#boereninopstand

Waarom alleen de boeren?

Eigenlijk twijfel ik al dagen of ik er iets over moet schrijven. Ik bedoel: de media ontploffen al weer de laatste weken, vanwege de ‘rellen’ die zijn uitgebroken van ‘protesterende boeren’.
Ik heb niks met boeren. Nooit iemand in mijn omgeving gekend die boer is of was. Ver van mijn bed show. Toch raakt het heel Nederland. En ze zeggen dat het ook mij zal raken als er straks veel minder (voornamelijk vee-) boeren zijn. “Geen boeren – Geen eten.”
Wat uiteraard bullshit is want veruit de meeste producten die er op mijn bord liggen, komen uit het buitenland. Het Nederlandse product is gewoon te duur geworden en daarom wordt dit massaal geëxporteerd en importeren we goedkopere producten uit lage-loon-landen. Iets wat ik altijd al bizar en dom heb gevonden. Want dan krijg je dus de toestanden door de oorlog in Oekraïne: de import van bijvoorbeeld zonnebloemolie en granen is verminderd of zelfs stilgevallen.
Nederland heeft zich door de jaren heen volledig afhankelijk gemaakt van het buitenland, terwijl we alles prima zelf kunnen produceren. Maar dat exporteren we liever… Beter voor de boeren en beter voor de schatkist (belastingen).

Maar het gaat zogenaamd allemaal niet om geld. Het gaat om de klimaatcrisis. De uitstoot CO2 van voornamelijk de veeboeren is veruit de grootste van alle sectoren van uitstoters. En dat schijnt slecht te zijn voor het klimaat. Opwarming en zo. Tja…
Ik ben echt gestopt me hier druk om te maken. Heel veel dingen zijn namelijk onomkeerbaar. De planeet warmt op ja. De zeespiegel stijgt sneller dan verwacht en over een x-aantal jaren zou half Nederland onder water kunnen staan, omdat we al zo laag zitten.
Ik neem dit allemaal wel serieus maar zie niet in hoe we dit kunnen stoppen. Zelfs als wereldwijd alle landen maatregelen zouden nemen, dan is het nog niet te stoppen. De natuur is de natuur en ook de staat van de zon schijnt nog invloed te hebben. Wie wil proberen de zon te herstellen als die een keer ‘ontploft’? Dan stopt alle leven op aarde. Einde verhaal.
Dat de mens de grootste vervuiler en vernietigende kracht is op aarde, lijkt me al heel lang duidelijk. Zonder massale genocide of een alles vernietigende pandemie (wel iets extremer dan Corona graag!) los je dat niet op.
Decennia geleden hadden wereldwijd maatregelen genomen moeten worden om de zekere toenemende vervuiling en vernietiging van de broodnodige natuur tegen te gaan. Vooruitzien heet dat. Maar nee, het snelle geld was en is altijd belangrijker. Alles draait wel degelijk om geld. En alle machthebbers denken hetzelfde: na ons de zondvloed. Je bent naïef als je dit weigert te geloven.

Goede geesten zien het doemscenario ook duidelijk aankomen en zien maar één weg op langere termijn: verhuizen naar een andere planeet. Elon Musk is daarmee bezig maar ja, hij is een beetje gek en behalve profiteren van zijn ontwikkelde technieken van Tesla tot SpaceX wordt hij niet erg serieus genomen.

Het ‘heilige’ doel van het kabinet om de veestapel dus drastisch te verminderen, zie ik absoluut niet als een oplossing om de planeet aarde te redden van de onvermijdelijke opwarming. Alle maatregelen zijn speldenprikken. Druppels op een gloeiende plaat. En veel te laat.
Uiteraard moet er vanaf nu beter gekeken worden hoe en wat er beter geproduceerd moet worden. Zonder vervuilende factoren in de lucht en in de bodem, waardoor de massaal toenemende bevolking weer beter kan ademen. Voortschrijdend inzicht noemen ze dat. Niks mis mee. Maar van het kabinet weten we dat ze de laatste decennia het neoliberale beleid nastreven, wat continu voor meer winst moet zorgen. Dat beleid raakt niet alleen de boeren maar ons allemaal. Over armoede schrijf ik regelmatig. Mensen gaan kapot als je niet nuttig meedraait in de economische molen.
Er is afgelopen week ‘Keti Koti’ gevierd, vanwege de afschaffing van de slavernij ergens in de 19e eeuw… Bullshit. Slavernij bestaat nog steeds. Wie niet voor zichzelf kan zorgen en een volledig zelfstandig bedrijf kan runnen, is simpelweg een loonslaaf van het kapitalisme. Dat heb ik al gevoeld toen ik ongeveer 40 jaar geleden begon te werken. Je moet dit, je moet dat. Ook al weet je dat het anders of beter kan: bek houden, anders kan je vertrekken. En wie niet zo kan of wil werken, zal niet eten. De meeste mensen zijn slechts een radertje in de economie die de elite, machthebbers en overige rijken op aarde alleen maar rijker maken. Val je uit dan ben je verder waardeloos.

Protesten tegen de regering steun ik van harte. Dat zou alleen veel breder gedaan moeten worden. Niet alleen de boeren, die op een stompzinnige manier hun bullshit verdedigen. Ergens hebben ze gelijk maar ergens ook weer niet. Het gaat hier om de toekomst van veel meer ‘gewone’ mensen. Heel Nederland zou het land plat moeten gooien en de heersende machten verdrijven.
Het probleem is wel dat ik momenteel geen goed vervangend alternatief zie in de huidige Tweede Kamer omdat de oppositie hopeloos verdeeld is. Maar bijvoorbeeld BBB (hoewel ik dat mens niet kan luchten), PVV (hoewel ik Wilders een lul vind), SP, Omtzigt, etc: alle tegengeluiden samen aan tafel. En dan niet (bek-) vechten maar een gezamenlijke vuist maken tegen de jarenlange neoliberale terreur. Alleen dan kan er misschien iets gaan veranderen wat tot verbetering kan leiden. Ik zie het somber in. Maar wat die ‘boerenlullen’ nu uitvoeren leidt nergens toe; alleen maar tot meer verharding van de op handen zijnde politiestaat. Let op mijn woorden.Een staaltje boerenlullen verstand… 😛
Dit bericht is geplaatst in Column, Cultuurfilosofie, Opmerkelijk Nieuws met de tags , , , , . Bookmark de permalink.

Eén reactie op #boereninopstand

  1. Pingback: Boerenacties moeten stoppen! | De Rest van het Avontuur

Geef een reactie