Coronacrisis – Einde in zicht?

Wat zal het doen met mijn gezondheid?

Na heel lange tijd heb ik mijn principes overboord gegooid en de boycot doorbroken:
Ik heb afgelopen vrijdag – 18 juni 2021 – weer naar de persconferentie gekeken van Prutte en die lulhannes van een De Jonge. Op zich dom dom dom… Want alle ‘nieuws’ was al dagen bekend en zou na afloop natuurlijk uitgebreid in de media staan. Maar het beoogde ‘echte’ nieuws zou voor mij zo veel verschil kunnen gaan maken… Dat ik nu ook zeker wilde weten hoe het allemaal uit hun bek zou komen. Namelijk het nieuws:

De mondkapjesplicht gaat grotendeels verdwijnen!

En hoewel dat eerder pas in september was voorspeld; nu al vanaf zaterdag 26 juni!!!
Aanstaande zaterdag dus! Oh My God! Is dit echt waar???
Ja het is waar.

Binnenkort verleden tijd?

Eerlijk is eerlijk, ik heb me toch weer zitten ergeren en tegelijkertijd kapot lachen om de stereotype houdingen van de twee demissionaire politici. Wat ze ook zeggen: uit hun monden klinkt alles ongeloofwaardig. Ze voeren alleen maar hun toneelstukje op en dat doen ze al jaren.
Daarbij waren geen verrassingen: ze vertelden exact wat al een paar dagen eerder in het nieuws was gekomen. Eigenlijk vertelden ze wat mij betreft nog te weinig want ergens had ik gelezen dat nog werd getwijfeld aan de supermarkten, omdat het daar af en toe natuurlijk onverwacht druk kan worden en iedereen dan mogelijk dicht op elkaar in de wachtrijen voor de kassa’s kan gaan staan.
Maar er zijn helemaal geen specifieke openbare gelegenheden genoemd. Overal mogen de mondkapjes af, MITS de 1,5 meter in stand kan blijven. Dat blijft voorlopig de enige richtlijn: we moeten (buiten het ‘gezin’) 1,5 meter afstand bewaren.
Nou, dat is voor mij geen bezwaar… Dat deed ik toch al voordat de mondkapjesplicht werd ingevoerd. Ik heb er sowieso geen zin in om ‘klef’ tegen voorgangers aan te gaan staan… Mijn winkelwagen en gestrekte armen bewaren vanzelf al voldoende afstand. Wat asociale horken achter mij zullen doen, als ze niet ACHTER maar VOOR hun kar de band gaan vol leggen, weet ik natuurlijk niet… Dat heb ik destijds ook veel meegemaakt.
Maar dat doet er allemaal niet meer toe als dit echt doorgaat en ik zou op dit moment niet weten wat het alsnog kan veranderen…

Vanaf aanstaande zaterdag is mijn zelfisolatie ten einde!!!

Natuurlijk kunnen de bekende ‘cijfers’ in de loop van de komende week nog plotseling explosief weer gaan stijgen… Soort uitbraak van Delta, Gamma, Alfa, Bravo of Zulu-varianten die iedereen versneld oploopt tijdens het feesten omdat straks (bijna) alles weer mag. Maar het jaargetijde en toch blijkbaar de steeds hogere vaccinatiegraad houden deze zomerperiode de meeste virussen wel tegen.

Je hoort veel sceptici die de maatregelen altijd al ‘slap’ vonden al weer roepen: “Op naar de vierde golf!” Of: “De regering stoot zich voor de vierde keer aan dezelfde steen!” Maar hoewel ik ook best wel voorzichtig blijf omdat willekeurig welk virus niet van het ene moment op het andere uitgestorven is en er zeker nog mensen ziek (kunnen) worden; elke pandemie heeft zijn grenzen. En dat was in de hele geschiedenis zo. Heel vroeger duurde alles natuurlijk langer omdat er toen nog niet zo wereldwijd gevaccineerd werd. (Hoewel er ook niet zo veel naar het buitenland werd gereisd en de recreatiemogelijkheden veel minder waren.) Maar de zorg was ook gewoon minder. Maar uiteindelijk werd het altijd na enkele jaren minder en was het massaal gezien gewoon weg.
Nu duurt het dit najaar ook al bijna twee jaar (vanaf China) en dan is de kans groot dat het veel minder zal worden en blijven.
Die mondkapjes waren altijd al omstreden. De beste virologen hebben het gezegd: “Ze helpen een beetje. Mits goed gebruikt.” En dat doen maar heel weinig mensen. Opzouten met die vieze krengen.

In het OV blijven ze dan nog wel enige tijd verplicht omdat daar mensen geen 1,5 meter kunnen aanhouden. Ook onzin want velen dragen ze nu al niet meer en er wordt al nauwelijks meer gehandhaafd… Maar goed, de nep-regering moet natuurlijk de schone schijn ophouden dat ze de vinger aan de pols houden en wij zogenaamd voorzichtig moeten blijven.
Tuurlijk. De nachtclubs en discotheken gaan ook weer open en de meeste vakanties zijn dit jaar weer mogelijk. Meestal dan wel met vaccinatie- of negatieve testbewijzen maar dat garandeert natuurlijk geen waarborg tegen besmetting. Sterker: volledig gevaccineerden kunnen prima het virus ergens hebben opgedaan, zelf geen last meer krijgen maar het wel lekker doorgeven aan anderen.
Na de zomervakanties zullen we gaan zien wat de gevolgen zijn van het ongetwijfeld massaal bande- en mondkapjesloze gedrag.

Het boeit me allemaal niet! Ik moet niet met het OV en ik ga nog steeds nergens anders dan alleen maar naar de supermarkten en heel misschien weer eens ergens naar toe, bijvoorbeeld het stadscentrum. Omdat ik na lange tijd toch eindelijk weer eens moet gaan bewegen. Ten behoeve van mijn:

Gezondheid

Het zojuist genoemde ‘bewegen’ bedoel ik dan niet eens alleen letterlijk… Hoewel dit uiteraard primair is. Hoewel ik thuis regelmatig even ‘wandelde’ op de loopband, bewoog ik in het algemeen veel te weinig en kreeg sowieso veel te weinig buitenlucht.
Maar ik bedoel dit ook mentaal. Als ik me weer tot dingen kan zetten, zal ik hoogstwaarschijnlijk ook wel weer wat beter gaan voelen. Want dat holde ook achteruit…
Nu ben ik nooit een liefhebber geweest van ‘zomaar’ ergens gaan zonder doel… Dus behalve de supermarkten zal ik me dan even moeten bezinnen op andere mogelijkheden.
Ik noemde net al even het stadscentrum. Eigenlijk jaren niet meer geweest…
Zou het me dit jaar lukken om bijvoorbeeld ‘Visser’s Poffertjes’ weer eens te bereiken?
Met de ‘Dordtpas’ die alle minima hebben ontvangen kan ik 1 gratis portie poffertjes per jaar halen! Nou dan… Zelfs de kosten houden me niet tegen. 😉

Verder heb ik me voorgenomen om weer naar de pedicure te gaan. Ik ben daar begin oktober 2020 geweest omdat mijn teennagels behoorlijk zijn verwaarloosd. Ik kan er gewoon niet goed meer bij en kan ze nauwelijks knippen! Maar daar gold ook de mondkapjesplicht, zelfs al voordat dit wettelijk bepaald werd voor alle binnenruimten. Ze zagen zich als ‘contactberoep’ en daarvoor golden al langer restricties… Ik hoop dat dit nu ook voorbij is.

Zo kan ik nog wel een paar dingen bedenken die me zullen helpen zowel fysiek als mentaal weer een beetje uit mijn persoonlijke ‘lockdown’ te komen maar het hangt van veel omstandigheden af.
Van het weer tot mijn gemoed. Het kan nog alle kanten op gaan…

Realistisch slotwoord: “Kijk uit voor de dode mus!”

Natuurlijk houd ik – als realist zijnde – ook al weer rekening met het zwarte scenario:
Na de zomervakanties lopen de cijfers op en de ziekenhuizen stromen weer langzaam vol.
Want nieuwe varianten worden niet (goed) tegengehouden door de vaccins en mensen worden alsnog ziek. En eerder beter beschermde ongevaccineerden krijgen nu allemaal massaal corona.
Er wordt een vierde lockdown afgekondigd en de mondkapjes moeten weer op.
Onmogelijk?
Op dit moment kijken zelfs buurlanden met argusogen wat dat ‘domme’ Nederland nu aan het doen is. Opeens zo’n verregaande versoepeling! Terwijl Engeland dit juist een maand heeft uitgesteld.
Straks lopen alle Belgen en Duitsers extreme risico’s en zullen ze Nederland daarvoor verantwoordelijk houden. Als dan ook de EU zich er nog eens mee gaat bemoeien dan zie ik zomaar gebeuren dat een lachende Prutte zich gaat verontschuldigen met: “We gingen iets te snel!”
Nu doen ze dit natuurlijk ook om vooral maar goodwill te kweken. Want na de verkiezingen zit het land in een politieke impasse. Rutte zal en moet kansen willen houden voor een kabinet Rutte IV en hoopt op extra steun uit de samenleving. Begrip voor zijn positie ondanks alle desastreuze fouten die de kabinetten Rutte hebben gemaakt…
Ik zie het einde van deze dramatische soap nog niet definitief.
Mogelijk moet ik in het najaar opnieuw in zelfisolatie.
Maar dan heb ik in de tussentijd wel even ‘genoten’ van mijn tijdelijke vrijheid.

Ik steek de vlag dus nog even niet uit maar heb wel alvast een hoekje vrijgemaakt in mijn tuin voor de ‘dode mus’, mocht die zich aandienen. 😉

Dit bericht is geplaatst in Column, Cultuurfilosofie, Opmerkelijk Nieuws, Persoonlijk met de tags , , , , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie