Grensoverschrijdend seksueel gedrag in ‘The Voice’

“Beste John, het is de schuld van al die smerige op seks beluste mannen!”

Nee, deze zin stond niet paginagroot in het AD afgelopen vrijdag, maar het had evengoed een dergelijke tekst kunnen zijn… Wat er wel stond:

Eigenlijk had ik in mijn laatste artikel ‘De Stem Van Nederland’ gezegd er niet meer op terug te willen komen, omdat ik de megalomane media-aandacht al ruim voldoende vond. Op het eind heb ik het later toch nog aangevuld omdat de feitelijke aanleiding van deze media-rel ongelooflijk veel stof tot discussie heeft veroorzaakt, waar alle nieuws-zenders en praatprogramma’s uitvoerig op door zijn gegaan. Deze ‘rel’ is voor Nederland van ongekende omvang geworden.
Maar wat nog veel belangrijker is:
De kern van het probleem is nu juist de kern van mijn eigen ‘rode draad’ op deze blogsite: alle problemen en misverstanden rondom seksualiteit. Dat gaat veel verder dan ‘slechts’ de bekende namen zoals Marco Borsato en Ali B. Dit gaat over MIJ ook! ‘#METOO’ weet je wel? De kern van alle seksuele problemen in de laatste decennia.
Als ‘ervaringsdeskundige’ die daarom hier een prominent onderwerp van heeft gemaakt, MOET ik er wel op doorgaan! Want:

Zijn die smerige op seks beluste mannen met ‘pedo-neigingen’ de schuld van alle kwaad?

Bijna vijf jaar nu al weer, schrijf ik artikelen over ‘seksualiteit’. Zie de menukeuze bovenaan deze website. Ik begon voorzichtig omdat ik het wel een belangrijk onderwerp vond in 2017, maar ging pas goed los vanaf eind 2018 toen ik mezelf na de trainingen bij Vivenz – vooral ‘Werken met Eigen Ervaring’ – eindelijk begreep en kon accepteren. Al mijn ‘kwartjes’ waren gevallen! Ondanks mijn worstelingen met seksualiteit vanaf mijn prille puberteit tot ‘Mijn Misdaad’ in 2003 wist ik het zeker: er is NIETS mis met mij. Ik ben geen slecht mens. Mijn probleem is een algemeen probleem waar misschien wel de halve wereld mee worstelt. Seks is VOOR iedereen! Maar helaas niet VAN iedereen. En dat creëert alle problemen.

Hoe kan het gebeuren dat zelfs succesvolle en meestal algemeen gerespecteerde mannen als Marco Borsato en Ali B. over de grens zijn gegaan? Wat bezielde hen?
Even los van het feit dat dit vooralsnog allemaal ‘maar’ aantijgingen zijn en er nog niets zeker is van wat er echt is gebeurd. Laat ik er voor dit artikel even van uitgaan dat het waar is: Marco heeft (jonge) tieners betast en Ali heeft seks gehad met enkele ex-kandidaten van ‘The Voice’ waar zij eigenlijk geen zin in hadden. Diverse jonge vrouwen zijn dus aangerand en zelfs verkracht…
Laten we even aannemen dat dit de waarheid is.
Zelfs al blijken alle aanklachten achteraf niet te bewijzen: Ze houden nu het nadeel van de twijfel en zijn door de massa al definitief veroordeeld. Daar wil ik het hier verder niet over hebben.
Ik wil hen als concrete voorbeelden nemen van de misstanden die inderdaad optreden in alle lagen van de bevolking: mannen die ondanks hun successen en (goede?) relatie en gezin zich toch over grenzen begeven en seksuele activiteiten zoeken en uitvoeren met andere en vaak veel jongere vrouwen, tot minderjarigen aan toe… De ultieme grens. Waarom?

In al mijn artikelen over seksualiteit en de seksuele aantrekkingskracht van mensen in het algemeen en van vrouwen op mannen in de hetero-cultuur (waar ik deel van uitmaak), schrijf ik altijd heel eerlijk dat ook ik graag kijk naar mooie en ook jonge vrouwen. Al vanaf mijn puberteit ben ik gek op meisjes en zie ze graag naakt… Al dan niet gestimuleerd door seksboekjes en de door de jaren heen ontwikkelde porno. Ik maak er nooit een geheim van dat ik het prima zou vinden om veel mooie naakte meiden om me heen te hebben en… aan te raken. En als het zou kunnen er seks mee hebben. Maar behalve dat ik daar de moed en fysiek niet echt voor heb, ben ik ook altijd zo verdomd serieus geweest dat ik dit nooit over de bekende grenzen heb gezocht, laat staan uitgevoerd. In mijn hele volwassen leven ben ik buiten mijn fantasieën nog nooit over ontoelaatbare grenzen gegaan. Maar wat zou ik ooit hebben gedaan als ik even ‘rijk’, bekend en dus ‘machtig’ en ‘aantrekkelijk’ zou zijn geweest als de heren Marco en Ali? Zou ik dan de verleidingen hebben kunnen weerstaan?
Als ik denk over de goede gezonde relatie zoals ik ook ooit had, dan denk ik niet dat ik over die grens zou zijn gegaan. Dat kan en mag gewoon niet. Fantaseer. Prima. Maar ‘eet’ thuis.
Dat mijn ex-echtgenote op een moment ziek werd en de relatie onder zware druk kwam te staan, was voor mij nog steeds geen reden om het buiten de deur te zoeken.
Nadat deze noodgedwongen is beëindigd, ben ik weer ‘vrij’ man geworden en zie ik geen belemmeringen meer om wel weer buiten mijn deur te kijken… Alleen ben ik nu te oud en heb te veel gebreken om er nog iets mee te kunnen doen. Helaas.
Maar nogmaals: wat nu met Marco en Ali?
Beide zeer succesvolle goed uitziende mannen, met een ogenschijnlijk fijn gezin: beide (toevallig) vrouw en 3 kinderen… Maar toch waren de verleidingen te sterk om ze te weerstaan?

Dit is wel de kern van het (seksuele) probleem wat ik voortdurend aankaart. Mensen zijn seksueel. Ze hebben seksuele gevoelens en verlangens. Die gaan soms veel verder dan het echtelijke bed. En soms verder dan wat als maatschappelijk aanvaardbaar wordt beschouwd.
Naar veel jongere vrouwen dan je zelf bent ‘mag’ je niet kijken. En zeker niet naar minderjarigen! Het ‘lolita effect’ wordt van tafel geveegd als gestoord en strafbaar. Toch is het juist dit effect wat bij veel mannen boven een bepaalde leeftijd en na een (mogelijk) wat langer durende vaste relatie steeds krachtiger kan worden. En als je dan beroepshalve vaak met mooie jonge vrouwen in aanraking komt (showbizz, sport, bepaalde zorgverlening, het onderwijs, etc.) dan kan het gaan kriebelen. Want 100% monogamie bestaat gewoon niet. Seksuele aantrekkingskracht staat los van elke liefdesrelatie. Ook al is die relatie nog zo sterk.
Als mensen dan soms onder (mentale) druk staan door problemen in werk of andere omstandigheden, dan gaan ze bijna als vanzelf een uitlaatklep zoeken. De meest voorkomende uitlaatkleppen zijn: drank, drugs en… seks. Juist in de kringen van de ‘rich and beautiful’ in ruime mate voorhanden.
Maar ook mensen zonder eventuele problemen maar met sterke onderliggende fantasieën zoals het hebben van seks met minderjarigen, kunnen bij gelegenheid de verleidingen gewoon niet meer weerstaan. Daarvoor zijn de onderdrukte gevoelens dan te sterk. En als ze zich dan ‘machtig’ genoeg vinden om het risico te durven nemen… Dan kan het ook zomaar over grenzen gaan.
Ik noem nu even twee mogelijke oorzaken van grensoverschrijdend seksueel gedrag. Maar er zijn er uiteraard veel meer. Seksuele aantrekkingskracht kan bij sommige mensen heel sterk en overheersend worden. Het is een ‘oerkracht’, naast de behoefte aan (lekker) eten en drinken.

Wordt er nu eindelijk eens gedacht aan oplossingen in plaats van veroordelingen?

Zoals je misschien nu wel weet, kijk ik de laatste jaren geen praatprogramma’s meer. Er zijn er te veel, ik vind de (meeste) presentatie bizar slecht en door de overkill zie je constant dezelfde koppen in beeld die constant hetzelfde zeggen… Ik heb daar echt geen geduld meer voor.
Soms zap ik wel eens ergens langs en vang een paar zinnen op en omdat er in het tijdvak tussen 19.00 en 20.00 zo bar weinig te beleven valt, laat ik hem wel vaak staan op RTL Boulevard (ja echt!) terwijl ik meestal eten maak en nuttig. En uiteraard wordt daar op de ‘eigen’ zender dan uitvoerig geroddeld (euh… gesproken… 😉 ) over ‘The Voice’ en andere sappige showbizz-feitjes. Maar vrijwel alle info haal ik toch van nieuwssites zoals Nu.nl, de NPO-journaals en wat er gelinkt wordt op Twitter en Facebook. Meer dan voldoende om te weten wat er allemaal speelt.

Voorheen hoorde ik eigenlijk altijd hetzelfde over seksuele misstanden. Het zijn altijd de ‘daders’ (dus vrijwel altijd mannen) die slecht zijn, zwart worden gemaakt en worden veroordeeld, nog voor een rechter dat heeft gedaan. Over Marco Borsato was al gruwelijk veel gezegd en nu komt daar dan Ali B. bij en die scharrel van Linda de Mol… Rietbergen. De ‘monsters’ van nu.
Uiteraard zijn vervolgens weer ALLE mannen in beginsel slecht, tot het tegendeel bewezen is en zijn alle vrouwen de zielige gebroken slachtoffers, al zijn er alleen maar seksueel getinte opmerkingen gemaakt. Puur leed.
Ik probeer dit alles hier meestal iets beter te relativeren. Als man. Als (zogenoemd) ‘dader’. Maar ook als ‘slachtoffer’ omdat ik me jaren zo gevoeld heb! Slachtoffer van mijn eigen (slechte?) gevoelens en opgebouwde referentiekader. Omdat ik van mezelf weet dat ik nog nooit in mijn volwassen leven een mens negatief heb benaderd. Ik zat alleen met mezelf in de knoop.
Daar ben ik van bewust geworden en weet daarom (uit eigen ervaring) dat er vaak veel meer achter bepaald gedrag zit.

Toegegeven: er zijn mensen zodanig over grenzen gegaan dat ze anderen wel degelijk hebben beschadigd. Door vernedering, misbruik, aanranding, verkrachting en misschien nog wel erger…
Mensen die een straf verdienen maar ook een stevige behandeling, om te voorkomen dat ze ooit nog dit soort fouten kunnen maken.
Maar is daarom elke man die een vrouw seksueel benadert, naar haar decolleté gluurt, of naar haar billen kijkt of daar zelfs in knijpt een monster? Is elke man die toegeeft graag naar minderjarige meisjes te kijken een gevaarlijke pedoseksueel die opgepakt en levenslang vastgezet moet worden?
Er zijn simpelweg te grote verschillen tussen de aard van ‘grensoverschrijdend’ gedrag dat dit allemaal over één kam geschoren kan worden.
En dan nog: bij het straffen en behandelen van mensen die over grenzen zijn gegaan, worden de oorzaken niet weggenomen. Die liggen vaak heel diep: vanaf het prille begin tussen geboorte, opvoeding, onderwijs en de start van het eigen zelfstandige leven. In die tijd worden alle mensen gevormd. Ook hun ‘neigingen’ om fouten te maken worden hier gevormd. Niemand wordt slecht geboren. Hooguit met een genetisch bepaald hogere seksdrift… Dit is wel een feit. Maar ook nog geen misdaad…

Ik schrijf het daarom nu al enkele jaren: de seksuele opvoeding moet vroeger beginnen en beter gedaan worden. Primair door de ouders of andere verzorgers. Zonder schaamte, zonder dogmatische doctrine.
Laat ik daar nu ook pas weer een geactualiseerd artikel over hebben geschreven:
‘Seksuele opvoeding en voorlichting anno 2022’. En toen wist ik nog niets over de op handen zijnde megalomane rel rond ‘The Voice’!
Het heeft zo moeten zijn. Kwartjes vallen opnieuw. Het gaat inderdaad anno 2022 nog steeds niet goed met de seksuele moraal. En met ontkennen en uitsluitend de kwalijke gevolgen aanpakken en mensen veroordelen lossen we het niet op.


Begin zo vroeg mogelijk met seksuele voorlichting!

Eindelijk zie ik dit soort geluiden dan ook wat vaker langskomen. Dat het probleem rond ‘The Voice’ inderdaad niet op zichzelf staat en dat er heel wat schort aan de opvoeding van met name jongens omdat die vaker geneigd zijn tot grensoverschrijdend gedrag.
Generaliserend zijn vrouwen heel anders dan mannen. Dat weet iedereen. Hoewel de feministen ze graag 100% gelijk willen zien, moeten we niet vergeten dat dit alleen over gelijke rechten en kansen gaat. Van ‘aanrecht’ tot ‘carrière’, van huisvrouw tot CEO van een groot bedrijf of machtige politieke positie. Alles moet feitelijk gelijk kunnen zijn.
Maar seksueel (fysiek en gevoelsmatig) zijn de meeste vrouwen absoluut niet gelijk aan mannen.
Daarom moet er in elke relatie (van ‘one-night-stand’ tot levenslang huwelijk) altijd heel veel communicatie zijn en blijven. Anders gaat het fout. Er ontbreekt te vaak begrip voor elkaars gevoelens en daardoor echte wensen en seksuele verlangens. Vaak denken we elkaar te begrijpen maar toch ontstaan er problemen. Vroeg of laat.
Nogmaals: generaliserend. Geen mens is hetzelfde. En er bestaan gelukkig ook geweldige relaties waarbij de levenspartners elkaar begrijpen, respecteren en eindeloos liefhebben zonder dat er veel gesproken moet worden. Dat zijn wel de meest positieve uitzonderingen.

Heel misschien krijgt de rel van ‘The Voice’ dus een gunstig gevolg door eindelijk een veel bredere maatschappelijke discussie over seksueel grensoverschrijdend gedrag. En wie weet mag ik daardoor binnenkort eindelijk wel eens gewoon meepraten over mijn gevoelens en ervaringen, waar iedereen (man én vrouw) iets van op kan steken. De eerste stappen lijken gezet… Echter ben ik ook realistisch. Er is veel ‘oud zeer’ en er bestaan te veel diepgewortelde stigma’s en vooroordelen.
Zolang simpel naakt, erotiek, sekswerk en alle mogelijke diversiteiten aan seksuele gevoelens nog niet algemeen geaccepteerd worden, valt er nog niet goed te communiceren.
Daarom zal ik op deze plek gewoon mijn meningen blijven schrijven. Wie weet wordt het ooit opgepakt door mensen die daar de waarde van inzien. 🙂

Dit bericht is geplaatst in Column, Cultuurfilosofie, Opmerkelijk Nieuws, Persoonlijk, Seksualiteit met de tags , , , , , , , , . Bookmark de permalink.

Eén reactie op Grensoverschrijdend seksueel gedrag in ‘The Voice’

  1. Pingback: Nieuwe #MeToo show – ‘Sterren verkrachten sterren’ | De Rest van het Avontuur

Geef een reactie