Dordrecht 800 Jaar – Commerciële symboolpolitiek

“Een cadeau aan alle Dordtenaren…”

Voor de verandering wil ik weer eens aandacht schenken aan een lokaal onderwerp in mijn stad Dordrecht. Maar ik denk dat de geschetste symboolpolitiek uiteindelijk in meerdere steden wel speelt en dat de inhoud dus voor iedereen interessant kan zijn.
Laatst las ik namelijk nog een leuke Tweet van Henk Westbroek (zanger van ‘Het Goede Doel’ en een poosje lokaal politicus geweest in de stad Utrecht) over zijn stad die “zogenaamd aandacht besteedt aan de (sociale) woningnood maar in plaats daarvan steeds meer ‘yuppen-wijken’ laat bouwen om zo het ‘plebs’ de stad uit te drijven”.
Ik gaf aan dat dit ook in Dordrecht speelt.
Maar over politiek wil ik het nu niet hebben, hoewel dit onderwerp zeker nog wel een keer langs zal komen. Nu gaat het om een feest! En dat is leuk! Toch?

Vorig jaar bestond de stad Dordrecht klaarblijkelijk 800 jaar maar alle festiviteiten zijn toen afgeblazen vanwege Corona. Veel is uitgesteld naar dit jaar, echter… de pandemie is nog niet weg dus zijn wederom vele activiteiten geschrapt, uitgesteld of in een andere vorm gegoten.
Eén ‘evenement’ is niet iets wat openbaar gevierd behoeft te worden:
De spaaractie ‘Dordrecht 800 Jaar’.
Het gaat om een verzamelboek over de geschiedenis van Dordrecht met daarin voornamelijk lege vakken waar foto’s in geplakt dienen te worden.
Het boek is gratis huis-aan-huis verspreid! Dat is dan natuurlijk wel een ‘cadeau’.
Maar wat heb je aan een plaatjesboek zonder plaatjes? Juist… Die moet je dus sparen.
En de gulle gevers van dit boek – zeven lokale supermarkten – bieden deze plaatjes aan (in zakjes met 4 stuks) wanneer je daar boodschappen doet: Bij elke € 10 boodschappen 1 zakje.
Ok dan… Tegelijkertijd krijg je (landelijk) ook in al die supermarkten knikkers in het kader van de ‘Marble Maniacs’… Geen idee wat dat is maar schijnt iets van een knikkerspel voor seniele volwassenen te zijn, bij een commerciële zender.
Die plaatjes van ‘Dordrecht 800 Jaar’ worden dus uiteraard alleen hier in Dordrecht bij die 7 supers uitgegeven.
Leuk toch? Als geboren en getogen Dordtenaar was ik hier best wel in geïnteresseerd. Veel historische dingen herken ik maar vele natuurlijk nog niet. Ik ben niet zo’n grote liefhebber van (plaatselijke) geschiedenis maar om een leuk handzaam boek te hebben waar heel veel van Dordrecht in staat, van heel vroeger tot nu en zelfs in de toekomst (bouwplannen bijvoorbeeld…) leek me wel leuk.
Maar dan dat sparen…

Toen ik vanaf het begin las dat het een ‘spaaractie’ was van slechts 7 supermarkten, voelde ik al nattigheid. Alle 4 de Plus-vestigingen, 1 AH, 1 Jumbo en een Spar doen hieraan mee.
Normaliter bezoek ik alleen die ene AH toevallig maar de rest geheel niet.
Nu echter in de Coronacrisis doe ik juist alleen nog maar boodschappen online bij de Plus! Dat is een pluspunt. 😉
Maar dan nog… In het boek blijken 250 plaatjes geplakt te moeten worden om het compleet te krijgen. Even snel uitrekenen… 4 plaatjes in 1 zakje per € 10. Dan moet ik al snel tussen de € 500 en € 600 aan boodschappen doen om al die 250 plaatjes te kunnen krijgen. Maar je voelt ‘m al aankomen: hoe verder je komt, hoe vaker je dubbele gaat krijgen! Dit lukt nooit!
De actie is niet eindeloos maar loopt vanaf 27 januari gedurende 9 weken lang.
In Twitter had ik direct al voor de actie begon aangegeven dat ik dit een puur commerciële actie vind van die supermarkten en ik was zeer verbaasd dat zelfs onze burgemeester Wouter Kolff daar promotie voor maakte in de media en in een begeleidende brief van het boek zelf, die namens de Gemeente Dordrecht was gemaakt. De Gemeente had overigens een grote bijdrage geleverd voor de totstandkoming van het boek. Het “cadeau voor alle inwoners van Dordrecht”…
Ik vond dit onjuist en oneerlijk. Vrijwel niemand krijgt dit boek geheel vol, of ze moeten wel heel erg veel (onnodige) boodschappen doen of… sneaky via-via extra plaatjes kunnen bemachtigen…
Voor de gewone burger zag ik dit als ondoenlijk. En dus oneerlijk als je straks met een half leeg plaatjesboek zit… Wat toch ook gemeenschapsgeld heeft gekost!

De begeleidende brief door Burgemeester Kolff, waarin nog een startdatum van de actie vermeld staat ‘…vanaf 1 april’, die echter naar voren is geschoven naar 27 januari:
Dordrecht 800 Jaar

De burgemeester zelf reageerde op mijn opmerking in Twitter!
Hij gaf aan dat het voornamelijk een actie van de deelnemende supers was en dat de Gemeente en hij persoonlijk er verder geen hand in hadden.
Maar (let op!) hij raadde me toch aan om het te proberen want ook door vele extra acties zouden er meer plaatjes verkregen kunnen worden.
Op zich grappig dat een burgemeester zelf zich daarmee bemoeit… Dat schept vertrouwen. Toch? 😉

Ik heb besloten om een poging te wagen.
Bij het online boodschappen doen bleek al snel dat ik er in een apart opmerkingenveld wel steeds om moet vragen want in het landelijke online-systeem is daar geen optie voor natuurlijk.
Maar goed, de eerste 63 plaatjes heb ik sinds de actie begon binnen! Nog ‘maar’ 187 te gaan.
(Ik heb het gisteren geteld.)
Het aantal dubbelen neemt echter nu al toe bij elke set die ik krijg. En in sommige zakjes zaten geen 4 maar slechts 3 plaatjes… Ik voel wederom nattigheid.
Van de 9 weken zijn er nu 5 voorbij. Ik haal het inderdaad nooit.

En die extra plaatjes? Die worden inderdaad wekelijks op een stuk of 3 productgroepen gegeven en die staan natuurlijk niet op de website vermeld maar in de plaatselijke huis-aan-huis krant en in de winkels zelf, waar ik nu niet kom. Drama.

Ik vroeg me ook al openbaar in Twitter af hoeveel ‘oudjes’ er straks na de actieperiode bij de supers voor de deur zullen gaan posten met dubbele plaatjes, met: “Plaatjes ruilen?” Hahaha!
Nou ja, ik vermoed wel dat er (ook weer door die supers) gelegenheden geschapen zullen worden waar mensen hun plaatjes kunnen ruilen of aanbieden maar dat ga ik natuurlijk niet doen.
Ik ga sowieso helemaal nergens zolang de lockdown/mondkapjesplicht nog duurt en daarna heb ik bij de Plus niks meer te zoeken.

Vanaf het begin heb ik het ook een beetje gezien als een ludieke ‘bezigheidstherapie’.
Ik heb er tijd zat voor en het is toch steeds weer spannend welke nieuwe plaatjes ik nu weer krijg.
Wat ik er daarna mee zal doen, als de actie afgelopen is?
Tja… Het boek in een hoek gooien en later bij het oude papier?
Of zoals ergens werd geopperd het bij die supers aanbieden voor mensen die er alsnog belangstelling voor hebben. Geen idee nog.
Voor de waarde van het boek behoef ik het niet te doen:

Historisch? Hysterisch!

Het boek zou ook een bepaalde ‘historische’ waarde moeten hebben omdat het voornamelijk in beeld met wat korte beschreven feiten 800 jaar Dordrecht laat zien. Mooi?
Ik ben dus geen historicus maar een andere bekendere Dordtenaar – Kees Klok; historicus, ex-docent, dichter/auteur – is dat wel en die heeft het boek vanaf het begin ook niet bepaald met gejuich ontvangen:
“In de maling genomen met verzamelalbum Dordrecht 800 jaar”
Hij laat feitelijk geen spaan heel van deze slechte marketing-truc, grotendeels gefinancierd met gemeenschapsgeld…

Laat ik er verder maar geen woord meer over vuil maken.
Ik zie de laatste jaren steeds vaker dat mijn Gemeente Dordrecht heel veel opgeklopte partijpolitiek voert, om maar vooral de stad commercieel aantrekkelijk te maken.
Een groot nieuw bedrijventerrein is gerealiseerd, pogingen zijn ondernomen om hoger onderwijs in de stad te halen (aantrekkelijk voor studenten), een groot nieuw ‘Gemeentehuis’ of ‘Stadhuis’ staat in de planning en er worden binnen enkele jaren flink wat nieuwe woningen gebouwd in en rond het stadscentrum, voor de midden- en hogere sector.
Waarvoor deels overheidssubsidie wordt ontvangen vanwege de noodzaak van het oplossen van de sociale woningnood. Dat er dus weinig echt sociale woningen komen ontkent de Gemeente.
Delen van oudere wijken zijn echter de laatste jaren gesloopt en daar komen deels nieuwe sociale woningen voor terug maar ook weer deels villawijken!
Er is duidelijk een lobby gaande die Dordrecht minder de ‘arbeidersstad’ wil laten zijn die het nu is maar meer een ‘groeistad’, gericht op de hogere inkomens. Dat levert de stad namelijk geld op.
Sociale voorzieningen niet…

Die verzamelactie ‘Dordrecht 800 Jaar’ is natuurlijk maar een ludieke actie bedoeld om de stad toch een beetje warm te maken voor het grotendeels in het water gevallen evenementenjaar 2020.
Geef de mensen ‘brood en spelen’. Of een plaatjesboek.
Bezigheidstherapie. Meer niet. Voor zolang het duurt. 😉

Bezigheidstherapie…

Dit bericht is geplaatst in Column, Cultuurfilosofie, Opmerkelijk Nieuws met de tags , , , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie