Restflits vrijdag 22 oktober 2021

Vandaag in de Restflits:
– APK
– Leven wordt onbetaalbaar!
– Corona: tweedeling wordt groter!
– Sinterkerstpiet is al in het land…
– … Vuurwerk! Gelukkig Nieuw Normaal!
– Wat nog Rest

APK

Wat nu? Heb ik mezelf na enkele jaren eindelijk eens ter controle aangeboden bij een arts en gebruik ik het cynische ‘APK’ hiervoor? Haha nee… Zo vrolijk ben ik de laatste tijd niet… Weinig reden toe. Komen we straks nog wel op. Ditmaal ben ik bloedserieus. Mijn oude auto moet voor 3 november gewoon weer APK-gekeurd worden en daarom heb ik die gisteren weer naar mijn ‘Service Only’ garage gebracht. Ik noem de naam van de garage ditmaal expliciet en zal dat nog wel een paar keer doen. Want ik word er elk jaar ook weer niet vrolijker van.

Toegegeven: mijn auto, die ik vanwege mijn gevoelens vaak mijn ‘Bal-en-O’ noem vanwege de aanvankelijke gebreken toen ik deze impulsief kocht in 2013, is al ruim 24 jaar oud!
Hoeveel auto’s van deze leeftijd rijden er tegenwoordig nog rond? Nou ja, in bepaalde wijken van grotere steden misschien wat meer… Maar ze worden toch echt zeldzaam.
Toch zie ik deze auto voor mij als laatst mogelijke auto in mijn leven. En zolang het jaarlijkse onderhoud niet de pan uit gaat rijzen, is dit nog net op te brengen. Opruimen en een veel jongere auto kopen is absoluut onmogelijk in mijn situatie.
Een paar jaar geleden had ik wel het voornemen hem weg te doen, zolang die nog verkoopbaar is.
Ik doe mijn boodschappen meestal met de e-bike als het redelijk weer is en dacht dat ik die enkele keren dat ik echt ergens moet gaan bij slecht weer wel met de bus zou kunnen gaan. Maar toen kwam corona. En de aanhoudende mondkapjesplicht in het OV. Daar heb ik al over geschreven. Sinds die tijd reis ik niet meer met de bus. Als ik nu dus een keer echt ergens naar toe moet en dat lukt me niet met de fiets, dan heb ik altijd nog de auto staan. Voor mij erg belangrijk dus!
Daarom heb ik vorig jaar toch weer besloten om de auto te handhaven zolang het lukt.
En vorig jaar was dit al een grensgeval: er moesten remblokken, een ashoes, een band en nog wat dingen vernieuwd worden. Kosten bijna € 500! Maar ja, daarvoor koop je nog geen andere auto en dan kon ik weer een jaar vooruit. En in dat jaar heb ik er nauwelijks mee gereden. Mijn zoon heeft ‘m nog een paar keer geleend… En ik heb er misschien vier keer boodschappen mee gedaan…
Ik bezuinig uiteraard ook op de benzine. Die is tegenwoordig ook onbetaalbaar. Voor mij.
Maar nu dus weer een nieuw jaar? Hoe hard slijt een auto als die maandenlang stil staat?
Ik weet dat dit ook niet goed is dus heb er wel ongeveer 1 keer in de maand even een rondje mee gereden. Goed voor de banden en om het mechaniek niet ‘vast te laten roesten’. 😉

Gisteren eind van de ochtend werd ik gebeld. Afgekeurd. Op de linkerachtergordel… Alle autogordels moeten in goede staat zijn, dat weet ik. Maar deze zou ontoelaatbare scheuren vertonen. Huh? Hoe dan? Dat ding is sowieso nog nooit gebruikt sinds ik deze auto heb!
Tja, toen kreeg ik weer een preek van die inmiddels jaarlijks arroganter wordende chef van ‘Service Only’. Oude auto dus… Ik moet het maar geloven. Wat ik me dan wel afvraag: waarom is die gordel opeens versleten? Er zitten er nog 3 in, die naar mijn weten allemaal even oud zijn…
Maar dan komt het: vervangen kost € 165! OMG! Voor een in mijn geval onnodig ding in de auto zo veel geld! Maar ik heb dit uitgezocht daarna op internet en prijzen vanaf € 150 zijn heel normaal. Schijnt ook een aardig klusje te zijn van een paar uur… Zal wel. Maar bij officiële dealers kan dit zelfs oplopen tot € 300!
Naast de APK (die met handige kortingsbonnetjes maar € 9,95 kost) heb ik ook gevraagd of de accu eventueel vervangen kon worden. Die is al enkele jaren gewoon slecht, dat weet ik. Soms start de auto helemaal niet! Dan blijkt er een lampje aan te staan… De capaciteit is zeer laag.
Ik had ook een kortingsbonnetje voor een nieuwe accu: 25% korting! Nou dan.
Maar wat rekent ‘Service Only’ voor een nieuwe accu? € 175! Euh??? Ik heb zelf eens op internet gezocht. Er zijn redelijk wat accuverkopers die stuk voor stuk betrouwbare accu’s verkopen. Misschien niet de A-merken maar moet dat nog bij een auto van 24 jaar oud? Die het misschien geen jaar meer volhoudt? Ik heb prijzen gevonden van onder de € 75! Dan moet je die wel zelf monteren maar volgens mij is dat een kwestie van een paar moeren losdraaien, de kabels eraf, omwisselen, alles weer vast en klaar… Ik ben technisch niet handig maar dit…
Weet je wat die gast van ‘Service Only’ toen tegen me zei?
“Ach ja, de biefstuk thuis klaarmaken is natuurlijk ook altijd goedkoper dan in een restaurant.”
Is dit nu serieus of moest ik gaan lachen? Of huilen?
Uiteraard doe ik dit niet. Alleen die gordel vervangen om weer goedgekeurd te worden, nog de ruitenwisser achter (€ 12,50) want het rubber lag er helemaal af en dan kan ik met ongeveer € 200 weer een jaar de weg op… En die accu koop ik zelf dan wel een keer als echt nodig.

Waar het mij nu om gaat is de gewijzigde formule van ‘Service Only’. Wat ze zelf uiteraard ontkennen. Maar ik kom daar al jaren, ook al met mijn vorige auto: de Mazda Demio, die ik zelf ooit nieuw had gekocht maar na jaren onderhoud door de dealer noodgedwongen moest zoeken naar voordeliger onderhoud. En voor een al wat oudere auto zijn die ‘algemene’ sevicegarages dan prima. ‘Service Only’ is zo’n garage in Dordrecht. Toen die nog op de oude locatie zat, in een veel kleiner pand in een klein straatje middenin een woonwijk, gaven ze echt goede service. Op maat.
Als ik aangaf een bepaalde reparatie niet of moeilijk te kunnen betalen, dan zochten ze naar alternatieven. Want elke (beetje) garage heeft natuurlijk best wel de nodige lijntjes naar leveranciers of zelfs sloperijen.
Toen mijn Mazda door een onnodige aanrijding van iemand anders als gevolg een lekke radiator had (wat ik niet wist) en ik de motor daarna kapot reed… Kocht ik in korte tijd een auto die toevallig in mijn straat te koop stond. De Suzuki Baleno was nog ouder dan mijn Mazda maar leek nog in prima staat. Helaas kwam er toch een verborgen gebrek aan het licht.
Kort na de aankoop ontdekte ik dat de accu geregeld leeg stond, ondanks dat die zogezegd nog redelijk recent vervangen was. Hij heeft meerdere malen in de garage gestaan en de monteur kwam uiteindelijk tot de conclusie dat er ergens in de zogenaamde ‘kabelboom’ stroom moest lekken.
Zo kon het voorkomen dat ik de auto geparkeerd terug vond met brandend licht… Terwijl ik de sleutel toch echt in mijn hand had! Het helemaal uitzoeken van het ‘lek’ of de hele kabelboom vervangen zou voor deze auto (toen al op leeftijd) erg kostbaar worden. Ze kozen er toen voor om er voor enkele euro’s een schakelaar in te plaatsen, in de kabel vanaf de accu onder de motorkap. Dan kon er nooit meer stroom ergens weglekken. Sinds die tijd heb ik weer jaren probleemloos gereden. Dankzij het meedenken en een simpele (!) oplossing zoeken van de garage! Toen deden ze dat nog.
Maar later verhuisde ‘Service Only’ naar een groter en mooier pand, kwam er een nieuwe chef en gingen ze duidelijk over tot standaard service. Nog altijd wel goedkoper dan een officiële dealer en door de inmiddels opgebouwde reputatie (het is een keten in de regio) kunnen en mogen ze dat.
Maar die ‘service op maat’ lijkt toch echt wel verdwenen. En daarvan ben ik de dupe.

Het is gewoon onzin dat zij niet aan een goedkopere nieuwe accu kunnen komen. Maar dat doen ze gewoon niet meer. Ze hebben nu hun standaard leveranciers en daarmee moet iedereen het doen.

Ik weet natuurlijk ook dat er zat andere garages zijn die voordelige APK en onderhoud bieden. Vorig jaar zelfs heb ik dit al geprobeerd omdat ik wist dat er kosten zouden komen. Toen kwam ik op advies van een buurman bij een garage van een Turkse eigenaar waar alles ‘veel goedkoper’ zou zijn. Mijn zoon was daar toevallig ook al een keer geweest toen de uitlaat opeens kapot was. Via een oude schoolvriend was hij daar terecht gekomen. En inderdaad vroeg deze voor de achterdemper tientjes minder dan Service Only, die ik ook nog had gebeld.
Alleen moest mijn zoon na montage nog wel een keer terug omdat er een raar geluid klonk en de auto minder goed optrok… Uiteraard gratis hersteld en alles goed.
Maar nu kreeg ik het vorig jaar niet voor elkaar om op tijd de APK daar te laten doen…
Afspraken gingen fout en als ik daar kwam stond er (in coronatijd…) een groep Turken naar me te kijken of ik van een andere planeet kwam… Sorry, dit gaf me geen goed gevoel dus ben toen ook maar weer naar Service Only gegaan.

Ik ben geen grote liefhebber van die ‘sjoemel-garages’. In mijn jongere jaren heb ik daar met diverse auto’s ook wel mee te maken gehad hoor! En vaak ging het gewoon goed en was ik voor niet te veel geld geholpen. Maar er gaan ook veel dingen fout. En nu heb ik de energie niet meer om daar allemaal bovenop te gaan zitten en overal te gaan proberen…
Noodgedwongen blijf ik nu dus nog bij die ‘veilige haven’ hoewel ik zeker weet dat ze me daar nu naar mijn gevoel ook gewoon ‘oplichten’. Misschien was die gordel helemaal niet nodig. En die accu kan echt goedkoper, ook via hen. Maar het geld is belangrijker geworden dan de klant. En zo gaat dat bij steeds meer bedrijven.
Voor mij zal het een volgende keer dan wel gewoon ophouden. Weg auto.
Dan hoop ik wel weer met de bus te kunnen gaan, indien nodig…

Leven wordt onbetaalbaar!

Het “roeien met de korte riemen die ik heb” heb ik al vaker uitgesproken.
Elk mens met een minimumuitkering zal toch elk jaar weer verdomd goed uit moeten kijken hoe die financieel niet in de problemen komt. Want ik kan me niet voorstellen dat veel van die mensen zorgeloos kunnen zijn… Hooguit misschien als ze een uitkering krijgen maar niet zelfstandig hoeven te wonen maar bij mensen in kunnen wonen die het zelf goed hebben. Dan zullen zij alleen misschien wat minder uitkering ontvangen… Geen idee.
Maar ik moet het als alleenstaande in een koophuis dus zien te rooien met een basisuitkering van € 1013,41 plus een woontoeslag van € 65,13. Wat dus nog minder is dan die beruchte norm van de minima op € 1090 gesteld in de media!!! Geen idee hoe dat kan eigenlijk.
En ja, dan krijg ik gelukkig ook nog zorgtoeslag, wat een groot deel van de basispremie dekt. Maar niet alles en dus niks van het eigen risico en soms buiten de verzekering vallende kosten.
En… GOD ZIJDE GELOOFD… Ik krijg nog een kleine belastingaftrek vanwege mijn eigen huis. Die jaarlijks minder wordt en nu op € 66 p/m staat.
Met alle vaste uitgaven zal ik je hier niet vermoeien maar geloof me als ik zeg dat ik elke maand tekort kom. Elke maand kom ik iets verder in het rood, wat ik tot heden meestal gladstrijk als ik in juni het ‘vakantiegeld’ ontvang. Ik heb daar al eerder over geschreven.
Sparen kan eigenlijk niet maar ik leg toch (automatisch) elke week € 15 opzij op een aparte spaarrekening (zonder rente tegenwoordig!) als potje voor onverwachte uitgaven. Maar in feite verhoogt het alleen de roodstand op mijn betaalrekening…
En na het betalen van de APK uit het vorige stuk, staat die spaarrekening weer helemaal op NUL.
En nu willen ze in Den Haag nieuwe maatregelen gaan nemen om zogenaamd de wooncrisis op te lossen en de ongelijkheid te verminderen… Als die doorgaan dan red ik het niet meer.

Wat zijn ze (aan de bizar discutabele formatietafel) van plan?
Allereerst willen ze (onder druk van de hele Tweede Kamer) dan eindelijk eens het minimumloon iets verhogen. Want te veel mensen, gezinnen met kinderen in armoede, redden het niet meer.
Voorheen waren de uitkeringen gekoppeld aan het minimumloon dus dan zou je verwachten dat die ook eindelijk eens omhoog gaan? NEE! Zegt de VVD. De grootste partij van Nederland is hier absoluut tegen. Alleen de werkenden zouden beloond mogen worden. Mensen die niet deelnemen aan het arbeidsproces… Doen niets en verdienen dus eigenlijk niets. Dit is echt een zwaar onderhandelingspunt van de VVD, die feitelijk bestaat op ‘ondernemerschap’ en nooit een voorstander was van het ondersteunen van de absolute minima. Die mensen… Daar heb je gewoon niks aan in een ‘goede economie’. Ofwel het kapitalisme…
Je weet inmiddels wel dat veel minima onterecht als verdacht zijn aangemerkt van fraude, in de toeslagenaffaire. Duizenden gezinnen (bijna) kapot gemaakt, waarvan de cijfers van onterechte ‘Uit Huis Plaatsingen’ van kinderen nog bij kwamen afgelopen week: Volgens het CBS zijn 1115 kinderen destijds onterecht Uit Huis Geplaatst. Wat doet zoiets bij mensen? Wie niet goed (meer) kan relativeren gaat er helemaal aan kapot.
Ik heb ervaring met Jeugdzorg. Na een periode van OTS (Onder Toezicht Stelling) heb ik ook een UHP (Uit Huis Plaatsing) van mijn toen minderjarige zoon meegemaakt.
Los van het feit dat dit mosterd na de maaltijd was omdat de oorzaak van de problemen toen juist werd aangepakt, ga je als (op dat moment) een-ouder-gezin door een hel van regels en controle op je privé-leven.
In ons geval (zowel mijn zoon als ik) is dit redelijk snel rechtgezet en goed gekomen. Maar we moesten wel door die shit heen.

Dit lijkt niks te maken te hebben met de financiële omstandigheden maar het is wel de basis waarop bijna alle minima worden beoordeeld! We zijn allemaal ‘profiteurs’ die zich op een of andere manier zouden moeten waarmaken in de maatschappij. Maatwerk bestaat niet. Regels zijn regels.
En hierdoor worden steeds meer mensen kapot gemaakt, net zoals die nu bekenden uit de toeslagenaffaire. En misschien behoor ik straks ook wel tot die mensen…

Behalve dat de VVD de uitkeringen niet wil verhogen (wat al bizar is vanwege alle gestegen vaste kosten en ook de prijzen van de dagelijkse boodschappen), wil men huizenbezitters “nu eindelijk eens gaan aanpakken op hun vermogen”. Want huizenbezitters hebben bewezen (volgens gemiddelde statistieken) veel meer banktegoeden (buiten de waarde van de woning om) dan huurders. En als huizenbezitters ‘dus’ hoger belast worden, denken ze die verschillen weer wat te verkleinen en een deel van de wooncrisis op te lossen.
Zo gaat de hypotheekrente aftrek dan echt verdwijnen (wat al in de planning lag) en wil men nu ook belasting gaan heffen op de ‘vermogens’ van huizenbezitters.

Huizenbezitters zijn steenrijk?

Wie een beetje op de hoogte is van ons belastingsysteem weet misschien wat ik bedoel.
Er wordt gerekend met ‘Boxen’. Wie veel salaris krijgt (ruim boven modaal) valt in een hogere box en betaalt meer inkomstenbelasting maar (let op!) mag tot heden ook meer aftrekken van zijn hypotheekrente! Dit heb ik dus meegemaakt toen ik werkloos werd in 2013.
Ik kreeg mijn teruggave maandelijks automatisch uitbetaald en dat liet ik (enigszins onwetend) gewoon doorlopen. Pas na enkele jaren moest ik een flink bedrag terugbetalen omdat ik na 2013 natuurlijk veel minder loonbelasting had betaald en dus ook minder mocht aftrekken want dat is gekoppeld. Ik heb dit altijd oneerlijk gevonden. Juist mensen die door omstandigheden in problemen komen, hun werk kwijt raken en in hun koophuis mogen blijven wonen, hebben veel minder inkomsten maar wel problemen om alles te blijven betalen, zoals onderhoud aan het huis.
En dan krijgen ze juist minder aftrek…
Mijn strijd met de Belastingdienst kon ik niet winnen (want regels zijn regels) maar door mijn omstandigheden heb ik met heel veel telefonisch overleg en mailwisselingen wel uiteindelijk een kwijtschelding van een deel van de schulden gekregen. Ik had gelukkig te maken met begripvolle medewerkers van de Belastingdienst… Maar wat nu als je niet zo kunt communiceren als ik? Dan zit je dus mogelijk levenslang in de schulden, terwijl je (misschien naïef) niet op de hoogte was van die regels en door de problemen niet op tijd had doorgeven dat de situatie was gewijzigd.
Het is allemaal echt niet zo makkelijk!

Vooralsnog lijkt het erop dat ze eerst de werkende huizenbezitters willen gaan belasten maar als ze dit uiteindelijk toch weer (uit gemak en omdat de crises zich opstapelen…) als ‘eenheidsworst’ gaan uitvoeren dan komen weer meer mensen zwaar in de problemen.
Enige extra belasting op mijn huis kan ik echt niet betalen. Op dit moment ‘vecht’ ik nog steeds om de al twee jaar eerder verstrekte kwijtschelding van de Gemeentelijke belastingen. Ook al eerder over geschreven. Nee… Nog steeds NIKS van gehoord. Bizar!

Dit is weer een flinke verhandeling geworden… Maar ben ik nu klaar? Nee, er gebeurt nog veel meer wat de uitgaven de komende jaren alleen maar zal gaan verhogen! Ik zal daar nog wel eens een apart artikel over gaan schrijven, anders wordt dit hier weer veel te lang…
Maar als alles doorgaat met echt de totstandkoming van een Kabinet Rutte IV, dan wordt het leven voor mensen zoals ik (absolute minima) straks onbetaalbaar.

Wordt vervolgd…

Corona: tweedeling wordt groter!

Hoewel ik er zelf tot heden nog geen last van ervaar, zie ik om me heen en in de media de standpunten verharden: “alle ongevaccineerden zijn asociaal en moeten gedwongen worden”.
Politici en zelfs vooraanstaande medici (vooral natuurlijk die van de TV; Gommers, Kuipers, etc.) geven de schuld aan ongevaccineerden als straks de ziekenhuizen weer overbelast raken.
Nu al worden geplande operaties in meerdere ziekenhuizen opnieuw uitgesteld omdat de toestroom van Covid-patiënten weer toeneemt. Omdat ernstige Covid-patiënten relatief langdurig op de IC moeten verblijven, houden ze die nu liever vrij om deze toestroom op te kunnen vangen. Met de genoemde gevolgen dus…
Grootste probleem lijkt niet het aantal bedden maar simpelweg een gebrek aan gekwalificeerd personeel, wat op een IC uiteraard zwaarder is dan op reguliere zorgafdelingen. En daar zijn veel mensen na de immens grote druk afgelopen jaar vertrokken. Ze kunnen het niet meer aan. Er was al te weinig personeel; nu is dat nog minder. En op dit moment wordt de ongevaccineerde dan beschuldigd omdat er relatief nu meer van hen in de ziekenhuizen zou belanden. Zij voeren dus willens en wetens de druk op de zorg op. Wat een afgrijselijke bullshit! (Gaan we weer…)

Terwijl het nog helemaal niet duidelijk is of alle ongevaccineerden keiharde weigeraars zijn en waarom ze dus nog niet gevaccineerd zijn. Velen is het gewoon niet gelukt of kunnen moeilijk communiceren via die standaard lijnen.
Er zijn natuurlijk wel notoire weigeraars (vanwege het geloof of een missend vertrouwen in de farmaceutische industrie) maar is dat de belangrijkste reden van de problemen in de zorg?
Zoals gewoonlijk vegen ze de oorzaken weer netjes onder het kleed.
Jaren geleden is er sterk bezuinigd op de zorg. Ik lees soms kritiek van buitenstaanders: “Laat ze eerst maar eens efficiënter gaan werken zodat het werk met minder mensen gedaan kan worden.” Dat is nu juist al gebeurd in meerdere bezuinigingsronden! Ik heb zelf in een ziekenhuis gewerkt en daardoor zijn er op meerdere afdelingen vele mensen verplaatst en zelfs ontslagen als zijnde overbodig. Waardoor toen al de druk op de werkelijke zorg toenam!
Want ik werkte dan op de ICT-afdeling maar minder mensen daar betekende minder serviceverlening op de werkplek. Wat echt regelmatig tot problemen heeft geleid want heel veel in de automatisering ging regelmatig fout. Dit was in de jaren 2005 – 2012 voor mij een bekend probleem. Waardoor ik uiteindelijk ook op straat kwam…
Ziekenhuizen zijn structureel al jaren niet meer bestand tegen crisis-situaties.
Ik zag regelmatig het Nederlandse leger rampenoefeningen doen. Dat ging allemaal TOT de zorg… Niets over de opvang van eventuele slachtoffers IN die ziekenhuizen!
En wat met een pandemie? Vergeelde documenten met rampenscenario’s die nooit werden getest in de praktijk… Alleen de ontruimingsoefeningen werden stelselmatig uitgevoerd.
Dat de zorg de pandemie sinds 2020 dus helemaal niet aankon, is voor mij geen verrassing.
En wat wordt er nu gedaan? Een jaar lang is NIETS gedaan! Pas dit jaar is dan iets meer geld voor de zorg beloofd. Mosterd na de maaltijd want velen waren al vertrokken…
En zelfs al beloof je nieuw personeel nu ‘gouden bergen’; die moeten eerst nog een jarenlange opleiding en praktijkervaring opdoen, om nu volledig in een IC te kunnen werken…

Maar nee, de ongevaccineerden hebben het gedaan.
Terwijl de Jonge al hupsend en Rutte breed lachend met ‘trots’ staan te beweren dat Nederland een van de hoogste vaccinatiegraden heeft van Europa, doen ze nog helemaal niets aan structurele oplossingen.
En de uitspraak “Niemand zal ooit verplicht worden zich te laten vaccineren” is ook snel onder dat kleed geveegd… Nu zijn de ongevaccineerden de reden dat HEEL NEDERLAND in de problemen komt. Als het niet zo ernstig was zou ik hard moeten lachen…
Maar een meerderheid is het wel degelijk met die standpunten van publieksgeile politici en medici eens. Ongevaccineerden zouden in geval van een Covid-besmetting niet meer opgenomen mogen worden. Eigen schuld. Sterf liever! (Geluiden die ik echt lees op Twitter!)
En zelfs personeel van IC’s zouden moeite hebben met ongevaccineerden. “Maar nee…” zeggen ze er dan snel haastig bij: “Uiteraard geven we iedereen de nodige zorg zolang we die kunnen leveren.” Dat er hierdoor dus mensen sterven omdat die open-hart-operatie was uitgesteld is dan maar zo… Zo wordt erover gesproken.

Ja, ik voel steeds meer angst. Omdat er echt mensen om me heen zullen lopen die mij zullen veroordelen als ik zeg (nog) niet gevaccineerd te willen worden. Misschien krijg ik wel een keer een mes in m’n rug. Gebeurt ook steeds vaker lees ik…
Terwijl ik feitelijk helemaal niet principieel TEGEN vaccinatie ben. Maar wel VOOR de eigen vrijheid om daarover te beslissen. Wat ook altijd was verkondigd…
De griepprik neem ik dus ook al jaren niet, terwijl ik wel uitnodigingen krijg omdat ik tot de doelgroep behoor. Maar ik vind het niet nodig.
Ik heb nog nooit echt griep gehad. Medici verklaren dat vanwege verschillen in het immuunsysteem van de mens. Dat kan heel verschillend zijn.
Ik heb ook verhalen gelezen van mensen die nooit ziek waren, voor de zekerheid zo’n prik gingen halen en daarna wel klachten kregen, die vaak nog bleven ook.
Een vaccin doet iets met je immuunsysteem. Het wordt misschien wel onnodig in de verdediging gebracht, waardoor je juist ziek kunt worden. Velen geloven daarin. Ik ook.
Eigenlijk zou ik daarom het liefst een immuniteitsonderzoek willen krijgen. Die bestaan. Ook om te constateren of je vatbaar bent voor het griep- en/of Covid-virus. Daaruit zou best kunnen komen dat ik gewoon (erg) vatbaar ben. Nou… spuit dan maar! Ik hoop wel met heel goede begeleiding, ook na dat verplichte kwartier pauze. Want van diverse mensen heb ik gelezen dat ze dagen en soms zelfs weken daarna klachten hebben gehouden. Vooral juist mensen met astmatische problemen, zoals ik dus ook heb. Daar heb ik ook angst voor. Ook daarom wil ik liever niet vaccineren.
Omdat ik persoonlijk daarbij in de toevallige omstandigheid verkeer dat ik zowat als een kluizenaar leef en behalve de supermarkten nergens ga, zie ik geen reden om mezelf te beschermen. En een gevaar voor anderen zal ik ook niet zijn daardoor.
Maar ik heb ook ergens gelezen dat ze juist die immuniteitsonderzoeken NIET willen doen… Huh? Daar kan ik toch gewoon om vragen? Dan betaal ik daar wel voor… Schijnt een paar tientjes te kosten. Jammer maar wel belangrijk voor mij.

Zolang er nog niemand aan de deur komt om me te verkondigen dat het nu echt verplicht is en ik niet meer mag weigeren, anders boetes of verplichte quarantaine (weet ik veel), zal ik zelf niet actief gaan vragen om de vaccinatie. Liever wacht ik het gewoon af, als het virus eindelijk eens zover lijkt te verminderen dat er (bijna) geen besmettingen meer komen. Kan best nog duren tot medio 2022. Tot die tijd leef ik mijn leven en kom ik (vrijwel) nergens. Als ze me maar met rust laten. Ik voel me absoluut nergens schuldig aan.

Mensen in problemen? Weten wij niets van!

Sinterkerstpiet is al in het land…

Langzaamaan begint de tijd ook weer van de najaars/winter-feesten. Terwijl de horeca en vele organisatoren nog worstelen met de uitvoering van de huidige corona-maatregelen, om toch zo veel mogelijk door te laten gaan, hebben vele Gemeenten moeite met de organisatie van de ‘intocht’ van Sinterklaas. Vorig jaar ging die veelal gewoon niet door en kwam Klaas met zijn vale Pieten door de achterdeur binnen. Nu wil men wel weer de traditionele intocht houden maar dan moet er wel gecontroleerd kunnen worden. Vaak gebeurt het dus niet spontaan maar georganiseerd met mensen die zich moeten aanmelden en hun QR-code tonen.
Het hele ‘speelse’ karakter van Sinterklaas is er natuurlijk al jaren af, vanwege de eindeloze Zwarte-Piet-discussies, die dit jaar gewoon nog steeds doorgaan. En nu dan al twee jaar die coronacrisis…

De commercie trekt zich er uiteraard helemaal niets van aan. Mensen willen en zullen feesten en dat kon wat de ondernemers betreft al weken geleden beginnen!
Afgelopen week kreeg ik bij de stapel reclame al de ‘Lidl Strooifeest’ folder in de bus! Huh? Is hij al in het land dan? Hulpklazen alweer actief? Half oktober?

Maar het kan nog erger want ook de kerstversiering wordt al weer weken aangeboden in de diverse winkels van Action tot tuincentra. En uiteraard ligt er al volop speculaas in de supermarkten en staan de bekende letters al weer uitgestald!

Kut letters! Door Luna Climaximaal. 🙂

Het kan best aan mij liggen en mogelijk was dit altijd al zo vroeg allemaal, maar ik krijg het gevoel dat de slechte zomer van dit jaar en de frustrerende coronacrisis aanleiding zijn om nog eerder met ‘feesten’ te beginnen. De commercie wil natuurlijk profiteren van de ellende…
Maar ik word hier niet vrolijker van. Ik doe toch al jaren nergens meer iets aan in mijn eentje en krijg juist deze tijd een extra (misplaatst?) gevoel van eenzaamheid… En soms een beetje woede… Want al die mensen doen net alsof het gewoon moet, al dat ‘gefeest’ en gaan zelfs extra te keer na die deprimerende corona-periode. Terwijl ze juist nu gewoon nog rustig aan zouden moeten doen! Dat voorkomt meer de nieuwe opleving van alle virussen (ook griep!) dan welke vaccinatie dan ook. Doe nou nog eens een jaar (bijna) niks! Geen decadente vakanties, wintersport, etc. Geen massale feesten met tientallen in krappe te goed geïsoleerde huizen. Gewoon MATIG!
Maar dat is ondenkbaar voor de massa. Feesten! Beesten! Virus verspreiden! Knallen!
Want dat begint ook al weken steeds erger te worden:

… Vuurwerk! Gelukkig Nieuw Normaal!

Al weken hoor ik steeds meer grote knallen in mijn buurt. En afgelopen maandag liep een groep tieners (jongens en meisjes) met vuurwerk te gooien! Hoewel het knalde en sterretjes knetterde, leek het wel op het betere ‘kindervuurwerk’ (dus dat schijnt te mogen) maar ik vond dat toch echt niet normaal. Hallo! Het is HERFSTvakantie! Nog geen KERSTvakantie!

Misschien is dit ook mede een gevolg van de aanhoudende verboden in diverse Gemeenten om rond de jaarwisseling vuurwerk te mogen afsteken. Vorig jaar was dit om onnodige zorg te voorkomen door de bekende vuurwerkslachtoffers. Maar het geluid om het helemaal te gaan verbieden wordt steeds sterker. Omdat steeds meer raddraaiers met steeds meer zwaarder (illegaal) vuurwerk de wijken onveilig maken en het aantal rellen alsmaar toeneemt.
Volgens mij zal ook mijn stad het dit jaar weer verbieden en daarvoor in de plaats weer een centrale vuurwerkshow aanbieden. Het zal wel.
Maar mensen willen nu eenmaal los gaan. Knallen. Laten horen dat je bestaat. Hele straten laten trillen op hun grondvesten… Pure relschopperij wat steeds breder terrein lijkt te winnen. Hoe zou dat toch komen… 😛
Daar ga ik hier verder niet op in maar ik maak me nu al weer vaker druk en zenuwachtig als ik al die knallen om me heen hoor. Sinds ongeveer 20 jaar heb ik een hekel gekregen aan knalvuurwerk. Toch iets overgebleven van de oorlog in Kroatië vrees ik…
Maar als dat gecentreerd was gebleven tot oud/nieuwjaar, dan kon ik me daar nog op instellen.
Nu zit ik al vanaf september af en toe te trillen op mijn stoel als ik weer plotseling zo’n bom hoor…
Lijkt me ook niet goed voor mijn hart. Maar wie boeit het? Niemand.

Wat nog Rest

Zoals je leest heb ik in deze tijd nog altijd de nodige ‘zorgen’ aan mijn hoofd…
Ook gezien de verder ongewijzigde ‘status quo’ die ik daarom maar niet weer heb vermeld in het begin, weet ik soms even niet waar ik over moet schrijven om het ‘leuker’ te maken.
De ‘erotiek’ geeft me soms de nodige afleiding maar daar kan ik hier ook niet over blijven schrijven…
Ik heb nog wel een paar wat leukere onderwerpen op de plank liggen maar dan moet ik me ook even iets ‘beter’ voelen om daar over te schrijven.
Soms blijft het misschien daarom wel eens wat langer stil bij ‘De Rest’.
Ik (over)leef de dagen dag na dag… En dat voelt gewoon niet goed. Ook fysiek voel ik steeds meer gevolgen. Wel sta ik nu weer wat vaker op mijn loopbandje omdat het ‘in beweging blijven’ wel cruciaal lijkt voor de status van mijn moeilijke benen en voeten…
Nou ja, als ik weer wat nieuws heb dan merk je het vanzelf wel.
In de maatschappij zie ik weinig in positieve zin veranderen, dus ik zal het echt zelf moeten creëren.

Houd je taai, ook in de donkere en nattere dagen voor Kerst. Feest… met mate!
Tot de volgende Restflits. 🙂

Dit bericht is geplaatst in Column, Cultuurfilosofie, Opmerkelijk Nieuws, Persoonlijk met de tags , , , , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie