Coronacrisis Deel 10 : Vaccineren – Het einde is in zicht?

Maar welk einde…

Voor het laatst heb ik op ‘20 februari 2021 in de Restflits’ een update gegeven van de Coronacrisis zoals ik die ervaar. En nu zijn er ontwikkelingen waar ik toch persoonlijk mee te maken ga krijgen.
In die ‘Restflits’ schreef ik al dat ik nog niet zeker weet of ik überhaupt wel gevaccineerd wil worden. Omdat de problemen rond het beoogde vaccin wat ik zal krijgen mij nog meer angst aanjagen, en ik heb al zo’n angst voor vaccinaties in het algemeen.
Een griepprik haal ik nooit, hoewel ik tot de jaarlijkse doelgroep behoor die er gratis een krijgt.
En de mogelijke (zeldzame) bijwerkingen van het ‘AstraZeneca’ vaccin, wat op de bloeddoorstroming zou kunnen werken, maken mijn vertrouwen er niet beter op.
Terwijl ik nu net gisteren heb gelezen op de website van mijn ‘huisarts’ dat ze nu ook eens gaan beginnen met vaccineren tegen Covid-19. En uitgerekend… Uitsluitend met AstraZeneca en jawel… precies mijn doelgroep: 60-65-jarigen.
Ik slaakte een stille kreet van… WANHOOP!
Wat moet ik doen?

De berichtgeving:

Wij zullen binnenkort starten met het vaccineren van patiënten tegen COVID-19 met het AstraZeneca vaccin.

• Het RIVM heeft op basis van het advies van de Gezondheidsraad bepaald dat de eerste voorraad vaccins door de huisartsen moeten worden gebruikt voor vaccinatie van:
◦ mensen geboren in 1956 en 1957
◦ mensen met zwaar overgewicht (een BMI van 40 of hoger), geboren tussen 1-1-1956 en 31–2002 (18 – 64 jaar
◦ mensen met het syndroom van Down die thuis wonen, geboren tussen 1-1-1956 en 31-12-2002 (18 – 64 jaar)
• We zullen binnenkort de patiënten uit deze eerste groepen een uitnodiging sturen voor vaccinatie. De overheid bepaalt wie aan de beurt komen voor vaccinatie. Wij mogen daar als huisartsen zelf geen keuze in maken.
• Het heeft dus geen zin om ons te bellen met de vraag of u gevaccineerd kunt worden als u niet tot bovenstaande groep hoort.

De website van ‘Huisartsenpraktijk Spirea’, die dus formeel nog altijd wordt gerund door de flapdrol van een huisarts die de praktijk van mijn vorige ‘echte’ huisarts op papier heeft overgenomen, was altijd al een karige bron van informatie met alleen de telefoonnummers en nodige info over openingstijden. Want al 3 jaar in een ‘overname-fase’…
Ik kijk daar echter regelmatig want had dit soort info toch wel een keer verwacht. Dat is het minste wat ze kunnen en moeten doen in een tijd van de pandemie-crisis.

Op de site van het RIVM (waar ze aan refereren) heb ik gezien dat er inderdaad een beleid is om alle 60-65-jarigen te gaan inenten met AstraZeneca, maar (uiteraard) beginnen dan met de oudsten.
Dus geboren 1956-1957, daarna 1958-1959 en uiteindelijk 1060-1961; de groep waartoe ik dan zal behoren. Tot ‘echt’ zwaarder wegende risico’s dan de verder genoemde groepen behoor ik dan niet, hoewel ik dat nog altijd twijfelachtig vind vanwege mijn bewezen (want onderzochte) zwakke longen. Als ik Corona krijg, zal het zwaar worden.
Maar goed, ze stellen grenzen.

Als je dit op een rijtje zet, zou het best kunnen zijn dat ik helemaal aan het eind van de gekozen lijn sta en toch pas over maanden aan de beurt ben.
Wie weet is AstraZeneca dan wel ‘op’… Want met de Europese leveringen schijnt het niet vlotjes te verlopen…
Of misschien komen er dan nieuwe inzichten in de te gebruiken vaccins want op dit moment schijnt ‘Janssen’ in te gaan stromen voor dezelfde doelgroep.
Het RIVM zegt een wijziging van vaccin in de loop der tijd niet uit te kunnen sluiten.
Dus wie weet…
Maar toch. Wat zal ik doen als ik een oproep krijg?

Medische verantwoording en ondersteuning

Eerder had ik al eens gezegd dat ik de voorlichting, informatie en ondersteuning vanuit de zorg naar juist de risicogroepen belabberd vind. Je hoort niets, ziet niets en als je belt met een vraag willen ze je niet eens helpen!
Mede daarom leef ik nu al ruim een jaar in een zelfgekozen isolatie en kom ik sinds de mondkapjesplicht helemaal nergens meer. Interesseert geen hond.
Zwijgen en afwachten.

Gisteren was er weer een persconferentie… Niet naar gekeken. Ik ben die rot koppen al heel lang volledig zat en alle nodige info over eventuele veranderingen hoor je dagen vooraf al en uitgebreid in alle nieuwsmedia daarna.
Maar ik weet natuurlijk dat het allemaal ‘niet goed’ gaat.
Vermoedelijk door de besmettelijker variant van Covid overgewaaid uit Engeland raken in rap tempo nu steeds meer mensen besmet. En lopen alle relevante cijfers alleen maar op.
Pas na een minimale vaccinatiegraad van 70% zou het wel eens beter kunnen worden.
In het huidige tempo halen we dat mogelijk tegen de zomer… Maar vermoedelijk pas in het najaar.
En dan is het nog niet afgelopen. Want het virus is dan nog niet dood!
Ook gevaccineerde mensen kunnen het bij zich dragen (worden dan meestal niet meer ziek) en overdragen aan de overige 30%.
Pas als de ziekenhuisopnamen en zogenaamde Corona-sterfte echt toonbaar afneemt, kunnen de mondkapjes misschien eens af…
Daarom heb ik al gezegd: ik verwacht dit hele jaar voor mij geen veranderingen.
Ook niet als ik me laat vaccineren. Wat ik eigenlijk niet durf.

Als ik straks een oproep krijg, weet ik zeker dat er geen enkele discussie mogelijk is.
Er zal een tijd gepland worden (mogelijk nog telefonisch na verkregen oproep) en dan krijg ik de spuit van een assistente. Die geen vragen kan of mag beantwoorden…
En dat wil ik niet. Ik wil antwoorden.
Hoe word ik na vaccinatie gemonitord? Waar moet ik extra op letten? Zijn mijn bloedvaten niet extra kwetsbaar? Kan ik in theorie (ook al is dat maar 0,000001% kans) dood neervallen?
Ik denk dat ik mijn bek moet houden en een gesprek vooraf ook onmogelijk is.
Daarin faalt het hele beleid van de Nederlandse zorg.
Ze verschuilen zich nu allemaal achter de toegenomen drukte en niet aan ‘iedereen’ extra aandacht te kunnen geven. Maar niet elke Nederlander behoort tot een risicogroep en elke ‘patiënt’ van welke groep dan ook heeft een bepaalde behandelende afdeling en specialist.
Ze hebben nu al ruim een jaar de tijd gehad om contacten te leggen en mensen te helpen en adviseren. Niets.

Als ik een oproep krijg, zal ik er wel op terugkomen.
Het “einde zou dan in zicht moeten zijn”…
Maar welk einde? Ik zie het niet.

Wordt vervolgd

Dit bericht is geplaatst in Column, Cultuurfilosofie, Opmerkelijk Nieuws, Persoonlijk met de tags , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie