Consumentenzaken – Hogere prijzen

Houd ik het nog vol?

De laatste tijd is het heel erg actueel: vrijwel alle consumenten krijgen te maken met hogere prijzen van dagelijks nodige producten. Door de uit de pan rijzende olieprijzen is benzine nog nooit zo duur geweest! Boven de € 2,00 per liter! Maar nu is ook de gasprijs naar recordhoogte gestegen.
Dat heeft allemaal niet alleen invloed op onze maandelijkse uitgaven door duurdere tankkosten (als je auto rijdt) en een hogere gasprijs. Alle bedrijven die producten maken verbruiken daarvoor ook brandstoffen, zoals olie en gas! En ook elektriciteit wordt opgewekt door… gasverbruik!
Eigenlijk kan je zeggen dat bijna alles gewoon duurder wordt of al is geworden.

Ook de coronacrisis heeft invloed op de prijzen. Zo waren afgelopen jaar door regelmatige sluitingen van fabrieken door quarantaines veel producten opeens schaars. Chips (niet de zoutjes maar de elektronische onderdelen!) werden schaars en die zitten tegenwoordig bijna overal in.
Containervervoer liep vast door de maatregelen en de vervoersprijzen van voorheen goedkope producten uit Azië zijn sterk gestegen.
Wat is eigenlijk niet duurder geworden?

Natuurlijk worden hierdoor weer de armsten het hardst getroffen. Terwijl van bovenaf breed lachend wordt verkondigd dat we “gewoon wat zuiniger aan moeten doen” stond het water bij vele minima al jaren aan de lippen. Jaarlijks komen er meer mensen bij die onder de armoedegrens leven. Dan zou je denken dat een menselijke overheid die armsten wel zal helpen door meer hulpmogelijkheden te creëren of hogere uitkeringen en minimum lonen (die tot heden gerelateerd zijn). Nee. Er liggen namelijk plannen op tafel om alle uitkeringen juist te verlagen!
Want hoewel de werkloosheid zelfs na het hoogtepunt van de coronacrisis niet meer zo hoog lijkt, wil men uitkeringsgerechtigden toch steeds vaker weer aan het werk helpen. Hetzij aangepast en in deeltijd. Maar de uitkeringen moeten omlaag. ‘Gratis geld’ willen de kapitalisten niet meer verstrekken. En de werkende massa lacht! Eindelijk gerechtigheid! Leve de VVD!
Dat er jaarlijks ook steeds meer mensen sterven door de ongezonde omstandigheden waarin ze noodgedwongen moeten leven boeit ze niet. Eigen schuld. Hadden ze maar gezonder moeten leven en een betere carrière moeten opbouwen. Geen begrip en medeleven voor de minder bedeelden.
Daar heb ik dan ongeveer 35 jaar hard voor gewerkt en netjes belasting voor afgedragen… Om nu door Volk en VVD afgemaakt te worden. Dit is geen cynisch grapje. Dit is realiteit!

Status quo

Wat betekent dit allemaal voor mijn persoonlijke situatie?
Op dit moment is veel nog onzeker maar het ziet er absoluut niet rooskleurig uit.

Zoals ik eerder al heb geschreven ben ik nog steeds afwachtend van mijn bezwaar op het niet verlenen van de kwijtschelding van de Gemeentelijke belastingen. Het is bizar dat dit allemaal zo lang duurt dit jaar! Over enkele maanden zitten we al weer in 2022 en begint een nieuw belastingjaar! Dan moet ik straks dubbel gaan betalen als ik alsnog 2021 moet voldoen. En als ik dan al maandelijks mag betalen, dan betekent dit per belastingjaar toch een bedrag van bijna € 70 per maand!
En ik kom dit jaar dus structureel al geld tekort. Vooral omdat mijn ‘woontoeslag’ in 2021 drastisch is verlaagd van € 144 naar € 66! Vorig jaar was zogezegd fout berekend en veel te hoog… Ja ja.
Maar wat gaat er dan gebeuren in 2022? Lagere uitkering? Nog lagere woontoeslag?
Hogere energierekening? Duurdere boodschappen? Hogere zorgpremie? Etc etc… ALLES wordt dus duurder en ik houd het dit jaar al nauwelijks vol…
De opgelopen roodstand probeer ik jaarlijks in te lopen met het ‘vakantiegeld’ wat in juni wordt uitbetaald. Vorig jaar hield ik daar nog wat van over! Dit jaar was het krap net genoeg.
Als het volgend jaar niet genoeg blijkt, ga ik dus structureel steeds dieper in het rood.
En dan wil een politicus het vakantiegeld afschaffen… “Want mensen met een uitkering gaan toch zeker niet lekker op vakantie?” Op welke planeet of onder welke steen leeft deze dwaas?
En ik zie nergens meer mogelijkheden om op te bezuinigen. Hooguit op eten en drinken… Dat kan allicht schelen. Maar ik weiger ronduit om jarenlang op houtjes te moeten gaan bijten omdat de onderlaag van de bevolking langzaam maar zeker wordt vermoord. Bewust.

Op één punt heb ik nog erg veel geluk! De gasprijzen stijgen dus de pan uit? Laat ik nu net vorig jaar mijn contract bij de leverancier hebben verlengd voor DRIE jaar! En toen was de gasprijs nog redelijk. Ik heb dus nog twee jaar geen last van die hogere gasprijzen.
En door de isolatie van mijn kruipruimte verbruik ik echt minder gas dan een paar jaar geleden. Mijn energiekosten lijken dus voorlopig redelijk vol te houden.

Maar verder… Ik merk het gewoon wekelijks aan de boodschappen. Die worden steeds een klein beetje duurder. En sommige producten zijn gewoon blijvend duur geworden!
Zo bak ik mijn maaltijden dus meestal in zonnebloemolie. Dat doe ik al vele jaren.
Tot enkele jaren terug was dit bij een Lidl altijd rond de € 1 per liter. En nu? Overal waar ik heb gekeken zijn de goedkoopste merken (meestal huismerken) rond de € 1,75! Dat is zomaar bijna 2x zo duur! WTF! Ik heb nog gezocht op internet maar kan nergens een verklaring vinden.
Zonnebloemolie heeft toch niets te maken met ‘de olieprijs’? 😛
En zo zijn er echt veel meer dingen die langzaam stijgen in prijs. Waardoor mijn maandelijkse uitgaven aan noodzakelijke boodschappen zomaar zijn opgelopen van € 200 naar € 300. Dan reken ik de beetje ‘luxe’ producten niet mee, waaronder de lekkere biertjes die ik af en toe koop en natuurlijk de whisky. Maar ik zeg al: ik wil nog even proberen te LEVEN zolang dat nog kan! En niet doodgaan met een houtje in mijn mond… Rot op. 🙁

Zelfs jaren geleden al werd mij bij de Sociale Dienst vriendelijk verteld dat ik gebruik kan maken van ‘voedsel- en kledingbanken’ als ik echt in de problemen kom. Omdat ik toen al vocht met wat schulden en achteruitgaande inkomsten door de uitkering. Maar dat vind ik wat mij betreft de allerlaatste stap. Als ik geen eten, drinken en (af en toe) kleding meer kan betalen dan is de maatschappij verrot.
Mijn ex-partner heeft sinds ze nu ook weer alleen woont wel een poosje gebruik gemaakt van de voedselbank! Maar die had (en heeft) haar financiën heel slecht op orde (ook door haar ziekte) en kwam daardoor in grote schulden. Nadat die waren opgelost is ze daarmee ook weer gestopt.

In het algemeen vind ik de hulpvoorzieningen aan mensen die het echt niet meer trekken maar wel serieus leven absoluut onvoldoende. Bijna alle uitkeringsgerechtigden worden sowieso al als profiteurs bestempeld (zeker door de omgeving…). Je gaat echt voelen alsof je zelf schuldig bent als je niet meer in je levensonderhoud kunt voorzien. Dan doe je het verkeerd.
En zelfs problemen met de gezondheid worden onder het tapijt geveegd! Moet allemaal te maken hebben met slecht bewegen en ongezond leven. Eigen schuld. In hulp om fit te blijven is niet voorzien. Pedicure, fysiotherapie of willekeurig welke voorziening die je kan ondersteunen om overeind te blijven wordt niet vergoed. En dat kan niemand betalen van een minimumuitkering en zelfs vaak niet van een minimumloon omdat die werkers ook het hardst aangepakt worden. Dat is de steeds groter wordende onderlaag.

Steeds meer mensen onder armoedegrens

Actualiteit

In het bovenstaande (wat ik gisteren – donderdag 7 oktober – heb geschreven) zei ik al dat het actueel is. Vrijwel elk programma heeft het opeens over de hoge prijzen en met name over de exorbitant groeiende gasprijs. Maar gisterenavond nam dat nog een vlucht zowel in het journaal als in een programma als 1Vandaag, waar ik altijd naar kijk. Iedereen bemoeit zich er nu mee!
Grote kans dat mijn interpretatie hier in deze blog niet meer opvalt… Maar gezien mijn persoonlijke situatie behoor ik dus wel tot de doelgroep: mensen die al langer de kosten niet of nauwelijks konden betalen en nu voor gigantische problemen komen te staan!
En dan middenin het formatieproces (zucht…) zal het voor elke oppositiepartij een heet hangijzer zijn of het ‘nieuwe’ kabinet straks afdoende maatregelen neemt om mensen te redden.
Maar zelfs (demissionaire) regeringspartijen hebben al aangegeven dat er ‘iets’ moet gebeuren. Wat… Dat weet blijkbaar nog niemand. Toch heb ik nu al de enige oplossing gezien waar alleen de politiek mee kan komen.

Allereerst blijkt dat enkele kleinere energiebedrijven nu al hun gasprijs sterk hebben verhoogd! Mensen met zogenaamde flexibele contracten kunnen tussentijds andere prijzen krijgen en dat is ongeveer de helft van Nederland!
Gelukkig (weer) heb ik altijd vaste contracten afgesloten, op momenten dat het lager was en soms nog lager kon bij andere bedrijven, dus ik ben enkele keren overgestapt. Mijn oude ervaringen bij het energiebedrijf waar ik jarenlang heb gewerkt, lijkt nu van cruciaal belang!
Maar er zijn nu dus mensen die maandelijks al € 80 meer gaan betalen voor hun energie!
En ik heb zelfs een voorbeeld gelezen van iemand die van € 170 naar € 380 per maand ging! Kan iemand zich dit voorstellen? Zelfs in de oliecrisis van de 70er jaren vorige eeuw waren de gevolgen van de crisis niet zo hoog voor de burgers!

Mensen met een minimuminkomen wonen niet zeldzaam in een ‘goedkopere’ koopwoning of ‘sociale’ huurwoning. Daarin kan van alles mis zijn met de verouderde isolatie en met de toegepaste vormen van energievoorziening. Verhuurders van die sociale huurwoningen hebben vaak onderhoud uitgesteld of doen er gewoon niets aan omdat ze het zogenaamd niet kunnen betalen…
Er zijn echt nog heel veel woningen met enkel glas en kozijnen waar de gaten in vallen…
Om nog maar niet te spreken van de oude CV-ketel die alles behalve zuinig is…
In eerste instantie spreken sommige autoriteiten dus over de urgente noodzaak nu alles goed te isoleren en betere (andere) energievoorzieningen te realiseren. Onzin natuurlijk! Want dat kunnen die minima juist niet en dat geeft alleen een beetje lange termijn effect terwijl de kosten nu gewoon onbetaalbaar worden of al zijn!
Zoals met heel veel dingen is de (R)overheid hierin mijlen achterop geraakt omdat winsten op de korte termijn altijd belangrijker waren dan investeringen voor de lange termijn.
Er rest nu alleen nog puin ruimen en mensen acuut helpen. Hoe kunnen ze dat doen?

Ik was er misschien nooit zo van bewust maar feitelijk betaal je voor een groot deel belasting in je energierekening. Gisteren werd me duidelijk dat iedereen ongeveer 60% (meer dan de helft dus!) aan energiebelasting betaalt. De overige 40% betaal je maar voor de energie die je afneemt…
Nu die basisprijs door diverse omstandigheden dus de pan uit rijst, gaat de belasting daarop ook exponentieel omhoog!
Nu kan de overheid 2 dingen doen.
1: die belasting drastisch verminderen of zelfs tijdelijk afschaffen. Dat zullen ze niet willen…
Dit kunnen ze eventueel ook doen naar gelang het inkomen van de verbruikers. Maar dat zal veel uitzoekwerk zijn.
2: ze komen weer met een soort van ‘energietoeslag’, net zoals er nu bijvoorbeeld de ‘huurtoeslag’ bestaat. Die ook mogelijk inkomensafhankelijk gemaakt kan worden. Maar ja, oef oef oef… Da’s weer moeilijk. Want zet ambtenaren niet echt aan het werk of ze maken de ene fout na de andere… (toeslagenaffaire)
Bij deze optie worden echter misschien de huizenbezitters uitgesloten. Want dat was ook een punt in de discussie over de groeiende prijzen: van oudsher worden in Nederland huizenkopers als ‘investeerders’ gezien! Ze kopen een huis met een zekere waarde, die mogelijk stijgt. En dat is nu ook een actueel punt: de huizenprijzen zijn de laatste jaren ook explosief gestegen!
Dat is het twistpunt waar ik persoonlijk dus tegen vecht. Omdat ik leef in een huis met ‘overwaarde’ bezit ik vermogen. En dat is mijn eigen bewuste keuze geweest. Bullshit!
Een mens moet wonen en soms bleken in bepaalde periodes en wijken koophuizen aantrekkelijker dan huurhuizen. En in ‘mijn’ tijd kon ik met mijn eenvoudige salaris gewoon nog makkelijk een hypotheek krijgen. De ene bank bood nog betere voorwaarden dan de andere…
Had ik 30 jaar geleden kunnen (of zelfs MOETEN van de overheid) weten dat ik in slechtere financiële omstandigheden terecht zou komen? En nu dus afstand doen van mijn jarenlang gekoesterde woning? Waarin ik een lagere hypotheek betaal dan ik ooit aan huur zou kunnen vinden? Die regels en stigma’s over huizenkopers hebben nooit gedeugd.
En dan zou de achterlijke regering zich eens moeten realiseren dat het in veel ‘armere’ landen juist andersom is: daar is het kopen van een huis de standaard en huren een luxe. In Kroatië bijvoorbeeld koopt vrijwel iedereen die werkt een huis. Niet als investering maar gewoon als dak boven het hoofd van vaak de hele familie, ook als die zich uitbreidt.
Als ik bij wijze van spreken uitgesloten zou worden van enige toeslag omdat ik een huizenbezitter ben dan ga ik helemaal onder water bij de voorspelde verhogingen van de energierekening.
Gelukkig heb ik daar dan de eerste twee jaar nog geen last van… Als mijn energiebedrijf niet failliet gaat, want dat schijnt ook zomaar te kunnen…

Op dit moment van schrijven weet ik dus niet waar het naar toe zal gaan. Maar dat er nu een opeenstapeling ontstaat van bizar groeiende vaste noodzakelijke kosten, lijkt wel een feit.
Als de politiek hier te weinig aan doet, zullen duizenden mensen meer dan nu al het geval is, in armoede moeten gaan leven. Waar is het eind? Ik zie dat niet meer…
Wel ben ik blij wederom zo goed mogelijk voorbereid te zijn geweest voor dit soort dingen.
Als het goed is en er niet nog meer onverwachte dingen komen, zal ik het nog wel een paar jaar vol kunnen houden. Maar ik hoop dat er tegen die tijd verbeteringen zullen komen…
Op dit moment zie ik dat met de huidige spelers in het politieke machtsspel zeer somber in… 🙁

Problemen? Wij zien ze niet!

Dit bericht is geplaatst in Column, Consumentenzaken, Cultuurfilosofie, Opmerkelijk Nieuws, Persoonlijk met de tags , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie