Seks normaliseren maakt gelukkig

Sodom en Gomorra hebben nooit bestaan!

Als ik (herhaaldelijk) schrijf over de noodzaak om (op termijn) naaktheid en seks te normaliseren, voor iedereen en overal… dan krijg ik uiteraard een grote meerderheid aan kritiek over me heen. En dat is dan nog zacht uitgedrukt…
Ik ben dan antisociaal, pervers, onmenselijk en propageer bandeloze en harteloze chaos en decadentie. Terwijl dit juist het tegenovergestelde is.
In al mijn artikelen probeer ik uit te leggen dat juist de tegenstand om seks als iets natuurlijks voor iedereen te zien de negativiteit veroorzaakt. Dat zet mensen tegen elkaar op en creëert agressie.
Want: “Die mensen zijn slecht!”
En dan doelen de tegenstanders op mensen die seks niet alleen als ‘het hoogste in de monogame relatie’ zien maar als een spel wat door iedereen met elkaar gespeeld kan worden.
De uitdrukking ‘Sodom en Gomorra!’ wordt dan vaak gebruikt. Zelfs door ongelovigen…
Nou beste mensen, de plaatsen Sodom en Gomorra komen alleen voor in de Bijbel en Koran om een bepaald verhaal te kunnen vertellen. In werkelijkheid hebben ze niet bestaan.

Slechtheid, (machts-) misbruik en (seksueel) geweld hebben altijd bestaan.
Niet alle mensen hebben nu eenmaal een perfect werkend ingebouwd empatisch systeem. Vaak moet dit aangeleerd worden. Soms hardvochtig… Om ‘rampen’ te voorkomen…
Maar als we uitgaan van de allergrootste slechtheid op aarde… dan blijft er vrijwel geen mens meer over om onze goedkeuring te mogen krijgen. “Wie zonder zonde is…” is dan wel weer een leuke uitdrukking uit de Bijbel…
De mens is niet perfect. Maar moet iedereen daarom lijden omdat sommigen er een zooitje van maken?
Om echte slechtheid te bestraffen en daarmee (door dwang) te voorkomen hebben we wetten gemaakt. Die waren in de tijd van de Bijbel nog niet zo sluitend… Toen hadden machthebbers vaak de ultieme macht. Ze konden alles doen wat ze wilden. Goed of slecht.
Soms lijkt deze tijd weer die kant op te gaan… Vermomd onder een ‘beschermend’ sausje… Maar misschien wel net zo slecht of nog slechter omdat het al het goede in de mens ook aan kettingen legt. We worden schakels in een feilloos draaiend systeem. Wie niet meer past, moet weg. Ik kan hier eindeloos over blijven schrijven… Maar laat ik me weer beperken tot het punt van dit artikel: seks normaliseren.

De relatie

Het grootste probleem om seks te kunnen normaliseren is de manier waarop de meeste mensen momenteel tegen de (monogame) relatie aankijken. Dat zal eerst anders moeten kunnen. Lees dit goed: “moeten KUNNEN”! Niet uitsluitend MOETEN!
Mijn moeder zei altijd: “Moeten is dwang!” En dwang is dus nooit goed. Daar begint misbruik als je mensen dwingt tot iets wat ze eigenlijk helemaal niet fijn vinden.
Maar helaas zijn heel veel relaties al eeuwenlang een soort van… ‘dwangbuis’ geworden.
Want na de gesloten ‘overeenkomst’ (al dan niet vastgelegd in een huwelijk, anders toch wel in een mondeling ‘akkoord’) moeten beide partners opeens aan allerlei voorwaarden voldoen.

Hoewel dit uiteraard (gelukkig) vaak niet als erg vervelend wordt opgevat. Want geen mens is gelijk. Elke relatie is een afweging van factoren. Hoe meer positieve overeenkomsten, hoe fijner je voelt met de partner. Maar je kunt nooit voor 100% overeenstemmen. Een relatie is soms net als de politiek: de coalitie vertrouwt elkaar, kan door één deur, aan één tafel en wil graag samen het noodzakelijke landsbelang dienen. 😉
Soms (of vaak?) gaat het fout en moeten ze na verloop van tijd een andere coalitie zoeken.
Dit is in relaties dus niet anders…

Seks wordt door veel mensen meestal onterecht voorgesteld als de ‘kroon op het huwelijk’.
Goede seks tussen twee partners wordt als de hoogst mogelijk haalbare voorwaarde gesteld. Als dit minder is of in de loop der tijd minder wordt, is dit vaak de belangrijkste reden om een relatie te verbreken, als er al geen ‘vreemdgaan’ aan vooraf is gegaan.
Jammer dat de kwaliteit van seks zo hoog wordt ingeschat om daardoor de mogelijk verder prima relatie zo tekort te doen. Want ook in de seks verschilt iedereen.

Voornamelijk het grote verschil in opvattingen over seks was de reden dat mijn eigen vader en moeder uit elkaar moesten gaan. In hun geval was de hele relatie twijfelachtig… Maar dat is een heel verhaal om hier nu uit te leggen. Maar in de seks pasten ze volledig niet bij elkaar. Mijn vader was (blijkbaar) van jongs af aan al erg seksueel ingesteld. (Wat dit betreft lijk ik op mijn vader… Gelukkig alleen daarin. 😉 ) Voor mijn moeder hoefde seks echter niet zo nodig! Zij zag het als een ‘noodzakelijk kwaad’ om haar echtgenoot te ‘pleasen’ en uiteraard om kinderen te krijgen, want dat wilde ze wel graag!
Dit veel te grote verschil frustreerde mijn vader, die het in de loop van de relatie dus in seksboekjes en externe seksuele relaties ging zoeken.
Als je dit dan nog zou kunnen begrijpen en respecteren in de relatie en er zijn verder voldoende fijne overeenkomsten, dan zou dit nog niet tot een breuk moeten leiden. Maar in de huidige massale moraal is seks voorbehouden aan die ene vaste relatie. En dan gaat het dus kapot.
De meeste jaloezie ontstaat vaak door verschillen in de seksuele opvattingen. Daarom worden veel mensen al boos als de partner alleen al kijkt naar anderen. Of porno kijkt. Of inderdaad wel eens met een ander neukt… In relaties wordt vaak beslag gelegd op een exclusieve seksualiteit met elkaar. Wat heel goed mogelijk is maar niet vanzelfsprekend.

Nogmaals: alle mensen zijn anders. En dat geldt evengoed voor de beleving van seksualiteit. En een man of vrouw wordt niet opeens een slecht mens als die een keer met een ander neukt… Dat hele stigma zit ‘tussen de oren’ en is een aangeleerde moraal. Geen natuurlijke wet.

Als de seksuele verschillen zodanig uit de hand lopen dat een van de partners daardoor wordt verwaarloosd of juist misbruikt (tegen de zin seks doen) dan klopt de relatie natuurlijk niet. Maar met alle respect met elkaar of los van elkaar seks hebben, moet goed kunnen.

In elke relatie zou simpelweg afgewogen moeten worden of we voldoende overeenkomsten hebben om samen te willen leven. Als seks voor jou primair is en exclusief voor elkaar moet blijven dan is dat een punt van overweging. Maar ook met dit: niets moet. Dat geldt voor alles in het leven.
Vaak doe je natuurlijk wel dingen die vanzelfsprekend zijn. Om anderen niet in gevaar te brengen, om anderen te helpen en om dienstbaar te zijn. Anders wordt het inderdaad een anarchistische chaos waarin niemand meer wil leven… Maar dat gebeurt echt niet als we seks gaan normaliseren. De meeste mensen willen namelijk gewoon in een stabiele en vredige wereld leven. Dat lijkt me logisch.

Seks als spel maakt veel mensen gelukkig.

Dit heb ik ook al vaker gezegd. Seks is een spel. Of een sport. In het sekswerk vaak een topsport. Je speelt het voor je plezier. Daar is seks immers voor? Om van te genieten?
Je doet het alleen of met anderen. Alles is mogelijk. Voor iedereen. Van jong tot oud.
Zodra de behoefte er is, doe je het. Zo simpel is dat. En dat zou nooit en te nimmer aan restricties vastgelegd mogen worden, zolang het altijd met respect wordt gespeeld.

Niet alle spellen en sporten kunnen altijd en overal gespeeld worden!
Zo zie ik ook geen paardenraces midden in een drukke stad tussen de auto’s gebeuren…
Dat doe je op een daarvoor geschikte renbaan. Net als autoraces. Als de ‘Grand Prix’ overal zou mogen, dan hadden we Zandvoort helemaal niet nodig gehad maar dan waren de wegen in heel het land vol geweest met extreme auto-ongelukken… 😉
Voor alles is een plek. Ook voor seks. Hoewel dit naar mijn gevoel niet snel ergens onmogelijk zou kunnen zijn… Alleen misschien ongewenst en ongepast.
Dit vergelijk ik dan graag weer met eten en drinken. Dat kan je in principe ook overal doen. Maar het is niet gepast om midden in een leslokaal of tijdens een vergadering een uitgebreide maaltijd te gaan nuttigen… Wacht daarmee tot de (lunch-) pauze en als je niemand daarmee stoort.

Als seks echter (net als eten en drinken) als normaal wordt gezien, dan kan het op heel veel plekken plaatsvinden. Net wanneer iemand zin heeft. Masturberen of seks met je partner op een bankje in het park? Of gewoon in een stadscentrum? Als je het niet storend vind als er (veel) mensen om je heen lopen, dan moet dat toch gewoon kunnen? Je doet er toch niemand kwaad mee? Sommige mensen vinden het misschien leuk om te kijken. Want het zijn ‘voyeurs’. Velen willen dat helemaal niet zien dus lopen gewoon door. Geen probleem.
Ik zie hierin geen enkel kwaad of probleem. Zolang we elkaar allemaal respecteren kan dit gewoon.

Omdat seks voor veel mensen een sterke natuurlijke behoefte is, zal het die mensen veel gelukkiger maken als het genormaliseerd wordt.
Ook mensen die gewoon heel erg graag lekker eten en drinken buiten de deur, in restaurants, zouden zich gefrustreerd gaan voelen als dit opeens verdwijnt! Alleen maar eten uit de eigen keuken? Saai! Je hoeft niet te sterven van de honger, maar het leven zal toch een stuk minder leuk worden.
Zo is dit gewoon ook met seks. Sommige mensen hebben gewoon een grote behoefte. Om dit niet alleen met die ene partner in de slaapkamer te doen maar met meerdere mensen in diverse omstandigheden. Dan voelen ze zich het meest gelukkig. Wat is daar fout aan?
De fout zit in de afkeurende moraal.

Veranderen moet! Maar langzaam.

Een geldende moraal is niet van de ene op de andere dag veranderd. Daar vergissen mensen zich momenteel te vaak in. Ze zien dingen gebeuren die ze ‘moreel’ gezien niet vinden kunnen en dat moet direct aangepakt worden. Vernietigd worden. Verdwijnen. Liever gisteren dan vandaag… Maar dat is onmogelijk. Helaas gaan de meeste sluwe politici daarin wel mee (om zieltjes te winnen) en stellen daarom absurde wetten in werking om bepaald gedrag zogenaamd aan te pakken en te beteugelen. Zonder daarbij goede wetenschappelijke onderzoeken te doen of zelfs als ze al bestaan goed tot zich door te laten dringen…

Ik kan nu meerdere voorbeelden noemen. Van drugs tot seks…
De aanpak van de drugsmaffia en gerelateerde overlast is ook volledig uit de hand gelopen.
Zelfs (wijlen) Peter R. de Vries – een fel bestrijder van misdaad en onrecht! – was voor een normalisatie van drugsgebruik. Mits uiteraard regulier verstrekt onder voorwaarden.
Nu worden ‘drugscriminelen’ alleen maar steeds harder aangepakt, worden huizen waarin drugs in het spel was dichtgetimmerd en soms zelfs gebruikers met iets te veel in hun bezit als crimineel veroordeeld. En het lost niets op. De behoefte blijft en zolang het illegaal is, blijft ook de drugsmaffia bestaan.

Ook is er momenteel een harde strijd tegen (zogenaamd) crimineel sekswerk gaande.
Terwijl sekswerk nu al meer dan twintig jaar gelegaliseerd is, en het decennialang daarvoor gewoon getolereerd werd, hebben de meeste sekswerkers momenteel nog geen enkele acceptabele status in de maatschappij. Ze worden moreel nog altijd verguisd en de regelgeving werkt in veruit de meeste gevallen tegen een ‘normale’ uitoefening van hun beroep.
Zo mogen zelfs officieel geregistreerde sekswerkers hun beroep niet zelfstandig uitvoeren omdat het in de meeste woningen in Nederland niet toegestaan is.
Een ‘woonhuis’ waarin een dame (met of zonder vriendinnen) sekswerk doet, kan bij ontdekking gesloten worden, net als een drugspand…
En heel veel tot voor kort voor sekswerk toegestane locaties (van tippelzones tot sekshuizen) worden gesloten zonder goede alternatieven aan te bieden.
Sekswerkers worden net als veel ‘huisartsen’ steeds meer gedwongen samen te werken in daarvoor aangewezen grote seks- en gezondheidscentra. Waar volledige controle van bovenaf ‘makkelijker’ is om zogenaamde misstanden te voorkomen… Wat betreft sekswerk dan.
Maar de behoefte van zowel de sekswerkers als de meeste klanten om gewoon zo natuurlijk mogelijk, dus in privé-omstandigheden, seks te kunnen hebben, wordt hiermee genegeerd. Seks buiten de relatie blijft dus gedemoniseerd en gecriminaliseerd worden.
En de massa gaat hierin mee dus de moraal wordt hierdoor steeds enger. Zeer ongezond.

Ik kan nu zeggen dat dit morgen allemaal moet veranderen.
Elke sekswerker moet vanaf nu overal kunnen werken in haar of zijn eigen woning, als zelfstandige. Zolang ze zichzelf gewoon inschrijven bij de Kamer van Koophandel als ZZPer of zoiets, moet dit toegestaan worden.
Maar zodra buren hiermee worden geconfronteerd, dan beginnen de problemen. Want “een hoer als buur willen ze niet!” En zeker geen sekshuis waar straks elke dag tientallen mannen in en uit lopen! Gruwelijk! De hele dag seks naast me! Misdadig!
Euh… Wat is die misdaad dan? Wordt er zo hard geschreeuwd en gegild bij elk orgasme?
Dan moeten ze wel voor enige geluidsisolatie zorgen misschien. 😉
Maar worden er in een sekshuis mensen mishandeld? Geweld aangedaan? Misschien wel vermoord? Zolang hiervan geen sprake is, kan er onmogelijk van ‘criminaliteit’ gesproken worden… Seks is geen misdaad! Ook niet als daarvoor betaald wordt.

De verandering die hiervoor noodzakelijk is, begint bij:

De opvoeding!

Op dit moment worden echt nog niet veel kinderen opgevoed met een gezonde seksuele instelling. Meestal wordt seks in de jeugd verzwegen en wordt pas begonnen met erover praten als ouders ‘gevaren’ gaan zien. Gevaren bij internetgebruik of bij mogelijke kans op misbruik.
Over een heel andere kijk op seksuele opvoeding heb ik ‘Mijn Visie’ al geschreven. Heel uitgebreid. Ik ga mezelf hier niet herhalen.
Wel blijf ik benadrukken dat een natuurlijker opgroeien van elk kind met seksualiteit de enige oplossing is voor het afnemen van seksuele frustraties en van de kans op misbruik!
De vrije seksuele moraal begint hier!
En dat is dan misschien juist die grens waar de meeste ouders niet overheen durven.
Want wat nu, als hun kinderen te open zijn met en over seks bij anderen?
Ja, wat dan? Kleden ze zich misschien te snel uit waar anderen bij zijn?
Gaan ze te vaak openlijk masturberen? Willen ze seksspelletjes spelen met hun vriendjes en vriendinnetjes? En wat is dan het probleem?
Hier begint juist die nieuwe mooiere en gezondere moraal. Want hier begint de normalisatie.

Maar dit zal voor de meeste ouders (zeker in deze tijd) een onaanvaardbare grens zijn.
Op dit moment willen ze alleen maar beschermen. Tegen een onbekende en ongekende vijand… De vijand van vrije seksuele gevoelens.

Als kinderen van jongs af aan gewend zijn geraakt aan naaktheid en seks (door ouders die daar vrijer mee omgaan of daar vroeger en meer open over gaan praten met hen) dan zijn ze allereerst veel weerbaarder tegen misstanden en verder nooit meer geschokt als ze andere mensen seks zien hebben. Hetzij op internet (porno) of zelfs in de vrije natuur. Het is voor hen dan normaal want ze weten dat (volwassen) mensen seksspelletjes spelen. En dat is goed want het is leuk en fijn.
Dit heeft allemaal niets met ‘het beschadigen van de tere kinderziel’ te maken of zelfs met misbruik.
Door het in sterke mate afnemen van seksuele frustraties bij mensen die hun gevoelens krampachtig moeten verbergen, zal er simpelweg minder behoefte zijn aan misbruik. De meeste mensen kunnen hun ‘ei’ op een of andere manier kwijt. Hetzij met fijne vrienden of een goede begripvolle partner, hetzij op een passieve manier. Maar niemand is dan meer ‘grensoverschrijdend’ bezig want het is normaal. Dan ‘ontploffen’ ook veel minder mensen met opgekropte gevoelens.

Zoals ik ook altijd blijf zeggen: Natuurlijk blijven er ‘gestoorde’ figuren. In velerlei opzichten, dus ook in seksueel opzicht. Maar mensen (dus ook kinderen!) die al heel vroeg weten wat ‘normaal’ is en acceptabel zullen dit veel sneller herkennen en afwijzen of ontlopen. Maar als er dan toch wel eens iets fout gaat en er wordt nog geen geweld gebruikt (dat is natuurlijk nooit voor 100% uit te sluiten…) dan zal het trauma van misbruik ook veel minder zwaar worden opgevat.
In alle opzichten is normalisatie van naakt en seks de oplossing voor veel misstanden en misbruik.
En maar weer nogmaals: dit betekent dus absoluut niet dat iedereen nu maar naakt moet gaan rondlopen overal of seks hebben op de gekste plekken… Iedereen doet wat die goed voelt.
Net zoals iedereen eet en drinkt wat die lekker (en gezond) vindt, zo gaat iedereen op zijn en haar eigen manier om met naaktheid en seks. Vrijheid blijheid. Leven en laten leven.
Maar dan wel met respect voor andersvoelenden en andersdenkenden.
Daar heeft niemand last van maar maakt wel veel meer mensen gelukkig. En wordt de wereld om ons heen een stuk vrolijker. 🙂

Dit bericht is geplaatst in Column, Cultuurfilosofie, Seksualiteit met de tags , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie