ook in mijn laatste ‘Vallen en weer opstaan’ artikel begonnen. PC kapot! Wat nu? Weer repareren of toch maar een andere kopen? Ik ben er uiteraard verder in gedoken maar omdat ik nu met die nog oudere Linux-pc veel te weinig kan doen wat ik wil, zette ik er toch wat vaart achter.
Ik wilde weten wat voor ‘refurbished’ pc mijn lokale reparateur/dealer feitelijk voorstelde met die genoemde 300 euro. Het bleek dat er net deze week inmiddels weer nieuwe modellen in de lijst waren toegevoegd. Waar er qua prijs en mogelijkheden een uit leek te steken: een Dell computer, type Optiplex 7040 SFF. Het totale aanbod was veel groter met voornamelijk HP en Dell pc’s vanaf rond 200 tot bijna 1000 euro… Het is net als met auto’s, wasmachines en televisies: wil je een goedkope simpele met minder mogelijkheden of een topmodel waarop je de zwaarste games kunt draaien. Nou ja, dat laatste doe ik al lang niet meer. Naast voornamelijk internet en typewerk wil ik echter wel gewoon de laatste ‘YouTube’-filmpjes kunnen kijken en soms downloaden en de kwaliteit van die video’s wordt steeds beter met voornamelijk HD-formaat. Mijn oude pc had daar soms al wat moeite mee. Omdat de meeste van die refurbished pc’s allemaal afgedankte kantoor-machines zijn, ligt daar uiteraard niet de nadruk op grafische kwaliteiten. Als ik een goedkope zou nemen met alleen maar goede ‘specs’ voor internet en kantoor-software (Word, Excel, etc.) dan zou dat voor mij te weinig zijn. Op die manier probeerde ik uit te zoeken wat een goede maar voordelige keuze zou zijn.
Nu bleek die Dell bij de lokale dealer 269 euro te kosten. Dan zou er 19 euro bezorgkosten bijkomen! En – zoals ik later pas ontdekte – nog een adapter voor de juiste aansluiting op mijn monitor, want tegenwoordig blijken er al weer heel andere aansluitingen standaard te zijn… De computer-techniek verandert bijna jaarlijks en zo zag ik weer goed dat ik er al zo’n 10 jaar na mijn ontslag helemaal uit ben. 😛
Verder zou ik bij navraag (een paar dagen nadat ik vragen via mail had gesteld) één jaar garantie krijgen. Dat ik bezorgkosten binnen mijn eigen stad (10 minuutjes rijden met de auto) niet voordeliger kon krijgen dan 19 euro vond en vind ik bizar!
In de tussentijd was ik echter verder gaan snuffelen op internet want ‘dozenschuivers’ zijn er uiteraard overal. En toen vond ik al vrij snel een aardig professioneel ogend bedrijfje in Limburg waar ze exact dezelfde pc verkopen (en ook nog veel meer), eventueel voorzien van meer opties, slechts een tientje bezorgkosten én… TWEE jaar garantie! En nog voor 249 euro, plus een korting van 6% (eerste keer aankoop als nieuwe klant)! Ik bestelde er nog een nieuwe webcam bij (met het oog op eventuele vlogs die ik wil gaan maken) en toen zat ik totaal nog ongeveer 30 euro onder het bedrag van de lokale dealer! Dus… (je raadt het al) besteld! 🙂
Hij komt vandaag (zaterdag) binnen via DHL dus zal er later nog wel op terugkomen of die bevalt.

En over de kosten… Zoals ik al zei vielen de kosten aan de auto erg mee en ik heb in de afgelopen maanden nog redelijk kunnen sparen. En nog een niet onbelangrijk voordeel…:
Terwijl half Nederland (terecht) klaagt over de bizarre gigantische energietarieven en verhoogde voorschotten: ik heb net mijn afrekening van het afgelopen jaar ontvangen en krijg komende week een flink bedrag terug en ga nog verder omlaag met mijn voorschot! Met nog een derde ‘energietoeslag’ van 190 euro ditmaal via het energiebedrijf uitbetaald en de eerdere toeslagen van de overheid, ben ik dit jaar een beetje ‘rijk’ geworden!
Ahum… Dit is natuurlijk zeer relatief… Eind volgend jaar loopt mijn energiecontract af en niemand weet nog hoe dan de diverse prijzen er voor staan… Maar nu had ik dus genoeg ruimte om deze pc te kunnen kopen. En dat is erg belangrijk voor me.

Vanwege mijn voorheen wat twijfelachtige gevoel met Dell-computers (massaal, goedkoop lijkend en ogend…) en het type ‘Optiplex’, leek me dit nieuwe Avontuur wel een ‘Dell-en-O’ classificatie waard. En GO for it! We gaan ervoor… Later dus meer.


Dell Optiplex 7040 SSF

Status ‘Erotica’

Deze Restflits bestaat voornamelijk uit vervolgen op eerder beschreven problemen. Gebeurtenissen die alles bij elkaar opgestapeld bij mij de nodige chaos hebben bezorgd… Al eerder over geschreven. Een van die problemen is dus de gedwongen herstart van de website ‘Erotica’, die ik een paar weken geleden ben begonnen bij de huidige webhoster van ‘derest.net’.
Vanwege het zeer waarschijnlijke ruimteprobleem wat ik zou krijgen, had ik een grote ‘upgrade’ besteld om daar voorlopig zonder problemen mee vooruit te kunnen. Die is echter ook weer niet doorgegaan omdat dit extra gecompliceerde werkzaamheden op zou leveren wat nog meer geld zou gaan kosten. En zoals je hierboven al las: elk probleem kostte me toch het nodige geld…
Nu heb ik daarom voorlopig besloten om het gewoon weer opnieuw op te bouwen binnen de bestaande (krappe) ruimte en toen liep ik gelijk al weer tegen technische problemen aan. Dat is dan ook wel weer opgelost en ik startte met de opbouw en toen ging mijn pc kapot.
Theoretisch kan ik dit ook verder wel opbouwen op de tijdelijke Linux pc maar die is zo traag dat ik daar liever niet te veel op doe, naast de standaard internet-activiteiten.

Terwijl heb ik de hoster gevraagd of er geen tijdelijke oplossing is voor het ruimtegebrek. Het is zo vreemd dat ik daar voor toch betaalde hosting (laagste abonnement) maar 10 GB aan opslagruimte heb, terwijl ik bij het gratis JouwWeb onbeperkte opslag had! Data-ruimte lijkt overal tegenwoordig niet meer zo’n groot probleem maar natuurlijk wel de verdere service. Dat maakt meestal het verschil. Maar hier werkt dat allemaal wat anders… Er is niets aan te doen dan of toch verhuizen met nog meer kosten, of wachten tot er een nieuwe upgrade mogelijkheid komt die wel makkelijker toe is te passen. Hoe lang dit gaat duren is nog onbekend. Maar gezien de komende (feest-) maand zal dit niet meer in dit jaar zijn.
Helaas moet ik het daar even mee doen en heb besloten dat dit ook niet het belangrijkste is.
Na alle problemen rond auto, pc en uiteraard mijn pijnlijke hand achter me te hebben liggen, kan ik daar later dan weer energie in gaan steken.
Voorlopig dus toch weer even een laag pitje voor de erotiek bij De Rest. 🙁

Wat nog Rest

Terwijl ik dit schrijf staat inmiddels de ‘nieuwe’ pc – die vanmorgen is bezorgd – al aan en heb ik daar al enkele belangrijke dingen mee gedaan. Ik heb er nu al vertrouwen in dat ik hier morgen standaard op kan gaan werken.
Daarom sluit ik deze Restflits maar snel af want eventuele aanvullingen of gewoon nieuwe artikelen zullen beter gemaakt kunnen worden als alles goed is gekomen en ik eindelijk een beetje op rust ben! Daarom gewoon: Tot de volgende Restflits! 🙂

Dit bericht is geplaatst in Column, Cultuurfilosofie, Opmerkelijk Nieuws, Persoonlijk met de tags , , . Bookmark de permalink.

Eén reactie op Restflits Week 46 2022

  1. Pingback: Status vallen en opstaan – Deel 2 | De Rest van het Avontuur

Geef een reactie