Consumentenzaken – Oplichting door dropshipper ‘Lazaru.nl’!

Een aanbieding. Zo goedkoop! Te mooi om waar te zijn! Dat is het dan ook.

Vorige week kondigde ik het al pontificaal aan, primair bovenaan deze site.
In dit artikel zal ik uitgebreid verslag doen wat me is overkomen en hoe feitelijk iedereen dagelijks wel wordt ‘bedreigd’ door oplichters op internet. Met name door de reclame op sociale media zoals Facebook worden steeds meer mensen verleid om spullen te kopen die achteraf waardeloos zijn. Of van zeer slechte kwaliteit. Dit artikel is naast een persoonlijke gebeurtenis dus tevens een waarschuwing! Wie niet mijn hele relaas wil lezen over mijn persoonlijke ervaring met ‘Lazaru’, kan het beste onderaan dit artikel de ‘Conclusie’ lezen, waarin ik wat algemener aangeef wat de gevaren zijn, hoe je die kunt herkennen en dus voorkomen dat je er net als ik intrapt.

Reclame op Facebook

Natuurlijk zit niet iedereen op Facebook. Veel van mijn lezers misschien niet. Maar er zijn meerdere (sociale) media waar vaak reclame op staat. Omdat ik een internetbrowser heb met een actieve ‘ad-blocker’ (advertentie blokkeerder) zie ik eigenlijk heel weinig reclame. Ik haat reclame. Te vaak is het onzinnige informatie over onzinnige producten voor een onzinnige prijs, terwijl ik gewoon zelf wel zoek naar producten als ik die nodig heb. Maar door de inkomsten van reclame kunnen veel organisaties en websites bestaan… Vaak een noodzakelijk kwaad dus, zolang ik niet kan of wil betalen voor de toegang tot veel van die websites. Facebook is dus ook gratis maar daarvoor krijg ik dan wel verschrikkelijk veel reclame te zien. Heel sluw gepresenteerd op je tijdlijn van berichten, als zijnde ‘promotie’. Maar iedereen kan dus zijn of haar diensten of goederen promoten… Zowel ideëel als commercieel. Firma Facebook controleert alleen of het geen illegale spullen betreft, anders laten ze vrijwel alles toe. ‘Oplichters’ worden primair niet herkend, tot er misschien na verloop van tijd erg veel klachten komen.

Vrijwel altijd scroll ik gedachteloos door mijn berichten en kijk ik alleen naar de dingen die me interesseren. Zoals ik al zei: reclame meestal niet. Maar ja, soms zie je toch ook wel eens leuke dingen langskomen. Bepaalde kleding of zo, die ik eigenlijk best wel eens kan gebruiken. Of ‘goede’ adviezen om minder energie te verbruiken… Meestal zijn dit onzinverhalen waar ik gelijk doorheen prik. 😉

Computer

Ook spullen voor de computer vind ik altijd wel interessant. Omdat ik toch een ‘computermens’ ben en nog steeds veel doe met muziek en soms films. Ook sla ik die vaak op, omdat ik ze dan makkelijker kan bekijken als ik wil en niet steeds weer de link moet opzoeken. Als die dan nog bestaat… Veel films staan niet eeuwig online. Juist films gebruiken aardig wat opslagruimte.
Door de jaren heen had ik flink wat bestanden verzameld en opgeslagen op een externe ‘harde schijf’, die ik vroeger in een ‘NAS’ had gedaan. Beetje technisch maar dat is een apparaat wat ik in mijn lokale netwerk plaats en wat door andere computers in dat netwerk makkelijk gebruikt kan worden. Zo maakten mijn partner en later ook de kinderen gebruik van deze externe schijf om hun bestanden op te slaan en te raadplegen. Helaas gaan harde schijven wel eens kapot… De mijne was er een van 1 TB (1000 Gigabyte) en was door de jaren heen flink volgepropt. En natuurlijk… had ik geen goede backup gemaakt. Toen ik steeds meer problemen kreeg met mijn bestanden ging ik veel bestanden verplaatsen en kocht ik snel een nieuwe externe schijf van 4 TB om daar alles op te zetten. Ik heb er een keer over geschreven. Helaas was het iets te laat. Veel heb ik kunnen redden maar de oude schijf was echt kapot voordat ik alles had overgebracht. Tja…
Nu ben ik dus weer aan het ‘opbouwen’ en nu voor mezelf alleen (geen NAS meer nodig) maar wat nu met de noodzakelijke backup? Een schijf van 4 TB (4000 Gigabyte!) kopieer je niet op een paar USB-stickies… Nog zo’n schijf kopen? Ik vond deze best al duur… En geld is (zoals je weet) schaars bij mij.

SSD-schijf

Elke ‘gewone’ harde schijf is kwetsbaar. Normaal gaan ze best wel jaren mee maar de onderdelen slijten. De techniek staat niet stil en om computers en opslagmedia beter en sneller te maken is op een moment de ‘SSD-schijf’ ontwikkeld. Dat is eigenlijk geen ‘schijf’ met een leesarm die beweegt, zoals bij een gewone harde schijf, maar een ‘simpele’ chip waar je ook bestanden naar toe kunt schrijven. Denk aan de bekende USB-stick. Leuk, klein en handig voor een aantal (kleinere) documenten en bestanden die je overal mee naar toe kunt nemen. En ook de capaciteit van USB-sticks groeit natuurlijk. Van een paar ‘gig’ tot inmiddels wel 512 GB! Die grootste kosten dan wel bijna net zoveel als die grote externe harde schijf van 4 TB die ik heb. En als backup zou ik dan 8 van die stickies nodig hebben… Oef! Daarbij komt dat de USB-stick inmiddels ook al weer is ingehaald door een opslagmedium met nog betere capaciteit en snellere toegang: de SSD-schijf. Lastig uit te leggen maar zie het gewoon maar als een nog betere chip. Ze zijn er voor interne toepassingen in computers en externe vergelijkbaar dus met mijn ‘gewone’ externe harde schijf. Voordeel: ze gaan meestal nog langer mee omdat er geen bewegende delen in zitten. Nadeel: ze zijn erg duur. Een externe SSD-schijf kost bij een ‘gewone’ winkel al snel een paar honderd euro voor 2 TB! En dat zijn zo’n beetje de grootste die regulier verkocht worden.

Toen zag ik dus die ‘geweldige aanbieding’ op Facebook:

‘Super snelle extra harde schijf – 16 TB SSD bij Lazaru.nl’!

Euh… 16 TB??? In de vorm van een groot formaat USB-stick? En toen ik ging kijken… Rond de 100 Euro? Huh? Bestaat dat? Kan dat? Mijn aandacht was getrokken… 😛
Toen ik klikte op de reclame, kwam ik dus op de website van ‘Lazaru’ uit, waarop overigens alleen ‘maar’ de 8 TB versie van deze externe SSD-schijf werd aangeboden. Voor zeg maar € 60, inclusief verzendkosten. Wow! Twee keer zo groot als mijn externe harde schijf, zakformaat en voor nog minder dan die schijf had gekost. Uiteraard dacht ik wel in mijn achterhoofd: “Hoe kan dit?”
Maar helaas won mijn nieuwsgierigheid en drang om er zo snel mogelijk van te kunnen profiteren nu die ‘aanbieding’ er nog was het van mijn nuchtere verstand. Dat trad pas in werking nadat ik de bestelling al had gedaan (overigens toch nog na er 1 nachtje over te hebben geslapen!) en ik daarna eens verder ging snuffelen in het Facebook-bericht.
De meeste reacties waren ronduit negatief. Maar dit ben ik wel gewend op de sociale media. De massa is nu eenmaal schreeuwend negatief de laatste tijd, door de polarisatie gegroeid in de Corona-periode. Alles is ‘wappie’, ‘complot’, ‘nazi’, ‘pedo’ of meer van die krachttermen, als mensen iets niet geloven of andere mensen ‘haten’… Ook daar lees ik meestal overheen, net als over de meeste reclameberichten…
Maar nu wilde ik eigenlijk wel eens echt weten hoever de techniek inmiddels al is. Want ik wist niet dat er al externe SSD-schijfjes van 8 of zelfs 16 TB bestonden! Dus nu:

Mijn onderzoek

Noem het ‘mosterd na de maaltijd’ maar dat is nu eenmaal zo. Mijn bestelling was gedaan, betaald en aan de ‘track-en-trace’ informatie te zien al onderweg vanuit (zeer waarschijnlijk) China. Straks meer over het ‘systeem’ van een dropshipper.

Allereerst kwam ik er al snel achter dat ik nergens via ‘Google’ gezocht grotere SSD-schijven kon vinden dan 4 TB! Uiteraard kom je bij primair zoeken dan altijd uit bij de grootste en meest populaire verkopers of technische vergelijkingssites. Bij bijvoorbeeld Bol is de goedkoopste dan ruim € 600…  Ahum.
Uit de teksten van reacties op Facebook had ik begrepen dat er op sites zoals Amazon en andere uit China afkomstig producten verkocht worden met hogere capaciteiten voor minder geld… Maar dat zou dan allemaal rommel zijn. Niet goed werken of simpelweg bedrog zijn: een USB-stick van 8 GB verpakt in een doosje waarop 8 TB SSD staat… Ok dan. Wat zou ik dus kunnen verwachten?

Toen ik mijn bestelling had gedaan, was ik me nog helemaal niet bewust van het ‘dropshipping’ systeem. Ik had er nog nooit van gehoord. Wel heb ik al enkele aankopen gedaan direct vanuit China bij inderdaad Amazon (die nu ook een op Nederland gerichte site heeft, maar veel vanuit China importeert) en natuurlijk AliExpress. Ik heb daar echt vrij simpele maar goed werkende of gewoon leuke dingen gekocht voor belachelijk weinig geld! Nog goedkoper dan sommige dingen bij de Action bijvoorbeeld. Nou, dat zegt wat! 😉
Dat ik dan soms weken op de ‘slowboat-from-China’ moest wachten, boeide me niet. Geen haast. De prijs was belangrijker.
Nu zou dan de Nederlandse ‘firma’ Lazaru vermoedelijk ook producten uit China leveren. Ik bestel ze op hun Nederlandse site en zij zetten de bestelling door aan hun leveranciers. Vermoedelijk is Lazaru niet eens een ‘firma’ maar een ‘zolderkamer-verkoper’ met een laptop… Goedkope ‘prullen’ inkopen en (veel) duurder verkopen aan argeloze Nederlandse consumenten.

Ook tussen de vele negatieve reacties op Facebook las ik ervaringen van mensen die hun ontvangen producten terug probeerden te sturen. Met wisselend succes. Vaak hoorden ze er niets meer van of duurde het maanden en vele mailberichten voordat ze hun geld terug hadden. En het versturen (naar China dus!) van hun retourzending kostte soms tientallen euro’s! Terwijl ik ergens heb gelezen dat het hooguit tussen de 5 en 8 euro zou kosten, ook vanwege de optie bewijs van verzenden, wat ik nodig heb om mijn geld sneller terug te krijgen. Maar goed, zo ver ben ik nog niet.
Wel ben ik ondertussen bang geworden voor de gevolgen van mijn impulsieve aankoop… € 60 gewoon in het water gegooid? Of onderste steen boven om mijn geld terug te krijgen als het inderdaad nep blijkt te zijn? Ik heb maar even rustig de bezorging afgewacht en die kwam:
Op dinsdag 9 augustus werd het briefpakje netjes door GLS door de brievenbus bezorgd.

Alles bij elkaar 11 dagen na de bestelling en ze beloofden binnen 10 – 15 dagen te leveren; tot zover niets te klagen. Maar dan:

De grote Resttest van de ‘Externo 8 TB SSD drive’!

Wat heb ik gedaan? In ieder geval vanaf ontvangst zoals je zag op de foto’s overal een foto van gemaakt en na aansluiting op de computer continu ‘screenshots’. Zodat ik stap voor stap zie wat ik heb en wat het doet. Beter te veel bewijs dan te weinig. 😉

Allereerst moet ik toegeven: hij doet het gewoon.
Na inpluggen in de tweede USB-poort (op de eerste werd die eerst niet herkend) zie je ‘gewoon’ een nieuw leeg USB-device (apparaat) van… inderdaad 8 TB! Maar dat hadden meer mensen gehad en de problemen begonnen vaak pas na het kopiëren van bestanden naar de drive. Dus ging ik random een aantal films (want grotere bestanden) stuk voor stuk en ook enkele tegelijk kopiëren. Het eerste wat (negatief) opviel: ZEER TRAAG! Absoluut geen SSD-snelheid!

Dit leek meer op een simpele USB-stick…
Ik heb enkele van dezelfde bestanden nog vergeleken met een echte SSD-drive die ik vorig jaar had gekocht, een 240 GB. Daarop plaats ik al wat kleinere backups maar die is dus niet voldoende voor mijn hele externe harde schijf. Het kopiëren van de bestanden daarheen ging beduidend sneller:

Gemiddeld zo’n 10x sneller dus. Het blijkt wel afhankelijk van het bestandstype! Bij sommige bestanden liep het hier ook terug naar zo’n 20 Mb/s.
Ik heb ook nog ergens gelezen dat de ene SSD de andere niet is. Ondanks dezelfde specs kunnen ze toch beter of slechter presteren. Daarom bestaan er natuurlijk ook de technische tests op websites gemaakt door ICT-experts, zoals ‘Tweakers’. En daarom bestaat er prijsverschil tussen de dure A-merken en veel goedkopere B-merken. Een Daihatsu kan misschien net zo hard rijden dan een Mercedes maar ergens zal wel verschil zijn wat het prijsverschil rechtvaardigt. 😉

Mijn ’echte’ SSD werd trouwens erg heet tijdens het kopiëren! Terwijl de Lazaru-drive gewoon koud bleef! Rara… Ik begin het al te vermoeden. De Lazaru Externo drive is geen SSD maar een simpele USB-stick in een ruim jasje…
Maar wat dan met die capaciteit van 8 TB? Hoe test ik dat goed uit? Daar ben ik alles bij elkaar wel een paar dagen mee bezig geweest.

Nog een technisch puntje: bij levering was de ‘Externo 8 TB SSD’ geformatteerd in ‘exFAT’-formaat. De ‘formattering’ van opslagmedia kan gebeuren in ‘FAT’, ‘exFAT’ of ‘NTFS’. Deze laatste heb ik meestal toegepast vanuit mijn ICT-verleden met steeds grotere schijven. FAT is eigenlijk wat verouderd en wordt alleen nog maar gebruikt voor kleinere USB-sticks. ‘exFAT’ staat voor ‘extra’; kan de grootste media aan (net als NTFS) en wordt het meeste herkend op veel verschillende apparatuur van Windows-apparaten, Android, Apple tot SMART-TV’s. Echter wordt ‘exFAT’ niet herkend op mijn SMART-TV… Dat had ik al ontdekt bij de vorig jaar gekochte ‘echte’ SSD-drive, die ook primair op exFAT stond. Die moest ik opnieuw formatteren naar NTFS en weer bestanden daarop plaatsen en toen kon ik die wel gebruiken op mijn TV.
Daarom besloot ik om na de eerste kopieertest dit nieuwe ding ook opnieuw te formatteren. En om gelijk een goede ‘schone’ drive te hebben, koos ik in eerste instantie voor ‘normaal’ formatteren. Dat duurt het langst maar maakt een schijf echt helemaal schoon. Tja… Het duurde inderdaad lang… Te lang:

Op deze manier zou ik misschien wel een paar weken bezig zijn en moest mijn computer zolang aan blijven staan! Eind van de dag annuleerde ik daarom het proces en heb alsnog gekozen voor ‘snelformatteren’ wat alleen de schijf ‘administratief’ leeg maakt en dus een nieuwe indeling creëert: NTFS. Dit was wel razendsnel gebeurd en ik ging weer opnieuw kopiëren.

Belangrijk detail: na testen op de TV werd die nog steeds niet gezien! Na wat verder speurwerk blijkt nu dat externe schijven aangesloten op mijn TV beter niet groter kunnen zijn dan 2 TB. Anders worden die meestal niet herkend. Jammer… Voor op de TV heb ik dus niets aan dit nieuwe ding… Maar goed, primair was die alleen bedoeld als backup.
En hoeveel kan ik nu eigenlijk echt kwijt?

Een paar dagen ben ik uiteindelijk bezig geweest om meerdere bestanden en mappen vanaf mijn externe harde schijf van 4 TB (die op dit moment ook maar voor ongeveer 34% gevuld is!) te kopiëren naar het ‘Lazaru-geval’. En ondanks de traagheid: dat gaat gewoon. Tot heden lijkt het ding niet defect te zijn. Die 8 TB vol krijgen duurt vermoedelijk nog wel een paar dagen… Toen had ik eigenlijk besloten dit artikel eerst te schrijven om het aan te vullen als er alsnog ‘gekke’ dingen gebeuren. Maar daarop hoefde ik niet zo lang te wachten, want tijdens het schrijven gebeurde het volgende:

Vol? Kapot?

Om dezelfde bestanden te kunnen kopiëren had ik inmiddels mappen aangemaakt genaamd DATA1 t/m DATA5, om daarin de actie steeds te kunnen herhalen. Ik begon overigens met het vullen van de map DATA5. Leek goed te gaan. Toen DATA4. En wat bleek op een moment? Er leek niets in te staan en ik kon daar ook niets meer naar toe kopiëren… Er gebeurde gewoon niets.
Toen ik de drive even los koppelde van de computer en weer aansloot en ik DATA4 probeerde te bereiken, kreeg ik de volgende foutmelding:

Wat is dit?
Toen ben ik de later weer verder gaan met proberen te kopiëren naar DATA3 en dat lijkt wel weer goed te gaan. Maar ik vertrouw het al niet meer. Op ongeveer 756 GB beginnen er kopieerfouten te ontstaan?Maar er is meer aan de hand.
Eerder op de drive gekopieerde bestanden van groot formaat… werken helemaal niet! Bijvoorbeeld een AVI-filmbestand, wat ik simpel moet kunnen afspelen op de computer, reageerde helemaal niet in de speler:

En dit blijkt met alle grotere bestanden zo te zijn! Alleen kleintjes doen het en fotobestanden heb ik geprobeerd en die kan ik kijken. Maar er gaat dus echt iets niet helemaal goed! Het lijkt alsof de bestanden er gewoon op staan (grootte van de bestanden klopt) maar ze lijken onbruikbaar…
Ik ben daarna nog even doorgegaan met kopiëren en testen wat er gebeurt als ik eerder geplaatste bestanden terug op de computer zet, of ze dan nog werken. Als het alleen als backup dient, moet dat wel goed gaan natuurlijk! Maar bestanden die het op de drive niet meer doen, blijken het terug op de computer ook niet meer te doen! De originele nog wel maar de naar die Lazaru-drive gekopieerde niet meer. Geen flauw idee wat er met die bestanden is gebeurd maar dit is natuurlijk niet goed.

Uiteindelijk heb ik op vrijdag 12 augustus een mail gestuurd naar die ‘vriendelijke dames’ van de Lazaru-mailbox om te vragen wat ik moet doen met een SSD-drive die geen SSD-drive is, steeds meer fouten vertoont met daarheen gekopieerde bestanden en dus feitelijk onbetrouwbaar is. Ik was heel benieuwd of ze direct toegeven en ik het terug mag sturen en mijn geld terug zal krijgen…

In de tussentijd ben ik wel de 1 TB-grens over gegaan. Maar een steeds groter deel van de bestanden die daarop staan zijn onbruikbaar en veel mappen zijn geheel niet toegankelijk.

Lazaru=>Eratos???

Ergens in de diverse teksten over de malafide dropshippers is ook vermeld dat ze steeds van ‘bedrijfsnaam’ veranderen om zo eventuele negatieve kritiek en waarschuwingen te omzeilen. Want als de naam ‘Lazaru’ overal verguisd wordt, hoe zouden nieuwe argeloze consumenten die kritiek dan kunnen vinden als ze dezelfde producten nu bij ‘Eratos’ tegenkomen… What The Fuck!


Kan ik nog duidelijker bewijzen geven dat ‘Lazaru’ een oplichter is, waar je dus NIETS moet kopen? En ook niet bij alle andere namen die ogenschijnlijk hetzelfde kunstje herhalen, ook al bieden ze het ‘nog goedkoper’ aan? Het blijft waardeloze rotzooi! 🙁

Overige links:

Uiteraard ben ik niet de enige die het een en ander heeft onderzocht.
Anderen hebben dit ook gedaan en ik plaats hieronder wat aanvullende links én een interessant filmpje van een Amerikaan die een vrijwel exacte ‘zogenaamde SSD drive’ eens wat ‘dieper’ onderzocht (hardhandig sloopte! 😉 ):

Oplichting door dropshippers: ‘Waardeloze producten opsturen en de webshop snel opdoeken na klachten’

Trustpilot – Reviews over ‘Lazaru’

Klacht Lazaru.nl: Waardeloze producten niet telefonisch bereikbaar.

Conclusie

Het hele ‘bedrijfje’ Lazaru is geen ‘bedrijf’. Stomme taalfouten en misleidende trekkende mailberichten (die nog meer korting beloven bij volgende bestellingen) die ik zag na mijn bestelling bewijzen dat er iets niet klopt. En hoewel er steeds andere ‘vrouwelijke’ namen onder de mailberichten staan (ik heb een Daniela, Marqueen en Sophie gezien…), vermoed ik gewoon 1 inderdaad zolderkamerhandelaartje (misschien wel een verveelde tiener…) die groter voor probeert te doen dan wat hij is: zoals ik al eerder aangaf een dropshipper, die goedkope Chinese prullen duurder verkoopt aan argeloze koopjesjagers. Niks meer, niks minder.
En ja, dan loop je ook nog eens het risico dat het ‘prul’ niet (goed) werkt en je een hoop ellende krijgt om je geld terug te krijgen. Wat misschien niet eens altijd lukt…
Maar ja, slechte spullen worden soms ook bij de Action verkocht. En wat doen we daar meestal mee? Juist: teleurgesteld weggooien. Meer niet.
Op deze manier blijven die malafide verkopers (of dit nu via winkels of internet gaat) natuurlijk gewoon doorgaan. Want ze verkopen voldoende om er winst uit te halen.

Als je een paar slippers koopt en die bevallen niet, is er meestal geen al te groot leed geschied.
Wanneer je toch wat duurdere spullen koopt (zoals die € 60 voor mij beslist geen koopje is!) dan kan je beter eerst goed uitzoeken wat je koopt en waar je dit het beste (betrouwbaar) bestelt, voordat je impulsief reageert op een meestal onbekende reclame. Dat is vragen om problemen. 😉

Zolang er geen illegale spullen verkocht worden en mensen meestal gewoon hun bestelde spullen krijgen (of ze nu wel of niet goed zijn), is er niets strafbaars aan de hand en kan je op enige hulp van de politie niet rekenen. Elke juridische stap kost je alleen maar meer geld en levert vermoedelijk niets op. Dit soort malafide verkoopmethoden kunnen en mogen gewoon!
Het enige wat wij als consumenten kunnen doen is ze openbaar aan de schandpaal nagelen, zodat ze uiteindelijk viavia wel openbaar bekend worden als notoire oplichters. Mogelijk dat ze dan hun les leren en ermee stoppen.
Ik hoop daarom dat ik niet de enige ben die dit soort ervaringen deelt in het openbaar.
Niet alleen op de (besloten) sociale media kanalen maar overal waar je het kwijt kunt: Maak het openbaar! Dit soort praktijken zijn keiharde oplichting en elke euro daar besteed heb je in het water gegooid!

Op mijn mailbericht van vrijdag 12 augustus en een herhaling plus aanvulling op dinsdag 16 augustus is tot nu niet gereageerd. Terwijl ze toch aangeven:

100% Tevredenheidsgarantie

Als je om welke reden dan ook niet tevreden bent over je aankoop dan kun je bij Lazaru jouw product gemakkelijk retour sturen. Het is voor ons erg belangrijk dat je 100% tevreden bent met je aankoop!

Onze klantenservice is 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar voor al je vragen!“

Ok dan… Aan de schandpaal. Wie volgt? Waarmee ik bedoel om samen met mij deze en meer van dit soort oplichters te ontmaskeren? Hoe meer hoe moeilijker ze het krijgen!

wordt vervolgd wat betreft latere voortgang.
Dit bericht is geplaatst in Column, Consumentenzaken, Cultuurfilosofie, Opmerkelijk Nieuws, Persoonlijk met de tags , , , . Bookmark de permalink.

3 reacties op Consumentenzaken – Oplichting door dropshipper ‘Lazaru.nl’!

 1. Pingback: Consumentenzaken – Oplichting door dropshipper ‘Lazaru.nl’ – vervolg | De Rest van het Avontuur

 2. kathy schreef:

  ik ben ook opgelicht door Lazaru een broek en een jasje besteld is al een maand onderweg en vandaag niet meer te traceren.Heb 85 Euro betaald.Geen spullen en geld weg om te janken ba.
  Kathy

  • John schreef:

   Hallo Kathy,
   Omdat de spullen – zoals je vermoedelijk hebt gelezen – meestal uit China moeten komen, kan het inderdaad heel lang duren. En van de ’tracing’ klopt niet veel. Ik had mijn ‘ding’ al binnen, toen het volgens de t&t nog onderweg was en snel zou komen… En nog mooier: tijdens mijn discussies met ‘Lazaru’ kreeg ik opeens weer berichten dat het onderweg was.

   Het kan dus nog wel komen, reken voor de ‘slowboat uit China’ maar een week of 6 gemiddeld… 😛

   Daarna en mocht het ook niet het geld waard zijn volhouden met klagen. Uiteindelijk moet je het terug kunnen sturen en je geld terug krijgen.

   Succes!

   (Enne… Daar nooit meer iets kopen he!)

   John

Geef een reactie