Consumentenzaken – Oplichting door dropshipper ‘Lazaru.nl’ – vervolg

Politie doet NIETS! Oplichters hebben vrij spel!

In mijn laatste grote artikel betreft ‘Consumentenzaken’ en de ‘Oplichting door dropshipper Lazaru’ had ik al aangegeven er op terug te komen als er ‘latere voortgang’ zou zijn. Wel dat is er. En wees gerust: ik zal hier nu proberen kort en krachtig te zijn. 😉
De uitkomst is ook relatief kort: Ik heb mijn geld terug gekregen dus geen reden meer tot klagen. Toch? Nou, zo simpel is dat niet geweest en er is meer wat hier speelt waar ik op in moet gaan. Namelijk de waardeloze rol van de politie, waarvan je aanneemt dat die er is om criminelen aan te pakken. Foute aanname. Als consument ben je vogelvrij. Sluwe oplichters hebben vrij spel.
Maar eerst:

Wat is er gebeurd?

In mijn vorige artikel heb ik naast mijn zeer uitgebreide test geschreven dat ik al meerdere pogingen had ondernomen om via mail te vragen hoe ik het product terug kon sturen en mijn geld terug krijgen. Want het werkt gewoon niet en is niet wat ze beloven. Daar werd aanvankelijk niet op gereageerd.
Hoewel ik ook al had geschreven dat de politie hier weinig aan kan doen omdat de werkwijze van een ‘dropshipper’ niet illegaal is, voelde ik me wel bedrogen als je een niet werkend artikel hebt en niet de beloofde service krijgt: “Niet goed geld terug!” Het staat op de site!
Naast het moedwillig verkopen van waardeloze spullen voor te veel geld, zie ik dit toch wel als een vorm van oplichting. Daarom ben ik toch op de website van Politie.nl gaan kijken en daar kan je inderdaad online aangifte doen van ‘internetoplichting’. Ik moest door een hele serie beginvragen zodat het (automatische) systeem kon bepalen of ik inderdaad aangifte kon doen. En dat kon! Dus ik heb officieel echt (een poging tot) aangifte gedaan.

Een reactie dat de aangifte in behandeling genomen was bleef uit, maar in diezelfde tijd kreeg ik wel van Lazaru een mail dat ‘ze’ uiteindelijk “na overleg achter de schermen hadden besloten mijn geld terug te geven” (kuch). Maar ze hadden ook inmiddels een mail gehad dat ik aangifte had gedaan! En wilden graag dat ik dit zou intrekken, dan zou ik mijn geld terug krijgen.
WTF! Hoe kan de politie mijn gegevens doorgeven terwijl ik nog geen melding had gehad dat mijn aangifte in behandeling was genomen? En het blijkt nog sterker. Daarna kreeg ik uiteindelijk toch een bericht van de politie – 11 dagen nadat ik aangifte had gedaan – dat dit inderdaad NIET zou gebeuren:

“Hartelijk dank voor uw bericht. Zoals u aangeeft in uw aangifte maakt de webshop hoogstwaarschijnlijk gebruik van ‘dropshipping’. Dropshipping is niet verboden.
De Autoriteit Consument & Markt (ACM) ziet erop toe dat bedrijven eerlijk concurreren en beschermt consumentenbelangen. Het consumentenloket van de ACM is Consuwijzer. Hier kan men praktisch advies krijgen over de rechten en nagaan of het aanbod aan de regels voldeed. Kijk ook op hun pagina over Dropshipping.

Omdat er geen sprake is van een strafbaar feit kunnen wij uw melding niet in behandeling nemen.
Bij het invullen van uw aangifte heeft u aangegeven dat u uw e-mailadres wil verstrekken aan de verkoper zodat hij/zij het geschil kan oplossen. Dit is de reden dat de verkoper ervan op de hoogte is dat u aangifte heeft gedaan.“

WTF! (Ja nog een keer…) Ik had in mijn aangifte duidelijk omschreven dat er iets anders is geleverd dan op hun website wordt aangegeven, dat het niet werkt (defect is) en dat ze niet reageren op verzoeken om geldteruggave. En gezien de vele dergelijke ervaringen in de media en op bonafide beoordelingssites wordt dit beaamd. Is dat geen oplichting?

Naar Lazaru had ik toen gemaild dat het terug ontvangen van mijn geld gewoon in hun service-voorwaarden staat en los staat van de aangifte. En daarna kreeg ik dan een bericht dat het geld was overgemaakt. En wonder boven wonder: de dag erna stond het inderdaad weer op mijn rekening! 🙂
Omdat ik feitelijk schadeloos was gesteld, had voor mij die aangifte nu geen zin meer. Van echte ‘oplichting’ was in mijn geval geen sprake meer.
Lazaru heb ik daarop bedankt en aangegeven dat de aangifte ingetrokken was (…) en op mijn vraag hoe ik dat ‘prul’ dan terug kan sturen, of dat ik het zelf zal weggooien, kreeg ik nog het antwoord:

“Dank je wel voor het intrekken.
Nee bespaar je de moeite je hoeft niets terug te sturen, zou voor beide partijen niet relevant zijn.
We hebben inmiddels een nieuwe batch, dit was een slechte batch,
Nogmaals onze excuses wij balen hier ook enorm van, dit is niet de kwaliteit die we willen verkopen.“

Ahum. Nieuwe batch. Tuurlijk. 😉
Op dit moment van schrijven staat het product nog steeds te koop maar ik heb wel gezien dat de andere vrijwel gelijke website ‘Eratos’, die ik vorige keer noemde, niet meer bestaat.
En op Facebook zie ik vooralsnog geen nieuwe reclame meer langskomen. (* Zie onder!)
Mogelijk wordt de ‘zolderkameroplichter’ toch een beetje voorzichtiger. 😉

Het grootste probleem wat ik nu nog heb en zal houden (vrees ik) is mijn ervaring met:

De Politie

Wie mijn vele artikelen een beetje kent, weet dat ik niet echt goede ervaringen heb met de politie. Niet alleen vanwege de grote gebeurtenis in 2003 maar vooral vanwege recente contacten in 2018. Het jaar van mijn herstel, waarin de politie zich wederom van hun slechtste kant liet zien. En dat bewijzen ze nu opnieuw. Het is overigens ook al meerdere malen in het nieuws geweest. Er heerst een crisis bij de (landelijke) politie. Heel veel zaken blijven liggen of ze beginnen er gewoon niet aan omdat ze “er geen tijd voor hebben”. Op deze manier kunnen ‘sluwe’ oplichters zoals Lazaru gewoon hun gang gaan. Terwijl massa’s mensen het slechtoffer worden van misleiding en zelfs oplichting als ze hun geld nooit meer terugkrijgen, zegt de politie doodleuk: “Het is niet strafbaar.”

In mijn laatste mail naar de politie nadat ik het bericht had ontvangen dat ze mijn aangifte niet in behandeling nemen, heb ik nog aangegeven dat dit waanzin is. En natuurlijk dat het absurd is dat ze mijn mailadres en (poging tot) aangifte wel doorgeven aan het bedrijf, terwijl ze er helemaal niet achter staan! Dit is olie op het vuur van een bestaand conflict en ik kan vervolgens niet terugvallen op hun hulp! Voor hetzelfde geld staat een knokploeg van Lazaru (als het zo’n grote jongen zou zijn…) een keer voor mijn deur! En dan is het te laat.
Maar daarop antwoordden ze doodleuk:

“Uw aangifte met aangiftenummer PL… bevat geen strafbaar feit en wordt daarom niet in behandeling genomen.
Onderstaande aanvulling betreft een ander product dan aangegeven in uw aangifte.

Zoals aangegeven, heeft u bij het invullen van uw aangifte aangegeven dat u uw e-mailadres wilt verstrekken aan de verkoper zodat hij/zij het geschil kan oplossen.
Dit is de reden dat de verkoper ervan op de hoogte is dat u aangifte heeft gedaan“

Ander product? Kunnen ze daar wel lezen bij de politie? Ik adviseer ze met klem een cursus Nederlands te geven en een goede training inlevingsvermogen. Want dat ontbreekt volledig. Ik beschreef gewoon duidelijk dat het product wat op de website wordt aangeboden als een … (je weet dat inmiddels allemaal) in werkelijkheid een niet eens functionerend prul is. Waardeloos. Waar wel (veel!) geld voor wordt gevraagd! Is dat geen oplichting?
Omdat ik dus inmiddels het geld heb terug ontvangen is voor mij de kous af naar Lazaru toe. Maar ik zal niet stoppen om de foute werkwijze van de politie te blijven benoemen.
Van mij maken ze stelselmatig onterecht een verdachte crimineel terwijl de werkelijke daders, oplichters en sluwe misbruikers vrij spel houden.
Het is allemaal veel te moeilijk voor die slecht opgeleide dwazen, waarvan de meesten het alleen maar doen vanwege het ‘kekke’ uniform en hun ongetwijfeld aangeboren narcistische instelling. Daarmee kunnen zij straffeloos hun lusten botvieren op onschuldige, eenvoudige slachtoffers. ‘Barbertjes’ die moeten hangen. Ook al hebben ze nooit een mens benadeeld of kwaad gedaan.
Gelukkig heb ik daar ervaring mee… Mij pakken ze nu niet meer.


Politie beste vrienden? Alleen binnen hun eigen narcistenclub…

* Laatste aanvulling:
Net nadat ik dit artikel had geschreven, zag ik op Facebook de volgende reclame van weer een nieuw ‘bedrijfje’: ‘Finishing touch’! Ahum… Slechts 2 TB voor € 49,95… Klinkt realistischer. Technisch mogelijk. Maar zeer waarschijnlijk wel weer zo’n prul uit China, waar ze zelf een tientje voor betalen… Ze gaan dus gewoon door. En logisch. Argeloze consumenten trappen er toch steeds weer in en de politie doet niks.
(Momenteel zit ik erover te denken om zelf zoiets op te gaan zetten… Uiteraard zonder taalfouten en beter letten op producten die op zich wel zijn wat ze lijken… Winst verzekerd! 😉 )

Dit bericht is geplaatst in Column, Consumentenzaken, Cultuurfilosofie, Persoonlijk met de tags , , , , . Bookmark de permalink.

2 reacties op Consumentenzaken – Oplichting door dropshipper ‘Lazaru.nl’ – vervolg

  1. Pingback: Internetoplichters en dropshippers – een vervolg | De Rest van het Avontuur

  2. Pingback: Consumentenzaken – Oplichting door verkopers in China | De Rest van het Avontuur

Geef een reactie