Blote kleding voor meisjes op scholen ongewenst

Het is weer de schuld van de bekrompen moraal. Maar…

Wie een beetje het nieuws volgt kan het niet ontgaan zijn. Want behalve op de bekende sociale media was het ook bij de MainStream Media een ‘heet’ item:
‘Scholen vragen leerlingen (vooral meisjes) zich minder bloot te kleden’.
Alle kranten maakten er wel melding van:
‘Lezers over bloot bij scholieren: ‘Hun ouders werken ook niet in een naveltruitje bij de bank’’, ‘Meningen over ‘blote kleding’ op school lopen uiteen’

Inmiddels zijn de temperaturen weer een stuk minder tropisch geworden en speelt dit probleem op dit moment even geen rol maar wie weet wordt het voor de schoolvakanties nog wel eens erg heet en willen ook kinderen graag zo min mogelijk zwetende kleding om hun lijf, zeker als ze uren in een klaslokaal moeten zitten zonder voldoende afkoeling. Of ze vinden die kleding bij warme dagen altijd gewoon lekker dragen… Weet ik veel. Maar de gevolgen zijn dat vooral de aanblik van meisjes dan veel meer bloot laat zien dan normaal: blote navels bij korte topjes, hele blote benen en soms zijn zelfs de billen een beetje zichtbaar als de broekjes erg kort en strak zijn.

En op middelbare scholen kunnen bij kleine topjes de decolletés wel eens nadrukkelijk zichtbaar zijn. En daar krijgen sommige mensen het nog heter van… Dat is lastig voor die mensen en daarom hebben diverse scholen dit soort kleding verboden.
Ik kan niet anders dan hier ook mijn visie op laten schijnen.

Nu zal je vermoedelijk direct gaan denken – mijn site kennende en mening over “meer meer meer naakt overal, ook in het openbaar” – dat ik die beperkende maatregelen bullshit vind en de meisjes liefst nog wat bloter zie rondlopen. Als ze dit natuurlijk zelf willen. Vrijheid blijheid.
Daarom zal je vermoedelijk geschokt zijn bij mijn primaire reactie:
“Ik zit er dubbel in.”
Ik kan namelijk de houding van de scholen begrijpen. En ik twijfel zelfs of het handig is van die meisjes om zo ‘bloot’ te kleden.
Huh? Zeg ik dat??? Ja dat zeg ik… Maar ik heb uiteraard mijn redenen.


Kledingadvies op middelbare school… Scheer je kaal! 😉

Er is niks mis met blote lichaamsdelen

Laat ik dit voorop blijven stellen! Het lichaam is over het algemeen mooi, zeker van jonge mensen en kinderen. Algemeen mooi en seksueel mooi. Daar ben ik in eerdere artikelen duidelijk in geweest. Dat blijft mijn mening.
Maar we hebben hier te maken met de tijdsgeest van nu. De huidige algemene moraal. En die is van een andere mening toegedaan. Te veel ‘bloot’ moet verborgen blijven. En naakt is uit den boze.
Terwijl ik het zelfs goed zou vinden als leerlingen op school desnoods naakt zouden zitten als ze dit prettig vinden… Als ze maar wel gewoon doen waarvoor ze daar zijn: leren. Voor sexy dansjes of zelfs seks is in school geen ruimte. 😉
Het gaat erom hoe iedereen er op reageert.

Zoals de scholen het brengen, zou het moeilijk zijn voor de leerkrachten om voortdurend te moeten kijken naar die (sexy) blote lichamen. Dat zegt iets over de gevoelens van die leerkrachten.
Niets over de houding van die meisjes. Zeker de jongere kinderen zullen zeker niet bewust ‘sexy’ willen zijn… Met de oudere kinderen en zeker de leerlingen op middelbare scholen kan dat al weer heel anders zijn. Die doen dit al veel vaker bewust. Om sexy over te komen bij de jongens… Want geloof me nu maar: meisjes vanaf een jaar of 11/12 en ouder weten al donders goed dat ze worden bekeken door de jongens. En sommigen vinden dat gewoon leuk. Spelen daarmee. Dat is het aloude spel tussen meisjes en jongens… Niks mis mee.


Zomermode voor tienermeiden

Dat ook de leraren naar ze kijken vinden ze vaak wat minder. Dat begrijpen ze niet.
Een opmerking van een meisje in een krant was: “Als hij er moeite mee heeft dan is het zeker een pedo!” Want dat wordt kinderen tegenwoordig meestal geleerd: “Als (bijna) volwassen mannen naar je kijken of iets van je willen: kijk uit! Dat zijn gevaarlijke pedo’s!”
Terwijl dit natuurlijk de grootste onzin is. Ja, het zou soms kunnen maar de meeste echte pedofielen zijn zich al lang bewust van hun geaardheid en weten dat ze zich moeten inhouden.
Het gaat juist om de ‘gewone’ hetero mannen die vaak zelf verbaasd zijn dat ze soms graag kijken naar sexy (te) jonge meisjes en daar ongewild opgewonden van raken. Dat kan niet! Dat mag niet!
Terwijl het voor veel mannen een gewoon natuurlijk verschijnsel kan zijn.
Maar de meesten worden tegenwoordig bang gemaakt want kijken naar jonge meisjes mag niet. Dan is er iets met je mis. Dit is waar ik in al mijn artikelen continu op hamer: er is niets mis met het opgewonden raken van kijken naar mooie sexy meisjes.
Er is alleen iets mis als er dan verder wordt gegaan en (pogingen tot) aanrakingen plaatsvinden of erger… Dan overschrijdt die persoon een grens.
Overigens kunnen dit natuurlijk ook weer vrouwen zijn met jongens (of meisjes) maar ik ga weer uit van het algemeen gangbare en meest besproken en voorkomende verschijnsel.

De moraal zegt nee

Afgezien van de meeste oudere kinderen en middelbare scholieren beseffen kinderen vaak niet eens dat ze met die minimale, krappe kleding seksueel aantrekkelijk kunnen zijn.
Ik schreef al eerder: dit is gewoon zo maar de meeste mensen ontkennen dat en zien de mensen fout die dit beweren of dus seksueel opgewonden kunnen raken van blote lichaamsdelen.
Want “kinderen zijn niet seksueel”, weet je nog? Dit is echter wel de geldende moraal. Waarmee kinderen ook worden opgevoed. Uitzonderingen daargelaten.
Gelukkig zag ik ook diverse reacties van moeders in Twitter die het gewoon aan hun kinderen overlaten en we niet te bekrompen moeten gaan doen. “Het is 2021!” roepen ze dan. Ja precies… Maar juist in dit jaar is de discussie zo hoog opgelaaid over ‘bloot’ in het algemeen. Zelfs volwassen vrouwen durven niet meer topless aan het strand te zitten…
De geldende moraal is juist tegenwoordig betuttelend en verpreutsend.
Als je in de huidige moraal dus kinderen vrij laat in hun kledingkeuze en zich (onbewust!) erg luchtig laat kleden waardoor buiken, billen en borsten wel erg zichtbaar worden, dan kunnen ze dus mogelijk best wel eens schrikken als ze ‘vreemde’ reacties krijgen van jongens en (volwassen) mannen. Met mogelijk oplaaiende angst tot gevolg: “Wat willen ze van me?!”
Als ze goed waren voorgelicht en al beseffen dat ze sexy (kunnen) zijn en er naar hen gekeken wordt dan is het al heel anders. En als ze dan weten dat alleen kijken geen probleem is maar ze goed moeten uitkijken voor mensen die hun grenzen niet kennen, dan kunnen ze sneller alert reageren maar worden ze niet afgeschrikt. Want gekke mensen heb je natuurlijk altijd…

Ik ben zelf opgegroeid in een tijd dat er nog niet zo zenuwachtig werd omgegaan met (jeugdige) seksualiteit en de vrijheden eigenlijk veel groter waren dan nu. Maar op scholen heb ik nooit de minimale kleding meegemaakt die ik nu wel op de plaatjes voorbij zie komen.
Misschien omdat ik altijd op Christelijke scholen heb gezeten… Maar ook op straat waren naveltruitjes en minimale hotpants nog niet vaak zichtbaar, hooguit op de stranden.
Misschien waren mensen zich toen juist wel bewust van het (normale) seksuele wat het uitstraalt en vond men het algemeen niet nodig om dit in schoolsituaties te ventileren.
Daarom zou ik zeker gezien de huidige tijdsgeest zelf als ouder mijn kinderen afraden om dergelijke kleding naar school te dragen. Nooit verbieden natuurlijk. Alleen proberen uit te leggen wat het soms kan veroorzaken.
Dat scholen beperkende voorschriften hanteren kan ik dus ook wel begrijpen. Het klinkt niet goed en het zou niet nodig moeten zijn. Maar zolang er nog niet normaal kan worden omgegaan met de natuurlijke seksuele gevoelens van volwassenen (de man die naar sexy meisjes kijkt is geen pedo en hij is niet slecht!) en de kinderen niet voldoende zijn voorgelicht, is het misschien nog te vroeg om alles maar vrij te laten. Helaas.

Tenslotte

Misschien begrijp je dat ik het absoluut niet fijn vind om met het kledingadvies van scholen mee te gaan… Ik zou het namelijk het liefst vrij laten zolang alle leerlingen verder gewoon serieus blijven tijdens de lessen en ook de puberjongens op middelbare scholen niet de hele dag proberen met de meiden bezig te zijn… Sexy kleding moet eerst ‘normaal’ worden. En iedereen moet zich vrij kunnen voelen om te dragen wat die wil. En dat kan in de huidige samenleving nog niet.
Er zijn nog te veel vooroordelen, stigma’s en frustraties die alles heftiger maken dan het is.
Dan beter jezelf houden aan een ‘veilige’ kledingkeuze.
In je vrije tijd kan je per slot van rekening wel doen wat je wilt, hoewel dit op straat ook niet altijd goed gaat, getuige het vele grensoverschrijdende gedrag waardoor veel meisjes (en volwassen vrouwen) zich soms onveilig voelen.
Er moet nog veel veranderen. En ik hoop dat ook deze discussie over ‘te sexy kleding op scholen’ misschien bijdraagt aan nieuwe, gezondere visies en oplossingen.
Ik zal dat ook blijven doen op deze site en heb daarom dit artikel geïllustreerd met diverse ‘sexy’ (?) jonge meiden. TE sexy? Of gewoon leuk, mooi en gezond sexy?
Ik weet het wel. 🙂


Diverse jonge tienermeiden. Te sexy?


Modellen Joeke Rovers (8) en Summer de Snoo (12) – Rolmodellen?

Dit bericht is geplaatst in Column, Cultuurfilosofie, Opmerkelijk Nieuws, Seksualiteit met de tags , , , , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie