Restflits weekend 24/25 juli 2021

Vandaag in de Restflits:
– Status quo
– Peter R
– Coronacrisis: vaccinatieverdeeldheid
– Huisartsenzorg ondermaats
– Wat Rest er nog?

Status quo

De laatste tijd begin ik elke Restflits met een Intro. Ik dacht ”Laat ik het nu weer eens een ‘Status quo’ noemen.” Anders wordt het saai en feitelijk begin ik toch meestal met een opsomming van mijn ‘bestaande toestand’… Lijkt me dus logischer.

Welnu, sinds mijn laatste Flits (‘Gepubliceerd op: 6 juli 2021 om 17:49’) is er weer flink wat gebeurd. Voornamelijk in Nederland. Achter mijn voordeur minder… Want mijn ‘bestaande toestand’ is nu eenmaal onveranderlijk als ik niets nieuws doe… En wat kan ik doen. Zat over geschreven.
Op die dinsdag 6 juli 2021 had ik dus net voor het 6-uurs journaal die laatste Restflits gepubliceerd en dat ga ik dan meestal kijken, met daarna ‘1Vandaag’, soms het ‘Sportjournaal’ (zeker als Rivkah het presenteert!) en daarna een stuk RTL Boulevard, totdat mijn enige favoriete serie van de laatste tijd ‘Charmed’ begint, even na 19.30 uur.
Waarom schrijf ik dit allemaal zo expliciet? Omdat deze dag, net na die publicatie, een bijzondere werd.
In die RTL Boulevard zag ik tot tegen 19.20 uur hun favoriete misdaadverslaggever Peter R. De Vries nog zitten en ik had hem daarvoor nog iets zien vertellen over een of andere lopende zaak.
Een half uurtje later ontplofte Twitter… Want amper een kwartier nadat hij voor het laatst live op TV te zien was, is hij voor de parkeergarage in hartje Amsterdam waar zijn auto stond geparkeerd neergeschoten.
Voor elke lezer schrijf ik nu oud nieuws… Sinds die avond beheerste Peter R alle media van Nederland. Omdat dit de nodige impact had (en heeft) schrijf ik daar apart een stukje over.

Omdat de media vanaf die avond een paar weken gedomineerd zijn door 1 onderwerp, slechts af en toe afgewisseld met flarden van saaie afwikkelingen en een problematische start van sportevenementen (Tour, GP-Max, Olympic), de extreme wateroverlast in Limburg (terwijl ik me gelukkig prijs ditmaal geen handdoeken neer te moeten leggen) en de zomervakantie nu ook in mijn regio echt is begonnen, gebeurt er naar mijn gevoel letterlijk helemaal niets.
Ik hoor niets nieuws, zie niets nieuws en zelfs de aanbiedingen in de supermarkten weten me niet te boeien… Daarom ben ik ook maar weer wat gaan drinken. Ja echt… Na slechts 1 maand pauze dit keer… Maar mijn Duffe Dode en ongezonde gedachten beginnen bij gebrek aan beter weer te overheersen. Was dit vorig jaar zomer ook niet zo? Ook geplaagd door onder andere de coronacrisis en een gebrek aan inspiratieve gebeurtenissen?
Vorig jaar was het volgens mij regelmatig iets ‘te’ goed weer… Warm, benauwd.
Nu is het weer te wisselvallig… Zelfs mijn zeer voorzichtige voornemen om nu toch eens wat vaker zomaar een rondje te gaan fietsen, loopt weer op niets uit.
Het voelt allemaal weer niet goed. En dan is de drank weer mijn enige geduldige beste vriend…
Ik probeer het wel weer binnen de perken te houden. Vorige keer is me dit bijna een jaar gelukt…
Nu hoop ik toch wel wat eerder goede redenen te krijgen om weer te stoppen.
Wees niet bang! Ik ken wat dit betreft mijn lichaam nu wel goed genoeg om te weten wanneer er grenzen in zicht komen. En dat is nu nog lang niet zo.

Terwijl heb ik de afgelopen weken weer naarstig geprobeerd om alle ‘leegheid’ en ‘negativiteit’ rondom mij van me af te gooien en te Overdenken “Wat nu…”. Zo kwam ik dus wel op de zo goed als onmogelijke positie van ‘HZP’ als ‘medium’ om daarmee in contact te treden met diverse mensen en organisaties. Mijn vriezer was nog niet vol dus heb ik het daar maar even in gelegd… 😉
En zoals je ook hebt kunnen zien op deze blogsite: ik ben weer aardig uit mijn sloffen geschoten met artikelen over ‘naakt, seks, porno, vies, smerig en nauwelijks legale tienersletjes’…
Ook weer bij gebrek aan ander zinvol nieuws in deze corona-komkommer-zomer heb ik mijn stokpaardje maar weer bereden. Want ook dat blijft hard nodig in deze tijd van groter wordende tegenstellingen tussen mensen. Van vaccinaties tot naakte vrouwen in de ‘Bikinilijn’ naar Scheveningen: de messen worden geslepen voor nieuwe conflicten.
Daarover kan ik blijven schrijven en dat zal ik dan ook doen. Maak je blote borsten maar nat.

Peter R

In deze korte Restflits ga ik niets herhalen wat iedereen de afgelopen weken uitgebreid in vrijwel alle media zal hebben gezien. Voor wie onder een gigantische hunebedsteen heeft gelegen: google maar op zijn naam. Hier wil ik alleen mijn persoonlijke beleving weergeven. Want die kan je best een beetje opmerkelijk noemen…

In eerste instantie – toen ik het nieuws over de neergeschoten Peter R de Vries las – begon ik… te lachen! Ja echt… Niet direct gaan schelden nu… Ik zal het uitleggen.
Zelf ben ik nooit een ‘liefhebber’ laat staan ‘fan’ geweest van Peter R.
Eerlijk gezegd was ik vrijwel altijd geïrriteerd als ik voor de zoveelste keer zijn stoïcijnse kop met goed bijpassende stem zag en hoorde… Dan dacht ik meestal: “GADVER! Hij weer!!!”
Natuurlijk kende ik wel een beetje zijn reputatie maar ik moet eerlijk zeggen dat ik nog nooit 1 programma van hem zelf had gezien! Dat soort programma’s boeiden me nooit.
Ik wist natuurlijk van zijn jarenlange betrokkenheid om (zwaar) criminele zaken tot het uiterste te onderzoeken en in de openbaarheid te brengen (daar was hij journalist voor!) om zodoende dat waar vaak niet genoeg over geschreven wordt, toch iedereen te laten weten. En dat ging meestal niet om vrolijke dingen.
Met al die criminele gevallen had ik ook weinig… Ik vond zelfs dat al die boven het maaiveld uitstekende ‘cases’ zoals Holleeder, Taghi en Brech veel te veel aandacht kregen. Natuurlijk was het erg wat ze hebben gedaan (als het allemaal waar is… sommigen moeten nog altijd definitief veroordeeld worden) maar er gebeurt zoveel meer in Nederland. Schrijnende zaken waar geen aandacht voor is. Mensen die onschuldig worden veroordeeld.
Nu schijnt hij daar ook een flinke neus voor te hebben gehad, gezien de ‘Puttense moordzaak’.

Ik zag Peter R altijd als een man die vanaf het begin van zijn journalistieke carrière duidelijk van ‘twee walletjes at’. Om bijna alles te kunnen weten van misdadigers… moet je zelf ook die wereld van de misdaad in durven gaan. Hij had dan ook veel connecties (en zelfs vrienden) die zijdelings of zelfs direct in de misdaad hadden gezeten. Mogelijk met kans op een beter verloop van hun eigen zaak, namen ze hem in vertrouwen door de ‘grotere vissen’ te laten vangen…
Met allerlei gevaren, geweld en zelfs moorden links en rechts tot gevolg.
Dat hij daarom uiteindelijk zelf een aantal kogels door zijn hoofd kreeg… verbaasde me absoluut niet. Ik had dit al veel eerder verwacht. Zeker omdat hij naar zeggen zelf nooit enige beveiliging wilde, wat andere diepgravende misdaadjournalisten en vele wetsdienaars wel krijgen.
Hij liep daarom ook die dinsdagavond na zijn bijdrage voor RTL Boulevard onbeschermd en ‘onbevreesd’ in zijn eentje door de straatjes van het Amsterdamse centrum naar de parkeergarage.
Volgens mij wist hij al jaren dat het een keer zou gebeuren. Maar het boeide hem niet.
Hij deed zijn werk op zijn manier en wilde aan geen enkele (beperkende) ketting gelegd worden.
Dat siert hem wel… En daarom… heb ik na het horen en lezen van alle commentaren na de schietpartij en zijn uiteindelijk onvermijdelijke dood toch respect voor hem gekregen.

Toen ik dus in eerste instantie lachte na het horen van het nieuws, was dit omdat ik het een keer verwachtte en er nu wel een media-ontploffing zou gaan plaatsvinden. En die kwam ook.
Maar uiteindelijk gingen zelfs bij mij de tranen in mijn ogen overheersen…
Wat hij heeft gedaan in vrijwel zijn hele leven was uniek. Anderen die hem van dichterbij kenden zeiden het ook: “Hij was uniek. Er is geen tweede Peter R de Vries en die komt ook nooit meer.”

Dat hij naast zijn (letterlijk…) moordende werk ook nog gewoon een vader was, (ex-) partner, vriend… zelfs van volslagen onbekenden… Maakt hem opeens tot een ongekend bijzondere persoonlijkheid die zeer gemist gaat worden door velen. Misschien heeft hij hier nooit over nagedacht… maar hij is door zijn dood nu wel een martelaar geworden.
In zijn strijd tegen de zware misdaad en voor rechtvaardigheid (voor iedereen) is er geen opvolger.

Ik heb inmiddels ook uitspraken gelezen waarmee ik het (achteraf) wel degelijk eens ben. De meeste kende ik niet eens omdat ik niet alles van hem volgde… Meestal zapte ik weg als ik zijn kop zag… En nu zou ik wensen maar een fractie van zijn moed en charisma (wat hij natuurlijk wel degelijk had!) te kunnen hebben om mijn ‘zaken’ te blijven aankaarten…

“On bended knee is no way to be free…”

Gelukkig kan ik letterlijk niet meer op mijn knieën zitten… Maar figuurlijk was ik dat eigenlijk ook nooit van plan. En ik hoop dat zijn dood voor velen een soortgelijke inspiratie zal zijn, als dit nu ook voor mij voelt. Want er zullen altijd mensen moeten blijven vechten tegen onrecht. Ook tegen het onrecht van de zogenaamd ‘rechtelijke macht’, waar hij ook niet altijd mee op één lijn stond.

Peter… Het komt goed!

Coronacrisis: vaccinatieverdeeldheid

In mijn vorige Restflits van 6 juli schreef ik het al onder ‘Coronacrisis: nieuwe angst!’:
Over de “Radicalen die vinden dat mensen zonder vaccinatie eigenlijk niet vrij mogen bewegen en mondkapjes moeten blijven dragen…”
Die radicalen bestaan echt en worden talrijker. Steeds vaker lees ik commentaren en zogenaamd representatieve onderzoeken waarin mensen aangeven liever niet dichtbij ‘ongevaccineerden’ willen zijn. Bij gelegenheden waar mensen wat dichter bij elkaar moeten zijn (binnen in restaurants bijvoorbeeld) zouden ze geweerd moeten worden. En uiteraard moet de toegang worden ontzegd tot grote evenementen. Zelfs negatieve testen (geen besmetting dus) zijn al niet meer genoeg.
De mondkapjesplicht was dan zogenaamd opgeheven in de openbare ruimten maar ik las dat ze in de meeste ziekenhuizen toch weer zijn ingevoerd. Om andere bezoekers en de patiënten te beschermen…
Zoals ik al had gevreesd: we zijn nog lang niet uit de corona-ellende.

Ook schreef ik al eerder dat het logisch is dat het virus niet zomaar weg kan zijn. Dan kan gewoon niet. Alleen wordt het aantal echt ernstige ziektegevallen wel steeds lager. Want mensen raken langzaam immuun, zijn inderdaad vaker afdoende gevaccineerd en het virus zelf muteert.
De beruchte ‘Delta-variant’ leidt nu wel tot veel meer gemeten besmettingen maar niet tot veel meer ziektegevallen. Men zegt dat dit dan wel voornamelijk ongevaccineerden zijn… Dat zou kunnen.
Maar ook dat worden er dagelijks steeds minder. In het najaar zal naar mijn idee toch echt wel 75% gevaccineerd zijn. Hoewel dit dus ook geen 100% garantie biedt voor deze mensen om niet ziek te kunnen worden. Het vaccin werkt niet altijd optimaal en ook niet altijd (goed) tegen andere varianten. Dus wordt dit gewoon een jarenlange langzaam ‘uitstervende’ pandemie. Zoals altijd met een pandemie.
Geen reden om te stoppen met (normaal) leven.
Maar nu komt het: voor de ongevaccineerden zou het leven nooit meer normaal mogen worden, als het aan de meerderheid van de massa ligt! En dit is dus de grote angst waar ik eerder over schreef.

Hoewel ik natuurlijk nog altijd vrij weinig ergens ga dan alleen maar in de supermarkten. En er nog geen ‘gele ster’ voor ‘ongevaccineerden’ verplicht is… en ik dus stilzwijgend overal kan komen.
Maar blijft dit zo? Of zal ik bij een eerstvolgende afspraak bij een zorginstelling mogelijk (af-) gewezen worden op mijn bekende status? Die is namelijk bekend bij het RIVM, dus overal waar nodig.
Ik kreeg vorige week nog een vierde brief dat ik nog gevaccineerd kan worden… Het wordt nog net niet verplicht. Maar blijft dit zo? Er wordt al over gesproken op hoog niveau…
Terwijl dit in het begin zogenaamd ‘onbespreekbaar’ zou zijn. Wat gaat er gebeuren?

In ieder geval zorgen veel foute berichtgevingen in de media voor een steeds grotere verdeeldheid.
Terwijl ook op die website van het RIVM staat dat “het nog niet bekend is of gevaccineerden het virus ook kunnen doorgeven” en diverse virologen duidelijk aangeven dat dit wel degelijk kan, worden in de media mensen geïndoctrineerd dat ze zich OOK laten vaccineren om anderen te beschermen en niet alleen zichzelf. En dat is gewoonweg bullshit.
Iedereen kan iedereen besmetten. En zolang de pandemie nog rondwaart is elk wat langer durend contact van dichtbij zonder beschermende middelen (als die al werken) een haard van besmetting.
Daarom blijf ik zeggen dat mensen gewoon nog wat minder in grote gezelschappen moeten verkeren en op afstand van elkaar moeten blijven. Iedereen. Met of zonder vaccin.
Nee… Nu krijgen de ongevaccineerden alle schuld… Ik dus.

Ik vind de recente protesten van zogenaamd activistische ‘anti-vaxxers’ ongepast. Een bepaalde groep vergeleek hen met de Joden in concentratiekampen en Anne Frank werd met name beschreven in leuzen… Dat vind ik bizar mensonterend en zou het bijna crimineel willen noemen… Hoewel het dat officieel niet is…
Ik ben dan ook geen ‘activist’. Mijn reden om niet te vaccineren is persoonlijk. En ik denk daarmee niemand tot last te zijn. Maar zodra ik zo’n gele ster zal moeten gaan dragen, weet ik niet zeker of ik nog zo netjes en stil zal blijven…

Huisartsenzorg ondermaats – Steeds meer mensen mijden de zorg!

Ook over de achteruitgang in de zorg schrijf ik regelmatig. Hoewel een zekere ‘modale’ massa blijft geloven dat de zorg in Nederland een van de beste ter wereld is en de ‘kostenverdeling’ optimaal want zogenaamd ‘betaalbaar’ in tegenstelling tot veel andere landen waar je voor goede zorg gewoon altijd veel moet betalen… Ik heb een heel andere mening. En wat mij betreft is deze door eigen ervaring gevormde mening de laatste paar corona-jaren bevestigd: de zorg is dood bezuinigd en daardoor vallen er jaarlijks meer slachtoffers. Niet alleen doden maar vooral ook veel langdurig en blijvend zieken die bij juiste hulp op tijd wel geholpen hadden kunnen worden.
Vooral in de GGZ is het schrijnend. Maar zelfs onze vertrouwde eerstelijns zorg: onze eigen huisarts laat de laatste jaren steeds vaker verstek gaan.
In deze Flits ga ik nu niet opnieuw te diep in op deze voortdurende blamage van Nederland.
Lees nog maar eens: ‘Huisarts – “De gezondheidszorg is dood in Nederland”‘

Mijn huisartsensoap duurt ook nog altijd voort. Schreef ik in de ‘Restflits van 7 oktober 2020’ nog dat ik een mail had gestuurd naar een organisatie genaamd ‘ZGWA’?
Daar heb ik nooit antwoord op ontvangen, hoewel in een eerste reactie was beloofd dat mijn mail was doorgestuurd naar de “medisch directeur van ZGWA” die mijn mail binnen een week zou beantwoorden…
Afgelopen week zag ik toevallig bij iemand die ik al een poosje volg op Twitter dat hij exact hetzelfde probleem had… bij exact dezelfde huisartsenpraktijk! Hij woont in mijn buurt maar nu blijkt dat hij precies dezelfde huisarts heeft, samen met zijn chronisch zieke partner.
Maar meerdere fouten en onpersoonlijke misverstanden (want continu invallers van invallers van invallers…) hebben nu ook bij hem tot een onhoudbare situatie geleid!
Wat blijkt nu? De ‘ZGWA’ bestaat inmiddels al niet meer maar is opgegaan in het relatief nieuwe ‘Drechtdokters’! Die zouden nu de uiteindelijke overname van mijn praktijk, die al op papier overgenomen was door een huisarts die inmiddels ook min of meer met pensioen is gegaan, moeten proberen te regelen. Na alle communicatie van oktober 2020 (en de jaren ervoor met de diverse huisartsenpraktijken zelf) heb ik nooit meer iets vernomen.
Nu heb ik afgelopen donderdag die eerder gestuurde mail dan maar doorgestuurd naar de ‘Drechtdokters’, met een CC naar de ‘mevr’ die daar ook altijd nog blijkt te werken en de toezegging van mijn mail in oktober had gedaan… Kan je het nog volgen? Ik al 3,5 jaar niet meer.

Ook afgelopen week kwam ik mijn oude (echte) huisarts nog tegen bij de supermarkt.
Ze bleek wel op de hoogte van de situatie en vond het echt “heel vervelend” maar ze kon er ook niets meer aan doen… En ze vond het ook niet goed dat ik nu al zo lang eerstelijns zorg mijd…
Nee dat is niet goed… Maar ik ben echt niet de enige. Ik lees dit steeds vaker. Mensen gaan niet meer naar de huisarts… Omdat ze die niet kennen en niet meer kunnen vertrouwen.
Dus blijven mensen rondlopen met mogelijk kwaadaardige indicaties van onderliggende ziekten waardoor ze uiteindelijk veel zwaarder en mogelijk onbehandelbaar ziek worden…
Zeg niet dat ik overdrijf. Dit is een feit.

Wordt zeker weer vervolgd… Want uiteraard heb ik zelfs nog niet een bevestiging van ontvangst van mijn mail van afgelopen donderdag. Druk zeker… Vakantie zeker… Pfff… 🙁

Wat Rest er nog?

Zo, mijn Restje negatieve Flitsen is er weer uit. Het lijkt tegenwoordig over niets anders meer te kunnen gaan dan frustrerende onderwerpen… Rest er dan echt niets leuks meer in deze tijd?
Jawel! Zelfs in de tergende leegheid van mijn bestaan, nog versterkt door de blijvende coronacrisis en zomer-komkommertijd, zijn er ook positieve en leuke dingen.
Helaas stopt er vanavond al weer eentje: afgelopen week heb ik 9 dagen lang dagelijks kunnen genieten van top darts in de ‘World Matchplay’. Vanavond is de finale tussen de Schot Peter Wright en de Belg Dimitri van den Bergh. Beiden speelden gisteren in de halve finales subliem! En ze verdienen deze laatste krachtmeting, hoewel ik geen favoriet heb. Ik gun het beide.
De dansende Belg schijnt het de vorige keer al te hebben gewonnen dus verdedigt zijn titel en de clowneske Schot is al een keer wereldkampioen geweest… Maar ze zijn beide echt aardig en ook nog eens ‘vrienden’ van elkaar dus wat er ook gebeurt: dit wordt een ‘feel good evening’! 🙂

Maar wat ook vanavond voor het eerst op de Nederlandse publieke omroep komt…
Oh My God… Ik zal het deels moeten gaan terugkijken morgen of overmorgen… Maar gelukkig kan dat tegenwoordig…
Een van de nieuwste series waarvan ik dacht die mogelijk nooit te zullen zien (want op betaalkanalen, net zoals vergelijkbare series): Star Trek Picard!

Als Star Trek fan gedurende mijn hele bewuste leven, heb ik vroeger alles gevolgd van Kirk, Picard, Archer, Janeway… en er schijnt al jaren een nieuwe serie te draaien maar kan die dus niet zien.
Deze komt vanaf vanavond echter op Veronica! Hoe is het mogelijk!
Ze beginnen direct met de eerste twee afleveringen van het eerste seizoen. Ik weet niet of Veronica dit zo elke week zal doen… En of ze na dit eerste seizoen ook later het tweede en al aangekondigde derde zullen uitzenden…
Dat draait namelijk inmiddels ook al op de betaalkanalen en het is altijd maar de vraag of ze er hier voldoende kijkers voor zullen trekken en het tweede seizoen dan later nog interessant wordt…
Dan zien we dan later wel weer.
Voorlopig heb ik weer iets om elke week voor te gaan zitten!
Net zoals ik momenteel ook dagelijks (op weekdagen) naar ‘Charmed’ kijk, maar hoewel ik nu al het achtste (!) seizoen zie, is dit niet te vergelijken met mijn held: Jean-Luc Picard! De allerbeste ‘captain’ die Star Trek ooit heeft gehad. Gespeeld door een van de beste acteurs ter wereld: Sir Patrick Stewart. Genieten!!! 🙂

Zo zie je maar weer hoe ik ook met weinig al kan genieten en een goed gevoel krijgen.
Uiteraard is dit ook maar tijdelijk en gaat ‘De Rest’ van mijn ‘saaie’ leventje ook gewoon door maar het zijn toch de ‘krenten in de pap’. Die kunnen het op zich ‘smakeloze’ geheel best aardig opleuken! 😉

Herdenk, prik je lek (van mijn part) en Zorg… voor elkaar. Altijd.

“Make it so!”

Dit bericht is geplaatst in Column, Cultuurfilosofie, Opmerkelijk Nieuws, Persoonlijk met de tags , , , , , , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie