Restflits vrijdag 7 januari 2022

Vandaag in de Restflits:
– Feestdagen overleefd?
– Het ‘einde’ van het Dartstijdperk
– Financiën 2022 – Verder de stront in?
– Picnic-soap… en verder
– Wat nog Rest

Feestdagen overleefd?

Nou je ziet het! Een nieuwe Restflits. Ik leef dus nog. Fijn 2022 verder. Einde Restflits.

Ahum… Zo kort van stof was ik nooit en kan ik moeilijk zijn… Er valt nog/weer zat te schrijven over de ‘toestand(en) in mijn/de wereld’. 😉
En als je deze blogsite een beetje bijhoudt, dan heb je in dit nieuwe jaar al DRIE nieuwe artikelen gezien! Nou… genoeg elan dus om verder te gaan.
Maar in mijn laatste Restflits van zaterdag 11 december had ik wel gezegd dat ik me de Rest van het jaar zou inhouden om de ‘feestmaand’ niet al te pessimistisch af te sluiten. Daar zou niemand op zitten te wachten. En ik heb me ook helemaal ingehouden! Op een (ludiek) ‘Fijne Feestdagen’ bericht na, met allerlei grappige ‘kut-illustraties’. Die vrouwen kunnen er ook wat van hoor! Dan ben ik eigenlijk maar gewoon een saaie lul… 😉
Ik had gewoon ook echt geen zin om iets te schrijven. Mijn hoofd stond helemaal op ‘nul’ en wilde alles gewoon zo geruisloos mogelijk voorbij laten gaan. Wat wel moeilijk was met al dat vuurwerk…
En gedurende ruim een week was de huiskat Domino weer bij me, vanwege de vakantie van mijn zoon naar Polen. Die had het voor nieuwjaar echt moeilijk om te wennen, zeker met al die klappen rondom ons huis. Maar daarna werd het rustiger en was ze meer tevreden.
Ik had dus nog wel wat om handen en veel van die dagen waren gevuld met het kijken naar het WK Darts op RTL7. Daarover straks meer… 🙁

Maar het nieuwe jaar is nu dus wel duidelijk begonnen, met voldoende onderwerpen op de ‘plank’ om me weer gruwelijk druk om te kunnen maken. Van een voortdurend volhouden in de corona-crisis, de aanhoudend verslechterende financiën en een aanhoudend verslechterende gezondheid… Want van twee jaar vrijwel isolatie knapt een mens niet op.

Goede voornemens heb ik nog nooit gehad aan het begin van een nieuw jaar. Dat vind ik pure onzin. Elke dag kan een mens zich voornemen iets anders te gaan doen. Iets te verbeteren indien mogelijk en gewenst. De kalender verandert daar niets aan.
Daarom ga ik in ieder geval met voldoende zin (of soms juist TEGENzin?) verder met mijn Avontuur. Zolang ik het nog kan en mag. 🙂

Het ‘einde’ van het Dartstijdperk

In de al genoemde vorige Restflits van bijna een maand geleden heb ik het al geschreven onder ‘Einde TV-tijdperk?‘. De afgelopen WK Darts die op 3 januari de finale beleefde en die in zijn geheel op RTL7 werd uitgezonden, was tevens de laatste. Niet dat darts stopt natuurlijk! Maar de uitzendingen op RTL7, die dat 11 jaar heeft gedaan begreep ik, worden dit jaar overgenomen door betaalkanaal ‘ViaPlay’. Het volgende kanaal in de rij van Netflix, Videoland, Disney+ en diverse andere. De sport darts schijnt nu wel commercieel genoeg te zijn geworden dat ze er meer geld aan willen verdienen.
Uiteraard gaat het hier om de bekende financiële spelletjes tussen de overkoepelende sportorganisatie (de Engelse PDC) en de omroepen.
Voorheen was de tevens Engelse ‘Sky Sport’ de primaire uitbater en voor Nederland dan RTL7. Die zal er in ieder geval voor betaald hebben om het te mogen uitzenden, want gratis mag nooit… Sport is business. En daar gaat veel geld in om.
Dat is wat ik vooral tegen de ontwikkelingen in de gehele sportwereld heb. Professionele voetballers krijgen op het hoogste niveau (afhankelijk van de rijkdom van een voetbalclub) miljoenen in salaris en betaalde vergoedingen… Wie het lang genoeg volhoudt en verstandig met zijn geld omgaat, is voor zijn 30e multimiljonair.
Maar iemand die individueel wereldprestaties levert in bijvoorbeeld de atletiek, kan nauwelijks overleven. Terwijl er vermoedelijk veel meer inspanningen voor zijn verricht om zo hoog te komen… Atletiek is leuk, maar veel minder commercieel aantrekkelijk dan voetbal, Formule 1, tennis en dan langzaam naar beneden via boksen, schaatsen, zwemmen, etc.

Darts was vroeger een ‘kroegsport’. Voornamelijk begonnen in de Engelse pubs, waar dikbuikige zuiplappen steeds beter met hun pijltjes begonnen te gooien, waardoor het interessant werd voor een competitie. Eerst voornamelijk in Engeland zelf maar door de jaren heen werd dit in steeds meer landen opgepakt. Met voor Nederland eigenlijk de eerste grote kampioen en dus publiekstrekker Raymond van Barneveld. Mede dankzij hem werd het veel populairder in Nederland en kwamen er meer grote namen, zoals natuurlijk Michael van Gerwen.

Door de toenemende populariteit in de hele wereld kwamen er steeds meer landen met grotere namen, hoewel Engeland, Schotland en een beetje Nederland nog altijd overheersen in de ranglijst. Door de slechtere resultaten van MvG loopt dit de laatste tijd weer terug.
Maar dat is sport. In het ene land gewoon belangrijker en beter ondersteund met goed gefaciliteerde sportclubs en sponsors dan in het andere.

Ook het prijzengeld voor de winnaars is de laatste jaren toegenomen. Zo krijgt de laatste wereldkampioen van afgelopen 3 januari (de bekende kleurrijke Schot Peter Wright) 500.000 Britse ponden! Bijna 600.000 EURO! Na één toernooi! Nu is dit natuurlijk wel het belangrijkste toernooi van de wereld en van het hele jaar. En het geeft vervolgens een flinke boost op de ranglijst van beste spelers van de wereld. Net zoals dat ook met tennisspelers gebeurt. Maar die hebben wereldwijd veel meer belangrijke toernooien waardoor tennisspelers nog wel flink rijker zijn, als ze de top behalen.

Peter Wright WK kampioen Darts 2022

Maar waar het nu om draait: de meeste publieke omroepen van een land kunnen en willen gewoon niet zo heel veel betalen voor de uitzendrechten, als in dit geval de PDC daar graag voor wil krijgen. Dan kan een omroep commercieel zijn (RTL, Talpa) maar dat zijn kleine jongens vergeleken met de ontstane betaalkanalen, die vaak wereldwijd werken zoals Netflix.
De nieuwe speler op dit gebied is dus ‘ViaPlay’ die dit jaar begint met een bepaald aanbod aan voornamelijk sport (Formule 1 en dan Darts) en enkele films, die meestal ook gerelateerd zijn aan een bepaalde producent.
Het is heel ingewikkeld allemaal, vooral als je commercie HAAT… Zoals ik.
Ik wil gewoon de TV aanzetten en alle beschikbare kanalen kiezen om te kijken wat ik wil.
Daar betaal ik (samen met internet) al 50 EURO voor per maand! Moet ik dan nog eens 14 voor ViaPlay, 10 voor Disney+ en dergelijke bedragen voor andere kanalen gaan betalen als ik overal iets wil kunnen zien? Dan betaal ik straks een paar honderd euro per maand, alleen aan televisie… Alleen de rijken kunnen dit dus. En de minima… Zak maar verder in de stront. Kijk maar gewoon naar het journaal, ‘De Slimste Mens’, de achterlijke showprogramma’s en alle andere bagger wat er tegenwoordig nog ‘vrij’ overblijft om te kunnen kijken.

Van voetbal kan je dan nog wekelijks de samenvattingen zien in Studio Sport op zondag. Kan je het toch nog een beetje bijhouden als je daarvan houdt. Maar van darts? Tot nu heb ik niet gelezen dat er bijvoorbeeld op RTL7 zoiets dergelijks komt. Zal de NPO nu ook wat meer aandacht gaan besteden aan het Darts? Vermoedelijk dan alleen als er een Nederlander succes boekt…
Maar de vele avondjes kijken naar hele toernooien, over het hele jaar verspreid, is afgelopen. Daar ging ik graag voor zitten. Dat kan nu niet meer en mijn vermaak op de televisie is nog verder beperkt.

Dit zal vermoedelijk weinig mensen boeien…
Via Twitter kreeg ik al tips om de highlights van de PDC via YouTube te bekijken, waar ze worden gepubliceerd na elk belangrijk toernooi. Minutenlange filmpjes met fragmenten en Engelstalig commentaar… Nee dank je. Ik wil het zonder moeite op mijn TV kunnen zien. Helemaal. En niet weer achter mijn beeldscherm van de PC waar ik de hele dag al naar kijk…

Beetje uitvoerig hierover nu… Maar moest het even kwijt. Een verdrietig begin van 2022.
En dat is nog niet alles:

Financiën 2022 – Verder de stront in?

Moet ik de (nu al twee keer genoemde) woorden ‘stront’ vervangen door ‘shit’? Dat wordt vaker uitgeroepen als er weer eens ‘vervelende dingen’ gebeuren en lijkt meer geaccepteerd… Haha!
Nou… Gezien het stinkende en vernietigende beleid van onze regering ten aanzien van de groeiende massa mensen aan de onderkant van de ‘samenleving’, eigen ik me het recht toe om het te zeggen waar het op staat. Steeds meer mensen worden (in plat Nederlands) ‘in de stront’ geduwd. En van enige hulp lijkt geen sprake meer. Iedereen voor zich. God voor ons allen. Maar Die laat het de afgelopen 2000 jaar ook steeds vaker afweten… 😉

Leuke inleiding. Maar eerlijk gezegd kan ik ook nog niet met harde feiten komen hoe slechter het echt zal gaan komend jaar.
Voor mij was 2021 een zeer moeilijk jaar. Tot heden kom ik steeds dieper in de rode cijfers (die ik gelukkig nog wel mag hebben van mijn bank) en als ik afga op de prognoses van inkomsten en uitgaven, wordt dat dit jaar erger.

Mijn uitkering lijkt volgens de tabellen op de Rijksoverheidssites wel iets omhoog te gaan. Joepie… Vermoedelijk ongeveer 10 EURO per maand. Mijn zorgverzekering is (na aftrek van de nieuwe zorgtoeslag) al 9 EURO hoger per maand…
De aftrek van de hypotheek wordt langzaam afgebouwd en is weer een paar euro minder per maand dan afgelopen jaar. Op dat punt ga ik er dus al iets op ACHTERuit.
Dan weet ik nog niet wat dit jaar mijn maandelijkse woontoeslag zal zijn. Die moet ik elk jaar opnieuw aanvragen en de nieuwe WOZ-waarde telt dan mee bij de berekening en die komt pas volgende maand. Als die nog verder achteruit gaat dan wat ik vorig jaar heb ontvangen, zal ik zeker protest aantekenen. Want alles wordt duurder en het risico dat ik een keer voor onverwachte kosten kom te staan in dit huis wordt steeds groter.

Dan worden vrijwel alle boodschappen duurder. Dat was ook al in het nieuws. Hogere kosten van grondstoffen en door de pandemie veroorzaakte problemen. Hogere gasprijs dus hogere productiekosten van bedrijven. Die wij allemaal moeten betalen…

Ik kan nog maar op één vaste kostenpost bezuinigen: mijn nu bijna 25 jaar oude auto wegdoen.
Maar juist vanwege de coronacrisis en de mondkapjesplicht is dit mijn laatste redmiddel om ergens te komen als dit moet en ik het niet met de fiets kan bereiken. Met de bus kan ik nog niet gaan…
De laatste jaren gebruik ik die auto sporadisch wat me gelukkig ook de hoge benzinekosten bespaart. Maar net die paar keer dat ik hem nodig heb, ben ik blij dat die er is.
Verder kan ik echt nergens meer op bezuinigen.
Eigenlijk kom ik gewoon structureel geld tekort om mijn gezondheid te bewaren…
Ik kan de pedicure niet betalen dus mijn voeten gaan jaarlijks achteruit.
Zelf (gezonder) eten maken lijkt beter en kan goedkoper zijn maar kost me te veel moeite met het doen van boodschappen, het bereiden van verse maaltijden en dan vind ik het nog niet eens lekkerder… Dus houd ik meestal vast aan de voordeligste ‘kant-en-klaar’ maaltijden, die blijkbaar niet goed zijn voor mijn gezondheid. Maar wat dan?
Voor dit jaar heb ik ondersteuning aangevraagd van de ‘WMO’ om huishoudelijke hulp te kunnen krijgen. Want het goed schoonhouden van mijn woning lukt me niet goed meer, door mijn fysieke beperkingen, die er niet op vooruit gaan. Maar dat kost me dan toch ook weer 19 EURO per maand eigen bijdrage! Een nieuwe extra kostenpost. Noodzakelijk maar eigenlijk kan het niet!
Ze zeggen dat ik prioriteiten zou moeten stellen.
Maar dan leef ik alleen nog voor het (zogenaamd) bewaren van mijn gezondheid zonder dat ik er nog een beetje van kan genieten, zolang het nog duurt. Echt gezond leven is duur. Dus vergeet het maar.

Zolang alle mensen met een uitkering door de regering én door de gehersenspoelde massa als minderwaardig worden beschouwd, zie ik geen enkele oplossing.
Als ik straks stik in de te dik geworden laag stront en ik niet meer bovenkom… Dan juicht de massa. Weer een ‘profiteur’ minder. En de overheid is een lastpost kwijt.
Daar heb ik dan heel mijn leven gewoon serieus mijn best voor gedaan en altijd netjes gewerkt.
Maar dit is het vooruitzicht voor mij en ik vrees veel meer mensen die door onverwachte omstandigheden aan de onderkant van de ladder zijn geraakt. Dieper zinken kan niet.
Alleen tussen 6 plankjes…

Als illustratie dat onze ‘nieuwe regering met nieuw elan en beleid’ niets van plan is om aan de (groeiende) armoede te doen in Nederland:


Slikken of stikken. 🙁

Picnic-soap… en verder

Regelmatig voeg ik iets toe aan de nu al maandenlang lopende ‘Picnic-soap’ als daarover iets valt te melden. Maar meer dan dat het aantal wachtenden sinds de vorige Restflits van 1070 naar 1028 is gedaald, kan ik niet vertellen. Je kunt het ook bijhouden in mijn handige nieuwsflits rechtsbovenaan deze site. En inmiddels krijg ik dus al VIER gratis ‘wachtverzachters’. Straks hebben ze een extra groot krat nodig om alleen deze ‘cadeautjes’ te bezorgen als ik eindelijk een bestelling mag doen.
Maar er zijn nieuwe ontwikkelingen gaande, in de gehele boodschappen-bezorgbranche!

Afgelopen week zag ik in een nieuwsbericht dat binnenkort in mijn woonplaats Dordrecht eindelijk (?) een ‘flitsbezorger’ gaat werken! Daar schijnen al meerdere (grotere) steden  gebruik van te kunnen maken: boodschappendiensten die na je bestelling al na 10 minuten (ugh…) met de fietskoerier voor je deur staan met je bestelling! Waanzinnig!
Maar volgens de reportage die ik daarna toevallig zag bij ‘EenVandaag’ is deze trend groeiend.
Zelfs de machtige Jumbo – hard op weg om Albert Heijn naar de kroon te steken als grootste supermarktketen van Nederland – is begonnen met een ‘flitskoerier’! “Want vooral jongeren zitten hier echt op te wachten.” Ahum… Tja, die hebben geen zin om boodschappen te doen en als ze NU net zonder eten zitten tijdens de studie op hun tentamen, dan is dit een leuke service… Maar verder…

Voor gezinnen en de regelmatige ‘grotere’ boodschappen lijkt dit me niet erg zinvol.
Die gasten gaan met rugzakken als een gek op weg om het binnen 10 minuten bij je te bezorgen… Hoe doen ze dat als je nu bij de ‘normale’ diensten twee vouwkratten aan boodschappen hebt? Dat lijkt me redelijk ondoenlijk.
Daarom zie ik dit voor mij niet echt als een alternatief:
‘Nieuwe bezorgservice in Dordt streeft naar bezorging boodschappen binnen tien minuten‘
En ik ben heel… HEEL benieuwd hoe ‘Flink’ deze dienst kan blijven volhouden in een stad als Dordrecht, waar het zogenaamd succesvolle ‘Picnic’ al grote problemen heeft hun service waar te maken. Ik vrees dat deze ‘proef’ niet lang zal duren, zeker als de pandemie toch eens een keer voorbij zal zijn.
En ik zal deze echt niet gaan proberen want dan moet ik NOG een app installeren en die past niet meer op mijn telefoon. Laat ik nu eerst maar even de wachtrij van Picnic afwachten en zien wat die kan toevoegen aan wat ik nu doe met de online bezorging van boodschappen.
Tot heden ben ik toch nog steeds redelijk tevreden met de bezorgservice van de Plus. Die nu ook al de DERDE keten is geworden na AH en Jumbo, na het overnemen van bepaalde andere supermarkten. Deze groei kan misschien zorgen voor een breder aanbod en misschien af en toe wat meer en scherpere aanbiedingen. Om de concurrentie verder te vergroten. 😉

Wat nog Rest

Zoals ik al schreef in het begin: “… voldoende onderwerpen op de ‘plank’ om me weer gruwelijk druk om te kunnen maken”. Te veel voor een Restflits. Ik was al begonnen met twee onderwerpen direct aan het begin van dit nieuwe jaar. Ik kan je beloven: er zullen er nog meer volgen.
Natuurlijk moet ik voortborduren op de ‘huisartsensoap’ waar ik direct zeer negatief bij ben betrokken en waarbij tot heden de ‘beloften’ wederom niet zijn waargemaakt.
Ook begint mijn ‘gevecht’ met bepaalde instanties weer opnieuw, zoals elk jaar de afgelopen 4 jaar… Want ik zit nu al weer 4 jaar in een minimum uitkering en dan stopt voor veel mensen het leven… Als je niet gruwelijk slim (of sluw) bent… En dat ben ik niet. Alleen realistisch en rechtvaardig. Mijn wilde haren zijn dan misschien van me af gevallen door de jaren… Maar van een ‘kale’ oude dikzak pluk je geen veren… Gelukkig kan ik nog communiceren. Dus je hoort snel weer van me over een van de vele blijvende problemen die me het leven zuur proberen te maken.
Maar ik hoop ook nog gewoon met andere ‘rode draden’ bezig te blijven want ook met het beleid dus de vrijheid van onze puur natuurlijke seksualiteit gaat het helemaal niet goed!

Tenslotte hoop ik deze blogsite ook nog op te kunnen vrolijken met leuke berichten… Want als er niks meer te genieten en lachen valt… Dan mogen ze van mij die ene laatste spuit snel komen geven.

Begin voorzichtig in 2022! Er is nog steeds een pandemie. Maar onderga alles wat je over je heen moet krijgen met gezond verstand! Tot de volgende Restflits! 🙂

“I’m old! Not obsolete!”
– Arnold Schwarzenegger in ‘Terminator’

Dit bericht is geplaatst in Column, Cultuurfilosofie, Opmerkelijk Nieuws, Persoonlijk met de tags , , , , , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie