Restflits zaterdag 10 april 2021

Vandaag in de Restflits:
– Noor hoe staan we ervoor?
– Coronacrisis Deel 12: Versoepelingen?
– Gezondheid: Detox drankje ‘Berry Blaster’
– Financiën: Kan ik dieper dan de bodem?
– Irritaties – Hoe lang nog…
– Wat nog Rest

Noor hoe staan we ervoor?

“ ‘Noor, hoe staan we ervoor?’ was de vraag waarmee showmaster Ted de Braak tijdens een spelprogramma in de jaren tachtig van de vorige eeuw, de tijd waarin ik opgroeide, bij zijn assistente informeerde naar de scores van de kandidaten.”
Deze tekst heb ik van internet geplukt, die ik perfect zelf had kunnen verzinnen want ik heb die tijd dus ook bewust meegemaakt en hoor het Ted nog zomaar zeggen. 😉
In verband met de huidige Restflits kwam dit direct in mijn gedachten toen ik eraan begon.
Want dat is waar deze hele Flits zo’n beetje om draait: tussenstanden.
Er gebeurt weinig in mijn leven, laat staan ‘nieuwe’ dingen. ‘Overleven’ is mijn doel en motto…
En daarin blijven alle bestaande uitdagingen leidend.
Corona, mijn gezondheid, mijn financiën, de groeiende irritaties (niet alleen landelijk maar ook gewoon direct rondom mij…) en de ultieme vraag: Houd ik het vol?
Niet altijd leuke stof tot Overdenken en zelfs nog beschrijven in een artikel.
Maar HEE! Dat is waar het hier voornamelijk om draait toch?
‘De Rest van MIJN Avontuur?’

Let’s go.

Noor, hoe staan we ervoor?

Coronacrisis Deel 12: Versoepelingen?

Op dit moment draait het in Nederland om deze vraag: “Wel of geen versoepelingen na 21 april?”
Omdat ons demissionaire kabinet zich tijdens de wanhopige formatiepogingen na de verkiezingen van zijn ‘lieve’ kant wil laten zien en de druk uit de samenleving (en van de bedrijven!) steeds groter wordt.
Avondklok weg, terrassen open, winkels open, universiteiten gecontroleerd open, meer en meer test-evenementen en (benodigde) sneltesten… Om de ‘belofte’ waar te kunnen maken dat we in juli (van DIT jaar, voor de goede orde…) weer een ‘normaal’ leven kunnen verwachten.
Zand in de ogen. Slaap lekker. Aldus Klaas Vaak.
Hoe realistisch is dat namelijk? Of is het juist super-realistisch om alle maatregelen nu maar eens zo snel mogelijk los te laten? Omdat ze er toch niet toe doen?
De miljoenen meningen zijn zoals altijd weer verdeeld.

Hoe kan ik ooit een eigen goede interpretatie hebben van alle mijlenver uit elkaar lopende meningen die er in de media worden verkondigd? Niet alleen van ‘wappies’ maar gewoon van alle medici, virologen, RIVM, OMT, politiek… Ervaringsdeskundigen die zelf (dood)ziek waren of mensen hebben verloren aan Corona… Het is te veel.
Ik kan er alleen mijn eigen (berustende) mening over hebben en daar vanuit proberen te gaan.

Een groot deel van de (gezonde) bevolking wil de samenleving weer ‘gewoon’ open.
Omdat ze de beperkingen na ruim een jaar zat zijn en verder willen met hun leven.
Dat begrijp ik. En dat vind zelfs ik ook… Terwijl ik tot de risicogroep behoor bij wie Covid-19 wel eens flink huis zou kunnen houden, gezien mijn zwakke longen.
Maar deze (zelf-) isolatie maakt mij ook langzaam kapot. Kom ik later nog op terug.
Ik wil weer zonder mondkapjesplicht naar de supermarkt en indien nodig met de bus kunnen reizen. Dat ten eerste. Verder zal ik vermoedelijk weinig veranderen zolang het virus nog verwoed rondwaart en (bewezen) slachtoffers maakt.
Dan blijf ik liever graag nog even op afstand en vind ik die 1,5 meter nog een prima regel. Al was het alleen maar voor mezelf.

Veel mensen willen de winkels weer gewoon open. Uiteraard willen de winkeliers zelf dit nog veel meer… Want wie het nog heeft overleefd, zal het niet ‘breed’ meer hebben.
Horeca open (velen kunnen niet zonder… mij boeit dit niet zo…), sportscholen open, zwembaden, bioscopen, etc. etc. Lijkt me prima.
Maar de ziekenhuizen vinden dit waanzin.
Die schijnen bijna overal nog tjokvol te liggen. Gisteren was nog op het nieuws dat veel IC’s zelfs moeten uitbreiden en ‘gewone’ patiënten opnieuw in de wacht zetten omdat ze er geen ruimte voor hebben. En het personeel loopt al veel te lang op hun tenen. Er is al veel ziekteverzuim en veel personeel denkt erover voorgoed te stoppen met hun baan. Het heeft te veel van hun geëist.
Aan de andere kant heb ik gezien dat er goed zorgpersoneel naar Curaçao vertrekt omdat daar de nieuwe golf opeens keihard toeslaat en men capaciteit tekort komt.
Euh… Prima… Maar wat dan in ons eigen land? Laat ze hier maar opbranden?
Hier klopt iets niet…

Rekenmodellen van het RIVM zouden uitwijzen dat deze ‘golf’ minder zwaar is dan ze eerder hadden gedacht en dat het aantal doden minder wordt en zal afnemen de komende weken.
En ze gaan uit van de beoogde vaccinatiestrategie dat iedereen (= 70% van de bevolking) voor 1 juli minimaal één keer zal zijn gevaccineerd. Dus versoepelingen…
Maar het aantal zogenaamde besmettingen neemt nog altijd toe en de ziekenhuizen liggen dus vol.
Zullen de versoepelingen dan niet direct tot nog meer besmettingen leiden?
Daarnaast loopt het aantal vaccinaties nu niet echt op schema, mede door dat gedoe rond AstraZeneca. Er zijn steeds meer mensen die de oproep tot vaccinatie laten zitten. Zelfs mensen die net als ik tot een risicogroep behoren. Omdat ze het middel net zo zeer vrezen als de kwaal.
En omdat… De huidige vaccins volgend jaar toch al niet meer werken!
Er is nu al verklaard door een grote groep medisch specialisten dat het huidige virus zich in de komende periodes zal evolueren tot diverse varianten. Net zoals dat jaarlijks met ‘de griep’ zo is, waarvoor ook jaarlijks nieuwe vaccins worden gemaakt. Dit virus – Covid-19 – blijkt dan een wereldwijd uitgebroken pandemie te hebben veroorzaakt, vergelijkbaar met eerdere mondiaal uitgebroken virussen. Dat is nooit 100% in te dammen. Virussen verspreiden, mensen worden ziek of niet en raken immuun. Dan komen er weer nieuwe varianten. Waaraan mensen meer of minder ziek kunnen worden.

De enige manier om ons voor altijd te beschermen tegen het huidige en de komende virussen is een permanente lockdown en iedereen voor eeuwig aan de 1,5 meter en met mondkapjes.
Zo valt er niet meer te leven. Nergens ter wereld.

Mijn mening is: het huidige virus waart nu al meer dan een jaar rond. Het is verspreid, verzwakt en geëvolueerd. Mensen kunnen ziek worden. Maar de meesten niet.
Er zullen nog mensen gaan overlijden. Wat ook gebeurt met de jaarlijkse griep.
Maar alle maatregelen die nu nog gelden werken niet meer mee aan minder verspreiding van het virus. Het stelt het alleen maar een beetje uit.
Alles moet snel losgelaten worden en mensen moeten uitsluitend nog gewezen worden op hun verantwoordelijkheden en eventuele gevaren van en naar de risicogroepen.
Ik zal hier in ieder geval zeker voor waken. En ik heb gelezen dat er velen met mij zijn, die niet als het weer ‘mag’ opeens drukke festiviteiten zullen gaan bezoeken. Nog niet.
Dit lijkt mij de beste uitweg van deze impasse die dagelijks onnodige slachtoffers eist…
En daar ben ik er misschien wel een van. 🙁

Gezondheid: Detox drankje ‘Berry Blaster’

Behalve dat mijn gezondheid voortdurend onder invloed staat van chronische fysieke problemen (die nooit meer over gaan) en het laatste jaar vooral door een gebrek aan bewegen (ik kom echt al maanden niet verder dan mijn berging, de afvalcontainers en af en toe de glasbak aan het begin van de straat…), doe ik mezelf natuurlijk ook niet al te goed met het drinken van sterke drank.
Hoewel ik dit nu wel veel beter onder controle heb dan in de periode voor eind 2018, toen ik voor het eerst anders voelde en even helemaal stopte.
Ik heb dat volgehouden tot begin 2020… Ruim een jaar dus. Maar toen kwam Corona…
Om opnieuw mijn negatieve gedachtestromen te beperken en alles wat ‘makkelijker’ te kunnen zien was ik weer begonnen. Dat is natuurlijk niet goed. Ik weet wat een langdurig gebruik van (sterke) drank met de organen kan doen. Maar ik ken ook de signalen als het tegen of over de grenzen gaat.
Een lichaam kan ook veel hebben… Deels is het zelfreinigend. Maar op een moment kan dit ook niet meer goed werken en dan word je ziek. Soms blijvend ziek.
Bij mij is er na al die jaren nooit permanente schade aangericht. Een CT-scan liet destijds zien dat mijn lever wel enigszins ‘vervet’ was maar nog niet schadelijk. Natuurlijk herstel werkte nog prima.
Gelukkig ontdekten ze toen wel mijn ‘aneurysma’… Maar dat is een ander verhaal.

Feit is dat ik drink en wel beducht ben op signalen dat het weer fout gaat. Meestal gebeurt dit als ik dag en nacht ga drinken (nu heb ik dus dagelijks een ‘pauze’ van 9 of 10 uur…) en als ik niet voldoende gezond meer eet. Hoewel mijn apetit de laatste weken is verminderd, eet ik echter wel nog steeds voldoende gevarieerd. So far so good.

Heel toevallig kreeg ik afgelopen week mijn dagelijkse aanbiedingsmail van Kruidvat (waar ik al jaren lid van ben) en dat betrof ditmaal: ‘Amiset Berry Blaster’, wat in die reclame werd omschreven als een ‘detox-drankje’! Huh? Mijn aandacht was gevestigd.
Ik had er nog nooit van gehoord maar het blijkt al jaren te bestaan en het wordt gemaakt door het Nederlandse bedrijf ‘Amiset’. En het wordt verkocht door vrijwel alle bekende ‘natuurwinkels’ en drogisterijen, zowel in de winkel als online. Tegen zeer wisselende prijzen…
En hoewel dit me een leuke aanbieding leek om het eens te proberen, heb ik het bij een grote ‘Online Drogist’ nog goedkoper gevonden en aldaar gekocht.
Want… Al zoekende op diverse websites zag ik eigenlijk alleen maar goede kritieken!
Maar wat is ‘Berry Blaster’ en wat doet het?

In het uitgebreide artikel van de al jarenlang bestaande website over ‘Mens en Gezondheid’:
‘De lever reinigen met Berry Blaster’ staat alles prima op een rijtje.
Het is dus een 100% natuurlijk product van voornamelijk plantenextracten waaronder zwarte bessen (vandaar de ‘Berry’) en vitaminen. Alles bij elkaar zou het een reinigende functie moeten hebben voor primair de lever, waar alle ‘reiniging’ plaatsvindt van moeilijk verdraagbare stoffen in het lichaam zoals alcohol. Maar als de lever zelf overbelast raakt, werkt dat niet meer goed.
Dit drankje zou dat kunnen herstellen, vandaar dat ze het ook wel een ‘detox-drankje’ noemen.
Eigenlijk vind ik die benaming te ver gaan.
Het proces van een echte ‘detox’ gaat veel verder dan de lever.
Een echte ‘detox-procedure’ bij een verslavingskliniek zoals ‘De Hoop’, waar ik ook onder behandeling ben geweest, gaat om het totale ‘afkicken’ van de drugs of alcohol en het begeleiden en controleren van de lichamelijke gevolgen. Zelf heb ik daarvoor een keer extra vitaminen (B1) gekregen en een soort ‘pijnstiller’ om de lichamelijke reacties (trillen, zweten, angst) te verminderen. Bij mij hielp dat allemaal niet… Zonder al die poespas kon ik het zelf net zo goed.
Maar in ieder geval denk ik bij ‘detox’ aan het hele proces, niet alleen aan het ‘ontgiften’ van in dit geval de lever.
Daarnaast las ik op andere websites dat de ‘Berry Blaster’ ook goed werkt als je wilt afvallen!
Omdat vooral buikvet vaak niet goed afgebroken wordt, kan dit mede door deze drank verbeterd worden. En dat is wat ik in diverse recensies terug zag: mensen vielen af en hun buikomvang (vooral mannen) werd beter.
Omdat ik nogal een forse buikomvang gekregen heb in de jaren dat ik niet meer goed beweeg (na de operatie aan de aneurysma), is dit voor mij een tweede reden om het te proberen.
En ik las dat het bij velen ook inderdaad meer energie gaf en de eetlust verbeterde omdat de ondersteuning van de natuurlijke afbraak van gifstoffen in het lichaam nu weer beter verliep en mensen zich dus algeheel beter gingen voelen. Nou… Energie en eetlust mis ik ook al een poosje.
Dus nog een derde reden!
En dan: baat het niet, dan schaadt het niet. Het is een natuurlijk drankje, smaakt redelijk (heb het op dit moment drie keer gebruikt) en is relatief betaalbaar, zeker bij aanbiedingen.

Natuurlijk merk ik er nu nog niets van, hoewel er wordt beweerd dat je na één dag al effect zou moeten bemerken. Dat lijkt me sterk, vooral als je nu al meer dan een jaar je lever aan het ‘vergiftigen’ bent… 😉
Maar gisteren bleek op navraag ook dat ik het misschien nog niet optimaal had gebruikt.
Dat vind ik wel slecht aan dit product: er staat naast de geadviseerde dosis (1 of 2 dopjes) niet vermeld op welk tijdstip je dit het beste kunt gebruiken.
En de diverse websites spreken zich tegen: de ene zegt dat je het voor het ontbijt (op je nuchtere maag) moet nemen, de andere ‘bij’ het ontbijt en weer een andere ‘na’ het ontbijt…
Wat is het nu? Mijn verkoper (een ‘gediplomeerde’ drogist) gaf na een vraag via mail aan dat het voor het ontbijt ingenomen moet worden. Dat heb ik vanmorgen dan maar voor het eerst gedaan, na het twee dagen na gedaan te hebben… Ach ja, misschien iets met een snellere dus betere verwerking. Ik gebruik dan wel direct 2 dopjes, terwijl 1 ook zou moeten volstaan, maar vanwege mijn mogelijk in te halen schade… 😉

Ik kom er uiteraard op terug als ik een poosje bezig ben en er al dan niet iets van ga merken.

Financiën: Kan ik dieper dan de bodem?

Hoewel ik sinds het najaar van 2017 in een uitkering op bijstandsniveau zit, heb ik het tot heden toch redelijk vol weten te houden. Dat gaat niet vanzelf. Ik moet er wel dingen voor doen.
Zo moet ik elk jaar een zogenoemde ‘Woontoeslag’ aanvragen die ik naast mijn basis uitkering dan maandelijks ontvang. Ik heb daar recht op als huiseigenaar. Mits ik uiteraard aan alle gestelde voorwaarden voldoe. Zoals niet te veel spaargeld (geen miljoen op de bank…), geen overbodige bezittingen naast het huis (zoals een tweede huis, een dure auto, etc.) en redelijk verantwoorde uitgaven doe, dus geen ‘luxe’ leven leid.
Dat alles is uiteraard niet van toepassing dus ik kreeg vanaf het begin netjes die extra woontoeslag van de (Gemeentelijke) Sociale Dienst Dordrecht (SDD). Die is wel wisselend… Maar meestal tussen de € 70 en € 100 extra per maand. Nou ja, dat is wel een paar weken boodschappen!
Vorig jaar had ik opeens verhoging naar ongeveer € 140! Uiteraard was ik blij. Want feitelijk red ik het met de uitkering + woontoeslag maar net… NIET! Elk jaar lopen de maandelijkse kosten langzaam op en kom ik steeds meer in het rood (wat ik gelukkig nog wel kan staan!). Als ik in mei dan het reguliere vakantiegeld krijg, los ik de achterstanden op.
Afgelopen jaar was dit iets eenvoudiger en hield ik nog wat over.
Maar dit jaar… blijkt opeens de woontoeslag maar € 66! Dat is even bijna € 75 minder per maand, dus 2 weken boodschappen minder!
Ik ben hiertegen in protest gegaan maar nu blijkt dat ik vorig jaar veel te veel heb ontvangen.
In 2020 zijn er fouten gemaakt bij de berekening en toen ik dit samen met de dame van de SDD op een rijtje plaatste (telefonisch) zag ik dat ook. Iemand heeft vorig jaar duidelijk niet de aandacht er bij gehad…
Maar ja… Wat nu? Terugbetalen? Een totaal van ruim € 700 teveel ontvangen toeslag?
Gelukkig vond deze dame dit niet eerlijk omdat het per slot van rekening hun fout was. Dus er wordt niets teruggevorderd. Maar ik moet wel genoegen nemen met een bedrag wat zelfs lager is dan twee jaar daarvoor, terwijl de kosten niet zijn afgenomen maar zelfs toegenomen!
Maar dat doet er niet toe. Mijn werkelijke uitgaven staan volledig los van de regels die ze hanteren.

Naast de aanvraag woontoeslag moet ik ook elk jaar weer proberen om kwijtschelding te krijgen van de Gemeentelijke Belastingen. Als huiseigenaar betaal ik meer dan een huurder, aan met name ‘Onroerende Zaak Belasting’ (OZB). Die jaarbedragen lopen ook elk jaar op en het bedrag is dit jaar bijna € 700! Wat ik dan wel in maandelijkse termijnen mag betalen maar dat is ook weer bijna € 70 per maand extra uitgaven!
Sinds mijn minimum uitkering is ingegaan, heb ik in 2018, 2019 en 2020 kwijtschelding gekregen!
Wat ook weer niet vanzelf gaat. Je moet dit aanvragen. En vanaf 2019 werd dit in eerste instantie afgewezen! Omdat… de waarde van mijn huis inmiddels was gestegen (beruchte ‘WOZ’-waarde) en hoger was geworden dan de waarde van mijn hypotheek. Dus: OVERWAARDE!
En dan gaat bij de Gemeente Dordrecht de regel gelden dat mensen met overwaarde geen kwijtschelding kunnen krijgen omdat ze immers ‘vermogen’ hebben. Omdat ze “vrijwillig gekozen hebben voor het bezit van een vermogen” hebben ze dus de middelen om de belasting te kunnen betalen. Euh… WAT?
De eerste jaren ging ik bij de Gemeente Dordrecht ook in bezwaar tegen de verhoogde WOZ-waarde. Omdat er werkelijk in mijn huis veel achterstallig onderhoud is, waardoor die waarde zeer waarschijnlijk niet overeenstemt met het bedrag wat eventuele kopers van mijn huis er voor willen betalen. Er moet hier echt heel veel gebeuren…
In de jaren 2019 en 2020 heb ik daadwerkelijk vermindering gekregen van die WOZ-waarde!
De inspanningen (vele brieven en opgestuurde documenten) waren dus beloond.
En omdat de overwaarde dus (nog) niet zo hoog was voor die regeltjes van de kwijtschelding, kreeg ik daarna nog steeds kwijtschelding van de Gemeentelijke Belastingen. Drie jaar op rij dus.
Dit jaar wordt echter anders…
Opnieuw is de WOZ-waarde gestegen.
Iedereen die een beetje het nieuws volgt weet het waarschijnlijk wel: de huizenprijzen stijgen de laatste jaren explosief! Mogelijk door de woningnood en het gebrek aan (voordeliger) starterswoningen. En mijn huis ligt dan wel degelijk in het lagere segment, ver onder het landelijke gemiddelde van koopwoningen. Dus aantrekkelijk…
Maar ja… Boeiend! Ik wil niet weg! Ik kan niet weg!
Een eventuele verhuizing zou ik fysiek niet aankunnen en ik zou alles moeten laten doen.
Hoe? Van welk geld?
Daarnaast betaal je in een eenvoudige huurflat al veel meer huur dan ik nu aan hypotheek betaal… Dat kan ik niet betalen, dus… huurtoeslag?
En dan de nodige nieuwe inrichting van de nieuwe woning? Wie schiet dat voor tot ik uiteindelijk het resultaat van die overwaarde uitbetaald krijg? Als er al wat overblijft na alle gemaakte kosten…
Is dat het beleid? Mensen in de schuldsanering forceren omdat ze wat overwaarde hebben?
Ik heb hier al die jaren al over geklaagd maar omdat mijn WOZ-waarde steeds werd verlaagd, kwam dit niet aan de orde.
Nu wordt de nieuwe WOZ-waarde niet verlaagd. Het bedrijfje wat net als vorig jaar weer een aanvraag tot verlaging zou doen, heeft dat ditmaal afgewezen omdat het nu zeer waarschijnlijk geen kans maakt. Je kan natuurlijk niet eindeloos doorgaan terwijl de verkoopprijzen blijven stijgen.
Nu krijg ik dus wel degelijk te maken met die regel van overwaarde.
Waarvan ik al drie jaar zeg: “Wat heb ik aan overwaarde?”
Kan ik daar brood van kopen? Mijn rekeningen betalen? De belasting betalen?
Het is VIRTUEEL vermogen, wat je eventueel overhoudt na verkoop van je woning.
Maar dat doe ik uiteraard niet want dan kom ik pas echt in onoplosbare problemen.
Hierop heb ik nog nooit een antwoord gekregen.
Mijn aanvraag tot kwijtschelding van dit jaar loopt nog. Maar ik vrees dat dit een nieuwe strijd gaat worden want ik weiger pertinent dit te accepteren.

Mocht ik bovengenoemde strijd ditmaal verliezen, dan zou ik per maand nog zeker € 70 extra vaste kosten erbij krijgen en dus nog minder overhouden. Dat zijn nog eens 2 weken boodschappen…
Feitelijk kan ik dan helemaal geen boodschappen meer doen zoals ik de vorige jaren gewend was…

Nog meer bezuinigen kan ik niet. Ik ben jaren bezig geweest om alles minimaal te krijgen, tot de meest voordelige energieleverancier aan toe.
Elke maand betaal ik alleen maar vaste noodzakelijke kosten en doe mijn boodschappen. Meer niet.
En daarin kwam ik jaarlijks altijd al wat tekort, tot het eerder genoemde vakantiegeld dan weer komt. Maar is dat dit jaar voldoende?

In het nieuws lees ik ook steeds dat het huidige (demissionaire) kabinet al jaren van plan was om de bijstandsuitkeringen te verlagen en… het vakantiegeld af te schaffen. Want iemand met een minimum uitkering moet niet op vakantie.
Sukkels! Veruit de meeste mensen met een minimum uitkering gaan sowieso nooit op vakantie.
Ik ben sinds 2011 nooit meer op vakantie geweest. Niet dat ik dit zou willen… Ik voel me prima in mijn eigen huis. Maar moet ik hier nu misschien een keer uit omdat ik de vaste lasten niet meer kan betalen? Dit is de omgedraaide onmenselijke wereld!
Politiek Den Haag gaat er 100% vanuit dat alle mensen met een uitkering uiteindelijk wel zullen moeten werken, hetzij indien nodig aangepast. Anders krijgen ze wel een ‘arbeidsongeschikt’ uitkering… Nou ja, dat is ook weer zo’n punt: 6 jaar geleden vond het UWV, waarvan ik nog gewoon WW kreeg, mij 100% arbeidsgeschikt. Voor aangepast werk, dat dan wel.
Dat dit onmogelijk te vinden zou zijn voor mij, of überhaupt wel bestaat, deed er niet toe.
Maar dat was nog voor de operaties en verder achteruit geholde fysiek.
Sinds die tijd heb ik nooit meer een ‘arts’ gezien die dit kan beoordelen.
En de SDD laat me gelukkig volledig met rust. Geen sollicitatieplicht, geen controles. Begin 2018 had ik een laatste gesprek met mijn ‘behandelaar’. Die hebben klaarblijkelijk wel de juiste conclusie getrokken. Terecht en dat vind ik prima.
Maar vervolgens kan ik dus niets, doe ik ook niets dan uitsluiten overleven.
Maar kan dit mogelijk dit jaar niet meer betalen. Wat dan? Als de laatste bodem is bereikt?

Mijn vaste uitgaven vallen grotendeels niet onder langlopende ‘schulden’ die gesaneerd zouden kunnen worden. Het gaat meestal puur om vaste uitgaven zoals hypotheek, (verplichte) verzekeringen, energie, gezondheidszorg (zeer prijzig omdat al mijn noodzakelijke medicijnen onder het ‘eigen risico’ vallen…) en natuurlijk die paar noodzakelijke ‘luxes’ zoals internet, televisie, telefoon en wat vaste kosten aan mijn auto van 23 jaar oud, die mij voorlopig nog wat extra mobiliteit geeft.
En uiteraard kent alles onverwacht de nodige onderhoudskosten zoals de CV, mijn fiets en hier en daar af en toe kapot gegane oude dingen in huis… Waar gebeurt dit niet?
En dit houd ik bijna niet meer vol.

Het is een heel lang overzicht geworden maar dit wilde ik al langer wel eens kwijt.
Nu actueel vanwege de nieuwe jaarlijkse Gemeentelijke Belastingen.
Wordt vervolgd als ik meer info hierover heb.

Irritaties – Hoe lang nog…

Als je zoals ik nu eigenlijk al jaren voornamelijk ‘binnen’ zit, voor 99% alleen maar in je eigen huis, dan ga je natuurlijk wel langzaam letten op alles wat er rondom je gebeurt. Velen laat het misschien allemaal koud wat er buiten de deur plaatsvindt maar als je toch niks te doen hebt en nog wel een zekere belangstelling houdt voor je omgeving, dan gaan steeds meer dingen opvallen.
Wanneer buren naar hun werk gaan, kinderen naar school, lopen met de hond(en), regulier of minder regulier hardere geluiden veroorzaken… Je gaat steeds meer horen en zien.
Niet altijd omdat ik dat wil maar gewoon omdat het binnenkomt.

Zo heb ik een poosje gehad dat ik me mateloos ging irriteren aan mensen die hun afvalcontainers op verkeerde dagen buiten gingen zetten, deze dagen lieten staan na legen, notoire foutparkeerders, mensen die hun honden overal los lieten lopen terwijl dit gewoon niet mag, etc.
Soms ging ik er zelfs melding van maken bij de Gemeentelijke ingang voor klachten, tegenwoordig een online dienst ‘Fixi’ genaamd. In de meeste gevallen kijken hier dan ‘BOA’s’ naar die dan actie ondernemen of het doorsturen naar verantwoordelijke diensten en mij dat melden.
In enkele gevallen ging dit dan nog aardig: er werd contact opgenomen en kreeg vervolgens te horen dat ze er niets aan konden of gingen doen… Niet hun verantwoordelijkheid of geen tijd en geen prioriteit.
Zo werd er aan meldingen over zwaar vuurwerk helemaal niets meer gedaan, zelfs niet toen dit afgelopen jaar vanwege Corona helemaal verboden was.
Ik heb de puinhoop in mijn straat en alle overlast verder dan mijn directe tuinpad verder maar genegeerd. Kost me teveel energie.
Maar er blijven uiteraard nog altijd irritaties. Omdat anderen misschien niet bewust maar wel ter degen het leven van andere mensen zuur maken en op lange termijn misschien zelfs onleefbaar.
Omdat het niemand ook maar iets interesseert wat een ander van hen vindt.
Zeker sinds Corona is dat erger geworden. Iedereen leeft in de eigen ‘bubbel’.

Nu even concreet, anders wordt dit een eindeloze uitleg.
Mijn directe buurman, een alleenstaande man (niet te verwarren met de ‘discoburen’ en het tuinconflict waar ik de vorige keer over schreef; dit is de andere kant), zit sinds de Coronacrisis ook voornamelijk thuis. Hij werkt namelijk nu thuis, omdat dit bij zijn bedrijf en in zijn functie (bij een grote Nederlandse vliegtuigbouwer…) blijkbaar mogelijk is. Prima. Voor hem.
Maar sinds hij thuis werkt, heeft hij talloze vergaderingen die nu uiteraard allemaal digitaal gaan, via de smartphone en die doet hij – als het weer het toelaat – vaak buiten!
Dan hoor ik zijn schelle stem afgewisseld met diverse andere stemmen continu redelijk hard op de plek waarop ik deze tekst typ, namelijk vlak naast mijn schuifpui naar de tuin toe en hij zit dan hemelsbreed een paar meter over de schutting te vergaderen! Zelf met dichte ramen kan ik soms de gesprekken letterlijk volgen.
Ik heb hem dit wel eens verteld maar dan lacht hij er alleen maar om…
Het gebeurt natuurlijk niet elke dag maar je zal zien dat ik net een artikel zit te schrijven en opeens hoor ik de geluiden uit de ‘kantoortuin’ over de schutting…
Mijn laatste baan was in een zogenaamde ‘kantoortuin’ in het Albert Schweitzer Ziekenhuis in Dordrecht. Een grote ruimte die de hele afdeling ICT zowat bestreek, slechts afgeschermd met enkele manshoge ‘geluidsschermen’. Waardoor ik echt de hele dag tussen het geroezemoes moest werken en continu werd gestoord door voorbijgangers, want ik zat ook nog eens vlakbij de toegangsdeur van de afdeling. Hier ben ik uiteindelijk echt volledig op afgeknapt. Ik was altijd al erg gevoelig voor (te) veel geluiden… Hier ging het de hele dag door.
Na mijn ontslag in 2013 was ik dolgelukkig dat ik dit nooit meer zou moeten meemaken.
En nu hoor ik vergelijkbare geluiden vanuit de tuin van mijn buurman…
Het is natuurlijk niet continu maar het irriteert me wel.
Maar er is meer:
Hij rookt stevig en dat doet hij dan wel liefst buiten de deur. En natuurlijk dan weer net buiten zijn schuifpui, op die paar meter afstand. Van de rook heb ik geen last. Wel irriteer ik me aan zijn rokershoestje. Ook altijd weer onverwacht hoor ik steeds ‘naast’ me dat irritante gekuch.
Wat – nu hij voortdurend thuis is – dus ook de hele dag zo’n beetje te horen kan zijn.
En de laatste weken is er nog meer:
Sinds wat kortere tijd loopt hij tientallen keren per dag aan de voorkant naar buiten. Zoals ik af en toe zie gaat hij dan naar zijn berging waar ik vanuit mijn keukenraam zo op kijk.
Moet hij allemaal zelf weten. Al heeft hij in zijn berging een wietplantage… Het boeit me niet.
Wat me wel irriteert is het piepen en kraken wat de scharnieren van zijn voordeur doen!
Dat is al jaren zo! Maar toen hij nog gewoon naar zijn werk ging hoorde je dat een paar keer per dag. Nu dus de hele dag door en vaak meerdere keren achter elkaar.
Alsof ik naast een ‘Haunted House’ woon met voortdurend tergende horrorgeluiden! En die hoor ik echt in mijn hele woonkamer, wat ik ook doe.
WTF! Heeft die gast geen flesje olie in huis of WD40? Is hij er zo aan gewend geraakt dat hij het zelf niet meer hoort en ook niet opvalt omdat hij dan zelf de deur steeds open en dicht maakt?
Voor mij is dit echter de druppel en als ik hem weer eens een keer spreek (als het tuinseizoen echt begint en we af en toe wel eens een prima praatje maken over de schutting heen) dan ga ik hem dit toch echt wel inpeperen dat dit niet normaal is.

Het ‘Hounted House’ van mijn buurman?

Nogmaals: op anderen kan dit misschien allemaal overdreven overkomen maar als je zo lang geïsoleerd thuis zit, ga je op steeds meer slakken zout leggen…
En hoewel ik dan altijd weer probeer me even erbij neer te leggen en mezelf voorhoud dat iedereen ‘zijn’ leven moet kunnen leiden naar de omstandigheden die er zijn… Het voelt steeds zwaarder irritant.
Vroeger ging ik dan vaak (als tegenwicht) zelf harde muziek draaien. Waarmee ik dan juist met die buurman vaak in conflict kwam want als dat langer duurde dan 5 minuten dan “zou hij de politie gaan bellen”. En dat heeft hij ook een keer gedaan toen ik de irritatie van mijn ex-partner weer eens helemaal zat was (ergens in 2012… het grote rampjaar) en ik met deels open schuifpui achter mijn computer zat en keihard muziek draaide terwijl mijn partner gewoon buiten zat en de buurman ook met visite in zijn tuin, waarmee hij amper normaal kon praten…
Toen zat ik zo in een ‘trance’ dat er opeens 2 politiedames naast mij stonden nadat ze de tuindeur eruit hadden gelicht want de bel werd niet beantwoord… Oeps.
Toen ze zagen dat ik me oprecht schaamde en ik gelijk alles uit zette lieten ze het bij een waarschuwing. Zo bont heb ik het daarna nooit meer gemaakt.
Wel klaagde de buurman nog regelmatig dat ik veel te hard muziek draaide en ik ging een keer bij hem luisteren terwijl ik het bij mij ‘redelijk’ hard had aangezet.
(Niet loeihard… Ik kan als nodig flink wat volume produceren… 😉 )
Maar bij hem kon je dan inderdaad gewoon ‘meeluisteren’ en als je op zijn beurt dan rustig binnen zit of TV probeert te kijken (die bij hem juist in de hoek tegen mijn muur staat) dan gaat dat niet goed.
Ook weer sinds mijn herstel eind 2018 is dit echter allemaal anders geworden.
Ik houd nog steeds van muziek maar luister niet meer zo vaak. En zeker niet zo hard. Daar heb ik zelf last van. Het meest houd ik van de stilte! Rust doet me goed.
Daarom zal sinds die tijd niemand meer last van mij kunnen hebben. Nu is het vaker andersom.

Weer zo’n lang verhaal… Maar wel typerend voor de situatie waarin ik momenteel leef.
Wat kan ik er zelf aan doen om de irritaties te laten verdwijnen zonder in conflicten te komen die ik helemaal niet wil? Ik weet het nog even niet.
Ook weer wordt vervolgd.

Wat nog Rest

Oeps… Dit is een Restflits ‘buiten proporties’ geworden…
Bijna vier artikelen in één. Maar ik schreef al: dit zijn de belangrijkste dingen die momenteel mijn leven beheersen en derhalve mijn algehele gevoel bepalen. Voor een buitenstaander misschien onzin. Maar voor mij niet.
Ik moest dit een keer uitgebreid kwijt. Natuurlijk ook een beetje om het van me af te schrijven.
Maar oplossen of eigenhandig veranderen kan ik bijna niets.
Dus ik zal er veelal later nog wel op terugkomen.
En ik hoop echt dat ik alles zal volhouden tot we ten minste allemaal weer ‘normaal’ kunnen leven zonder Corona-beperkingen. Dan zal alles verder al een stuk minder zwaar gaan wegen.

Deze Restflits publiceer ik op zondag 11 april maar het meeste is gisteren geschreven dus laat ik die dag leidend staan. Het is eigenlijk onverwacht wat groter geworden waardoor ik het zaterdag niet helemaal afkreeg. Onbelangrijk. 😉

Tot de volgende Restflits.

Dit bericht is geplaatst in Column, Cultuurfilosofie, Persoonlijk met de tags , , , , , , , , . Bookmark de permalink.

1 Reactie naar Restflits zaterdag 10 april 2021

  1. Pingback: Restflits weekend juli/augustus 2021 | De Rest van het Avontuur

Geef een reactie