De Stem Van Nederland

“Daar krijg ik geen stijve meer van!”

Is de grootste rel uit de Nederlandse televisiegeschiedenis een feit? Het lijkt er wel op, aangezien het nu zelfs dagelijks gewoon in alle journaals van ons landje te zien is… De eerste(?) echt grote en ernstige ‘#metoo-rel’ van Nederland. Een aantal vaste medewerkers hebben seksuele intimidatie verricht met een aantal (vrouwelijke) kandidaten. Zo ernstig dat er justitiële aangiftes worden gedaan. En één van de medewerkers heeft al schuld bekend… De beerput is open.
Het programma – iedereen weet het nu uiteraard wel – ‘The Voice Of Holland’ is met directe ingang van de buis gehaald en ook de gerelateerde ‘senior’ en ‘junior’ versies worden voorlopig stil gezet, totdat duidelijk is wie er achter de schermen van de omroep betrokken zijn geweest.
Bam.
Het (geloof ik) langst lopende en meest populaire showprogramma van de Nederlandse commerciële televisie hangt aan een zijden draadje.
Meerdere medewerkers hebben afstand genomen van de aantijgingen of zijn al opgestapt.
Hoe het ook uit zal pakken: mensen zijn getekend en het programma zal nooit meer hetzelfde zijn.


Anouk is weg, Ali B. aangeklaagd… Wat volgt?

Boeiend?
Nou eerlijk gezegd vond ik het in het begin niet boeiend… Ik heb er werkelijk nog nooit naar gekeken! Echt niet! Ik heb een hekel aan alle Nederlandse commerciële showprogramma’s en weiger er pertinent naar te kijken.
Ik stam nog uit de tijd van ‘Een van de acht’, ‘Willem Ruis show’, ‘Showbizz Quiz’, die rennende hamsters… en humor zoals de André van Duin shows. In mijn Kroatische satelliet-tv-tijd keek ik naar ‘Milijunaš’, de Kroatische versie van Weekend Miljonairs. Maar daarna heb ik het los gelaten. Kan er niet van ontspannen of genieten… Veel opgeklopte emoties en nul-komma-nul kwaliteit.
Talentenjachten kunnen interessant zijn (zoals ‘The Voice’ dus is) en daar komen af en toe inderdaad best verrassende nieuwe sterren uit voort. Maar de opzet vind ik zo’n flauwekul, waarbij de juryleden elkaar zelfs soms naar het leven staan… Hallo! Het gaat om de kandidaten!
Dan heb ik op YouTube wel eens de Britse variant gezien (door de sensatie van Susan Boyle!) en daar vond ik de jury veel respectvoller overkomen dan het stelletje ongeregeld in Nederland…
Maar goed, de massa smult ervan. So be it. Mijn TV zapt er altijd langs als het per ongeluk in beeld komt. 😉
Dus eigenlijk moest ik er alleen maar om lachen.
Toch zit hier meer achter wat mij wel degelijk raakt!

Het gaat hier namelijk om die bekende ‘#metoo’ situatie. Vrouwen (meestal jonge) worden tegenwoordig overal seksueel geïntimideerd en dat moet volgens hen en het overgrote deel van de samenleving nu eindelijk eens stoppen! Die ‘vuile vieze seksueel gestoorde smeerlappen’ moeten nu eindelijk allemaal maar eens aangepakt worden. Hier heb ik al vaker over geschreven! Omdat ik van mening ben dat dit ‘dadergedrag’ ooit een keer is ontstaan uit een mogelijk gefrustreerde situatie door seksueel onvermogen en een slechte opvoeding en voorlichting. Mijn stokpaardje.
Hoe dit bij deze gasten van de huidige showbizz-wereld is weet ik natuurlijk niet… Ik geloof wel dat dit niet op zichzelf staat. Heel veel medewerkers aan de top van die wereld zitten in een verleidelijke machtspositie. In de VS zijn diverse regisseurs en acteurs aangeklaagd door vele vrouwen. In Nederland komt dit zogenaamd zeldzaam voor… Maar zijn ze hier anders? Natuurlijk niet! Alleen is ons landje veel kleiner en wordt elke ‘scheet’ gelijk bekend in de media.
Dat deze situatie bij ‘TVOH’ blijkbaar jaren onder een dekmantel is gehouden, tekent wel de macht van de makers, in dit geval familie De Mol, die alles voorheen helemaal in eigen beheer had.
Nu is dat geloof ik (weet hier vrijwel niets van) in handen van ‘ITV-studios’ en zijn er meer ‘machten’ aan verbonden…
Logisch is natuurlijk wel dat een bedrijf zijn ‘vuile was’ in eerste instantie binnen wil houden. Het is commercieel gezien dodelijk als er misstanden aan het licht komen.
Maar wat lijkt er nu allemaal echt gebeurd te zijn? Op dit moment lopen de onderzoeken nog maar wat ik ervan heb begrepen is dat een aantal (ex-) kandidaten een sfeer moesten doorstaan waarin er seksueel naar hen gekeken werd. Bepaalde medewerkers maakten ook duidelijke opmerkingen zoals “Daar krijg ik een stijve van”, “Wat heb je een geil broekje aan” of “Ga daar staan dan kan ik je lekkere kont beter zien” en zo…
Over daadwerkelijke aanrandingen of zelfs verkrachtingen heb ik nog niets gehoord. Wel hebben zich inmiddels tientallen ‘slachtoffers’ gemeld, waarvan zal worden uitgezocht wat er allemaal is gebeurd.
En zoals ik al zei: een van de vaste medewerkers – ene Jeroen Rietbergen, waar ik nog nooit van had gehoord maar die het liefje van Lindaatje de Mol zou zijn geweest – heeft al bekend met enkele vrouwen seks te hebben gehad, waarvan hij (achteraf) spijt heeft. Over het ‘soap-gehalte’ van wat er nu allemaal naar buiten komt, wil ik het helemaal niet hebben. Want doofpotten, onder kleden schuiven, etc. om elkaars straatjes maar zo schoon mogelijk te houden… Kots!
Maar er zijn dus wel degelijk ‘dingen’ gebeurd. Tja… So what?


Linda de Mol en (nu ex) Jeroen Rietbergen

We praten hier over de ‘showbizz’. Iedereen weet dat daarin de meest uiteenlopende maar meestal wel sterke ego’s rondlopen. En wie succes heeft, heeft macht. En heel veel verleidelijke gelegenheid omdat er zoveel mensen zijn die ook graag succes willen hebben en daarom soms bereid zijn over hun eigen grenzen te gaan… En seks… Ligt altijd op de loer in die wereld. Net als drank en drugs. Alle geneugten zijn nu eenmaal binnen handbereik in die kringen. Dat lijkt me geen verrassing.
En wat vroeger allemaal werd ‘gedoogd’, ligt nu door de media al snel op straat en er wordt schande van gesproken. Mooi, want een misstand is een misstand. Als een ‘machtig’ persoon een ander gebruikt (misbruikt) voor eigen plezier en genot, dan is dit niet goed.
Er zijn echt ‘anderen’ die dit niets uitmaakt en als ze hierdoor stappen verder komen, dit voor lief nemen. Of ze houden gewoon zelf ook van spannende spelletjes… Maar niet iedereen is zo.
Op de set van ‘TVOH’ gaat het meestal om kwetsbare en zenuwachtige kandidaten die echt gewoon zo goed mogelijk hun best willen doen om hun talenten te laten zien. Als een gast dan meer met je kont bezig blijkt, geeft dat geen geruststellend gevoel, tenzij dat je die kont een deel wil laten zijn van je eigen presentatie… (Gebeurt zo vaak.)
Maar al die ‘professionele showbizz figuren’ zijn zo bekend geworden vanwege hun ‘talent’ of misschien dosis geluk. Het zijn echter geen psychologen. Het zijn en blijven ‘gewone’ mensen met hun eigen gevoelens en verlangens. En nogmaals… Seks is een van de meest dominante gevoelens.

Ik heb zelf in mijn werkzame periode ook best wel meegemaakt dat mannen seksueel getinte opmerkingen maakten naar vrouwen toe! En ik zag ook altijd wel die ‘mooie kontjes’ langs lopen, waar ik met plezier naar keek. Maar opmerkingen durfde ik nooit te maken. En eerlijk gezegd vond ik dat ook altijd infantiel… Kijk… Maar bewaar respect voor die mooie collega’s.
En dat er soms achter de schermen werd geflirt en er relaties ontstonden… Prima. Waar mensen hele dagen met elkaar omgaan, ontstaan ook seksuele gevoelens. In de kantooromgevingen waar ik altijd werkte waren die nauwelijks zichtbaar maar ik weet zeker dat er wel eens wat gebeurde.
Maar dat het er in kringen van cultuur, (pop-) muziek en dus de omroep, soms wel heftiger aan toe kan gaan, vind ik niet vreemd.
Met de tegenwoordige kennis van wat vrouwen helemaal niet zo leuk vinden, zou ik echter wel wat meer respect verwachten. Dat blijkt dan toch weer moeilijk…

Ik heb al veel vaker gezegd dat er meer en beter gecommuniceerd moet kunnen worden. Als iedereen weet wat we aan elkaar hebben, behoeven dit soort misstanden niet meer te gebeuren. Maar in (veel) situaties waarin de machtspositie van (meestal) mannen centraal staat, lijkt die communicatie te stokken… Vrouwen durven dan blijkbaar niets meer te zeggen… Bang voor hun positie en (carrière-) kansen. Ze laten dan dingen toe, waar ze niet goed bij voelen en wat later steeds meer op gaat spelen. Dan is het dus te ver gegaan.
Mannen moeten weten hoe ze leren communiceren. En vrouwen moeten leren sneller “nee” te durven zeggen, zonder dat dit negatieve gevolgen heeft.
Seksuele relaties zijn vaak een spel. Het bekende spel van verleiden en verleid worden. Dat is zo oud als de mensheid… En seksuele opmerkingen moeten nog niet altijd iets meer betekenen dan dat. Er is nog niemand aangerand… Maar herken de signalen als dit niet goed wordt ontvangen.
Dit moet natuurlijk allemaal verbeteren. In ieders belang.

Nu wordt rond ‘The Voice of Holland’ gesproken van een ‘beerput’… Op de (a)sociale media zie ik zelfs weer de bekende termen ‘pedonetwerk’ langskomen. Bullshit uiteraard. Het betreft hier geen kinderen want ‘The Voice Junior’ is nergens genoemd. Het gaat hier net als overal in de samenleving om de gegroeide verhoudingen. Die lijken uit elkaar gegroeid en mensen begrijpen elkaar niet meer. In seksueel opzicht. Dit geldt echt overal. Maar bij dit megalomane publieksprogramma wordt alles natuurlijk 100x uitvergroot…
Terwijl de onderlinge verhoudingen al heel erg los/vast zijn. Hoe vaak veranderen sommige BN-ners van partner? Waarom ging die gast Rietbergen na een jarenlang huwelijk met kinderen nu met die taart van een Linda de Mol? Geilheid? Of macht? Hij zal toch best wel het een en ander hebben gemist, anders zou hij niet zo vaak naar andere (jongere) vrouwen hebben gekeken… 😛

Niets is wat het lijkt in de wereld van kunst, cultuur en show. Daar zullen we ook nooit voor 100% achter komen. Wel is de carrière van Rietbergen ten einde natuurlijk, of die nu wordt aangeklaagd en veroordeeld of niet. Sommige mensen kunnen wel inpakken en een ander leven gaan leiden.

En is dit het einde van ‘TVOH’? Vermoedelijk niet maar zullen er na een afkoelperiode nieuwe mensen in beeld gaan komen, maar dat zal nu wel even gaan duren.
Wat dacht je van een alternatief:

The Vulva Of Holland?

Tijdens sommige slapeloze nachten gaan mijn gedachten vaak tekeer, zodanig dat ik helemaal niet meer in slaap kan komen… Het een versterkt het ander. 😛 Maar soms komen daar ook wel eens grappige of gewoon echt goede ideeën uit voort, zoals een nieuw artikel wat ik zou kunnen schrijven.
Eigenlijk wilde ik aan die ‘Voice-shit’ helemaal geen woord vuil maken maar ik zat er toch dubbel in vanwege de seksuele moraal die wel degelijk een ‘rode draad’ vormt op mijn blogsite.
En na bovenstaande relativering kreeg ik opeens een lumineus idee hoe ik de ‘leegte’ na het instorten van deze Hollandse televisie-pijler zou opvullen. En dat leek me opeens simpel. Immers: “meer meer meer naakt en seks op TV”? Nou dan. De kut! De vulva! Eindelijk ruimte voor een krachtmeting in dit nieuwe spelprogramma! Gebaseerd op hetzelfde principe dus snel en makkelijk te realiseren. Hoe zie ik dat voor me?

Kandidaten (alleen vrouwen natuurlijk, het gaat om vulva’s) tonen hun vulva in al haar pracht en laten in maximaal 10 minuten zien wat ze daarmee kunnen.
Hetzij alleen, hetzij met gebruik van attributen (seksspeeltjes) of samen met een of meerdere mannen, die de kracht van de vulva mee helpen tonen en uitdiepen! 🙂
Een erotische seksshow dus, die zo ver kan gaan als de kandidate wil en kan opbrengen.
Met natuurlijk soms spetterend resultaat als ze ook nog eens bedreven is in het squirten!
Spatschermen voor de juryleden zijn mogelijk noodzakelijk. 😉
Ook die jury zie ik al helemaal voor me:
Twee ervaren porno-producenten: Gekke Petertje en Kim Holland en twee (ex) pornoactrices: Bobbi Eden en Romy Indy. Een leuk gevarieerd viertal wat ook aan de kant van de jury wel eens voor wat vuurwerk kan zorgen, zoals we tussen Anouk en Ali B. hebben meegemaakt.


Gekke Petertje en Kim Holland


Bobbi Eden en Romy Indy

De winnares krijgt dan natuurlijk een mooie prijs: een leuk geldbedrag en de hoofdrol in een van de nieuwe pornofilms van een van de producenten. Goed voor de carrière dus!

Succes verzekerd op de iets latere uurtjes van de avond, waar miljoenen voor gaan opblijven! Misschien zou ik er zelfs wel naar willen kijken! 😉

Welnu, na dit (ludieke?) voorstel naar TV-makers toe en mijn mening over de seksuele cultuur in de samenleving en in het bijzonder in de showbizz, vind ik dit wel voldoende woorden die ik heb geschreven over ‘The Voice Of Holland’. Wat er verder ook gaat gebeuren: ik hoop dat het snel vervaagt in de media. Er zijn veel belangrijkere onderwerpen te verzinnen… 😛

Aanvulling 20 januari 2022:

Naar aanleiding van de megalomane media-aandacht rond het YouTube programma van BNN/VARA ‘BOOS’ van Tim Hofman: Hierin komen dan zogezegd alle tot dan bekende gevallen van ‘grensoverschrijdend gedrag’ bij ‘TVOH’ aan de orde. Nadien zijn er nog tientallen (aan-) klachten gevolgd van ex-kandidaten en mogelijk andere betrokkenen.
Er schijnt een angstcultuur te zijn gekweekt doordat elke kandidaat vooraf een contract zou hebben ondertekend waarin staat dat er nooit over ‘problemen’ achter de schermen gesproken zou mogen worden, op straffe van een hoge boete.
Als dit zo is, dan zouden de makers (familie De Mol en kompanen) mogelijk altijd hebben geweten van de grillige en onberekenbare karakters die ze in dienst hadden?
Los van elke naar mijn mening nog steeds ‘onschuldige’ seksueel getinte opmerking die kan worden gemaakt, lijkt dit dan wel een zeer onbetamelijke organisatie die bijna  (potentiele) criminelen preventief beschermt om maar een zo groot mogelijk sensatiegehalte te kunnen garanderen in de programma’s… Want dat verkoopt.
Misselijkmakend natuurlijk. En als het echt zo ver is gegaan, dan mag die hele bende van mij ontmanteld worden, tot uiteraard de grootste baas zelf aan toe.
Maar het zijn nog (slechts) aantijgingen. Schade is aangericht. Als er achteraf niets valt te bewijzen, zullen er toch koppen zijn gerold… Ik kom hier mogelijk in een later stadium toch nog op terug.

Dit bericht is geplaatst in Column, Cultuurfilosofie, Opmerkelijk Nieuws, Seksualiteit met de tags , , , , , , , , , , . Bookmark de permalink.

2 reacties op De Stem Van Nederland

  1. Pingback: Restflits zondag 14 augustus 2022 – HETE FLITSEN! | De Rest van het Avontuur

  2. Pingback: Nieuwe #MeToo show – ‘Sterren verkrachten sterren’ | De Rest van het Avontuur

Geef een reactie