Coronacrisis Deel 14: Vaccineren of niet?

“Het Geheim van de Verkeerde Keuze?”

Het is zover! Mijn “UITWEG” ligt klaar!
Althans zo omschreef iemand in een reactie op Facebook mijn dilemma nu ik ‘de brief’ heb gekregen:

De uitnodiging van het RIVM dat ik ‘mag’ gaan bellen om een afspraak te maken voor de beruchte vaccinatie tegen het Covid-19 virus.
De brief ontving ik zaterdag 1 mei. Eigenlijk was ik in eerste instantie geschokt!
Nee, niet blij, zoals je misschien zou verwachten.
Want… ik ben toch diegene die al sinds december in zelfisolatie zit en geen stap de deur meer uit durf te doen omdat ik geen mondkapje kan verdragen? Ik leef toch al ruim een jaar in angst dat ik dit ernstige virus kan krijgen en door mijn longproblemen daar zeer zwaar ziek van zou kunnen worden? Ik vind mezelf toch tot een risicogroep behoren?
Ben ik dan niet blij dat ik eindelijk gevaccineerd kan worden? Dat ik er eindelijk recht op heb?
Nee… ik was in eerste instantie zelfs bang om de envelop open te maken.
Want wat zou er in staan? Dat ik daar of daar met ‘dat’ vaccin ingespoten zal worden?
60+ dus ‘AstraZeneca’? Hoewel de bijwerkingen zeldzaam zijn; juist bij vaatpatiënten zoals ik kunnen ze misschien juist hard optreden… Daar ben ik bang voor.
Uiteindelijk heb ik uiteraard wel de envelop open gemaakt. En het blijkt een storm in een glas water.

De brief blijkt een algemene brief van het RIVM dat ik kan gaan bellen naar het ‘bekende’ centrale nummer van de GGD waar ik een afspraak kan maken bij een GGD in mijn buurt. Of ik kan dat via internet doen. Kan. Ik ben nu blijkbaar ‘aan de beurt’.

Eigenlijk had ik verwacht een keer een brief van ‘mijn’ huisarts te krijgen omdat ik dus 60+er ben en de huisartsen zijn overal begonnen met AstraZeneca voor de doelgroep 60-65. De oudste eerst.
Dat staat ook nog steeds op de website van de huisarts.
Ergens heb ik het gevoel dat dit nog steeds kan gebeuren. Ook in die brief van het RIVM staat dat ik die kan weggooien als ik al gevaccineerd mocht zijn. De diverse ‘systemen’ lopen langs elkaar heen.
Maar in ieder geval mag ik nu dus zelf initiatief gaan tonen en bellen met de GGD als ik gevaccineerd wil worden. Verplicht is dat niet. Dat lees je nergens.
Maar in mijn omgeving is iedereen verdeeld. De een verklaart me voor gek als ik het niet doe… De ander juist andersom. “Gratis WC papier.” reageerde iemand op mijn melding de brief te hebben ontvangen… Ik heb ook echt goede serieuze mensen in mijn kring volgers (ook die ik persoonlijk ken!) die absoluut tegen vaccineren zijn.
Daarom zit ik nu dus in een dilemma. Vaccineren of niet?

Is het wel een ‘uitweg’?

Feitelijk worden alle Corona-maatregelen aangehouden. In ieder geval zolang er nog erg veel mensen in de ziekenhuizen liggen en de zorg overbelast blijft. Maar het belangrijkste lijkt de vaccinatie-graad te zijn: als minimaal 70% van de bevolking gevaccineerd is, zouden we voldoende beschermd moeten zijn om weer terug naar ‘normaal’ te kunnen.
Maar is dat eigenlijk wel zo?

Laatst las ik dat 12 mensen in hetzelfde verpleeghuis Corona hebben gekregen terwijl ze allemaal al 2 keer gevaccineerd waren! Omdat de verpleeghuizen voorrang hadden. Hoe dan? Werkte het vaccin voor hen niet voldoende?

Steeds vaker lees ik dat de huidige vaccins (eigenlijk alle) steeds minder effectief worden naar mate de tijd verstrijkt omdat het virus zelf nu eenmaal evolueert en steeds anders wordt.
Dat is jaarlijks ook zo met de ‘gewone’ griep-virussen, daarom kunnen mensen boven een bepaalde leeftijd en in risicogroepen elk jaar weer een (andere) griepprik halen.
Een griepprik die dit seizoen overigens volledig is gecanceld. Corona was en is nu prio1.
Heeft dan dit keer NIEMAND griep gekregen? Is het ‘reguliere’ griepvirus opgegeten door het agressieve Covid-19 virus? Euh… Ook dit zegt me dat er iets niet klopt.
Vermoedelijk zitten tussen al die geregistreerde Corona-patiënten gewoon ook reguliere griep-patiënten. Het verschil kan bij de testen niet goed worden gemaakt.
Dik kans dat de cijfers van het aantal echte gevallen van Corona dus helemaal niet kloppen.
Natuurlijk zullen wel de cijfers kloppen van mensen in het ziekenhuis en in de IC’s. Dat lijkt me niet moeilijk… Dus natuurlijk: dit (en vorig) seizoen zijn er veel mensen erg ziek geworden.
Het gevolg van een pandemie. Dat is onmiskenbaar.
Alleen heb ik er weinig vertrouwen in dat ik willekeurig met welk vaccin ‘definitief’ beschermd zal zijn om ziek te kunnen worden aan een ernstig virus.
Als ik het al nodig heb!

Zeer interessant artikel!

Ik heb al eens eerder ergens geschreven dat ik feitelijk nooit griep heb gehad. Wel af en toe flink zwaar verkouden, met koorts, liters snot en blafhoesten, maar dat ging dan altijd ‘vanzelf’ met een weekje weer over. Dat is mij overigens nu ook al decennia niet meer overkomen…
Toen ik nog werkte kwam ik uiteraard met heel veel mensen in aanraking in de ICT-serviceverlening en dan kan dat makkelijk gebeuren. Nu ontmoet ik mondjesmaat nog mensen.
Maar zo vatbaar voor (ernstige) virus-verschijnselen lijk ik nooit te zijn geweest.
Ik heb daarover ook een aardig artikel gelezen van een viroloog: Hij gaf aan dat er ook gewoon mensen zijn met een goed werkend immuunsysteem, die niet snel vatbaar zijn voor virussen.
Ik vraag me af: Is dit niet te testen? Heeft mijn lichaam al niet voldoende antistoffen om ook Covid-19 buiten de deur te houden?
Gisteren sprak ik met een goede oude kennis via Skype hierover, maar we kwamen samen wel tot de conclusie dat de zorg op dit moment natuurlijk niet berekend is om elk mens te gaan testen op afweerstoffen. Dan zouden we over 10 jaar nog bezig zijn met onderzoeken en vaccineren…
Nu is het slikken of stikken: massaal vaccineren. Geen discussie mogelijk.
Tja… En daarom heb ik daar dus eigenlijk helemaal geen zin in. Omdat het voor mij niets zal veranderen. Voor mij is het geen ‘uitweg’.
Zolang met name de mondkapjes verplicht blijven, zal ik nog steeds nergens gaan.
En dan loop ik sowieso geen gevaar om besmet te raken… Ik ontmoet niemand!
Alleen mijn eigen kinderen af en toe, mijn ex-partner en misschien nog wel eens een ander mens wat toevallig eens hier op bezoek komt… Dat blijft zo!
En vanwege mijn situatie zal ik voorlopig ook nergens gaan dan alleen mijn rondje supermarkten als ik daar weer zonder mondkapje in mag. Ook dat zie ik niet risicovol.
Op vakanties kan en wil ik niet, uitgaan… Haha! En bezoek aan drukke gelegenheden met grote groepen mensen deed ik ook al jaren niet.
Dus wat is voor mij persoonlijk de grote noodzaak om me te laten vaccineren?
Ik zie meer nadelen. Eventuele (kleine maar toch) kansen op bijwerkingen en de kans dat je van de vaccinatie juist ziek wordt, net zoals dat ook vaak gebeurt met de griepprik.
En dan volgend jaar weer zeker… Elk jaar vaccineren tot mijn dood? Zolang ik het voor het zeggen heb wil en doe ik dat niet. Ik geloof heilig in de werking van de natuur en mijn natuurlijke afweer.
Wat niets te maken heeft met mijn onderliggende kwalen. Of ik nu vaatpatiënt of longpatiënt ben… Dat staat los van mijn immuunsysteem.

Welke keuze ga ik dus maken?

De ondertitel bovenaan dit stuk geeft het al aan… Ik heb natuurlijk ervaring met vele ‘verkeerde keuzes’ in mijn leven. Althans: zo heb ik ze heel lang ervaren. Daar heb ik meerdere artikelen over geschreven.
Tegenwoordig zie ik dat niet meer zo ‘verkeerd’. Mijn leven is nu eenmaal zo gelopen.
Mogelijk hadden (iets) andere keuzes daar ook niets aan veranderd.

Ik ben niet 100% tegen vaccineren. Wel heb ik angst voor onverwachte gevolgen en ben ik absoluut niet zeker van de noodzaak, zeker in mijn geval.
Omdat ik nog niet weet met welk vaccin ik bij een GGD gevaccineerd zal worden, ben ik wel benieuwd of ik daar achter kan komen, zonder al een afspraak te moeten maken. *
Mogelijk voel ik minder slecht als ik zou horen dat het Pfizer wordt… Maar dan nog.
Voorlopig heb ik een voorkeur om het allemaal nog een poosje af te wachten.
En dat kan ook want er staat geen afspraak. Ik sta alleen op de lijst van mensen die nu een afspraak mogen maken.

Coronapaspoort?

Op dit moment is actueel in het nieuws dat er werkelijk vaart wordt gemaakt met het verstrekken van een zogenaamd ‘vaccinatiepaspoort’. In eerste instantie is dit door de EU voorgesteld om het reizen tussen de EU-landen weer makkelijker te maken, zonder alle lastige testen voor en na het reizen en quarantaineplichten. Maar nu wil ook Nederland dit gaan gebruiken om mensen makkelijker weer naar grotere gelegenheden te laten gaan; festivals, pretparken, musea, bioscopen en vakantiegelegenheden. Met zo’n paspoort zou je dan kunnen bewijzen voldoende gevaccineerd te zijn.
Wat een bullshit. En feitelijk discriminatie op grond van onterechte aannames.
Het is namelijk nog nergens vastgesteld dat mensen die gevaccineerd zijn het virus niet meer door kunnen geven en dan nog altijd verder kunnen verspreiden (ook buiten al die gelegenheden) en dat mensen niet meer ziek worden na vaccinaties. De kansen zijn een stuk kleiner lijkt het, maar om dit paspoort nu als een soort privilege te verstrekken is waanzin.
Ook zien velen dit als een verkapte algehele registratie van persoonsgegevens die de overheid later kan gebruiken voor andere doeleinden.
Dat vind ik wat vergezocht… Ze hebben de meeste burgers toch al wel in het vizier.
En iedereen is ‘oppakbaar’ of ‘aanspreekbaar’ als het nodig zou zijn… Dit maakt dat niet erger.

Maar nogmaals: omdat ik dus sowieso al niet van plan was om ook maar ergens te gaan buiten mijn eigen stad en buiten enkele kleine gelegenheden om (vooral winkels) is dit ook voor mij absoluut onnodig.

Conclusie

Op dit moment zie ik maar één juiste keuze voor mezelf: afwachten.
Begin dit jaar zag ik al aankomen dat ik wederom een heel jaar kwijt zal zijn en weer niets kan doen, net als in 2020. We zullen zien of komend najaar mogelijk een vierde (of vijfde?) golf van infecties de kop opsteekt, zelfs al is meer dan 70% dan al gevaccineerd, hoewel dat in het huidige tempo niet gaat lukken…
En als er mogelijk te veel ‘weigeraars’ (of afwachtenden zoals ik) zullen zijn, neemt het machtige nieuwe kabinet (wat er dan toch eindelijk wel eens zal zijn… toch? 😉 ) misschien wel nieuwe maatregelen om mensen alsnog te dwingen.
Tijd genoeg om alles vanuit mijn bunker te overzien en af te wachten.

Wordt (alweer) vervolgd…

* AANVULLING:
Na publicatie van bovenstaand artikel heb ik even geprobeerd via de brief te ontdekken welk vaccin ik (waarschijnlijk) ga krijgen bij het maken van een afspraak.
Als ik alle info op de website van het RIVM goed begrijp dan heb ik nu die ‘uitnodiging’ ontvangen omdat ik blijkbaar op de vaste lijst sta van mensen die jaarlijks een uitnodiging voor de griepprik krijgen. Dat klopt, die krijg ik al een paar jaar.
Deze brieven zouden in mei verstuurd worden. Dat klopt dus.
Wat niet klopt: in de brief zou een unieke code staan die ik door zou moeten geven aan een GGD of huisarts. Er staat helemaal geen code in. Alles is volledig algemeen.
Vermoedelijk zijn alleen mijn basisgegevens gehanteerd om me deze brief te sturen.
Het lijkt inderdaad ook los te staan van eventuele acties van huisartsen zelf.
Dus ik kan heel goed de komende tijd ook een uitnodiging van ‘mijn’ huisarts verwachten.

Het vaccin wat ik bij de GGD zou moeten krijgen zou “BioNTech/Pfizer of Moderna” zijn. Bij de huisarts echter Astra-Zeneca…
Tja… Linksom of rechtsom… Het verandert niets aan mijn eerder gestelde conclusie.

Ik ging nog even naar de link om via internet eventueel een directe afspraak te maken (was benieuwd of daar om een code wordt gevraagd, of deze mogelijk al automatisch ingevuld wordt door aanmelden met mijn DigId) maar toen kreeg ik een error:

“Error 1020 Wed, 05 May 2021 09:14:48 GMT

Serverfout / Server error

Wat is er gebeurd?

Er is een fout opgetreden. Indien dit probleem blijft bestaan neem dan contact op met je systeembeheerder.

What happened?

An error occured. If this problem persists, please contact your system administrator.”

 

Welcome to the pleasuredome…

Afwachten dus. 😉

Dit bericht is geplaatst in Column, Cultuurfilosofie, Opmerkelijk Nieuws, Persoonlijk met de tags , , , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie