Restflits woensdag 28 april 2021

Vandaag in de Restflits:
– Koningsdag?
– Consumentenzaken: Nieuwe energielabels!?
– Irritaties vervolg: De bezeten stuiteraar
– Wat nog Rest

Koningsdag?

Gisteren was het ‘Koningsdag’, las en zag ik in de media. En uiteraard kan een mens daar vrijwel niet omheen want ‘IEDEREEN’ heeft het er over. Positief dan wel negatief.
Zeker in deze megalomane Coronacrisistijd. Want vorig jaar ging ‘het grote feest’ al niet door vanwege die reden en dit jaar is dat niet anders.
De koning – Alex voor z’n vrienden – bezocht dit jaar Eindhoven… Virtueel. Er was een soort online ‘feestje’ georganiseerd waar ‘het volk’ het mee moest doen. Zucht… Boeit me voor geen millimeter. Eigenlijk… boeit heel Koningsdag me niet. Al jaren niet, ook niet toen het nog Koninginnedag heette… Maar ja… Na zoveel jaren eindelijk weer eens een vent…
En dan vinden ze de maatschappelijke verdeling van het aantal vrouwen in belangrijke functies nog lang niet voldoende in Nederland! WTF! Alex en Maxi hebben alwéér DRIE dochters!
Vele decennia lang – en het einde is nog lang niet in zicht – alleen maar koninginnen!

Waarom vieren we Koningsdag eigenlijk? Om de verjaardag van onze ‘geliefde’ koning (of dus koningin) als volk luister bij te zetten? Cadeautjes geven aan een familie die bij erfrecht al eeuwenlang gruwelijk rijk is? Vele miljoenen per jaar krijgt, zonder daar in principe ook maar iets voor behoeven te doen? Geef mij zo’n ‘basisinkomen’! Dan ben je voorgoed van mijn gezeur af…
Maar helaas, ik heb geen ‘oranje’ bloed. En zelfs mijn pogingen om het met Amalia aan te leggen worden steeds in de kiem gesmoord… Geen kans op.

Primair is Koningsdag natuurlijk gewoon een landelijk feestje geworden, waarvan iedereen op een bepaalde manier zou kunnen genieten. Bekend zijn de ontelbare lokale braderieën en openbare verkooplocaties waarop vaak kinderen op een kleedje hun oude speelgoed proberen te verkopen.
Mijn kinderen hebben dat ook wel gedaan in mijn wijk.
Uiteraard wordt deze ‘vrijmarkt’ ook uitgebuit door veel volwassenen die hun ‘zoldervoorraad’ goed proberen te verkopen.
Alles omlijst met veel drankjes en hapjes, diverse grote massa-evenementen zoals in Dordrecht nu al enkele jaren het ‘dance-event’ met d.j.’s en een grote massa dansende en zuipende jongeren (of jongere ouderen).
En natuurlijk gaat het koninklijke gezinnetje tegenwoordig (nieuwe stijl) jaarlijks naar een andere stad waar in het centrum dan vele evenementen zijn georganiseerd waar de jarige en zijn gezin volop van kunnen genieten. Zoals koekhappen, zaklopen of het speervangen. Dat laatste hebben ze helaas altijd afgeslagen…
Feesten! Genieten! Dat hoort bij een rechtgeaarde monarchie want de vorst geeft hen ‘brood en spelen’! En iedereen vindt dit goed. Moet blijven. Of veranderen langzaam de meningen?

Hoewel jarenlang het merendeel van de bevolking positief was over het koningshuis, is dit de laatste jaren (volgens peilingen) afgenomen. Was dat tot enkele jaren geleden nog 2/3, nu schijnt nog maar ruim de helft achter het koningshuis te staan.
Als redenen worden genoemd de foute beslissingen die ze soms nemen (“lekker op vakantie naar Griekenland middenin een pandemie en lockdown!”) maar ook door de grote verdiensten van alle directe familieleden, ook de (minderjarige) prinsessen die al zomaar een miljoen krijgen.
Alleen maar vanwege de traditie… Want wat hebben we er verder aan…

Ik zie het zelf ook dubbel. Aan de ene kant kan een ‘goede’ koning of koningin een respectabele woordvoerder zijn voor een land naar andere landen toe. Een koninklijk vorst wordt meestal veel hoger gerespecteerd dan een steeds andere gekozen premier van dat land.
Maar dat geldt dan natuurlijk ook voor een eventuele president. Die kan dan ook elke 4 jaar wisselen. Een koning zit er decennia en heeft veel meer tijd om goodwill te kweken.
Maar feitelijk heeft die koning geen enkele ‘macht’. De macht ligt in het parlement en dat bepaald grotendeels wat die koning mag zeggen in het buitenland! Het zou gek zijn als (bijvoorbeeld) ons parlement beslist sancties op te leggen aan Turkije vanwege weer eens een politieke rel en de koning gaat daar dan lekker op vakantie en doet uitspraken dat de band met Turkije nog nooit zo goed is geweest…
Zo is de jaarlijkse troonrede altijd geschreven door de premier. De koning leest het alleen maar op en kan hooguit wat ‘technische’ aanpassingen doen omdat hij het liever op die manier zegt…
Het is voornamelijk symbolisch allemaal.
Natuurlijk hebben alle leden van het koninklijk huis ook gewoon (meestal) een prima scholing gehad en zijn ze stuk voor stuk gespecialiseerd in bepaalde taken die in landsbelang zijn.
Waarvoor ze dan echt moeite doen om bepaalde zaken aan te pakken. Op te lossen. Beter onder de aandacht te brengen. Maar echte veranderingen moeten toch altijd door het parlement gedaan worden.

Van mij mag het afgeschaft worden.
En weet je? Ergens heb ik een gevoel dat onze huidige koning het ook wel zat is.
Juist Alexander was van jongs af aan al een beetje ‘rebellerend’ en hij had altijd de neiging zijn eigen pad te willen bepalen. Als (beoogd) koning kon dat natuurlijk niet. Protocollen primair.
Wie ‘Oranje’ is geboren (of aangetrouwd) moet daarin mee. Hoe hij of zij ook denkt over de dingen.
Ik vind dat ‘aangeboren’ gedoe niet meer van deze tijd.
Feitelijk is een president dan veel eerlijker omdat die bewust gaat voor die taak en als die de goede dingen wil waar veel mensen achter kunnen staan, wordt die gekozen.
Dat kan natuurlijk allemaal anders lopen dan mensen hadden verwacht maar dan kiezen ze na 4 jaar gewoon weer een andere. Je zit er geen decennia aan vast. Hier gelukkig niet… Dat is in Rusland iets anders… En er zijn wel meer landen waar de president een ‘veredeld’ dictator is.
Maar dat verwacht ik hier niet.

Ergens hoop ik het nog mee te maken: het voornemen om de staatsvorm te gaan wijzigen van een monarchie in een republiek.
Maar als niet: dan laat het koningshuis (en dus koningsdag) me volledig koud.

Alex en Max nieuwe stijl?

Consumentenzaken: Nieuwe energielabels!?

Hoeveel ik de afgelopen weken in de media heb gezien over Koningsdag… hoe weinig (lees: NIETS) heb ik ergens gelezen over dit toch wel belangrijke feit: Vanaf 1 maart 2021 bestaan er nieuwe ‘energielabels’ voor diverse huishoudelijke apparaten.
Je kent dat wel uit vrijwel alle reclamefolders: bij wasmachines, drogers, vaatwassers, TV’s en verlichting staat altijd vermeld: ‘Energieklasse A+++’ of zo.
Als je een nieuwe wasmachine moet kopen en je wilt een zo zuinig mogelijke aanschaffen dan zal je zeker kijken naar dat A+++ en niet die met maar A+ kopen.
Ik kijk altijd naar die reclames om een beetje in de gaten te houden wat er op de markt is want mijn wasmachine dateert nog uit 1998… Jawel, 23 jaar oud nu!
Waarvan die nu de laatste jaren natuurlijk nog maar voor mij alleen moet draaien maar toch zeker wel zo’n 15 jaar stond die vrijwel wekelijks te draaien in het weekend.
Ik ben nog zo’n ouderwetse gebruiker met een dubbeltarief meter, dus ‘goedkopere’ stroom in de weekenden en ‘s nachts. Tegenwoordig scheelt dat nog maar 1 cent per kwh… Maar goed, elke cent telt natuurlijk. 😉
Zo zuinig als ze ze tegenwoordig maken zal deze (een Bosch) zeker niet zijn.
En dat die een keer gaat instorten is vrijwel zeker. Ook omdat die de laatste jaren een ‘bonkend’ geluid maakt bij harder draaien (centrifugeren) en zwaardere belading.
Dit betekent dat de motoras is versleten en die zal er gewoon een keer mee stoppen.
Daarom kijk ik eigenlijk altijd als de folders komen (Mediamarkt, Expert, etc.) wat er aangeboden wordt als ik opeens zonder mocht zitten.
Die zal nu waarschijnlijk niet ruim 20 jaar meer mee moeten gaan maar als alleenstaand oudje zal ik ongetwijfeld veel minder (zwaar) gebruik ervan blijven maken dus dat moet zeker geen ‘Miele (“er zou geen betere zijn…”)’ worden. Ik denk gewoon aan een van de meest voordelige onder de € 500. Als die maar wel zo zuinig mogelijk is natuurlijk.
En toen zag ik de laatste tijd opeens machines in de folders staan met Energielabel D! Ik dacht “WTF! Gaan we achteruit in zuinigheid?” Zouden de fabrikanten bezuinigen en komen er weer oude onderdelen op de markt?
Maar toen begreep ik na wat zoekwerk dus dat de indeling volledig is veranderd.
Juist omdat nu zo’n beetje alle apparaten al minimaal A+++ waren, kon niemand meer goed zien welke dan eventueel nog zuiniger is dan dit ‘beste’ label. Sommigen begonnen met toevoegingen van 50% minder verbruik of iets dergelijks.
Het huidige label A heeft vrijwel nog geen enkele wasmachine. De ontwikkeling kan nu dus weer groeien.
Overigens staan er ook nog steeds A+++ machines tussen omdat die nog niet zijn getoetst aan de nieuwe voorwaarden.

Tja, achteraf dus leuke ontwikkeling maar ik vind het merkwaardig dat ik hierover helemaal niets heb gezien in de media. Nu kijk ik nooit naar bijvoorbeeld Radar en slechts af en toe naar Kassa maar ik had zoiets toch ook wel rond 1 maart in het nieuws verwacht of iets als ‘EenVandaag’, waar ik altijd naar kijk. Belangrijk voor alle consumenten!

Daarom dan ook maar even hier bij ‘Consumentenzaken’. Wie weet maak ik nog meer mensen wijs. 😉

Energielabels oud en nieuw (op Beko wasmachines)

Irritaties vervolg: De bezeten stuiteraar

In de ‘Restflits zaterdag 10 april 2021’ heb ik al uitgebreid over mijn ‘Irritaties’ geschreven waar ik (mede door mijn zelfisolatie) de laatste tijd steeds meer last van heb.
In dat kader heb ik goed nieuws! Maar ook weer slecht nieuws…
Laat ik beginnen met het goede.

Ik schreef in die ‘Flits’ over mijn buurman en de ‘piepende scharnieren’ van zijn voordeur.
Toevallig was er vorige week een andere buurman van verderop in de straat (wiens auto ik destijds heb gekocht) bij mijn buurman bezig op een ladder. Ik zag hem iets doen met de regenpijp.
Omdat die regenpijp in principe van ons beide is (maar hij zit aan zijn kant) was ik benieuwd wat er aan de hand was dus ik ging hem dat even vragen. Bleek niets bijzonders… Er waren wat bevestigingsbeugels kapot en buurman wilde die graag laten herstellen. Klein klusje. Geen verstopping of lekkage of zo. 😉
Een paar minuten later werd ik door mijn buurman gebeld met de uitleg (hij had gehoord dat ik vroeg wat er gebeurde) en dat aan de achterkant even een paar beugels vervangen zouden worden, wat mogelijk wat geluidsoverlast zou kunnen geven. Nou prima natuurlijk, ik was al op de hoogte…
Maar toen zag ik direct mijn kans schoon en vroeg hem of hij misschien wat zou kunnen doen aan die piepende scharnieren van de voordeur, misschien die klusser wel nu hij toch bezig was.
Buurman zei dat hij daar in het weekend wel naar zou kijken maar ik gaf aan dat dit toch niet zo moeilijk kon zijn? Beetje olie? WD40? En voor die klusser misschien een paar minuten extra werk. En dat ik er de laatste tijd gewoon erg veel last van had en ik steeds het gevoel kreeg dat de ‘Port of Hell’ openging… Hij lachen… (als boer met kiespijn?) Vermoedelijk heeft hij daar zelf dus inderdaad nooit zo’n weet van gehad dat dit bij mij ook zo doorklonk… En zelf was hij er na lange tijd aan gewend geraakt.
Hoe dan ook… Na de klus aan de regenpijp… heb ik geen piepende deur meer gehoord.
Vermoedelijk inderdaad paar druppels olie of wat spray en klaar… Pfff… Was dat nou zo moeilijk?
Maar goed, 1 irritatie minder! 🙂

De laatste tijd is er echter weer een bijgekomen… Een nieuwe irritatie.
Het zoontje van de andere kant (wel de ‘discoburen’) was als kind altijd een schreeuwkind.
Zonder enige reden zat hij regelmatig bij mooi weer buiten urenlang te gillen. Waarom?
Geen flauw idee… In tijden dat ik (te zwaar) onder invloed was schreeuwde ik wel eens terug…
Niet goed natuurlijk. Buurvrouwtje heeft eens aangegeven dat “het nu eenmaal een schreeuwkind is”. Maar het is maar een kind dus daar kunnen ze niets aan doen. Gaat wel over. Ok dan…
Nu is hij inmiddels wel een paar jaren ouder natuurlijk en dat schreeuwen is al jaren voorbij.
Hij zal nu zo ongeveer naar de middelbare school gaan.
En hij houdt van sport en spel… Ik heb al meerdere plastic ballen in mijn tuin gevonden en bij herhaling weggegooid in de afvalbak… Ik blijf niet bezig steeds weer terug over de schutting gooien… Ze vragen er ook nooit om. Kan een bal van iedereen zijn…
De laatste tijd lijkt hij iets van een basketbal te hebben. Althans het stuiteren klinkt als zodanig.
En aan het zware geluid te horen is dit een echte, vermoedelijk lederen bal. Mooi!
Maar waarom moet hij daarmee soms urenlang rondom huis… uitsluitend stuiteren?
Dat voortdurende BOEM BOEM BOEM dreunt door tot diep in mijn hersens!
Af en toe gaan hij dan met een vriend naar een speelplein verderop bij een school, waar zo’n basket hangt. Maar vaak hangt hij met goed weer gewoon rondom huis en stuitert alleen maar! Nu ook al wekenlang!
Ik zei het een keer tegen mijn zoon: “Hoe noem je een jongen die urenlang alleen maar aan het stuiteren is?” Hij antwoordde: “Bezeten…” Haha! En hij vermoedde direct al over wie ik het had.
Toen hij nog hier woonde, was hij ook wel eens in een ‘conflictje’ met het lieve buurjongetje gekomen…
Tja… Gaat vermoedelijk ook wel een keer over. Ik hoop snel… 😛

Wat nog Rest

Voldoende weer voor deze Restflits. Ik zou nog kunnen schrijven over de ‘versoepelingen’ van de lockdown die vandaag zijn ingegaan… Maar dat doet ook iedereen al. En voor mij maken deze nog altijd niks uit. Op terrassen kom ik al jaren niet en naar winkels met mondkapje kan ik niet.
Nog even geduld houden… Ugh…
Een uitnodiging voor een vaccinatie heb ik (gelukkig) ook nog niet.
Wel een uitnodiging voor de halfjaarlijkse controle van mijn bloedvaten met betrekking tot eventuele aanwezige aneurysma’s. Dat is half mei in het Albert Schweitzer Ziekenhuis en ik ben heel benieuwd of ik daar ‘soepel’ word binnengelaten zonder mondkapje… Goede test.
Kom ik zeker op terug.

Voor nu: Veel Koninklijke weelde en plezier toegewenst, zonder al te veel irritaties. Houd je energie op peil. Tot de volgende Restflits! 🙂

Dit bericht is geplaatst in Column, Consumentenzaken, Cultuurfilosofie, Opmerkelijk Nieuws, Persoonlijk met de tags , , , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie