Consumentenzaken – Een kleine De Rest biertest:

Gouden Carolus Whisky Infused

Aan het begin van het nieuwe jaar 2022 wil ik eindelijk eens starten met een beetje leuk en goed nieuws. Want hoewel er al weer zat zorgelijke ontwikkelingen op de ‘plank’ liggen, moet een mens ook wel eens een beetje ergens van kunnen genieten. Toch?

Zoals je nu vermoedelijk wel weet, ben ik al jaren een bierliefhebber. Pas vanaf mijn 20e (geleerd bier te drinken tijdens mijn militaire dienst) maar nooit meer gestopt.
En nee: ik ben nooit zo’n ‘zuipert’ geweest die bij gelegenheid ontelbare glazen of flesjes verwerkte. Ik heb bier altijd gedronken voor de dorst en omdat ik het lekker vind.
En zeker de eerste pakweg 10 jaar heb ik alles uitgeprobeerd wat er op de markt toen verkrijgbaar was. En daar mijn smaak op ontwikkeld.
Van Nederlands, Duits, Engels tot natuurlijk Belgisch bier en nog wel wat exotische smaakjes uit China, de VS en meer van die minder historische bierlanden.
Maar uiteindelijk vind ik (en velen met mij) het Belgische bier vaak het lekkerste in de wereld.
Vooral de ‘trappisten’, andere ‘abdijbieren’ en dergelijke van hoge gisting.
Sommige Nederlandse bieren komen heel dichtbij maar voor mij steken de Belgische er toch altijd bovenuit.

In mijn beginjaren kon je in de supermarkt nog niet veel variatie kopen, naast de bekende merken. Soms ging ik daarom speciaal net over de grens naar België om daar een voorraadje in te slaan.
Maar tegenwoordig zijn speciaalbieren eigenlijk niet zo speciaal meer want elke beter gesorteerde supermarkt heeft er vele in de schappen staan. Of anders kan je uiteraard terecht in de slijterij.

Er komen af en toe steeds wel wat nieuwe namen op de markt, maar ik houd dat al heel lang niet meer bij. Ik koop gewoon wat ik lekker vind en wat er op dat moment in de aanbieding is in supermarkten, want moet mijn budget sterk in de gaten houden…
Op weekdagen drink ik dan elke dag wel een glas (ja, één glas!) simpele pils maar in het weekend wil ik graag afwisselen met speciaalbieren. En die varieer ik dus naar gelang het aanbod.

Een poosje geleden zag ik opeens in het clubblaadje van mijn favoriete slijterij (waar ik ‘lid’ van ben) een speciaalbier staan waar ik nog nooit van had gehoord. Wel de primaire merknaam: ‘Gouden Carolus’, want daar heb ik al wel enkele van geproefd. Niet alle want de Belgische van oorsprong familiebrouwerij ‘Het Anker’ heeft er aardig wat op hun productenlijstje staan.
Op dat ‘lijstje’ staat echter ook whisky! Dat vond ik al best wel opmerkelijk; een bierbrouwer die ook in de whisky gaat! En dan uiteraard moet concurreren met de grote landen Schotland en Ierland in de buurt. Toch is het een succes gebleken!
De whisky van Gouden Carolus heb ik nog nooit geprobeerd. Helaas moet ik het wat whisky betreft houden bij de voordeliger merken want die drank is erg prijzig.
Maar nu het punt waar het om draait: in dat ‘clubblaadje’ zag ik een advertentie staan van:
‘Gouden Carolus Whisky Infused’! The best of both worlds?


Hun bekroonde ‘Imperial Dark’ bier verrijkt met een vleugje van hun eveneens bekroonde ‘Single Malt’ whisky! Wow! Mijn hart ging sneller kloppen. Dit wilde ik gewoon een keer proeven.
En ik heb het kort daarna ook gekocht! Mijn favoriete slijterij verkoopt de flessen van 0,75 liter ook online. Voor de lockdown vroeg ik het nog eerst even in de winkel, maar die had het niet en moest het dan per doos bestellen. Daarom kocht ik het maar een keer online, samen met mijn bekende voorraadje whisky.

Het proeven wilde ik uitstellen tot een ‘speciaal’ moment.
Welnu: dat moment kwam gisteren:
Op oudejaarsavond 2021 heb ik de fles opengemaakt, om het dit eerste weekend van 2022 te proberen. (Met zo’n fles doe ik 2 of 3 keer hè!)

Mijn oordeel

Smaken blijven natuurlijk verschillen. Maar ik was altijd al een liefhebber van het zwaardere Belgische bier van hoge gisting. Die van Gouden Carolus is ook gewoon subliem! Voegt de whisky nog wel iets toe aan de al zo karakteristieke zware smaak van het bier? Antwoord: JAZEKER!
Eerlijk gezegd kan ik de smaaksensatie niet echt goed beschrijven… Ik vind dit zo apart… Onvergelijkbaar met welk bier ik ooit heb gedronken! Maar vanaf de eerste slok sloeg het bij me in als een BOM! Kwam goed uit met al dat vuurwerk rondom het huis… Dat vergat ik er even door.
En nee, ik word daar absoluut niet ‘aangeschoten’ van of zo… Ik drink alle alcohol sloksgewijs en over dit glas (zie foto) heb ik ongeveer 6 uur gedaan… Misschien niet goed voor de schuimkraag en de sprankelende gisting maar zo drink ik al mijn bier. En de smaak bleef van de eerste tot de laatste slok gewoon bijzonder lekker! Ik durf gerust te zeggen:

Gouden Carolus Whisky Infused is het beste bier wat ik ooit heb gedronken!!!

De omschrijving staat prima verwoord op de gelinkte website van het product. Maar iedereen proeft dat natuurlijk op zijn en haar eigen manier. Als je al niet zo van de donkere bieren van hoge gisting houdt, dan vind je dit misschien helemaal niks…
Maar het is wel degelijk bijzonder en ik wil dit absoluut nog wel een keer gaan kopen.
Jammer dat de ook bestaande ‘normale’ pijpjes van 33cl dan niet online of in de winkel te koop zijn. Ik denk dat de oplage beperkt is en alleen in de Belgische omgeving verkocht wordt, terwijl de grotere fles een leuk ‘cadeauartikel’ kan zijn in Nederland. Dan is dat voor pakweg 10 EURO natuurlijk best wel prijzig. Maar af en toe bij nieuwe speciale gelegenheden… Ik zal het zeker wel weer een keer bestellen.
Voor nu heb ik nog wel ongeveer 2 glazen in de fles en zal ik deze eerste twee dagen van 2022 zeker gaan genieten bij de laatste dagen op normale TV van de WK Darts… Kan het specialer zijn?

Dit bericht is geplaatst in Column, Consumentenzaken, Cultuurfilosofie, Persoonlijk met de tags , , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie